Τετάρτη - 17 Ιανουαρίου 2018
Thursday, 05 October 2017 16:04

«Η μετατροπή της αγοράς εργασίας σε ζούγκλα είναι βασικό στοιχείο της πολιτικής της ΝΔ»

«Η μετατροπή της αγοράς εργασίας σε ζούγκλα είναι βασικό στοιχείο της πολιτικής της ΝΔ»

Με σκωπτικό τρόπο σχολιάζουν το ερωτηματολόγιο της Νέας Δημοκρατίας για τις εργασιακές σχέσεις, κυβερνητικές πηγές.

Αίθουσα Σύνταξης

Ενδεικτικά αναφέρουν πως στο ερωτηματολόγιο οι πολίτες έχουν μια σειρά από «θαυμάσιες», όπως τις χαρακτηρίζουν, επιλογές όπως:

Αν θα επέλεγαν μια νέα θέση εργασίας «με καταβολή χρόνου και προσπάθειας (sic) για προσαρμογή», χωρίς να διευκρινίζεται αν εννοούν με «συμβολικές» αποδοχές ή χωρίς καθόλου αποδοχές. Αν θεωρούν (στην ΝΔ) ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι «οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που θα διευκολύνουν την πρόσληψη περισσότερων εργαζομένων», με άλλα λόγια να μοιράζονται την ίδια θέση εργασίας και τον ίδιο μισθό περισσότερα από ένα άτομα. Αν προτιμούν «μια πολιτική προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων» κατ' αντιπαράθεση με «μια προστατευτική πολιτική για την αγορά εργασίας.

«Διότι στο μυαλό τους -τόνιζαν οι κυβερνητικές πηγές- η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων μπoρεί να γίνει μόνο με την αγορά εργασίας ισοπεδωμένη».

Επίσης στο ερωτηματολόγιο οι πολίτες απαντούν στο τι θα διάλεγαν αν η Πολιτεία μπορούσε να χρηματοδοτήσει μόνο την στήριξη του ιδιωτικού τομέα για δημιουργία θέσεων εργασίας ή διάφορες πλευρές του κοινωνικού κράτους. (Aν δηλαδή, έλεγαν πηγές της κυβέρνησης, συμφωνούν ότι το κοινωνικό κράτος είναι απλώς πεταμένα λεφτά).

Και βεβαίως, αν ο εργαζόμενος θα προτιμούσε να διαμορφώνονται οι όροι εργασίας του «από τον ίδιο σε συνεννόηση (sic) με την διοίκηση της εταιρίας», «από τους εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων σε επίπεδο επιχείρησης», ή «από ένα εργατικό σωματείο πολιτικού χαρακτήρα (επίσης sic) που θα διαπραγματεύεται σε κλαδικό και εθνικό επίπεδο». (Σχόλιο της κυβέρνησης, θα μπορούσαν να ρωτήσουν απλώς αν οι πολίτες συμφωνούν με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων).

Καταλήγοντας οι ίδιες πηγές σχολιάζουν: «Ας μην κοροϊδευόμαστε. Η μετατροπή της αγοράς εργασίας σε ζούγκλα είναι βασικό στοιχείο της ιδεολογίας και της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη προσωπικά. Επειδή όμως διστάζουν να το πουν δημόσια, προσπαθούν να το εκμαιεύσουν μέσα από ερωτηματολόγια, με πονηρά διατυπωμένες ερωτήσεις. Αν πιάσει έπιασε. Ας πουν ευθέως ότι το πολιτικό τους σχέδιο είναι η μη αμειβόμενη εργασία, οι ελεύθερες απολύσεις, οι ατομικές συμβάσεις και η διάλυση του κοινωνικού κράτους. Δεν ξεγελούν κάποιον κρυπτόμενοι πίσω από το δάχτυλό τους», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Αξίζει να σημειωθεί πως η θεματολογία στο ερωτηματολόγιο του 1ου προσυνεδρίου της ΝΔ σχετίζεται με «τους εργαζομένους και τους ανέργους» και εστιάζει ποιες πολιτικές θα πρέπει να αποτελέσουν την προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Μεταξύ άλλων ερωτημάτων, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως εάν θα επέλεγαν μια μορφή πολιτικής προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ή μια πολιτική προστατευτική για τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, ζητείται η γνώμη των πολιτών σχετικά με τη στήριξη των ανέργων στο διάστημα στο οποίο βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας. «Με αυτόν τον τρόπο αποτυπώνεται έμπρακτα η νέα φιλοσοφία που έχει υιοθετηθεί από τη Νέα Δημοκρατία στη διατύπωση του προγραμματικού της λόγου, μέσα από τη διαρκή διαβούλευση και κατανόηση των προβλημάτων και των αναγκών των πολιτών απευθύνοντας παράλληλα μια σταθερή πρόσκληση συνεργασίας και κοινής δράσης σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου», επισημαίνει η οδός Πειραιώς.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας