Τρίτη - 16 Ιανουαρίου 2018

Λαγκάρντ και Σόιμπλε: Η μεγάλη "κατσαρόλα" που ικανοποιεί τους ξένους "ουρανίσκους"

Λαγκάρντ και Σόιμπλε: Η μεγάλη "κατσαρόλα" που ικανοποιεί τους ξένους "ουρανίσκους"

Τις λεπτομέρειες που οδήγησαν το βράδυ της Δευτέρας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να πει όχι στη συμβιβαστική ρύθμιση που προωθούσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Eurogroup αποκαλύπτει η «Handelsblatt».

Σύμφωνα λοιπόν με τη γερμανική εφημερίδα και την «DW», τα πράγματα έχουν ως εξής:
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δέχεται τη μερική εξειδίκευση πιθανών μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος -όπως την παράταση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF κατά 15 χρόνια-, με τη γνωστή στο μεταξύ επισήμανση ότι αυτά θα υλοποιηθούν το καλοκαίρι του 2018 και εφόσον κριθεί όντως αναγκαίο. Σε αντάλλαγμα, το ΔΝΤ ανακοινώνει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ικανοποιώντας έτσι το πάγιο αίτημα του Βερολίνου.

Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Π. Τόμσεν και της επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, από την οποία προέκυψε το εξής: το ΔΝΤ δέχεται μεν να συμμετάσχει, αλλά με τεχνική κι όχι οικονομική υποστήριξη. Βάσει της προωθούμενης συμφωνίας (stand-by-arrangement) θα εκταμιεύσει χρήματα μόνον όταν θα έχει αποσαφηνιστεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, με αυτόν τον τρόπο ο Β. Σόιμπλε θα εκπλήρωνε την υπόσχεσή του προς την κοινοβουλευτική του ομάδα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να εκταμιεύσουν την επόμενη δόση, ενώ ικανοποιημένο θα ήταν και το Ταμείο, αφού δεν θα χρειαζόταν να καταβάλλει χρήματα όσο δεν πληρούνται οι όροι που θέτει.

Αναλυτές κάνουν, πάντως, λόγο για «πλάνη» και για μια μεσοβέζικη λύση που αναβάλλει απλώς τη λήψη αποφάσεων για το θέμα του χρέους. «Εν τέλει ενδέχεται να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018 χωρίς το ΔΝΤ να έχει καταβάλει ούτε σεντ» γράφει η «Handelsblatt».

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, σε αυτό το πνεύμα αναμένεται να κινηθεί η λύση που δρομολογείται εν όψει της 15ης Ιουνίου, μολονότι απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι υπό την πίεση του χρόνου και των ομολόγων που λήγουν η Aθήνα θα υπαναχωρήσει.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας