Σάββατο - 20 Ιανουαρίου 2018

Τα τρία «αγκάθια» για το χρέος

Τα τρία «αγκάθια» για το χρέος

Οι εκτιμήσεις κορυφαίων παραγόντων της κυβέρνησης και της Τραπέζης της Ελλάδος.

Τρία μεγάλα «αγκάθια» αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο ζήτημα της ρύθμισης του χρέους, το οποίο εξελίσσεται σε θρίλερ.

1. Σύμφωνα με την άποψη κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα του οικονομικού κύκλου, «το ανησυχητικό είναι ότι πιθανότατα η στάση της Γερμανίας δεν έχει να κάνει μόνο με την προεκλογική τους περίοδο. Είναι αντίθετοι στη ρύθμιση του χρέους γενικώς και η θέση αυτή ίσως να μην αλλάξει μετά τις εκλογές στο τέλος Σεπτεμβρίου».

Με τα δεδομένα αυτά, το ενδιαφέρον στρέφεται και στο κατά πόσο μπορεί η όποια απόφαση, ακόμα κι αν δεν περιλαμβάνει το χρέος, να δίνει τη δυνατότητα ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE - Quantitative Easing) και εάν αυτό μπορεί να γίνει με μια ενισχυμένη δέσμευση από το Eurogroup, ότι η Ευρωζώνη θα εγγυηθεί σε κάθε περίπτωση τη βιωσιμότητα του χρέους.

2. Εδώ υπάρχει όμως το δεύτερο «αγκάθι», καταρχάς γιατί κάτι τέτοιο θα απαιτήσει ένα ερμηνευτικό άλμα από την πλευρά της ΕΚΤ. Και ναι μεν στο παρελθόν η ΕΚΤ έχει κάνει ερμηνευτικά άλματα, αλλά στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει η αντίθεση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέναντι στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE, αλλά και συνολικά για το πρόγραμμα της ΕΚΤ. Κορυφαίες πηγές της Τραπέζης της Ελλάδος, σχετικά με το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ χωρίς να υπάρχει θετική Ανάλυση Βιωσιμότητας από το ΔΝΤ, έλεγαν ότι κάτι τέτοιο «θεωρητικά είναι δυνατό, αλλά πρακτικά είναι δύσκολο».

3. Το τρίτο ζήτημα που προβληματίζει σοβαρά την κυβέρνηση, αλλά και ευρύτερους πολιτικούς κύκλους, είναι ότι διαφαίνεται μια βαθύτερη διάθεση της γερμανικής πλευράς και άλλων δανειστών να μην αφήσουν τη χώρα «ελεύθερη» να χρηματοδοτείται μόνη της μετά το τέλος του προγράμματος ώστε να υπάρχει εποπτεία, τουλάχιστον έως ότου ολοκληρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και η πώληση κρατικής περιουσίας.

Ενδεικτικό είναι ότι διατυπώνονται εκτιμήσεις από ορισμένα think tank (τα οποία συχνά προλέγουν θέσεις που διατυπώνονται αργότερα επισήμως), ότι, ακόμα κι αν η Ελλάδα αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές μετά το 2018, το κόστος δανεισμού της θα είναι υψηλό, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η βιωσιμότητα του χρέους και να δημιουρ­γείται νέος φαύλος κύκλος. Τέτοιες εκτιμήσεις στην ουσία βάζουν στο τραπέζι την ανάγκη νέας στήριξης -και επομένως εποπτείας- και μετά το 2018, έστω κι αν αυτή δεν έχει τη μορφή του δανεισμού.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας