Πέμπτη - 22 Φεβρουαρίου 2018

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: "ΣΧΕΔΙΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΡΟΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 1994 Ο ΣΟΪΜΠΛΕ"

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: "ΣΧΕΔΙΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΡΟΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 1994 Ο ΣΟΪΜΠΛΕ"

Πριν μερικά χρόνια στην Ελλάδα, τα συστημικά κανάλια και οι "έμπειροι" δημοσιογράφοι και αναλυτές ζάλιζαν τον ελληνικό λαό με εκτιμήσεις ότι η Τουρκία θα γίνει ο "χωροφύλακας" της περιοχής και θα αναβαθμιστεί με τη στήριξη Αμερικανών, Ρώσων και Ευρωπαίων. Από την άλλη, καλλιεργούσαν την εντύπωση ότι στο μέλλον θα γίνεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση αυτό που ουσιαστικά επιθυμεί η Γερμανία. Τότε ακριβώς εμείς γράφαμε ότι η Τουρκία και η Γερμανία έχουν μπροστά τους μόνο ένα δρόμο. Να περιορίζεται ο ρόλος τους συνεχώς στην περιοχή και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σήμερα ζούμε ακριβώς αυτές τις πορείες. Στην Κύπρο άρχισαν οι γεωτρήσεις με την παρουσία της γαλλίδας Υπουργού Αμυνας και γαλλικών και αμερικανικών πολεμικών. Ο Ερντογάν δεν έχει κανένα απολύτως περιθώριο ουσιαστικής παρέμβασης και τα περί τουρκικής φρεγάτας που συνοδεύει το ερευνητικό "Μπαρμπαρός" είναι ανέκδοτα για κατανάλωση ανατολικά της Αγκυρας. Στη Γερμανία ο Μάρτιν Σούλτς δήλωσε ανοιχτά ότι ο Σόϊμπλε ευθύνεται για τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας. Το σκηνικό κάθε άλλο παντοδύναμη Γερμανία δείχνει. Όταν όλοι οι "συστημικοί" στην Ελλάδα την άνοιξη του 2015 προέβλεπαν GREXIT και εμείς γράφαμε ότι πιο πιθανό είναι να φύγει η Γερμανία από την Ευρωπαϊκή Ενωση παρά η Ελλάδα, κάτι το οποίο επαναλαμβάνουμε και τώρα.
 
Σε μια εποχή που φαίνεται η καλύτερη μετά πολλά - πολλά χρόνια για την ελληνική εξωτερική πολιτική και τα αποτελέσματά της, συναντήσαμε τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο στο Ζάππειο για μια πρωτότυπη στον τρόπο παρουσίασης και ενδιαφέρουσα συνέντευξη για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.
 

"Αποτελούμε νησίδα ασφάλειας και σταθερότητας σε μία ιδιαίτερα ταραγμένη περιοχή"

 

- Κύριε Υπουργέ, ποια είναι κατά τη γνώμη σας η σπουδαιότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα στην Εξωτερική πολιτική της;

H χώρα μας έχει σημαντικά εθνικά θέματα σε εκκρεμότητα, με προεξάρχον το Κυπριακό. Η σημαντικότερη όμως πρόκληση δεν εντοπίζεται στην διαχείριση επιμέρους θεμάτων, όσο σοβαρά και εάν είναι, αλλά στην ολόπλευρη ενίσχυση του κύρους και της διεθνούς παρουσίας της χώρας μας. Για αυτό το λόγο έχουν αναληφθεί τα τελευταία δύο χρόνια σημαντικές πρωτοβουλίες σε πολυμερές, διμερές και τριμερές επίπεδο. Η Μεσογειακή Διάσκεψη των ηγετών της ΕΕ, η Διάσκεψη Ρόδου για την καθιέρωση ενός περιφερειακού συστήματος ασφαλείας στη Μέση Ανατολή, η ανάπτυξη Τριμερών συνεργασιών όπως, ενδεικτικά, αυτές με Ισραήλ, Αίγυπτο και Κύπρο, είναι μερικές από αυτές.

- Με αυτά τα θέματα και τις κινήσεις κατά νου, ποιο είναι λοιπόν το πλεονέκτημα της Ελλάδας στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής σήμερα;

Οι παραδοσιακά καλές μας σχέσεις με μη δυτικές χώρες, όπως αυτές του αραβικού κόσμου, μας επιτρέπουν, συνεπώς, να είμαστε οι καλύτεροι πρεσβευτές της ΕΕ

Η γεωπολιτική θέση και η ιστορία της χώρας μας της επιτρέπουν να είναι γέφυρα μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και Αφρικής. Δεν υπήρξαμε ποτέ αποικιακή δύναμη και οι ελληνικές παροικίες στο εξωτερικό πάντα λειτουργούσαν ως παράγοντας προόδου και συνεργασίας και όχι καταπίεσης. Οι παραδοσιακά καλές μας σχέσεις με μη δυτικές χώρες, όπως αυτές του αραβικού κόσμου, μας επιτρέπουν, συνεπώς, να είμαστε οι καλύτεροι πρεσβευτές της ΕΕ και γενικότερα αποδεκτοί μεσολαβητές. Δεν είναι σύμπτωση ότι η Αίγυπτος τη χώρα μας επέλεξε για να την εκπροσωπήσει στο Κατάρ, μετά την πρόσφατη διακοπή των διπλωματικών της σχέσεων. Και, προφανώς, συμπληρωματικός και καθόλου αμελητέος παράγοντας είναι ότι αποτελούμε νησίδα ασφάλειας και σταθερότητας σε μία ιδιαίτερα ταραγμένη περιοχή, με διακυβεύματα υψίστης σημασίας για τον δυτικό κόσμο.

 

 

- Στον δικό μας, ευρωπαϊκό χώρο, εντός της ΕΕ, ποια είναι τα προβλήματα της Ελλάδας και τι περιθώρια υπάρχουν να αντιμετωπισθούν στα πλαίσια της εξωτερικής πολιτικής;

Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, όπως και οι άλλες χώρες της περιφέρειας, είναι οι πολιτικές της λιτότητας και η αρχιτεκτονική του Ευρώ, που γεννά ελλείματα σε αυτές και πλεονάσματα στις χώρες του κέντρου.

Όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αντιμέτωπη με μια υπαρξιακή κρίση που είναι πολύ ευρύτερη. Οι λόγοι που κρύβονται πίσω από την απογοήτευση των Ευρωπαίων πολιτών από το πολιτικό κατεστημένο είναι απλοί και ξεκάθαροι: η διάβρωση της μεσαίας τάξης, η αποσάθρωση του κράτους πρόνοιας, η έκρηξη των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων. Οι αιτίες της κρίσης είναι βαθειές και ανάγονται στην επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού τις τελευταίες δεκαετίες και τη συνεπαγόμενη διαπλοκή του κοινωνικού και του δημοκρατικού ελλείμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το λόγο αυτό η Ευρώπη ή θα γίνει πιο δημοκρατική και κοινωνική ή δεν θα υπάρχει.

 

"Αδρανοποίηση των σχεδιασμών Γερμανικής Ευρώπης του Σόιμπλε"

 

- Πολλές φωνές φουντώνουν σήμερα εναντίον της γερμανοποίησης της Ευρώπης και τέτοιες φωνές έχουν ακουστεί πολύ δυνατά και από στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας και από σοβαρά γερμανικά έντυπα. Υπάρχει στη Γερμανία πραγματικά τάση που προωθεί την γερμανοποίηση της Ευρώπης και, αν ναι, με ποιον τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Η πρόταση Σόιμπλε του 1994 για την «πυρηνική Ευρώπη» ισοδυναμεί με ένα σχέδιο Γερμανικής Ευρώπης. Όλες οι πρωτοβουλίες μας κατατείνουν στο να αδρανοποιηθούν αυτοί οι σχεδιασμοί.

Υπήρχε και υπάρχει πάντα μια τρόικα εσωτερικού που πολλές φορές είναι «τροϊκανότερη των τροϊκανών» [...] Γυρίζει όμως τώρα η σελίδα, παρά τους ευσεβείς πόθους [της]"

Η προσπάθεια που καταβάλλουμε είναι να συγκροτηθεί μια νέα κοινωνική πλειοψηφία στην Ευρώπη, με τους σοσιαλδημοκράτες και τους πράσινους που θα προωθεί ένα προοδευτικό πρόγραμμα ανοικτό σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Από τον αναπροσανατολισμό των σοσιαλδημοκρατών, την εγκατάλειψη του «μεγάλου συνασπισμού» με τους νεοφιλελεύθερους και την απομάκρυνση από τη νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία γεννιέται μια ελπίδα για μια διαφορετική πολιτική. Άλλωστε, οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές έχουν παράξει τόσο εκρηκτικές ανισότητες, ώστε πια και οι ίδιες οι ελίτ έχουν αρχίσει να ανησυχούν για τις μακροπρόθεσμες αντοχές του συστήματος. Αν οι πολιτικές αυτές συνεχιστούν, θα διαλύσουν την Ευρώπη.

Δεν είναι μόνο στο εσωτερικό των κρατών που έχουμε αυτές τις ανισότητες, διευρύνονται οι ανισότητες και μεταξύ των κρατών κέντρου και περιφέρειας, που δεν είναι βιώσιμες μακροπρόθεσμα.

 

 

- Πολλά λέγονται για ύπαρξη σχεδίου του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ προς γνώση και συμμόρφωση και άλλων και ως ένα βήμα για την γερμανοποίηση της Ευρώπης. Και λέγεται ότι εκόντες-άκοντες συνεργάστηκαν και Ελληνες αξιωματούχοι της συμπολίτευσης και της Αντιπολίτευσης προς αυτή την κατεύθυνση. Ποιές είναι οι δικές σας πληροφορίες γι' αυτό;

Δεν χρειάζονται ειδικές πληροφορίες. Όλοι γνωρίζουμε ότι υπήρχε και υπάρχει πάντα μια τρόικα εσωτερικού που πολλές φορές είναι «τροϊκανότερη των τροϊκανών». Θυμόσαστε το «Γερούν γερά!». Γυρίζει όμως τώρα η σελίδα, παρά τους ευσεβείς πόθους των κύκλων αυτών.

- Αν διπλωματία είναι και το προβλέπειν, η δική σας πρόβλεψη είναι ότι θα υπάρξει αλλαγή της γερμανικής πλεύσης μετά τις γερμανικές εκλογές;

Είμαι πάντα αισιόδοξος, για ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα είναι προς το συμφέρον τόσο του γερμανικού όσο και των άλλων ευρωπαϊκών λαών.

 

 

 

«Οι μεγάλες χώρες δεν έχουν φίλους, έχουν συμφέροντα»

 

- Η επιθετική τακτική Βαρουφάκη ωφέλησε τελικά κατά τη γνώμη σας ή απομόνωσε και καθυστέρησε την επίλυση των προβλημάτων της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;

Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης μας η πληθωρικότητα του πρώην υπουργού οικονομικών λειτούργησε θετικά για τη χώρα, ειδικά στο επικοινωνιακό τομέα, σε διεθνές επίπεδο: κατέστησε γνωστή και στην τελευταία γωνία του πλανήτη την ουσία του ελληνικού ζητήματος. Στη συνέχεια όμως απομονώθηκε στο εσωτερικό του Ecofin και του Eurogroup, πράγμα που αντικειμενικά δυσχέρανε την προώθηση των θέσεων μας.

- Σε ό,τι αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ πιστεύετε ότι βοήθησε και βοηθά τα ελληνικά θέματα;

Δεν περιμένω θεαματικές αλλαγές. Όπως έλεγε ο Λόρδος Πάλμερστον, «οι μεγάλες χώρες δεν έχουν φίλους, έχουν συμφέροντα» και οι ΗΠΑ έχουν σημαντικά στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή.

 

 

"Νέα εποχή για τις επενδύσεις"

 

- Το 2012 η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Tesla είχε προσπαθήσει να καταστήσει την Ελλάδα κέντρο των ευρωπαϊκών της δραστηριοτήτων, φεύγοντας απογοητευμένη χωρίς θετική ανταπόκριση από την τότε κυβέρνηση. Υπάρχουν πλέον περιθώρια συνεργασίας και προσέλκυσης αμερικανικών επιχειρήσεων γενικότερα για επενδύσεις επί ελληνικού εδάφους;

Η άσκηση της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας τοποθετεί στο επίκεντρο της την προώθηση της οικονομικής διπλωματίας

Το τέλος της πολιτικής αβεβαιότητας και η επιστροφή στην ανάπτυξη σηματοδοτούν μια νέα εποχή για τις επενδύσεις. Ήδη είναι 11% παραπάνω από τις περσινές και περιμένουμε πολύ σημαντικότερη άνοδο.

- Γίνονται κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση;

Φυσικά. Η χώρα είναι έτοιμη να περάσει σε μία φάση δίκαιης ανάπτυξης, στηριγμένης σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Η οικονομική διπλωματία αποτελεί σημαντικό εργαλείο στην υπηρεσία του στόχου αυτού.

Η άσκηση της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας τοποθετεί στο επίκεντρο της, συνεκτικά προς την πολιτική διπλωματία, την προώθηση της οικονομικής διπλωματίας. Συνεργαζόμαστε αρμονικά με τα παραγωγικά υπουργεία για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε το ενιαίο πρόσωπο της εξωστρέφειας αυτής, την ορθή στοχοθέτηση και την συνέχεια της.

Η προσπάθεια έχει ως κύριους άξονες την προώθηση των ελληνικών οικονομικών συμφερόντων, την υποστήριξη της επενδυτικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, την ενίσχυση των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και την ενδυνάμωση και ανάδειξη του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδος ως κόμβου στις μεταφορές και στις διαδρομές των ενεργειακών αγωγών.

 

 

"Ουσιαστική βάση για σειρά κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα"

 

- Αντίστοιχα και με την Κίνα, την προσέγγιση με την οποία ξεκίνησε ο Κώστας Καραμανλής και συνεχίζεται με την παρούσα Κυβέρνηση, υπάρχουν περιθώρια ενίσχυσης της συνεργασίας προς όφελος της Ελλάδας; Φερ'ειπείν στον τομέα των logistics ή ακόμα και σε εργοστάσια συναρμολόγησης επί ελληνικού εδάφους, όπως κατά καιρούς ακούγεται;

Τον τελευταίο χρόνο έχει ενδυναμωθεί η «στρατηγική συνεργασία» Ελλάδας-Κίνας με την υπογραφή δύο πολύ σημαντικών κειμένων. Το πρώτο, που υπεγράφη κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο,  αφορά  την «Κοινή Δήλωση για την Ενίσχυση της Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας».

Συνέργειες με κάθε δυνατό τρόπο, ώστε να ενισχύσουμε την προστιθέμενη αξία των ελληνικών επιχειρήσεων.

Το δεύτερο κείμενο υπεγράφη πριν δύο μήνες στο Πεκίνο και αφορά στο «Πλαίσιο Συνεργασίας σε βασικούς τομείς για τα έτη 2017-2019» μεταξύ του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης και της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης & Μεταρρυθμίσεων της Λ.Δ. Κίνας, της NDRC. Σκοπός του εν λόγω πλαισίου είναι η προώθηση της οικονομικής συνεργασίας σε βασικά πεδία μεταξύ των δυο χωρών και ο αποτελεσματικός συνδυασμός της Πρωτοβουλίας “One Belt, One Road” με την αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδας, μέσα από την προώθηση κοινών επενδυτικών σχεδίων σε τέσσερις βασικούς οικονομικούς τομείς: μεταφορές και logistics, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, χρηματοδότηση.

Το κείμενο, που χαρακτηρίζεται και από τις δυο πλευρές ως «ορόσημο», θέτει ουσιαστικά τη βάση για την πραγματοποίηση σειράς κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα, σε όλους τους παραπάνω τομείς.

 

 

- Υπάρχουν αντιδράσεις από χώρες της ΕΕ για αυτή την οικονομική προσέγγιση Ελλάδας και Κίνας, σε διπλωματικό επίπεδο;

Και η ίδια η ΕΕ προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Κίνα και, σε κάθε περίπτωση, αποτελεί κυριαρχικό μας δικαίωμα η ανάπτυξη καλών διμερών οικονομικών σχέσεων με όλες τις χώρες του κόσμου.

- Είδαμε πως η κορεατική Samsung προχώρησε σε εξαγορά ελληνικής εταιρείας τεχνολογίας του Ερευνητικού Κέντρου "Αθηνά", της innoetics, οπότε ξεκάθαρα υπάρχει ταλέντο στη χώρα, η οποία μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στις νέες τεχνολογίες. Είναι κάτι που η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει, ώστε να επενδυθούν περισσότερα στην εξέλιξη αυτού του τομέα;

Επιδιώκουμε τις συνέργειες με κάθε δυνατό τρόπο, ώστε να ενισχύσουμε την προστιθέμενη αξία των ελληνικών επιχειρήσεων σε κάθε τομέα.

 

 

- Μπορεί η Ελλάδα να επιδιώξει μία πολυ-πολική εξωτερική οικονομική πολιτική, αναβαθμίζοντας τις σχέσεις της και με άλλες χώρες, όπως η Ρωσία λόγου χάρη;

Η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική αποτελεί στρατηγική μας επιλογή, την οποία ασκούμε τόσο στο επίπεδο των διμερών μας σχέσεων όσο και  με τις τοποθετήσεις μας εντός ΕΕ. Επιδιώκουμε πάντα να είμαστε γέφυρα επικοινωνίας με την ΕΕ χωρών όπως η Ρωσία ή το Ιράν. Τον προσεχή Νοέμβριο έχουμε μάλιστα την επόμενη Διυπουργική Επιτροπή Ρωσίας και Ελλάδας. Και οι δύο πλευρές ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει εφαλτήριο για ακόμη καλύτερες οικονομικές σχέσεις.

 

Σεβαστό το Brexit, αρνητικές οι συνέπειες για τη βρετανική οικονομία, εξελίξεις για την ΕΕ

 

- Η ΕΕ αντιμετωπίζει μία επιπρόσθετη πρόκληση με το επερχόμενο Brexit. Καταρχάς, θεωρείτε το Brexit αναστρέψιμο, μέσω, για παράδειγμα, δεύτερου δημοψηφίσματος στο ΗΒ;

 [...] αν η Ιταλία καλύψει ως τρίτη μεγαλύτερη οικονομία το κενό της Μ. Βρετανίας, ενδεχομένως οι προοπτικές τον κοινωνικό χαρακτήρα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης να είναι καλύτερες.

Όποια γνώμη και να έχουμε για την ετυμηγορία του βρετανικού λαού, αυτός έκανε την δημοκρατική επιλογή του και πρέπει να τη σεβαστούμε. Το ζήτημα δεν έγκειται σε νέο δημοψήφισμα αλλά στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit ούτως ώστε η τελική έκβαση να περιορίσει τις ζημιές και να προστατεύσει, όσο είναι δυνατό, τα συμφέροντα του βρετανικού και των ευρωπαϊκών λαών.

 

- Οπότε με το Brexit δεδομένο, τι συνέπειες θα έχει σε οικονομικό επίπεδο τόσο για τη Βρετανία, όσο και για την Ελλάδα και τι ανατροπές επιφυλάσσει, κατά τη γνώμη σας, σε επίπεδο συσχετισμών τόσο πολιτικών, όσο και οικονομικών, εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας;

Βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα τόσο η Ευρωπαϊκή οικονομία, όσο και η Βρετανική – πολύ περισσότερο η τελευταία - θα επηρεαστούν αρνητικά. Σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ευρώπης, όλα είναι ανοικτά: αν η Ιταλία, για παράδειγμα, καλύψει ως τρίτη μεγαλύτερη οικονομία το κενό της Μ. Βρετανίας, ενδεχομένως οι προοπτικές για την εμβάθυνση και, ιδίως, τον κοινωνικό χαρακτήρα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης να είναι καλύτερες.

 

"Η αλληλεγγύη σε καμία περίπτωση δεν είναι αντίθετη με τον πατριωτισμό"

 

- Παρατηρούμε πως χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία υιοθετούν αυστηρά μέτρα απέναντι στη μετανάστευση από χώρες του μουσουλμανικού κόσμου, αντιστρέφοντας εν πολλοίς την πολυπολιτισμική πολιτική της περασμένης δεκαετίας. Σας ανησυχεί αυτό ή το θεωρείτε αναγκαίο για τη διαφύλαξη της ευρωπαϊκής κοινωνικής συνοχής;

Οι κοινωνίες μας πρέπει να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις διατηρώντας τον ανοικτό τους χαρακτήρα. Η Ευρώπη-φρούριο δεν θα είναι η Ευρώπη του διαφωτισμού, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει, παράλληλα, να προωθούμε πολιτικές διαφύλαξης της κοινωνικής συνοχής, των ευρωπαϊκών και εθνικών αξιών και της εν γένει ταυτότητας μας.

Η αλληλεγγύη, ακόμη και στην διεθνιστική της διάσταση, σε καμία περίπτωση δεν είναι έννοια αντίθετη με τον πατριωτισμό.

 

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας