Παρασκευή - 19 Ιανουαρίου 2018
Tuesday, 21 March 2017 00:13

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΘΥΕΛΛΑ...

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΘΥΕΛΛΑ...

Τι συμβαίνει με την “παρτίδα” που έχει τζίρο 30 εκατομ ευρώ και βαριές καταγγελίες;  Ηδη έχει επιβεβαιωθεί ότι μια “παρτίδα” μεταπτυχιακών φτάνει στις πεντέμιση χιλιάδες. Το κόστος για καθένα απο αυτά είναι κατα μέσο όρο 6.000 ευρώ. Δηλαδή ο τζίρος μόνο για την παρτίδα αυτή είναι ...τριάντα εκατομμύρια ευρώ. Τεράστια κέρδη για πολλούς.

Γιάννης Ντάσκας

Όταν πρωτοασχοληθήκαμε με το θέμα στην “ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ” σε χρόνο “μηδέν” μας προσέγγισε κάποιος για να αρχίσει ...διαφημιστικό πρόγραμμα και “να κερδίσουμε όλοι”...

Ωτα ευήκοα για την βιομηχανία απόκτησης πτυχίων δεν υπάρχουν. Γιατί παιδιά “επωνύμων” έγιναν σήμερα με πτυχία ουσιαστικά μαϊμούδες. Αλλο είχε καρκίνο στο “μπούτι” και μπήκε στο πανεπιστήμιο του μπαμπά και σήμερα είναι καθηγητής ...του ίδιου Πανεπιστημίου και μοιράζει “αξιοκρατικά” πτυχία. Αλλα είχαν πάει σε χώρες μπανανίες και με “μετεγγραφές” σήμερα είναι υψηλά πολιτικά και κρατικά στελέχη.

Δίπλα στην Αμάλ Κλούνεϊ μια ζάμπλουτη της υψηλής κοινωνίας,η οποία σε δικόγραφα επικαλείται πανεπιστημιακούς τίτλους του πανεπιστημίου MIDDLEHAM UNIVERSITY.

Bρείτε αν υπάρχει τέτοιο πανεπιστήμιο...

Η επώνυμη απολαμβάνει την επωνυμία της στην υψηλή κοινωνία...Οι καθαρίστριες ήδη έχουν τιμωρηθεί με 15 και 18 χρόνια κάθειρξη για πλαστά απολυτήρια λυκείου...
Τα δύο μέτρα και δυο σταθμά είναι φανερά.

Στο σκάνδαλο της “παρτίδας” των 5.500 πλαστών τα μέτρα και τα σταθμά είναι μια κατηγορία μόνα τους.
Ας κάνουμε ένα μεγάλο οδοιπορικό στο σκάνδαλο αυτό με τον απίστευτο τζίρο των 30 εκατομ και τα πτυχία με τα οποία κάποιοι θα κάνουν “χρυσές δουλειές” και τα κέρδη θα πολλαπλασιαστούν:

Όπως επιβεβαιώθηκε από τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή, του βουλευτή Ιωαννίνων κ. Μαντά και την απάντηση του υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου, ένα σκάνδαλο, ίσως το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών, του ΔΙΚΑΤΣΑ πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος.
Πρόκειται για την παράνομη αναγνώριση πτυχίων μεταπτυχιακών σπουδών εξ αποστάσεως που ανέρχονται περίπου σε 5.300, ένα ασύλληπτο νούμερο που αφορά, μάλιστα, ένα διάστημα περίπου δύο ετών. Αφορά, μάλλον, δύο πανεπιστήμια, το ένα της Λευκωσίας και το άλλο της Ιταλίας.

Με βάση τις πολλαπλές καταγγελίες που φτάνουν σε δημοσιογραφικά γραφεία και τη Βουλή, το τραγικό είναι ότι η αναγνώριση των πτυχίων αυτής της κατηγορίας συνεχίζεται και είναι επιβεβλημένη μια τεκμηριωμένη ανακοίνωση της διοίκησης του ΔΟΑΤΑΠ με απολύτως ακριβή στοιχεία. Ποια είναι τα πανεπιστήμια, πόσα είναι τα πτυχία, ποια είναι τα πτυχία και τι συμβαίνει ακριβώς.

Γιατί, δεν μπορεί να βρίσκεται ακόμα στο διαδίκτυο αναρτημένη φωτογραφία από την παρουσίαση προγραμμάτων εξ αποστάσεως σπουδών πανεπιστημίου Ιταλίας, αυτής της κατηγορίας πτυχίων, που συγκαταλέγονται στα αναγνωρισμένα παρανόμως και να μην εξετάζεται το θέμα από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΟΑΤΑΠ, αλλά και όλοι στο Συμβούλιο να θεωρούν ότι δεν συμβαίνει και τίποτα.

ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Όμως, παρ’ ότι η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας είναι σαφέστατη και αποφασιστική και το σκάνδαλο φαίνεται ότι θα ελεγχθεί, υπάρχουν θύλακες που προσπαθούν να το... «πνίξουν».
Γι’ αυτό και πρέπει να παρέμβει η Δικαιοσύνη. Ο εισαγγελέας πρέπει να διατάξει έρευνα, να ζητήσει όλα τα στοιχεία και αφού τα εξετάσει να κρίνει, αν πρέπει να παραπέμψει υπαίτιους στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Γιατί ο έλεγχος που γίνεται από τη Γενική Διεύθυνση Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης καθυστερεί; Τα στοιχεία που δίνονται σ’ αυτόν τον έλεγχο από τον ΔΟΑΤΑΠ είναι παραπλανητικά με σκοπιμότητα να κριθούν ότι όλα έχουν γίνει σύννομα ή είναι τα σωστά;

Το έγγραφο που υπέβαλε στη Γενική Γραμματεία για την καταπολέμηση της Διαφθοράς στο Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης στις 22/10/2016 ο πρώην πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ, ήρθε όταν η θητεία είχε λήξει και ήταν «επικείμενη η αναχώρησή του» ή όχι;
Στην τελευταία παράγραφο του εγγράφου σημειώνεται με έμφαση «ότι η υπάλληλος με την οποία θα συνεργαστεί το κλιμάκιο για την ολοκλήρωση του ελέγχου, όπως αιτείστε στην ανωτέρω επιστολή σας είναι η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ενημέρωσης κ. Βασιλική Αθανασοπούλου». Είναι αρμοδία ή αναρμόδια για αυτή την ευθύνη;

Και το μεγάλο-κατά την κρίση μας- ερωτηματικό είναι: Γιατί ο πρώην πρόεδρος προσδιορίζει, ως μη όφειλε, αυτή την ευθύνη, αν όχι για να συγκαλυφτεί το σκάνδαλο;

Και το δεύτερο ερώτημα είναι: Η σημερινή διοίκηση λειτουργεί με αποφασιστικότητα στην εκκαθάριση του σκανδάλου;
Και το τρίτο ερώτημα είναι: Γιατί ο διευθυντής του γραφείου του πρώην Υπουργού Παιδείας, στις 27/7/2016 «χρειάστηκε» να αποστείλει στον τότε πρόεδρο του ΔΟΑΤΑΠ κ. Κατρανίδη έγγραφο με έκφραση «θερμών ευχαριστιών για την ταχύτατη διεκπεραίωση αναγνώρισης μεταπτυχιακών τίτλων στις επιστήμες της αγωγής...», αυτών δηλαδή των τίτλων που συγκροτούν το σκάνδαλο της «βιομηχανίας αναγνώρισης πτυχίων», όπως επισήμανε στην επίκαιρη ερώτηση ο βουλευτής κ. Μαντάς;

ΧΙΟΝΟΣΤΟΙΒΑΔΑ ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΜΕΣΑ ΘΙΓΟΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Από 13 Οκτωβρίου 2016 στο Υπουργείο Παιδείας έχει υποβληθεί τεκμηριωμένη καταγγελία με ηλεκτρονική αποστολή που έχει κοινοποιηθεί στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, αλλά και στον ΔΟΑΤΑΠ.

Στην καταγγελία επισημαίνεται ότι «η παρούσα επιστολή συντάσσεται με σκοπό την ανάδειξη της αδικίας και της επιφερόμενης αντίδρασής μας»... για «εμφάνιση πληθώρας μεταπτυχιακών προγραμμάτων ειδικής αγωγής».

Έχει, μάλιστα, ενδιαφέρον αυτή η καταγγελία, στην οποία κανένας αρμόδιος δεν είχε την ευαισθησία να απαντήσει και, βασικά, ούτε ο ΔΟΑΤΑΠ. Αναφέρονται κάποια συγκλονιστικά στοιχεία, όπως «η πλειονότητα των μεταπτυχιακών Ειδικής Αγωγής που προτιμώνται από τους αναπληρωτές αφορά προγράμματα που προσφέρονται από πανεπιστήμια της Ιταλίας, της Βουλγαρίας και της Κύπρου», όπως «τα συγκεκριμένα προγράμματα κάνουν δεκτό τον μεγαλύτερο αριθμό των αιτήσεων εισαγωγής, είναι εξ αποστάσεως, εμφανίζουν ένα υποτυπώδες χρονικό διάστημα σπουδών» (απόκτηση ακόμα και μέσα σε δύο εξάμηνα), δεν συνοδεύονται από πρακτική άσκηση και περιλαμβάνουν εργασίες και διπλωματική διατριβή αμφιβόλου ποιότητας (μάλιστα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας η διπλωματική είναι προαιρετική), όπως και η καταγγελία «τα δύο τελευταία χρόνια μόνο πάνω από 1000 ΠΕ 70,50 μηδενικής προϋπηρεσίας εισήλθαν στους πίνακες ειδικής αγωγής».

Η καταγγελία γραπτή και υπογεγραμμένη είναι συγκλονιστική. Απάντησαν οι αρμόδιοι και αν όχι είναι τραγική η αδιαφορία και η αβελτηρία των αρμοδίων; Και αν συνεχίζουν να αναγνωρίζουν αυτής της ποιότητας και αυτής της “κατηγορίας” πτυχία μιλάμε για νομιμότητα ή παρανομία;

Ο ΔΟΑΤΑΠ ΑΓΝΟΕΙ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΣΑΦΕΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

Το συγκλονιστικότερο όλων, μάλιστα, είναι ότι ο ΔΟΑΤΑΠ από 15 Απριλίου 2015 ζήτησε με έγγραφό του από το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου «διευκρινίσεις σε τέσσερα ερωτήματα σχετικά με τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών της Κύπρου...».
Απαντώντας το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου από 2/9/2015 με υπογραφή «γενικής διευθύντριας» ενημερώνει «για τις θέσεις του Υπουργείου».


1. «Ελάχιστη ημερολογιακή χρονική διάρκεια για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών της Κύπρου των 90 ECTS», που σημαίνει «τρία εξάμηνα πλήρους φοίτησης».
2. «Προσφορά... μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών ανά ακαδημαϊκό έτος».
3. «Μέγιστος αριθμός εγγραφόμενων φοιτητών ανά μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ανά ακαδημαϊκό έτος... 30 φοιτητές».
4. «Μέγιστος αριθμός ECTS… κατά την καλοκαιρινή περίοδο 15 ECTS».
Μετά το έγγραφο αυτό και τις σαφείς οδηγίες του, ο ΔΟΑΤΑΠ συνεχίζει και σήμερα την αναγνώριση μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών;Και αν ναι αυτό είναι νόμιμο;

ΤΟ ΥΠΟΥΡΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΝΩΡΙΖΕ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΤΩΡΑ

Στη Βουλή είχε κατατεθεί στις 11/2/2016 η αναφορά «επιστολή διαμαρτυρίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης» από τον βουλευτή κ. Κωνσταντόπουλο.
Όμως παρ’ ότι η απάντηση του Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη που δόθηκε στη Βουλή στις 25/2/2016 είναι τεκμηριωμένη, το Υπουργείο Παιδείας ασχολήθηκε με το σκάνδαλο αυτό ή μήπως μετά απο όλα αυτά δεν είναι σκάνδαλο;

Μάλιστα, στο έγγραφο αναφέρεται ότι «ειδικότερα σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 697/3-2-2016 έγγραφο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής οι αντιρρήσεις – ενστάσεις – αναφορές των υποψήφιων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης άρχισαν τον Αύγουστο του 2015, όταν για πρώτη φορά δημοσιοποιήθηκαν τα κριτήρια για τη συνάφεια των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών... και ήταν ιδιαίτερα έντονες από τους αποφοίτους κυρίως δύο Πανεπιστημίων του εξωτερικού (Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και Universita degli studi di Roma “Tor Vergata”).

Όμως από το έγγραφο προκύπτει ότι η υπόθεση συγκαλύφθηκε, γι’ αυτό και από τότε οι πρωταγωνιστές ανενόχλητοι εκδίδουν ακόμη πράξεις αναγνώρισης.
Ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου ήταν κατηγορηματικός στη Βουλή. Έχει αποφασίσει να παρέμβει δραστικά. Οι ελεγκτές – επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης όμως καθυστερούν και ο ΔΟΑΤΑΠ περι άλλων “τυρβάζει”.

Όμως το θέμα είναι πλέον αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου πρέπει να διατάξει έρευνα. Είναι πολλά τα λεφτά, όταν για κάθε μεταπτυχιακό καταβάλλονται πάνω από πέντε, έξι, εφτά χιλιάδες ευρώ και τα μεταπτυχιακά είναι, κατά τη δήλωση του Υπουργού, 5.300. Αλλά είναι και πολλοί οι εκπαιδευτικοί που αδικούνται από αυτό το σκάνδαλο και, παρ’ ότι διαμαρτυρούνται, δεν δικαιώνονται.

Η δικαίωση αναμένεται από τη Δικαιοσύνη, λοιπόν.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας