Κυριακή - 17 Δεκεμβρίου 2017
Tuesday, 21 November 2017 08:37

Βενιζέλος: Η σύλληψη του υπερπλεονάσματος δεν είναι η ταξική πολιτική

Βενιζέλος: Η σύλληψη του υπερπλεονάσματος δεν είναι η ταξική πολιτική

«Το πλεόνασμα προέρχεται από την υπερφορολόγηση και την επιβάρυνση σε ασφαλιστικές εισφορές».

Αίθουσα Σύνταξης

«Η σύλληψη της πολιτικής του υπερπεονάσματος έχει προκαλέσει και προκαλεί βλάβη στην εθνική οικονομία, απολύτως συγκρίσιμη με τη βλάβη του τραγικού πρώτου εξαμήνου του 2015» τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια και απάντησε στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος ανέφερε ότι το κοινωνικό μέρισμα διανέμεται στο πλαίσιο της «ταξικής πολιτικής» που ασκεί η κυβέρνηση.

«Η σύλληψη του υπερπλεονάσματος δεν είναι η ταξική πολιτική. Μακάρι να ήταν μόνον αυτό. Είναι η απόλυτη εν ψυχρώ κυνική θυσία της προοπτικής της εθνικής οικονομίας, της δυνατότητας ανάκαμψης και ανάκτησης του χαμένου εδάφους, προς όφελος μίας καθαρά επικοινωνιακής στρατηγικής, ενός αφηγήματος πως δήθεν παίρνουμε από τους μικρομεσαίους, από τα κατάλοιπα της μεσαίας τάξης, από τα ράκη της και μοιράζουμε το υπερπλεόνασμα προς τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα» επισήμανε ο κ. Βενιζέλος.

Ο βουλευτής υπογράμμισε, επίσης, πως πέραν του προφανούς, ότι το πλεόνασμα προέρχεται από την υπερφορολόγηση, την επιβάρυνση σε ασφαλιστικές εισφορές, το «πάγωμα» της καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς την αγορά, τη δραματική περικοπή των δημοσίων επενδύσεων - ξ αιτίας της οποίας δεν γίνονται και αντιπλημμυρικά έργα- έχουμε τελικά μία κάμψη της ίδιας της δυνατότητας της οικονομίας, αλλά και παραίτηση από το εθνικό αφήγημα ότι οι υψηλοί στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα σε μακροπρόθεσμη βάση δεν μας αφήνουν να αναπνεύσουμε.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε πως αυτό γίνεται επίτηδες, ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να πει ότι αποκόμισε μερικά εκατομμύρια στα χαμηλά στρώματα, τα οποία τα έχει καθημαγμένα σε μία λαϊκιστική αντίληψη και που και τα ίδια, ωστόσο, επιβαρύνθηκαν λόγω έμμεσων φόρων και των λοιπών επιβαρύνσεων που επέβαλλε αυτή η κυβέρνηση.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας