Πέμπτη - 18 Ιανουαρίου 2018
Monday, 11 December 2017 07:40

ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ Η...ΣΠΥΡΑΚΗ!

ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ Η...ΣΠΥΡΑΚΗ!

Να ποιός μας απειλεί, να ποιά μας υπερασπίζεται...

Γιάννης Ντάσκας

Μοιάζει με ανέκδοτο η με κακό όνειρο...Η, αν προτιμάτε με κακό σπυρί...Η έστω με προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να μας κάνει πλάκα...
Ποιός θα φανταζόταν πριν μερικά χρόνια, όταν άκουγε τη Μαρία Σπυράκη να "τσιρίζει"πολιτικά στο ΑΛΤΕΡ και μετά στο ΜΕΓΚΑ με πολιτικό ρεπορτάζ, ότι θα γινόταν εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας...

Αποτέλεσμα εικόνας για μαρια σπυρακη

Ακόμα και όταν εξελέγη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτό δεν περνούσε απο το μυαλό, παρά μόνο καμία νύχτα κουρασμένη με εφιάλτες.
Κι όμως έγινε. Και ζούμε απίθανες μέρες. Το πιστεύουμε, δεν το πιστεύουμε η Σπυράκη, αυτή που μας εντυπωσίαζε μέσα απο ρεπορτάζ για τις μεγάλες δανειάρες (συνολικά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ...) που έπαιρνε απο την Τράπεζα του Μιχάλη Σάλλα ασκεί κριτική για τους χειρισμούς στα εθνικά θέματα. Και μοιάζει να ασκεί κριτική η Σπυράκη στον Προκόπη Παυλόπουλο στη γενικότητα της δήλωσης ότι δεν είχε προετοιμαστεί η επίσκεψη Ερντογάν, έστω και αν μοιάζει αυτό να αφορά μόνο (και άδικα) την κυβέρνηση.

Σχετική εικόνα

Δεν υπήρξε κανένας διαχωρισμός για τον συγκεκριμένο πρόεδρο της Δημοκρατίας, άρα πήρε η μπάλα και τον Πρόεδρο...
Για όσους απο μας κινηθήκαμε χρόνια και πίσω απο τις κάμερες των καναλιών και στα γραφεία και στο ρεπορτάζ και στα πολιτικά παρασκήνια μοιάζει αδιανόητη, απίστευτη και απίθανη εξέλιξη και δεν μπορούμε να βρούμε καμία εξήγηση, ούτε καν τη φτηνή τοπικιστική για την επιλογή μιας δημοσιογράφου με αποκρουστικό πολιτικό λόγο για μια θέση, η οποία υποτίθεται ότι εκπροσωπεί και την παλαιά καραμανλική Νέα Δημοκρατία...

Αποτέλεσμα εικόνας για μαρια σπυρακη

Ο Τούρκος Πρόεδρος επιστρέφοντας στην Τουρκία μετά την επίσκεψη στην Ελλάδα μίλησε στους δημοσιογράφους και αυτά που είπε δημοσιεύθηκαν άμεσα.
Προφανώς αυτή η δημοσίευση έγινε με υπολογισμούς από την τουρκική πλευρά για να περάσουν προς την ελληνική πλευρά απαντήσεις και μηνύματα.
Επειδή θεωρούμε ότι οι αναγνώστες μας έχουν σε κάθε περίπτωση πολυ καλύτερο αισθητήριο, μυαλό και κρίση απο την εν λόγω Σπυράκη δημοσιεύουμε την συνέντευξη ολόκληρη και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

Κατά την επίσκεψή σας στην Αθήνα και ειδικότερα κατά τις εκτιμήσεις που κάνατε με τον Πρόεδρο Παυλόπουλο προέκυψε θέμα Λωζάννης…

Πριν από την επίσκεψη, σε συνέντευξη που έδωσα στην ελληνική τηλεόραση νομίζω ότι προκάλεσε ανησυχία η απάντηση που έδωσα στην ερώτηση αναφορικά με τη Λωζάννη. Δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η Τουρκία εποφθαλμιά τα εδάφη της Ελλάδας. Δεν βγήκε όμως από το στόμα μου εμένα κάτι τέτοιο. Εμείς δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη κανενός. Εγώ απάντησα σε μία ερώτηση που μου απευθύνθηκε σχετικά με τη Λωζάννη και αυτό που είπα ήταν ότι «αν χρειάζεται, μπορεί να γίνει επικαιροποίηση». Άλλωστε η Λωζάννη δεν είναι μία Συνθήκη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Και το διευκρίνισα αυτό εκεί. Η Λωζάννη είναι μία λεπτομερής Συνθήκη, στην οποία υπάρχουν μέσα κι άλλες χώρες και αποτελείται από διάφορα Πρωτόκολλα για διαφορετικά θέματα.

Αποτέλεσμα εικόνας για ερντογαν με μητσοτακη  στο προεδρικο

Εγώ πιστεύω ότι αν χρειάζεται, μπορεί κάλλιστα να τροποποιηθεί. Αυτό πιστεύω εγώ. Εσείς μπορεί να μην συμφωνείτε. Ο Έλληνας Πρόεδρος είναι ομοίως της άποψης ότι τέτοιου είδους Συνθήκες δεν μπορούν να τροποποιηθούν. Κατ’ εμένα αν οι ενδιαφερόμενες πλευρές αισθανθούν αυτή την ανάγκη, τότε μπορεί κάλλιστα να τροποποιηθεί. Και αυτό είπα στον Πρόεδρο Παυλόπουλο εκεί. Όταν χρειάζεται, ακόμη και τα Συντάγματα δεν τροποποιούμε στην Βουλή; Τα τροποποιούμε. Επομένως, και οι Συνθήκες αν χρειάζεται, φυσικά και μπορούν να τροποποιηθούν. Αλλά αυτό το θέμα σαν να έχει γίνει λίγο εμμονή. Το ίδιο επεσήμανα και στον Πρωθυπουργό Τσίπρα, όταν μίλησα μαζί του. Πάντως, η Λωζάννη είναι λάθος να εκλαμβάνεται ως θέμα που αφορά μόνο την Τουρκία και την Ελλάδα.

Αλλά και κατά την επίσκεψή σας στη Δυτική Θράκη σαν να ενοχλήσατε κάποιους…

Δεν καταλαβαίνω γιατί να ενοχλούνται κάποιοι που συναντήθηκα με ομοεθνείς μας στο Λύκειο «Τζελάλ Μπαγιάρ». Αν δεν μπορούν να ανεχθούν μία τέτοια συνάντηση, αυτό επ’ ουδενί συνάδει με τη δημοκρατία. Είναι σημαντικό να εφαρμόζονται τα δικαιώματα που αναγνωρίζει η Λωζάννη για τις μειονότητες. Αλλά για παράδειγμα εκεί, για το θέμα της εκλογής Μουφτή, παρά τις συζητήσεις χρόνια, το θέμα αυτό ακόμη δεν το έχουμε διευθετήσει. Όλο μας λένε για τη Σχολή της Χάλκης. Άντε και το λύσαμε αυτό το θέμα, ας πούμε… Άραγε για τα σχολεία των ομοεθνών μας στη «Δυτική» Θράκη θα υπάρξει ανάλογη στάση; Ή στο θέμα του τεμένους στην Αθήνα; Όλο συζητάνε και εξέλιξη καμιά. Για παράδειγμα, δήθεν κάνανε κάτι, αλλά για τζαμί δεν μοιάζει. Ούτε μιναρές δεν υπάρχει. Και εγώ τους είπα ‘ωραία, κάνατε κάτι και είπατε ότι μετά από δύο μήνες θα ανοίξει. Αλλά ούτε μιναρές δεν υπάρχει.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Στη δική μας κουλτούρα τζαμί χωρίς μιναρέ δεν νοείται’. Όπως και για εκείνους ‘εκκλησία χωρίς καμπάνα, γίνεται;’, τους ρώτησα. ‘Όχι, χρειάζεται και καμπάνα’ μου είπαν. Επομένως και ο μιναρές για εμάς είναι το ίδιο σημαντικός. Όλα αυτά πρέπει να τα διευθετήσουμε, το να τα φοβόμαστε δεν έχει νόημα. Αναφέρθηκα και στο θέμα του μουφτή, τον οποίο διορίζουν. Όμως οι εκεί μουσουλμάνοι έχουν το δικαίωμα να εκλέγουν μόνοι τους τους μουφτήδες τους. Σε αυτά πρέπει να υπάρχει αμοιβαιότητα, όπως για παράδειγμα τους εξήγησα πώς γίνεται η εκλογών των μελών της Ιεράς Συνόδου. Εσύ για να εκλέξεις Πατριάρχη στη Σύνοδο, πρέπει να διαθέτεις έναν ικανό αριθμό Μητροπολιτών. Έστειλα μήνυμα στον Πατριάρχη και του είπα ‘δώσε μας τα ονόματα, ας τους κάνουμε Τούρκους πολίτες και τότε θα έχεις τον απαιτούμενο αριθμό στην Ιερά Σύνοδο’. Και μας έδωσαν 17 ονόματα. Και τα λύσαμε αυτά τα θέματα.

Επίσης, για να γίνει μία εκκλησία… Δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τέτοια θέματα εμείς. Αυτή τη στιγμή φτιάχνουμε τη Σουμελά και άλλες εκκλησίες. Για παράδειγμα στις 7 Ιανουαρίου θα κάνουμε τα εγκαίνια της εκκλησίας που ανήκει στους Βούλγαρους Ορθοδόξους στο Φανάρι μαζί με τον Πρ. της Βουλγαρίας Μπόϊκο Μπορίσοφ. Εμείς αυτά τα πράγματα δεν τα βλέπουμε ως προβλήματα. Μαζί τα κάνουμε. Και πριν όταν ήμουν Δήμαρχος είχα πάει εκεί και εγώ ο ίδιος είχα εγκρίνει την ανακαίνισή της και τώρα πάλι τα εγκαίνια μαζί θα τα κάνουμε. Όλα αυτά τα εξήγησα στις συνομιλίες μου στην Ελλάδα.

«Δεν αμφισβητούμε κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας»

Εμείς, αν υπάρχει πρόβλημα, είμαστε πάντα εδώ για να δίνουμε λύσεις. Ως Τουρκία η έγνοια μας είναι να παράγουμε λύσεις σε προβλήματα, ανοιχτά, με ειλικρίνεια, και με εποικοδομητικό τρόπο. Είμαστε γείτονες. Δεν ωφελούν κανέναν οι καβγάδες. Γι’ αυτό εμάς μάς ευχαριστούν όταν υπάρχουν θετικές εξελίξεις στις σχέσεις μας. Για παράδειγμα στον τουρισμό, πήγαν από την Τουρκία στην Ελλάδα 800.000 τουρίστες. Κι από εκείνους (σημ: τους Έλληνες) ήρθαν σε εμάς άλλοι 600.000. Τα κοινά μας είναι περισσότερα του ενός. Το αισθάνεστε και στο δρόμο άλλωστε. Μεταξύ των λαών μας δεν υπάρχει πρόβλημα, ίσα ίσα ενδιαφέρονται ο ένας για τον άλλον. Σε ανώτατο επίπεδο φυσικά μερικές φορές υπάρχουν προβλήματα, αλλά όπως έχω αναφέρει, δυστυχώς λόγω λανθασμένης αντίληψης. Αλλά είπαμε το εξής στις συνομιλίες μας στην Αθήνα: Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα όσον αφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και την εδαφική της ακεραιότητα. Πρέπει να επικεντρωθούμε σε βήματα που θα εξασφαλίσουν οφέλη και στις δύο χώρες και στους δύο λαούς.

«Ο Παυλόπουλος είναι άνθρωπος πιστός»

Αποτέλεσμα εικόνας για ερντογαν με μητσοτακη  στο προεδρικο

Να θυμίσω ότι το βράδυ της 15ης Ιουλίου, ο πρώτος που μου τηλεφώνησε ήταν ο Πρόεδρος Παυλόπουλος. Αμέσως μου τηλεφώνησε. Τέτοιος «πιστός» άνθρωπος είναι. Το να αποδέχεσαι την πρόσκληση ενός τέτοιου πιστού ανθρώπου, έχει για εμάς ξεχωριστή σημασία. Είπαμε ότι είναι καλύτερο να λύνουμε τα προβλήματά μας με συζήτηση και ότι το να τα αναβάλλουμε δεν κερδίζει κανένας μας. Και η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να βλέπουν τους ομοεθνείς τους και στις δύο χώρες αντιστοίχως ως «γέφυρα». Είναι αρχή μας, να βοηθάμε να βρίσκεται λύση όταν βλέπουμε ένα πρόβλημα κάπου. Για παράδειγμα το Ορφανοτροφείο στην Πρίγκηπο. Αν δεν κάνω λάθος, ήταν την περίοδο Καραμανλή. Η ΕΕ υποσχέθηκε να δώσει 150 εκ. ευρώ για την ανακαίνιση του Ορφανοτροφείου. Αλλά έμεινε στα λόγια. Όταν με ενημέρωσε ο πατριάρχης Βαρθολομαίος, αμέσως εμείς ενδιαφερθήκαμε.

«Αν πρέπει, να τροποποιηθεί η Λωζάνη»

Κύριε πρόεδρε, όταν μιλάτε για επικαιροποίηση της Λωζάννης αναφέρεστε μόνο στις λατρευτικές/θρησκευτικές ελευθερίες; Ή υπάρχουν και άλλα θέματα (σημ: προς επικαιροποίηση;)

H Λωζάννη δεν είναι μία συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Η Λωζάννη είναι μία τεράστια Συνθήκη με πολλές διαφορετικές διαστάσεις. Αν πρέπει, μπορεί να τροποποιηθεί. Αν χρειάζεται να συνεχίσει έτσι όμως, φυσικά και θα συνεχίσει έτσι. Αλλά, αν οι πλευρές αισθάνονται την ανάγκη να αλλάξουν κάποια συγκεκριμένα σημεία, μπορούν κάλλιστα να το κάνουν.

Όπως καταλαβαίνουμε, υπάρχουν κάποια θέματα στα οποία η Ελλάδα δεν συμμορφώνεται απόλυτα με τις επιταγές της Λωζάννης…

Ναι υπάρχουν. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο εξήγησα προ ολίγου τα προβλήματα που υπάρχουν.

Υπάρχει διαφορά απόψεων ανάμεσα στον Έλληνα Πρόεδρο Παυλόπουλο και τον Πρωθυπουργό Τσίπρα; Ο Πρόεδρος λέει ότι οι αρμοδιότητές του είναι συμβολικές. Ο Τσίπρας έχει διαφορετική άποψη για τη Λωζάννη;

Αποτέλεσμα εικόνας για ερντογαν με μητσοτακη  στο προεδρικο

Όχι, και οι δύο πιστεύουν ότι η Λωζάννη δεν μπορεί να επικαιροποιηθεί.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας