Πέμπτη - 22 Φεβρουαρίου 2018

Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: " ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ"

Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: " ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ"

“Για να μην είμαστε «έρμαιο» στα χέρια των δανειστών, ένας και μόνο τρόπος υπάρχει: να αναλάβει η Ελλάδα την ευθύνη και την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν. Και όχι να περιμένει τι θα της επιβάλουν οι δανειστές”.

Στη συνέντευξη που έδωσε στα ntokoumenta.gr ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ, μας μίλησε για τα μεγάλα εμπόδια ανάπτυξης των νέων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, για το αν θα δημιουργηθούν επιτέλους οι κατάλληλες συνθήκες για το επιχειρείν στη χώρα μας, για την άδικη ένταξη στα μνημόνια που θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει, για την σκληρότερη έκφραση της κρίσης που είναι η ανεργία, η ανέχεια και η διαρροή πολύτιμου ανθρώπινου κεφαλαίου από τη χώρα. Στις αιχμηρές ερωτήσεις που ακολουθούν, ο κ. Μίχαλος απαντά με θάρρος και ευκρίνεια, προτείνοντας καινοτόμες και υπεύθυνες λύσεις, χωρίς τη διαμεσολάβηση “σωτήρων”!


Κύριε Μίχαλε τι είναι το Κέντρο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης; Τι είδους επιχειρήσεις μπορούν να συμμετέχουν εκεί; Πώς θα τις βοηθήσετε να αναπτυχθούν; Θεωρείτε ότι η Ελλάδα ευνοεί την έναρξη και ανάπτυξη μιας επιχείρησης σήμερα; Η εσωτερική αγορά αρκεί γι’ αυτό ή χρειάζεται εξωστρέφεια;

Το Κέντρο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας του ΕΒΕΑ δημιουργήθηκε για να στηρίξει την επαγγελματική εκκίνηση νέων επιχειρηματιών, που διαθέτουν καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες με ισχυρό το στοιχείο της εξωστρέφειας. Σε αυτές τις νεοφυείς επιχειρήσεις, παρέχει τις απαραίτητες υποδομές λειτουργίας επαγγελματικής έδρας, αλλά και συμβουλευτικές υπηρεσίες για τα πρώτα κρίσιμα στάδια ανάπτυξης της επιχείρησης.

Τα εμπόδια για την ανάπτυξη μιας νέας επιχείρησης στην Ελλάδα είναι πολλά, με κυριότερα τη δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, την έλλειψη καθοδήγησης, το πολύπλοκο διοικητικό περιβάλλον, ένα επίσης πολύπλοκο και εχθρικό προς την επιχειρηματικότητα φορολογικό πλαίσιο, κ.ά. Υπάρχει επίσης στη χώρα μας ο στιγματισμός της επιχειρηματικής αποτυχίας, η οποία ωστόσο, είναι φυσιολογική παράμετρος του επιχειρείν, ειδικά όταν αυτό αφορά την εφαρμογή καινοτομιών. Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στη Θερμοκοιτίδα λαμβάνουν την κατάλληλη στήριξη, ώστε να υπερβούν κάποια, τουλάχιστον, από αυτά τα εμπόδια. Θεωρώ ότι η χώρα μας χρειάζεται περισσότερες τέτοιες δομές, τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρύτερο επίπεδο. Για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας χρειάζονται νέες επιχειρήσεις, οι οποίες θα παράγουν εξαγώγιμα προϊόντα και υπηρεσίες, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Όσο για την εξωστρέφεια, αυτή θα έλεγα ότι αποτελεί μονόδρομο πλέον για όλες τις νέες, αλλά και τις υφιστάμενες επιχειρήσεις.

Ως Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, ως επιχειρηματίας και ως Έλληνας πολίτης πιστεύετε ειλικρινά πως η ελληνική οικονομία έχει προοπτική ανάπτυξης, κατόπιν της ένταξής μας στα μνημόνια και των μέτρων στα οποία καταλήγουν κυβερνήσεις και δανειστές;

Η προοπτική υπάρχει. Το θέμα είναι αν θα δημιουργηθούν και οι κατάλληλες συνθήκες. Τα προηγούμενα χρόνια έγιναν σίγουρα κάποια θετικά βήματα, με κυριότερο το γεγονός ότι – έστω και με κόπο και θυσίες – προχώρησε η δημοσιονομική εξυγίανση και εξαλείφθηκαν τα τεράστια ελλείμματα που υπήρχαν στην αρχή της κρίσης.

Προχώρησαν, επίσης, ορισμένες μεταρρυθμίσεις, όπως οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και στην αγορά εργασίας, αλλά και στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, για την άρση εμποδίων στον ανταγωνισμό. Υπάρχουν όμως και πολλά εμπόδια, όπως το εξοντωτικό ύψος της φορολογίας, η αδυναμία – ακόμα – του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει επαρκώς την οικονομική δραστηριότητα. Επίσης, παρά τις εξαγγελίες, ελάχιστη πρόοδος έχει γίνει σε σχέση με τη μείωση της γραφειοκρατίας και της βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Η Ελλάδα εξακολουθεί να μη διαθέτει Κτηματολόγιο και ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό, οι επενδυτές εξακολουθούν να μην ξέρουν τι θα βρουν μπροστά τους την επόμενη μέρα, ποια υπηρεσία θα τους μπλοκάρει την επένδυση και πόσα χρόνια θα τρέχουν στα δικαστήρια για να βρουν άκρη.

Αν θέλουμε, λοιπόν, ανάπτυξη, πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες: βιώσιμο φορολογικό περιβάλλον, μείωση γραφειοκρατίας, απλούστερο θεσμικό πλαίσιο για τις επενδύσεις, επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης. Και όλα αυτά τα ζητούμενα δεν είναι θέμα των δανειστών, είναι κυρίως θέμα πολιτικής βούλησης και αποτελεσματικότητας των ελληνικών κυβερνήσεων.

                                                    "Ναι στις αποκρατικοποιήσεις, αλλά όχι  στο ξεπούλημα όσο-όσο"Έπρεπε κατά τη γνώμη σας να μπούμε στον κύκλο των μνημονίων; Τι άλλες εναλλακτικές θα μπορούσε να έχει η Ελλάδα; Πώς θα βλέπατε την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη; Θα μπορούσε η Ελλάδα να στηριχθεί σε ένα δικό της νόμισμα, άρα να πάρει την τύχη στα χέρια της ή θα έπρεπε οπωσδήποτε να δανειστεί, άρα να είναι στην ουσία «έρμαιο» στα χέρια των δανειστών;

Η Ελλάδα θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει αποφύγει την ένταξη στα μνημόνια, αν την κρίσιμη ώρα – στις αρχές του 2009 – οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου είχαν καταφέρει να συνεννοηθούν και να συνεναίσουν στη λήψη δύσκολων, αλλά εθνικά αναγκαίων αποφάσεων. Από τη στιγμή που αυτό δεν έγινε, η ένταξη στο μηχανισμό στήριξης ήταν μονόδρομος.

Η έξοδος από το ευρώ θα σήμαινε καταστροφή για τη χώρα και για τους πολίτες. Με ένα υποτιμημένο εθνικό νόμισμα και με τις περισσότερες ανάγκες της να καλύπτονται από εισαγωγές, η Ελλάδα δεν θα είχε καμία τύχη επιβίωσης. Η θέση της είναι και πρέπει να είναι εντός της ευρωζώνης. Και ευτυχώς που σε αυτό το θέμα συμφωνεί, πλέον, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων που εκπροσωπούνται στη Βουλή. Για να μην είμαστε «έρμαιο» στα χέρια των δανειστών, ένας και μόνο τρόπος υπάρχει: να αναλάβει η Ελλάδα την ευθύνη και την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν. Και όχι να περιμένει τι θα της επιβάλουν οι δανειστές. Μόνο έτσι θα καταφέρει να ανακτήσει ταχύτερα τη δημοσιονομική και οικονομική της ανεξαρτησία.

                                                 "Να εφαρμόσουμε εμείς και όχι οι δανειστές μεταρρυθμίσεις"

 

Συμφωνείτε με τις αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟ κατά κύριο λόγο σε funds ξένων συμφερόντων, π.χ. ΟΠΑΠ στην EMMA DELTA με 65% τσεχική συμμετοχή, ΟΛΘ με 47% συμμετοχή της γερμανικής DIEP, ΤΡΑΙΝΟΣΕ με ποσοστό 100% στην ιταλική Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A; Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ΕΔΗΣ; Έχει αντικαταστήσει το ένα το άλλο; Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα;

Είμαι ξεκάθαρα υπέρ των αποκρατικοποιήσεων, εφόσον αυτές έχουν σαφές αναπτυξιακό πρόσημο για τη χώρα. Και στο βαθμό που το ελληνικό κράτος έχει διαμορφώσει ένα κατάλληλο πλαίσιο, η είσοδος ξένων επενδυτών πέρα από κεφάλαια, μπορεί να φέρει στη χώρα και τεχνογνωσία και πρόσθετες επενδύσεις.

Προφανώς δεν μιλάμε για αποκρατικοποιήσεις με τη μορφή του «πουλάμε όσο – όσο», για να βγει η υποχρεώση. Εμείς, ως Επιμελητηριακή Κοινότητα, προκρίνουμε – και έχουμε προτείνει και στην κυβέρνηση - ένα μοντέλο στρατηγικής συνεργασίας κράτους και επενδυτή, με οφέλη για όλους.
Ένα μοντέλο στο οποίο ο ιδιώτης αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος μιας επένδυσης, με το κράτος να διατηρεί συμμετοχή όχι όμως και διαχείριση. Αυτό το μοντέλο εφαρμόζεται με επιτυχία στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Και υπάρχουν πολλές ώριμες επιχειρηματικές προτάσεις στην Ελλάδα, που μπορούν να αξιοποιηθούν με αυτό τον τρόπο και να δώσουν παράλληλα ένα θετικό μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Η εφοδιαστική αλυσίδα, οι μεταφορές, η ενέργεια, ο τουρισμός είναι μερικοί από τους κλάδους στους οποίους υπάρχουν ευκαιρίες.

Σε κάθε περίπτωση, όσο οι αποκρατικοποιήσεις καθυστερούν, η χώρα χάνει. Το δημόσιο χάνει έσοδα, μειώνεται η αξία των προς αποκρατικοποίηση περιουσιακών στοιχείων κυρίως χάνονται οι ευκαιρίες ανάπτυξης, που θα μπορούσαν να προκύψουν. Όσο για το ΕΔΗΣ, ο ρόλος του είναι διαφορετικός από αυτόν του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς αφορά τις συμμετοχές του δημοσίου σε εταιρίες που δεν βρίσκονται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης.

                                       " Η φορολογία της Ελληνικής επιχείρησης είναι εξοντωτική"

 

Πρώτη στην Ε.Ε. η Ελλάδα στην ανεργία: 1,1 εκατομμύριο άνεργοι βάσει της Eurostat σε πληθυσμό 7 εκατομμυρίων πολιτών ηλικίας 18 – 65 ετών, βάσει της απογραφής του 2011. Brain drain, νεοπροσληφθέντες ανεξαρτήτου εμπειρίας με μισθό 685 ευρώ, 20-25% των ελληνικών επιχειρήσεων έκλεισαν βάσει στοιχείων της ΕΣΕΕ. Θα ανακοπεί η πορεία ή έχουμε ακόμα πολύ δρόμο;

Η ανεργία είναι ίσως η σκληρότερη έκφραση της κρίσης που βιώνει η χώρα τα τελευταία χρόνια. Όχι μόνο γιατί οδηγεί στην ανέχεια και την περιθωριοποίηση ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Αλλά και γιατί τροφοδοτεί το φαινόμενο της διαρροής πολύτιμου ανθρώπινου κεφαλαίου από τη χώρα. Πρόβλημα είναι και το γεγονός ότι, ακόμα και οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται, αφορούν σχεδόν κατά το ήμισυ ευέλικτες μορφές απασχόλησης, με χαμηλότερα δηλαδή εισοδήματα.

Ο μόνος τρόπος για να ανακοπεί αυτή η πορεία, είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ώστε να σταματήσει το κύμα των λουκέτων, να υπάρξουν επενδύσεις και ευκαιρίες απασχόλησης. Παράλληλα, όμως πρέπει να μειωθεί και το δυσβάσταχτο σήμερα μη μισθολογικό κόστος της εργασίας. Το ύψος των φόρων και των εισφορών που καλούνται σήμερα να πληρώσουν στο κράτος εργοδότες και εργαζόμενοι, υπονομεύει τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ καθιστά την πλήρη μισθωτή εργασία ασύμφορη. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται η αδήλωτη εργασία και να χάνονται εισφορές από τα ταμεία παρά την αύξηση των συντελεστών.

Ως χώρα αντιμετωπίζουμε δύο πολύ σοβαρά προβλήματα: μεγάλη εισροή προσφυγων και μεταναστευτικό κύμμα Ελλήνων προς εύρεση εργασίας και καλύτερου επιπέδου ζωής. Πώς βλέπετε να διαγράφεται το μέλλον;

Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά ζητήματα, τα οποία χρήζουν κατάλληλης αντιμετώπισης. Ως προς το προσφυγικό, είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για την ενσωμάτωση των αναγνωρισμένων προσφύγων και τη διαχείριση των μεταναστών που θα παραμείνουν στη χώρα. Το θέμα της διαρροής Ελλήνων στο εξωτερικό είναι εξίσου σοβαρό και λύνεται μόνο μέσα από τη δημιουργία ευκαιριών, ειδικά για τους νέους ανθρώπους με υψηλά προσόντα.

Η ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η απλοποίηση και κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, η αναβάθμιση του θεσμού της Μαθητείας και η αναδιοργάνωση και αναβάθμιση του ΟΑΕΔ, είναι πολιτικές που μπορούν να βοηθήσουν στη συγκράτηση και στην καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.

Ποιοί είναι οι πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθεί η ελληνική οικονομία ;

Υπάρχουν σήμερα αρκετοί τομείς, κλάδοι και δραστηριότητες, που διαθέτουν εξωστρεφή προσανατολισμό και μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Μεταξύ αυτών είναι βεβαίως ο πρωτογενής τομέας και ιδιαίτερα η παραγωγή, η τυποποίηση και οι εξαγωγές υψηλής ποιότητας προϊόντων, είναι ο τουρισμός με έμφαση στην ανάπτυξη νέων μορφών, όπως ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, η ενέργεια με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές, η πράσινη επιχειρηματικότητα, το διαμετακομιστικό εμπόριο και τα logistics, αλλά και η ναυτιλία με την ανάπτυξη ποιοτικών υποστηρικτικών υπηρεσιών. Όλοι αυτοί οι κλάδοι – και πολλοί άλλοι ακόμα – μπορούν να παρέχουν γόνιμο πεδίο ανάπτυξης για υφιστάμενες, αλλά και για νέες επιχειρήσεις.

Αυτό που χρειάζεται είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, το κατάλληλο περιβάλλον στο οποίο θα μπορέσουν να γεννηθούν και να επιτύχουν οι αντίστοιχες επιχειρηματικές κινήσεις.Είναι καιρός πιστεύετε ο Έλληνας να «ενηλικιωθεί» και να αναλάβει την ευθύνη της ζωής του, ή να αναμένει έναν νέο «σωτήρα» που θα τον γλυτώσει από τον κόπο και τα προβλήματα;

Οι Έλληνες πιστεύω έχουν πλέον συνειδητοποιήσει – με σκληρό δυστυχώς τρόπο – ότι πλέον δεν υπάρχουν μαγικές και εύκολες λύσεις στα προβλήματα της χώρας. Γι’ αυτό και δεν αναμένουν πια «σωτήρες». Αυτό που ζητούν είναι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες θα έχουν το θάρρος να πουν την αλήθεια και να προχωρήσουν στις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, για να βγει επιτέλους η χώρα από την κρίση. Κι αυτό ισχύει τόσο για τις κυβερνήσεις, όσο και για τα αντιπολιτευόμενα κόμματα. Όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία οκτώ χρόνια βρήκαν μπροστά τους τις υποσχέσεις που έδιναν από τη θέση της αντιπολίτευσης.

Ποιος τομέας κρατά όρθια την ελληνική οικονομία; Το δημόσιο ή ο ιδιωτικός τομέας;

Ο ιδιωτικός τομέας σηκώνει στις πλάτες του τα τελευταία χρόνια την ελληνική οικονομία, αλλά και το μεγάλο ασθενή που λέγεται ελληνικό δημόσιο. Δυστυχώς, η πολιτική κουλτούρα της Ελλάδας λειτουργεί ακόμα στη λογική της αφαίμαξης του ιδιωτικού τομέα, για να συντηρηθεί ένα δαπανηρό και σπάταλο κράτος.

Διαδοχικές κυβερνήσεις υπήρξαν άτολμες, έως και απρόθυμες στο να ελέγξουν πραγματικά το κόστος λειτουργίας του δημοσίου. Αντίθετα, υπολογίζοντας πόσα λείπουν από το κράτος, αποφασίζουν να αυξήσουν αντίστοιχα τους φόρους. Ως πότε όμως θα μπορεί η αγορά και ο φορολογούμενος να συντηρεί αυτή την κατάσταση; Οι αντοχές έχουν εξαντληθεί.

Κόκκινα δάνεια: ποιος φταίει;

Τα κόκκινα δάνεια βρίσκονται στο επίκεντρο ενός καταστροφικού φαύλου κύκλου. Ειδικά στην περίπτωση των επιχειρηματικών δανείων, η μείωση του τζίρου και της ρευστότητας οδήγησαν σε αδυναμία εξυπηρέτησης του δανεισμού και σε συσσώρευση οφειλών. Με τις τράπεζες να μην παρέχουν νέα χρηματοδότηση, είδαμε όλο και περισσότερες επιχειρήσεις, είτε να λειτουργούν αποκλειστικά για να πληρώνουν τα δάνειά τους, ή να λυγίζουν και να κλείνουν, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ακόμη περισσότερο ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες.

                                                                                   "Φαύλος κύκλος είναι τα κόκκινα δάνεια"

 

Ο κύκλος αυτός πρέπει να σπάσει. Χρειάζεται ένας ρεαλιστικός, δίκαιος και εφαρμόσιμος μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, ο οποίος θα εστιάζει στην υποστήριξη βιώσιμων επιχειρήσεων και στη διατήρηση θέσεων εργασίας. Το πλαίσιο για την εξωδικαστική ρύθμιση είναι ένα θετικό βήμα, αλλά για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται συγκεκριμένες βελτιώσεις, τις οποίες εμείς ως Επιμελητηριακή Κοινότητα έχουμε ήδη προτείνει.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας