Παρασκευή - 23 Φεβρουαρίου 2018
Sunday, 02 April 2017 12:17

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ... ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο,ΤΙ ΤΗΣ ΠΩ ΕΓΩ!

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ... ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο,ΤΙ ΤΗΣ ΠΩ ΕΓΩ!

Αφιερωμένο στους υποκριτές και φαρισαίους που μας ταίζουν κουτόχορτο με ανεξάρτητες αρχές...

Γιάννης Ντάσκας

Πολύς θόρυβος γίνεται για τις Ανεξάρητες Αρχές στην Ελλάδα με αφορμή την Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία καταδίκασε αρκετές εφημερίδες για παραβιαση προσωπικών δεδομένων δικαστικών.

Της Αρχής αυτής προίσταται συνταξιούχος δικαστικός, προφανώς για να τονιστεί η ανεξαρτησία της, αφού οι δικαστικοί λειτουργοί κατά το Σύνταγμα υπακούουν μόνο στο νόμο και στο Σύνταγμα. Δεν μπορεί δηλαδή ένας υπουργός, να διατάξει δικαστή τι να κάνει. Πράγματι πολλοί δικαστικοί λειτουργοί είναι αξιοθαύμαστοι στις αντιστάσεις τους προς Υπουργούς.

Π.χ. εν έτει 2013 με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Γρηγόρης Πεπόνης, τη θέση του οποίου είχε θεσπίσει Υπουργός διέταξε ελεγχο των οικονομικών των Κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Και το αποτέλεσμα ήταν σοβαρότατες ποινικές διώξεις και πρώην Υπουργών και στελεχών αυτών των Κομμάτων.

Την ίδια εποχή ο κ.Πεπόνης διέταξε έλεγχο στη Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας, ενόσω Υπουργοί ήταν οι εκ Λαμίας ορμώμενοι κ.κ.Στουρνάρας, Σταίκούρας. Το πόρισμα καταλήγει σε φοβερά κακουργήματα στελεχών της Τράπεζας για την περίοδο, μάλιστα που είχε τεθεί υπό εκκαθάριση.

Είναι αυτό το πόρισμα του 2014, το οποίο ο κ.Σταϊκούρας μας βεβαιώνει ότι δεν γνώριζε και ψάχνουμε να δούμε αν το γνώριζε κανείς (π.χ.ΜΜΕ, πολιτικοί κλπ) ή μόνο εμείς είμαστε(που δεν είμαστε) οι έξυπνοι...
Φυσικά δεν καταλογίζει ευθύνες στους προαναφερόμενους πολιτικούς το πόρισμα του πραγματογνώμονα, αλλά τινάζει στον αέρα την δήθεν "εξυγίανση" της Τράπεζας μετά το 2012.

Στο θέμα αυτό θα επανέλθουμε φυσικά, αλλά αντικείμενό μας είναι σε αυτό το ρεπορτάζ η ανεξαρτησία των Ανεξάρτητων Αρχών με αφορμή την απόφαση αυτή της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Την απόφαση επικρίνει σφοδρά ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν.Νικολόπουλος, ο οποίος ουσιαστικά ασκεί κριτική αμφισβήτησης της ανεξαρτησίας των αρχών, εδώ και καιρό.

Στο στόχαστρο της κριτικής του, όπως και άλλων, βρέθηκε στο πρόσφατο παρελθόν και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία επίσης έχει συνταξιούχο δικαστικό στο τιμόνι.
Αφορμή, κυρίως, ήταν και είναι ο έλεγχος βασικών τομέων από τα καρτέλ, τα οποία έχουν πολιτικές πλάτες και η Επιτροπή για διάφορους λόγους δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, τουλάχιστον έγκαιρα.

Για παράδειγμα το καρτέλ της μπύρας βρέθηκε στο στόχαστρο πριν 20 χρόνια και ακόμα η υπόθεση δεν έχει τελειώσει...
Ο νόμος λέει ότι αυτή η Επιτροπή είναι ανεξάρτητη.
Η ίδια προσδιορίζεται ως ανεξάρτητη και τα μέλη της, όπως ακριβώς οι δικαστές, υπακούουν στο νόμο και στη συνείδησή τους.

Δείτε πως προσδιορίζεται στο ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ:

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Δημιουργηθηκε το 1977 αλλά πήρε τη σημερινή της μορφή μόλις το 1995 στα πρότυπα των πολύ παλαιοτέρων Αρχών Ανταγωνισμού των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Με τον ν.2837/00 η Επιτροπή απέκτησε και οικονομική αυτοτέλεια. Οι οικονομικοί πόροι της Επιτροπής προέρχονται από την επιβολή ανταποδοτικού τέλους ύψους ενός τοις χιλίοις επί του ιδρυτικού κεφαλαίου ή επί του ποσού της αύξησης του κεφαλαίου ανωνύμων εταιριών.
Οργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Η Επιτροπή είναι ενδεκαμελής, διορίζεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης για τριετή θητεία και απαρτίζεται από άτομα που έχουν γνώση και εμπειρία σε θέματα ανταγωνισμού, ανώτατο Δικαστή ή σύμβουλο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους καθώς και εκπροσώπους φορέων (Ο.Κ.Ε., ΣΕΒ, ΓΕΣΕΒΕ και ΕΣΕΕ). Τα μέλη της απολαμβάνουν λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας και κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της δεσμεύονται μόνο από το νόμο και τη συνείδηση τους. Ο Πρόεδρος της ορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο μεταξύ των μελών της, μετά τη διατύπωση γνώμης από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Στο έργο της συνεπικουρείται από τη Γραμματεία, η οποία εισηγείται τις υποθέσεις στην Επιτροπή και στην οποία συμμετέχουν και Νομικοί και Οικονομολόγοι.

Τα μέλη της μπορεί να αισθάνονται έτσι. Αλλά διαβάστε τον διάλογο που είχε ο (τότε) Υπουργός, αρμόδιος για την Αρχή αυτή με στέλεχος του Επιχειρηματικού κόσμου σε επίσημη διαδικασία. Ο Υπουργός ισχυρίζεται ότι η Επιτροπή θα πράξει ότι της πει εκείνος!!!

Διαβάστε:

 

Τι λέτε πρόεδρε Κυριτσάκη;
Γιατί το είπε ο Υπουργός αυτό;
Εσείς τι κάνατε;
Και αν κάνατε κάτι μετά απο τη συγκεκριμένη συζήτηση του Υπουργού, το είχατε ξανακάνει στο παρελθόν, ή το κάνατε και σε άλλη περίπτωση εκτός αυτής που αναφέρθηκε ο Υπουργος Γιακουμάτος;

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας