Παρασκευή - 19 Ιανουαρίου 2018
Wednesday, 05 July 2017 13:29

Δ. Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα με τη δόση

Δ. Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα με τη δόση

"Ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχειρεί διπλό αντιπερισπασμό, λόγω του στρατηγικού αδιεξόδου του και λόγω αποκαλύψεων σε πραγματικές υποθέσεις διαφθοράς".

Αίθουσα Σύνταξης

Δεν υπάρχει κάποια καθυστέρηση«, »δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα«, »η συμφωνία υπάρχει, από κει και πέρα τα ζήτημα είναι διαδικαστικά«, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό »Στο Κόκκινο 105,5", αναφορικά με τη δόση που αναμένεται να εκταμιευθεί.

Προσέθεσε ότι υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν ώστε να εκταμιευτούν τα χρήματα που έχουν συμφωνηθεί στις 15 Ιουνίου, δηλαδή τα χρήματα που είναι αναγκαία για την αποπληρωμή των χρεολυσίων του Ιουλίου και η πρώτη δόση των 1,6 δισ που θα κατευθυνθούν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ελληνικού δημοσίου

Σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία φαίνεται ότι βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης και πως η κυβέρνηση πρέπει να εγγυηθεί ότι αυτή θα έχει δυναμικό χαρακτήρα, για να σημειώσει ότι παράλληλα την κυβέρνηση δεν την απασχολούν οι αριθμοί μόνο αλλά σημασία έχει πώς αυτή η ανάκαμψη θα έχει κοινωνικά αποτελέσματα.

Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι πάρα πολύ σαφές, είπε: μετά τη συμφωνία του Ιουνίου που έχει αποκαταστήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους όρους εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και έχει επαναφέρει τη σταθερότητα -γιατί ακόμα και οι επενδυτές έχουν καταλάβει ότι δεν υπάρχει καμία πίεση προς την κυβέρνηση ούτε αναμένονται πολιτικές εξελίξεις και γι' αυτό βλέπουμε διαρκή μείωση των αποδόσεων των ομολόγων- δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις για να υλοποιηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης, δηλαδή το σχέδιο των δοκιμαστικών εξόδων στην αγορά ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για τον Αύγουστο του 2018 όταν και θα πρέπει να αναχρηματοδοτείται το χρέος χωρίς τη στήριξη του επίσημου τομέα.

Αυτό το σχέδιο με πολύ μεγάλη προσοχή, χωρίς βιασύνες, με μελέτη των τεχνικών όρων που επικρατούν στην αγορά, αποτελεί και τη βασική μας επιδίωξη το επόμενο διάστημα", τόνισε.

Σε ό,τι αφορά την πιστοληπτική γραμμή στήριξης, ανέφερε ότι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου υπήρξε ένας όρος της απόφασης που λέει ότι ο ESM στις επόμενες αξιολογήσεις, πέρα απ' τα χρήματα που δίνει για την αποπληρωμή χρεολυσίων ή ληξιπρόθεσμων δόσεων θα κάνει κάποιες εκταμιεύσεις για να δημιουργηθεί ένα χρηματοδοτικό μαξιλάρι που θα είναι η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου για τις επιτυχημένες εξόδους που πρέπει να γίνουν από τον Αύγουστο του 2018 και μετά για την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους. Είπε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης ως προς το χρηματοδοτικό κομμάτι προχωράει με σταθερά βήματα πάνω στο αρχικό πλάνο.

Το σχέδιο της κυβέρνησης από δω και πέρα βασίζεται σε τρεις άξονες, είπε ο κ. Τζανακόπουλος. Ο πρώτος, είπε, είναι να κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις ώστε στο χρηματοδοτικό κομμάτι να μπορέσουμε να εγγυηθούμε ότι τον Αύγουστο του 2018 θα είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε χωρίς τη στήριξη του επίσημου τομέα.

Ο δεύτερος, «να πάρουμε πρωτοβουλίες για την τόνωση της ανάπτυξης, για να εγγυηθούμε δηλαδή ότι η ανάκαμψη που είδαμε θα είναι ακόμα πιο δυναμική μετά τη συμφωνία». Ο τρίτος άξονας αφορά τις κοινωνικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, που σημαίνει να προχωρήσει η κυβέρνηση με πιο γοργά βήματα σε τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία, η Εργασία, σε μια σειρά παρεμβάσεις δηλαδή στον σκληρό πυρήνα του κοινωνικού κράτους και της αγοράς εργασίας.

Επισήμανε, μεταξύ άλλων, την πρωτοβουλία διαγραφής χρεών που ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός για ανθρώπους που έκαναν χρήση των υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος υγείας χωρίς να είναι ασφαλισμένοι και είδαν τον λογαριασμό να έρχεται μέσω της εφορίας. Να αυξήσουμε, είπε, το προσωπικό, να προχωρήσουμε στο ν/σ για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Κριτική στον Κυρ. Μητσοτάκη

Ο κ. Τζανακόπουλος άσκησε δριμεία κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε -ερωτηθείς και για το αίτημα της ΝΔ για εξεταστική επιτροπή για θέματα που σχετίζονται με την υπόθεση Noor1- ότι «προσπαθεί να δημιουργήσει ένα αντιπερισπασμό που έχει διπλή αιτία».

Ειδικότερα, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως η πρώτη αιτία είναι ότι δεν έχει να πει τίποτα για την ελληνική οικονομία και την πορεία της, καθώς «επί 8-9 μήνες επέμενε σε μια καταστροφολογική γραμμή, προφήτευε μια καταστροφή που τελικά δεν ήρθε» και «αυτό τον έχει οδηγήσει σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο σε σχέση με την πολιτική κριτική που ασκούσε στους χειρισμούς της κυβέρνησης σε σχέση με την αξιολόγηση και τη διαπραγμάτευση για το χρέος. Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι ωστόσο η αξιολόγηση έχει κλείσει, η ελληνική οικονομία έχει σταθεροποιηθεί, έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, έχουμε μια πολύ θετική απόφαση για το χρέος, τα θεμελιώδη μεγέθη φαίνεται ότι πηγαίνουν διαρκώς καλύτερα. »Επομένως ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει πλέον κάτι να πει για την οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρότεινε συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία και επί 20 λεπτά μιλούσε για άλλα θέματα, για τα ζητήματα που σχετίζονται με τον κ. Καμμένο, για διάφορες άλλες ανοησίες που σκέφτεται κατά καιρούς το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ. Και στη συνέχεια ψέλλισε κάποια πράγματα σε σχέση με τη διαπραγμάτευση, αλλά δεν κατάφερε να δημιουργήσει ένα στέρεο πολιτικό αφήγημα και μια στέρεη κριτική».

Η δεύτερη αιτία, υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος, έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης «θέλει να δημιουργήσει έναν αντιπερισπασμό σε σχέση με πραγματικές υποθέσεις διαπλοκής και διαφθοράς που βλέπουν διαρκώς το φως της δημοσιότητας». Είτε πρόκειται για τις υποθέσεις στην Υγεία για την οποία σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή της Βουλής και κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της οποίας έχουν προκύψει μια σειρά αποκαλύψεων που θα γίνουν όλο και περισσότερες εκτιμώ, καθώς η υπόθεση της Novartis είναι εξαιρετικά σκοτεινή και φέρεται να εμπλέκει και πολιτικά πρόσωπα".

Επισήμανε επίσης ότι σήμερα είναι και η συζήτηση για την παραπομπή του κ. Παπαντωνίου, προσθέτοντας ότι είναι και σειρά άλλων υποθέσεων που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας «που ενοχλούν τον κ. Μητσοτάκη και θέλει να δημιουργήσει αντιπερισπασμό».

"Η τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας είναι ευθύνη του ΕΣΡ"

Ο κ. Τζανακόπουλος ρωτήθηκε και για το χθεσινό ζήτημα με δημοσιογράφο του Σκάι. Είπε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να κάνει τίποτα απολύτως και ότι η δημοσιογραφική δεοντολογία και η τήρησή της είναι ευθύνη του ΕΣΡ. «Η κυβέρνηση θεωρεί ούτως ή άλλως ότι μεγάλη μερίδα των συστημικών μέσων ξεφεύγει στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ένα κλίμα αντικυβερνητικό. Εμείς είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους πρακτικές και συμπεριφορές, δεν μας προκαλούν καμία απολύτως έκπληξη», σχολίασε. «Κάνουμε τη δουλειά μας, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για έξοδο από την κρίση και σε αυτή την προσπάθειά μας είναι πολλοί που έχουμε στενοχωρήσει, καθώς έχουμε βάλει τέλος σε πρακτικές του παρελθόντος. Ό,τι ήταν να ειπωθεί εκ μέρους της κυβέρνησης, έχει ειπωθεί», πρόσθεσε.

Υπέρβαση δυσκολιών

Κληθείς να σχολιάσει αν θεωρεί πως σειρά δικαστικών αποφάσεων που αφορούν θέματα που άπτονται της καθημερινότητας (π.χ. η απόφαση του ΑΠ που δεν θεωρεί βλαπτική μεταβολή τη μη καταβολή δεδουλευμένων από τον εργοδότη) είναι απλώς κάποια νομικά επεισόδια ή ότι υπάρχει κάποιο θέμα, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως δεν πρόκειται να εντάξει διαφορετικές αποφάσεις της δικαιοσύνης σε ένα ενιαίο ερμηνευτικό σχήμα.

«Δεν πρόκειται δηλαδή να πω ότι υπάρχει μια αντιπαράθεση αυτή τη στιγμή της δικαστικής με την εκτελεστική εξουσία», είπε, προσθέτοντας πως για πολλές από αυτές τις αποφάσεις από νομική σκοπιά θα μπορούσε να ασκηθεί κριτική και μάλιστα δριμεία ωστόσο δεν είναι ο ρόλος του να το κάνει. «Από τη μεριά της κυβέρνησης κάθε φορά γίνεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε να μη δημιουργούνται νομικές εμπλοκές κατά την προσπάθεια υλοποίησης συγκεκριμένων πολιτικών», ανέφερε, για να συμπληρώσει πως «όταν δημιουργούνται, προσπαθούμε και κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε να τις υπερβούμε στο πλαίσιο του εφικτού». «Η πολιτική κατεύθυνση, είτε μιλάμε για τους συμβασιούχους είτε για την αγορά εργασίας, δεν αλλάζει και θα βρίσκουμε κάθε φορά τον ορθότερο τρόπο ώστε να υπερβαίνουμε την οποιαδήποτε δυσκολία», τόνισε.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας