Σάββατο - 24 Φεβρουαρίου 2018
Wednesday, 14 June 2017 17:12

ΒΟΜΒΕΣ ΜΕ ΚΡΥΦΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ, ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΚΑΙ...ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΣΤΟΝ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ

ΒΟΜΒΕΣ ΜΕ ΚΡΥΦΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ, ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΚΑΙ...ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΣΤΟΝ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ

Καυτές αποκαλύψεις Μαρτίνη για εγκλήματα πολιτικών.
Στο άνοιγμα των λογαριασμών όλων όσων εμπλέκονται με το σκάνδαλο Ερυθρός Σταυρός -Ερρίκος Ντυνάν προσανατολίζεται η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Γιάννης Ντάσκας

Το αίτημα αυτό είχαν διατυπώσει αρχικά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σπ. Λάππας και ο Νίκος Νικολόπουλος.
Στη δεύτερη ημέρα της κατάθεσής του κ. Μαρτίνης συμφώνησε ότι πρέπει να ανοίξουν οι λογαριασμοί και επίσης να παρουσιαστεί η αλληλογραφία και το ημερολόγιο στο οποίο γράφονται ρουσφέτια κλπ.

Στις δυο πρώτες ημέρες της κατάθεσης Μαρτίνη κυριάρχησε η επιβεβαίωση ότι το διαχρονικό σκάνδαλο της λεηλασίας των ιερών χρημάτων του Ερυθρού Σταυρού για την δημιουργία μιας πολυτελούς ιδιωτικής κλινικής έκλεισε με ουσιαστικό χάριασμα αυτής της κλινικής στον Ανδρέα Βγενόπουλο και στη συνέχεια σε μια θυγατρική της "πλάκας" που συστάθηκε ακριβώς για το σκοπό αυτό λίγες ημέρες νωρίτερα από τον Μιχ Σάλλα, ως επικεφαλής της αμαρτωλής Πειραιώς.

Ανάμειξη στην κατάληξη είχε και η ίδια η συζυγος του Μιχ Σάλλα, η οποία απο το πουθενά βρέθηκε μέλος στο Δ.Σ. που διορίστηκε με πρόταση της τότε κυβέρνησης Σαμαρά-Γεωργιάδη.
Επιβεβαιώθηκε επίσης και απο πλευράς Μαρτίνη το "πνίξιμο" των αποκαλύψεων στη Βουλή από τα συστημικά ΜΜΕ.

Ο τρόπος ανάμειξης του Βγενόπουλου στην υπόθεση ήταν κραυγαλέος, όπως επίσης και το σαρωτικό πέρασμά του σε πλείστους τομείς της ελληνικής οικονομίας, από τον τραπεζικό, μέχρι τον τομέα των τροφίμων, των ΜΜΕ κλπ.
Ενας δικηγόρος, οποίος στα τέλη της δεκαετίας του 1980 είχε υποβάλλει αίτημα να προσληφθεί στην καπνοβιομηχανία Πετρίδης, μετά τον τυφώνα των αλβανικών πυραμίδων εμφανίζεται ως ο Ελληνας Μπερλουσκόνι και αγόραζε τα πάντα.
Οσο αιφνιδιαστικά εμφανίστηκε να σαρώνει τα πάντα, τόσο αιφνιδιαστικά αν και είχε δικά του νοσοκομεία και την καλύτερη ιατρική υποστήριξη πέθανε "μόνος στο σπίτι"...

Πριν τον θάνατό του κατάφερε να καταστρέψει και μέγα μέρος της κυπριακής οικονομίας. Μάλιστα η συναλλαγή του Ερρίκος Ντυνάν με τον Σάλλα κυρίαρχο έγινε στην Κύπρο και όπως αποκαλύφθηκε το τίμημα δεν ήταν στα 115 εκατομ. αλλά στα 18 εκατομμύρια.

Το τίμημα των 115 ήταν εξευτελιστικά χαμηλό, άρα βγάζει κανείς συμπεράσματα για ποιού είδους έγκλημα πρέπει να μιλήσει κανείς για τίμημα στα 18 εκατομμύρια ευρώ...
Οποιοι είχαν σκεφτεί ότι βόλευε πολλούς να εμφανισθεί ως αιφνιδίως αποθανών ο Βγενόπουλος δικαιώνονται και με την υπόθεση του Ερυθρού Σταυρού.

Φόβους για τη δική του ζωή εξέφρασε και ο Μαρτίνης και για όλα αυτά, αλλά και για να μην προλάβει να μιλήσει για άγνωστες πτυχές.
Μεταξύ των αγνώστων πτυχών είναι και οι υποθέσεις των λεγομένων "μανατζερ". Ενας εκ των μανατζερ, ο κ. Κάμπης εμφανίστηκε σε υποθέσεις με την Περσία, ο κ.Χαραμής ως φίλος της κ. Κρητικού απο το Ναύπλιο.

Με δεδομένο ότι ο κ. Μαρτίνης έχει πει ότι κρατάει και σημειώματα του πρώην πρωθυπουργού Σαμαρά για διορισμούς, για αιτήματα της πεθεράς του Α. Σαμαρά κ. Κρητικού οι συσχετισμοί είναι λογικοί...
Η κατάθεσή του θα συνεχισθεί την ερχομενη Τρίτη στις 15.00 και εμείς είμαστε απο τους ελάχιστους που σπάμε την σιωπή...Η διαφορά με το παρελθόν είναι ότι τότε ο κ. Μαρτίνης έκανε τα πάντα για να εξασφαλίζει την σιωπή των συστημικών ΜΜΕ ( ακόμα θυμόμαστε τα καψόνια ΣΕ ΕΜΆΣ το 2003-2005 ενός Χαραμή στον ΑΝΤΕΝΝΑ...) ενώ τώρα που η ζωή του Μαρτίνη κινδυνεύει (πραγματικά και απο διπλή κατεύθυνση...) θέλει και εκείνος το φως στις αποκαλύψεις που γίνονται στην Επιτροπή.

Για να συμβάλλουμε στο σπάσιμο της σιωπής δημοσιεύουμε ένα μέρος απο τα πρακτικά της πρώτης ημέρας της κατάθεσής του Ανδρέα Μαρτίνη:

"Μαζί με αυτούς, λοιπόν, έρχεται και μια ωραία παρέα, η ομάδα Χαραμή, επιβεβλημένη από τις ανταρσίες που υποκινούσαν στους εργαζόμενους και κατά σύμπτωση είναι από το Ναύπλιο και στενός φίλος κάποιας κυρίας Κρητικού.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιας κυρίας Κρητικού;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ: Δεν θυμάμαι να σας πω το μικρό της όνομα.
Βεβαίως, για να σωθώ μου τοποθετεί και τον σύμβουλό του ο κ. Λοβέρδος τον κ. Λιαρόπουλο.

(Συνέχεια ομιλίας κ. ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΡΤΙΝΗ)

Έχετε δει τη σύμβασή του. Η κάθε σύμβαση έχει και την ρήτρα της εχεμύθειας. Την ξέρουν οι γιατροί την συνομοταξία Λιαρόπουλου.
Την πρώτη ημέρα «κάνε μια τετραμελή επιτροπή με εμένα και εσύ πήγαινε σπιτάκι σου».
Εν πάση περιπτώσει, ο σύμβουλός μου που πληρωνόταν όπως πληρωνότανε μαζεύει το προσωπικό και λέει, εάν ψηφίσετε ξανά Μαρτίνη στις εκλογές του Ερυθρού Σταυρού, θα πεθάνει και το νοσοκομείο, θα πεθάνετε και εσείς.

Όλα αυτά, υπάρχουν απομαγνητοφωνημένα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΡΔΑΣ: Αυτά τα λέει ο κ. Λιαρόπουλος;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ: Ο κ. Λιαρόπουλος.
Κάποτε είχε αποθρασυνθεί, βέβαια. Είναι ένας ευγενέστατος κύριος που δεν θα έλεγα ποτέ ότι αποθρασύνετε, άλλα είχε μεγαλύτερη έπαρση, διότι όπως μου έλεγε, συμμαθητής του κ. Παπαδήμου τον βοηθούσε και στα θέματα της υγείας και διεθνούς ακτινοβολίας επιστήμων, καλούσε και τον Γερούμ, είναι, ο Ντάισενμπλουμ νομίζω. «Γέρουμ, γερά».
Αυτός ήταν ο σύμβουλος, ο αξιόπιστος του κ. Λοβέρδου, ο οποίος θα έσωζε το νοσοκομείο και επειδή ήμουν υποχρεωμένος - στην τελευταία προσπάθεια για να σωθεί το νοσοκομείο - να τον έχω δίπλα μου, την ώρα που με καλούσαν σε Επιτροπές σαν και εσάς.

Θα παρακαλούσα, λοιπόν, για να συντομεύσω, να φτάσουμε στο διάδοχό του, τον κ. Γεωργιάδη. Είναι ιδιαίτατη παράκλησή μου, με όλους αυτούς τους κυρίους που αναφέρω, να έρθω κατ' αντιπαράσταση.
Παρενεβλήθη ο κ. Λυκουρέντζος. Όταν είχε έρθει στο νοσοκομείο για να κάνει ένα τσεκάπ - εξέταση αίματος, κάτι απλό - με παίρνει τηλέφωνο μέσω ενός γιατρού και μου λέει, ότι δεν σε πρόλαβα εδώ πέρα, αλλά ξέρω εγώ, συγχαρητήρια Υπουργέ, πρέπει να βρεθούμε, διότι υπάρχουν θέματα.
Βεβαίως.
Με καλεί ο άνθρωπος, αλλά εγώ είχα κάνει εγχείρηση προστάτη εκείνη την ημέρα και στέλνω τον καθ' όλα έντιμο κ. Χαραμή και την ομάδα του για να συζητήσουν και να τον ενημερώσουν.
Έκτοτε ουδέποτε δέχτηκε ούτε τηλεφωνική επαφή μαζί μου, ο κ. Λυκουρέντζος. Συνεργαζόταν αμιγώς με την ομάδα Χαραμή.
Θα καταθέσω…..
Με συγχωρείτε;

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τι είναι ο κ. Χαραμής;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ: Είναι μάνατζερ.
Είναι ο μάνατζερ στο νοσοκομείο.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Υποθέτω, ότι θεωρεί δεδομένο, ότι έχουμε διαβάσει όλοι - και έχουμε διαβάσει περισσότεροι - από εμάς, αλλά τα ονόματα, όμως, δεν είναι τόσο οικεία και γι' αυτό καλό θα ήταν να μας λέτε και τις ιδιότητες.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ: Ναι, έχετε δίκιο, αλλά νόμιζα ότι……
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ναι, βέβαια, έχει σημασία να ξέρουμε και την ιδιότητα εκάστου.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ: Από εκεί και πέρα προσπάθησα να έρθω σε επαφή με τον τότε Πρωθυπουργό, τον κ. Σαμαρά. Βέβαια, δεν είμαι τόσο υπερφίαλος ώστε ένας Πρωθυπουργός να δεχθεί εμένα, τον ταπεινό Πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού και του ΝΤΥΝΑΝ, αλλά τον κ. Σαμαρά τον ξέρω από το 1971, συμμαθητής του κουνιάδου μου, με κάρτες «Ανδρέα μου» «… αυτό». Πράγματι, όταν έγινε Πρωθυπουργός, τον συνεχάρη, δεύτερη φορά που δεν βγήκε στο τηλέφωνο, μου στέλνει κάποιον κ. Μπούρα, διευθυντή του γραφείου του, επειδή ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να βγαίνει…
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Που το στέλνει;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ: Με συγχωρείται, σε εμέναν, στο ΝΤΥΝΑΝ, «ότι θελήσεις σε έμεναν» και πραγματικά κάτι θέλησα και να σας πω ένα περιστατικό που τρώγαμε, ένας δημοσιογράφος, ο κ. Κεδίκογλου και εγώ κάπου. Ο Πρωθυπουργός τότε είχε φύγει στο εξωτερικό και λέω, δεν πιάνεις τον κ. Μπούρα, να του πεις να διευθετήσει τίποτα με τα ταμεία κ.τ.λ., κ.τ.λ.; Μου λέει, θα σου απαντήσω αύριο που θα λείπει και θα έχουμε ώρα να μιλήσουμε. Δεν με παίρνει και τον παίρνω εγώ και του λέω, γιατί βρε Σίμο; Και μου λέει, γιατί ντρέπομαι. Να με παρατηρήσετε με τον κλέφτη, τον αλήτη κ.τ.λ.. Ο κ. Μπούρας, έμεναν. Θα σας κουράσω, αλλά έχει ενδεχομένως αξία, παίρνω τον Χρήστο Σταϊκούρα, αλίμονο εάν δεν ξέρουνε και αυτοί το ΝΤΥΝΑΝ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί τον ξέρουν καλύτερα; Στην Λαμία είναι;
(Βουλευτές ομιλούν εκτός μικροφώνου)
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ας αφήσουμε το μαρτυρά να ολοκληρώνει τις φράσεις του και τις σκέψεις, έχει ένα αργό ρυθμό, αλλά τι να κάνουμε. Σιγά σιγά να ξεδιπλώνετε, κάθε πληροφόρηση είναι χρήσιμη, αλλά να μην διακοπούμε σας παρακαλώ πολύ, γιατί ο καθένας κάνει και τον ειρμό.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ: Τι σας ενόχλησε εσάς.
(Βουλευτές ομιλούν εκτός μικροφώνου)
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ισχύει για όλους την παρατήρηση, μην διακόπτεται. Σας παρακαλώ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ: Είμαι βέβαιος ότι μερικοί από εδώ δεν θα καταλάβουνε ποτέ. Από εκεί και πέρα διαπιστώνεται πως ο κύβος ερύφθη για να πάει στο ΣΑΧ και αρχίζει όλη αυτή η ιστορία. Εμείς -επειδή μιλάμε για ποσά- το σύνολο των τριών δανείων από τον Βγενόπουλο, ήταν 115 εκατ. από 50, 50 και 15, θα είχαμε φτάσει στα 85 περίπου, μη σας λέω ψέματα, λοιπόν, προς τη η στρόφιγγα κλειστή και πού ήμασταν; Φτάσανε τα 97 εκατ., μετά τις καταγγελίες και τόκους υπερημερίας και πρόστιμα και τα λοιπά.

(Συνέχεια ομιλίας του κ. Ανδρέα Μαρτίνη)Και όταν «ξεφούσκωσε» ο Βγενόπουλος, πως χωρίσανε τις τράπεζες, κανονίστηκε από την τότε Κυβέρνηση- δεν ξέρω εγώ πώς, έτσι και αλλιώς εν αγνοία μου γινόταν τα πάντα- να αγοράσει το δάνειο ο κ.Σάλλας, έναντι ακριβώς του ποσού που ήταν.
Να μην εκπλαγεί κανένας κύριος, αλλά δυστυχώς έχω πολλούς γνωστούς. Και ο κ. Γεωργιάδης- όταν άκουσα την υπουργοποίηση του αγαλλίασα- ήταν συμφοιτητής της κόρης μου στην Αρχαιολογία, από 18 χρονών τον ήξερα, «μην συζητάτε» λέει, «θα τα κανονίσουμε».
Σενάρια επί σεναρίων και για αυτές τις προσφορές, που λέτε εσείς με τον Πλέυρη και φτάνει ο Πλεύρης και του λέει: «Υπουργέ, αν περάσεις τέτοιες διευκολύνσεις που θέλουν αυτοί, θα πάμε Ειδικό Δικαστήριο» και βεβαίως δεν προχώρησε αυτή η ιστορία.

Κάποτε με φωνάζει- είχα πραγματικά κουραστεί και παραιτήθηκα από πρόεδρος του «Ερυθρού Σταυρού», στο «Ντυνάν» ήμουν ισόβιος- ο κ. Γεωργιάδης και μου λέει: «Ανδρέα, δεν σας θέλουνε οι ξένοι γιατί το καταστατικό κάτι και πρέπει να παραιτηθείς». «Τι να παραιτηθώ ρε», του λέω «Αφού είμαι παραιτημένος». «Όχι» μου λέει, «πρέπει να φύγει το συμβούλιο, να μπει της επιλογής μας».
Φίλοι ήταν όλοι, αλλά πιστοί φίλοι που να θέλουν να ξεφτιλιστούνε παραιτούμενοι, ήταν 10-12 από τους 25, κάτω από 18 δεν υπάρχει σύνθεση συμβουλίου, για να διορίσει ο Άδωνις και η πρώτη αίτηση γίνεται από τον κ. Γεωργίαδη. Προηγουμένως βέβαια, μου είχε στείλει την περιβόητη επιστολή: «Ο κ. Σάλλας μου ζήτησε- επειδή πήρε το δάνειο- να σας πω να φύγετε από εκεί μέσα».

Αλλά, δεν του πήγε καλά το Ειρηνοδικείο του Άδωνι και διορίστηκε ο Μητροπολίτης, ο οποίος δεν τα «σήκωνε» φαίνεται αυτά, δεν τον ήξερε τον Άδωνι. Τον πήρα από το «Ντυνάν» τηλέφωνο και του λέω: «Σεβασμιότατε, για ό,τι θέλετε να ψάξετε μέχρι το μεδούλι»- γιατί υποτίθεται αυτοί ήταν κάποτε αντίπαλοι μου, αλλά άλλοι από αυτούς που ήθελε ο κ. Γεωργιάδης.
Να όμως, που κατά σύμπτωση, παρεισφρήσανε δύο, ο κ. Πανεθυμιτάκης, καθηγητής της Νομικής, με μια ευδόκιμη- όχι μόνο πανεπιστημιακή- αλλά και κοινωφελή πορεία στο Ίδρυμα Χατζηκώστα και ο κ.Κωσταράς, κατά σύμπτωση καθηγητής της Αρχαιολογίας, καθηγητής και των παιδιών μου- άρα και του κ. Γεωργιάδη- μαζί με τον Πανεθυμιτάκη. Ελπίζω να καμαρώσατε το μνημόνιο το οποίο υπέγραψαν.

(Συνέχεια ομιλίας κυρίου ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΡΤΙΝΗ)

Και παρακαλώ, έχω απορία. Όταν διορίζεσαι από το Δικαστήριο, με συγκεκριμένη εντολή, για τις τρέχουσες υποθέσεις και αμέσως μετά, εκλογή νέου Συμβουλίου και έγκριση νέου Καταστατικού, για έξι μήνες που έγιναν έξι χρόνια.
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχουν γίνει εκλογές;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ: Ποτέ. Ο εκλεκτός φαρμακοποιός κ. Αυγερινός, ήταν σε όλες τις Επιτροπές τιμολόγησης φαρμάκων του κ. Γεωργιάδη.
Γιατί φεύγει ο κ. Μηταράκης και ο κ. Χατζηδάκης;

Εδώ, θα ήθελα να πω, ο κ. Ξανθός γιατί δεν εμπλέκεται στο Ελληνικό; Σε θέματα του Υπουργείου Υγείας, το Υπουργείο Ανάπτυξης, τι δουλειά έχει; Επιθυμία του κ. Χατζηδάκη, αμφιβόλου ειλικρίνειας, πάντα, ήταν να πάρουμε και το Ασκληπιείο της Βούλας, 10 στρέμματα, για την ανάπλαση της παραλιακής. Δέον να σημειωθεί ότι, πριν τα χαλάσουμε, είχε κάνει μια πάρα πολύ καλή πρόταση ο κ. Βγενόπουλος, πού την αποδέχθηκε ο κ. Αβραμόπουλος και μετά, όταν εκρίθει σε μια Επιτροπή, είπε ότι, «εγώ δεν ξέρω». Αλλά, εγώ έχω το γράμμα που μου είχε στείλει και έχει βάλει και εκπρόσωπους του. Για να παρακολουθούμε, το λέω. Και από κει και πέρα, άρχισε πια το μένος του κ. Βγενόπουλου, γιατί νόμιζε ότι τον κοροϊδεύω εγώ.

Κάποιος μου είπε, προχθές, αλλά αυτό θα είναι φήμη, ότι εκτός από καθηγητής των παιδιών μου, γιατί όλους τους είχα παιδιά μου και κάναμε παρέα, νομίζω πως η νύφη ή ο γιός του κ. Κωσταρά, αυτό ακούστηκε αλλά δεν μπορώ να το διαβεβαιώσω, ότι ήταν στην Νομική Υπηρεσία της Τράπεζας Πειραιώς. Αυτό, μπορείτε να το διερευνήσετε.

Έτσι φτάσαμε ως εκεί. Παραιτήθηκα και πού είναι το έγκλημα; Ζούσαμε κ. οφείλω χάρη στον κ. Σαμαρά, με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Άρα, είχαμε ενημερότητα, χωρίς να πληρώνουμε. Αλλά δεν επρόκειτο, ούτε κατά διάνοια, από εμάς να πουληθεί το νοσοκομείο, ή να πουληθεί έτσι.
Μου είναι δύσκολο να μιλήσω, αλλά ντρέπομαι. Κάθε διορισμένο συμβούλιο, οίκοθεν νοείται, ότι δεν φέρει ευθύνη για ότι έκλεψε, εάν έκλεψε, ο Μαρτίνης και η παρέα του. Το διορισμένο εννοώ. Και έτσι ήταν, όλες οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

(Συνέχεια ομιλίας κ. ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΡΤΙΝΗ)

Κατά σύμπτωση ο κ. Βορίδης, πέντε μέρες πριν από τον πλειστηριασμό, τους δίνει ασυλία. Κάπου άκουσα ότι δεν ήταν νομικοί. Θέλετε να το διαβάσουμε; Και νομικοί και τα πάντα.
Εγώ πριν φύγω έχω καλέσει την εφορία και παρακαλώ τους λογαριασμούς και παρακαλώ τους εφοριακούς να τους φωνάξετε για να δούμε τι θα φάμε.
Άργησε κατά δύο χρόνια ο έλεγχος και δεν ανηγγέλθη και το δημόσιο στον πλειστηριασμό. Χάθηκαν 4,5 εκατομμύρια, τα οποία δεσμεύουν τη δική μου την περιουσία, μπας και δεν πεθάνω από άλλη αιτία, μέχρι και σήμερα, όπως σας έδειξα.
Δεν θα ήθελα να μακρηγορήσω. Ξέρω ότι μερικοί δεν θα καταλάβουν ποτέ, αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτα.
Θέλω να κλείσω ανθρώπινα. Τιμωρός μου - Ιαβέρηδες είναι δύο- ένας Γιαννίκος του ΣΔΟΕ, Μεσσήνιος, του οποίου έχω διορίσει στο Ντυνάν δύο συγγενείς με επιστολές, «Ανδρέα μου…», διαπρεπούς πολιτικού…
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Ποιου; Όνομα δεν έχει;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ : Να τα ψάξετε.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ : Ομιλεί εκτός μικροφώνου.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ : Και αυτός κυνήγι, όπου υπάρχει Μαρτίνης. Στον Ερυθρό ο ίδιος του ΣΔΟΕ, στο Ντυνάν ο ίδιος του ΣΔΟΕ, στον Μαρτίνη, για τα οικονομικά τα δικά μου, ο ίδιος, ο κ. Γιαννίκος.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε -και είναι θέμα που θα απασχολήσει το Υπουργείο των Εξωτερικών- εάν δεν κάνει εκλογές, που δεν θέλει να κάνει, ο τοποτηρητής του κ. Γεωργιάδη, ο Αυγερινός, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι από τώρα -και έχει πάει εγγράφως στο Υπουργείο Εξωτερικών αυτό και σε εμάς- σε αναστολή. Θα παίρνανε τάχατες το σήμα από τον Μαρτίνη, για ένα παράπονο που είχαν και θα το πάρουνε από τους δοτούς.
Συγγνώμη αν σας ταλαιπώρησα. Δεν ξέρω αν σας διαφώτισα.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Έχετε ολοκληρώσει;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ : Προς το παρόν ναι.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ωραία. Ευχαριστούμε πολύ για την εισαγωγή.
Να προχωρήσουμε στις ερωτήσεις με βάση τον Κανονισμό.
Το λόγο έχει ο κ. Λάππας εκ μέρους της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ : Κύριε Μαρτίνη, σας καλωσορίζω και εγώ. Ως μάρτυρα θα σας αντιμετωπίσω και όχι ως κατηγορούμενο. Θα ήθελα να σας θέσω την πρώτη ερώτηση.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ : Και φονιάς να ήμουν, με 75% αναπηρία θα ήμουν έξω. Ζήτω το κύκλωμα.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ : Κύριε Μαρτίνη, θα ήθελα να μας πείτε από τους ανθρώπους που νοσηλεύτηκαν δωρεάν στο ΚΙΕΝ, υπάρχουν προσωπικότητες, όπως υπουργοί, πρωθυπουργοί, μεγάλοι δικαστικοί, ανώτατοι, μιντιάρχες, που νοσηλεύτηκαν δωρεάν; Θα ήθελα να είναι πολύ σύντομες οι απαντήσεις σας. Αν υπάρχουν.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ : Απλώς, δεν πλήρωναν τη διαφορά νοσηλίων. Το ταμείο τους δικαιολογούσε x θέση, βεβαίως ένας διαπρεπής δικαστικός, πολιτικός, οτιδήποτε έμπαινε σε σουίτα και δεν πλήρωνε το παραπάνω.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ : Είχαν εκπτώσεις δηλαδή.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ : Θα το έλεγα έτσι. Ξέρετε οι πολιτικοί δεν γνώριζαν μόνο εμένα, ήξεραν και πολλούς καθηγητές που μου έλεγαν «ξέρεις είναι ο τάδε επάνω, πήγαινε πες του καλημέρα» και μετά ερχόταν να με ευχαριστήσει.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ : Κατανοητό.
Πείτε μου, είπατε πριν ότι τα δάνεια του ΚΙΕΝ προς τη «MARFIN», εξυπηρετούνται κανονικά. Επίσης, είπατε ότι εσείς είχατε εκχωρήσει για αυτά τα δάνεια, είχατε κάνει και εγγραφή υποθηκών, εκχωρήσατε και τις απαιτήσεις απέναντι στα Ταμεία κ.λπ.. Αφού τα δάνεια εξυπηρετούνται κανονικά, είπατε ότι για άλλο λόγο ο Βγενόπουλος, κατήγγειλε τα δάνεια. Τελικά, είπατε ποιος είναι, το σχέδιο κ.λπ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ : Παραπέμφθηκε για εκβίαση.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ : Για πείτε μου, λέτε, ότι έγινε παρέμβαση από τον κ. Λιαρόπουλο και από τον κ. Λοβέρδο, για να αποσύρετε τις μηνύσεις, τις ανακοπές, άλλα ένδικα μέσα … που κάνατε για τον Βγενόπουλο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ : Όχι, κοιτάξτε. Ο Λιαρόπουλος έκανε άλλο.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ : Πάντως το λέτε στην κατάθεσή σας.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ : Το προωθούσε ο Λιαρόπουλος, αλλά επίσημα το «πραξικόπημα», ήταν από τους τρεις εκπροσώπους του Υπουργείου.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ : Χωρίς εντολή του Υπουργού;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ : Είπε ο ίδιος ο Υπουργός σε Εξεταστική Επιτροπή, «εγώ».
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ : Πολύ ωραία. Πάμε παρακάτω. Έχουμε, λοιπόν, τον κ. Βγενόπουλο, ο οποίος έχει κάποιες αξιώσεις κατά το ΚΙΕΝ από δάνεια. Είπατε ότι γίνεται πριν την παρέμβαση του κ. Λοβέρδου, ο οποίος μάλιστα, σας πίεσε κιόλας με διάφορους τρόπους, όπως είπατε τα πήρατε πίσω, τις μηνύσεις, τις αγωγές, τα δικόγραφα, τις ανακοπές. Τελικά, το ΚΙΕΝ, τί κέρδισε από την παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργού; Όλα τα κέρδισε ο Βγενόπουλος από ό,τι μας είπατε. Τί κέρδισε το ΚΙΕΝ από αυτό τον συμβιβασμό που κάνατε με το Βγενόπουλο; Δεν βλέπω κάποιο κέρδος για το ΚΙΕΝ. Είναι έτσι ή είναι κάτι άλλο; Τί κέρδισε το ΚΙΕΝ από τις παρεμβάσεις του αρμόδιου Υπουργού Υγείας;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ : Η κατάθεσή μου νομίζω τα λέει όλα.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ : Όχι, θέλω να μας τα πείτε εδώ.
Κέρδισε κάτι το ΚΙΕΝ από τον συμβιβασμό που κάνατε ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών και αποσύρατε όλες τις μηνύσεις; Τα κέρδισε ο Βγενόπουλος… Ήταν κατηγορούμενος, ο Στραγάλης, του είχε βγάλει ένα τεράστιο κατηγορητήριο για εκβίαση και ήταν στη γωνία και τον βγάζει το αρμόδιο Υπουργείο από το στρίμωγμα. Τί κερδίζει το ΚΙΕΝ από αυτό το στρίμωγμα; Μήπως τα κερδίζει όλα ο Βγενόπουλος και δεν κερδίζει τίποτα το ΚΙΕΝ; Αυτή είναι η ερώτησή μου.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ : Για να μην κουράζεστε κύριε Βουλευτά, όλα αυτά που είπα και πολλά άλλα που θα χρειαστεί ενδεχομένως, να πω, συνοψίζονται σε δύο λέξεις. Ο Αβραμόπουλος, έκανε το σύστημα άλωσης «Ερυθρού Σταυρού». Ο κ. Λοβέρδος, έσκαψε το λάκκο του «Ερρίκος Ντυνάν» και μας έριξε μέσα ο κ. Γεωργιάδης και σφράγισε πολύ καλά, ώστε να μην μπορεί να βγούμε με τίποτα.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ : Άρα, λοιπόν, μας λέτε, ότι στην αντιδικία σας με τον κ. Βγενόπουλο, το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας που εκπροσωπεί το ελληνικό κράτος, πήρε το μέρος ενός τραπεζίτη;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ : Αυτό ακριβώς λέω.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας