Κυριακή - 18 Φεβρουαρίου 2018
Thursday, 28 December 2017 19:09

ΑΝΕΛ για Σκοπιανό: Σε περίπτωση αδιεξόδου, δημοψήφισμα

ΑΝΕΛ για Σκοπιανό: Σε περίπτωση αδιεξόδου, δημοψήφισμα

Αναλυτικά στην πρότασή των Ανεξάρτητων Ελλήνων για την ονομασία των Σκοπίων αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Σγουρίδης μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, υπογραμμίζοντας πως σε περίπτωση που οι συνομιλίες καταλήξουν σε αδιέξοδο θα πρέπει να προχωρήσουμε σε δημοψήφισμα και η απόφαση του λαού να γίνει σεβαστή.

Αίθουσα Σύνταξης

«Οι ΑΝΕΛ λέμε ότι το κράτος των Σκοπίων θα πρέπει να υπάρχει και μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια. Η ένταξή του σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι σημαντική. Θα πρέπει, όμως, να υπάρχει χωρίς αλυτρωτισμούς. Η πρότασή μας για το όνομα είναι Κεντρική Δημοκρατία των Βαλκανίων. Είναι ένας όρος ουδέτερος, αλλά με μία δυναμική, ως προς τη σχέση με τις άλλες χώρες» εξήγησε ο Αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Παράλληλα βέβαια τόνισε ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση θα πρέπει να πάμε σε «δημοψήφισμα» ώστε να αποφασίσει ο λαός, διευκρινίζοντας πως αν ο λαός αποφασίσει διαφορετικά, θα αποδεχθούμε την απόφασή του. Είναι κάτι παρόμοιο με αυτό που έγινε με το σχέδιο Ανάν.»

Αναφερθείς στα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνου ο κ. Σγουρίδης σημείωσε πως «αρχικά υπάρχει κυβερνητική διαπραγμάτευση. Μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, ακολουθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εάν συμφωνούν ακολουθεί μια διακρατική συμφωνία ανάμεσα σε εμάς και τα Σκόπια, η οποία θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Αν αυτό το πράγμα οδηγεί σε αδιέξοδα, τότε ένα πράγμα υπάρχει, ο λαός».

Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τον ίδιο δεν τον φοβίζει το δημοψήφισμα ξεκαθάρισε ότι το θέμα δεν πρέπει να λυθεί κυβερνητικά αλλά σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, όλα τα κόμματα.

Τέλος, επανέλαβε την θέση των ΑΝΕΛ για τη μη ύπαρξη του όρου Μακεδονία υπογραμμίζοντας ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν ψηφίζουν ονομασία που να περιέχει τον όρο Μακεδονία για τα Σκόπια» και πετώντας το μπαλάκι στην αντιπολίτευση για να καταθέσει με τη σειρά της τη δική της πρόταση. «Από τη στιγμή που οι ΑΝΕΛ έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους για το Σκοπιανό, περιμένουμε και από τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει το ίδιο. Η κυβερνητική γραμμή πάντως, εκφράζεται από τον ΥΠΕΞ, όσο είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις» συμπλήρωσε καταλήγοντας.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας