Σάββατο - 20 Ιανουαρίου 2018
Wednesday, 05 April 2017 13:29

Αλεξιάδης:«δεν υπάρχει λόγος για εκλογές. Πρέπει να οδηγηθούμε σε συμφωνία κοινωνικά βιώσιμη»

Αλεξιάδης:«δεν υπάρχει λόγος για εκλογές. Πρέπει να οδηγηθούμε σε συμφωνία κοινωνικά βιώσιμη»

«Όσοι λένε πως έπρεπε να πάμε σε συμφωνία τον Δεκέμβριο, θυμίζω πως οι απαιτήσεις ήταν παράλογες κι έχουν αποσυρθεί, αποφύγαμε μέτρα 4 δισ.», είπε στον Αlpha 989 το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης. «Αυτή τη στιγμή δεν χρειάζονται πολιτικοί τσαμπουκάδες αλλά στήριξη της προσπάθειας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Αίθουσα Σύνταξης

«Προσπαθώ να είμαι ρεαλιστής. Είμαστε σε μια δύσκολη φάση, οι διαπραγματεύσεις προχωρούν αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί. Πολύ σωστά πάει η διαπραγμάτευση και περιμένουμε την επόμενη μέρα. Εμείς έχουμε καταλάβει την διαπραγματευτική τακτική» είπε ο πρώην υπουργός και παραδέχθηκε ότι «είναι προβληματικά τα μέτρα αλλά ας περιμένουμε να δούμε τί θα γίνει με την ποσοτική χαλάρωση και το χρέος γιατί η πληροφόρηση είναι ότι θα υπάρξουν και θετικά μέτρα».

Τόνισε ότι «η υπερ-φορολόγηση δεν μπορεί να έχει προοπτική. Αλλά δεν υπήρχε άλλη λύση. Το θέμα είναι αν η κυβέρνηση δεν έκανε αυτό που έκανε σήμερα, τί θα έπρεπε να κάνει; Τώρα είμαστε σε δύσκολο σημείο αλλά κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να δώσουμε την καλύτερη λύση. Το τί έκαναν οι προηγούμενοι το ξέρουμε και το ζήσαμε στην πλάτη μας».

Απέρριψε τα σενάρια περί εκλογών λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν υπάρχει λόγος για εκλογές. Πρέπει να οδηγηθούμε σε συμφωνία κοινωνικά βιώσιμη. Χρειαζόμαστε να στηρίξουμε όλοι αυτή την προσπάθεια και ποια είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία».

Αναφερόμενος στις διασταυρώσεις δηλώσεων με τις τραπεζικές καταθέσεις ο κος Αλεξιάδης εξήγησε ότι «πρέπει από τη μεγάλη δεξαμενή φοροδιαφυγής (και έχουμε ενδείξεις γι’ αυτό), να μπορέσει να συγκρίνει το νέο φορολογικό λογισμικό τα δεδομένα των δηλώσεων με τις τραπεζικές καταθέσεις. Δίνει πολύ πιο γρήγορα στοιχεία από ελέγχους που γίνονταν μέχρι σήμερα. Προχωρούν μια σειρά από πράγματα που ενισχύουν το οπλοστάσιο και αν υλοποιηθούν αυτά, θα έχουμε υπερ-απόδοση εσόδων. Όσο πιο καλά οργανώνεται το κράτος τόσο πιο καλά αποτελέσματα έχουμε».

Για τις κατασχέσεις ο πρώην υπουργός είπε ότι «πλέον γίνονται αυτόματα, ηλεκτρονικά. Οι κατασχέσεις γίνονται πια μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Όταν έχεις δηλώσει τον λογαριασμό σου ακατάσχετο αλλά έχεις άλλο λογαριασμό με τον πατέρα ή την μητέρα σου, θα πάει να πάρει από αυτό τον λογαριασμό το δημόσιο, αν χρωστάς. Είναι το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει από το 1970. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν καλύτερο για την είσπραξη των χρεών».

Για τις επιστροφές φόρων είπε ότι «δεν υπάρχουν καθυστερήσεις. Πρέπει να προηγούνται οι έλεγχοι. Σε ό,τι αφορά στις πληρωμές του δημοσίου προς τους ιδιώτες, πρέπει να προηγηθούν οι διαδικασίες που ορισμένες φορές καθυστερούν γιατί υπάρχουν προβλήματα ή λόγω αδυναμίας του δημοσίου».

Με αφορμή το ότι δόθηκε το έκτακτο βοήθημα και σε βουλευτές ο κος Αλεξιάδης παραδέχθηκε ότι «ήταν λάθος το ότι δεν προβλέφθηκε ρύθμιση για το έκτακτο βοήθημα που δόθηκε. Αλλά εμείς μπορέσαμε και βοηθήσαμε έναν μεγάλο αριθμό συνταξιούχων με το βοήθημα Είναι λάθος επίσης ότι δεν υπάρχει κατάργηση των φορολογικών προνομίων των βουλευτών».

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας