Πέμπτη - 22 Φεβρουαρίου 2018

Λαγκάρντ: Δεν έχουμε ακόμα «σαφήνεια» στο θέμα του χρέους

Λαγκάρντ: Δεν έχουμε ακόμα «σαφήνεια» στο θέμα του χρέους

Το ελληνικό χρέος συζητήθηκε στο περιθώριο του G7, όπως προκύπτει από δηλώσεις Σόιμπλε-Λαγκάρντ. Θα συνεχιστούν οι συζητήσεις τονίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ, ενώ ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δηλώνει αισιόδοξος έστω για «πολιτική λύση» στις 22/5.

Την ελπίδα του πως στις 22 Μαΐου θα υπάρξει πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα εξέφρασε από τη σύνοδο των G7 στο Μπάρι της Ιταλίας ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως μεταδίδει το Reuters, ωστόσο, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του ιδίου και της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ, υπάρχει ακόμα απόσταση που πρέπει να καλυφθεί.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως θα συνεχίσει να εργάζεται για το πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και πως δεν υπάρχει ακόμα αρκετή σαφήνεια στο ζήτημα αυτό. Τόνισε πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι συγκεκριμένοι για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάτι που χαρακτήρισε «επιτακτικό».

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε για το εάν ετοιμάζεται να βελτιώσει τους όρους για την ελάφρυνση χρέους: «Είμαστε προετοιμασμένοι να μείνουμε σε αυτό που συμφωνήσαμε τον Μάιο του 2016. Αυτή είναι η βάση στην οποία δουλεύουμε... Είμαι ακόμα υπέρ στο να βρεθεί λύση, τουλάχιστον μια πολιτική λύση στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Επισήμως το ζήτημα του χρέους της Ελλάδας δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζών της G7, αλλά συζητείται εκτενώς στο περιθώριό της.
Οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεσμεύθηκαν τον Μάιο του 2016 ότι εάν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα στήριξης, θα παρατείνουν τις ωριμάνσεις και τις περιόδους χάριτος στα δάνεια που έχουν χορηγήσει, ώστε οι ελληνικές χρηματοδοτικές ανάγκες να είναι κάτω από 15% του ΑΕΠ μετά το 2018 και μεσοπρόθεσμα, και κάτω από το 20% του ΑΕΠ αργότερα.

Ακόμη, υποσχέθηκαν ότι θα εξετάσουν την αντικατάσταση των ακριβότερων δανείων του ΔΝΤ από ευρωπαϊκές, φθηνότερες πιστώσεις, και ότι θα μεταφέρουν τα κέρδη τους από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες στην Αθήνα. Αυτό θα συμβεί μόνο εάν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις ως τα μέσα του 2018 και η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους της δείξει πως χρειάζεται ελάφρυνσή του για να καταστεί βιώσιμο.

Το ΔΝΤ πιστεύει ότι η ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, ή τουλάχιστον μια σαφής δέσμευση για αυτό, είναι απαραίτητη για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα, ώστε η χώρα να επιστρέψει στις αγορές το 2018.

Η Γερμανία και άλλες χώρες του βορρά της ευρωζώνης αντιτείνουν πως αν η Ελλάδα συνεχίσει να καταγράφει αρκετά υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να μη χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, ειδικά με δεδομένο ότι τα φθηνά δάνεια που χορηγεί η ευρωζώνη τής εξοικονομούν 8 δισ. ευρώ τον χρόνο ή 4,5% του ΑΕΠ, όπως σημειώνουν.

Η τελική απόφαση για το πώς θα διατυπωθεί η υπόσχεση για την ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας ελπίζεται να ληφθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup, στις 22 Μαΐου.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας