Πέμπτη - 22 Φεβρουαρίου 2018
Saturday, 20 May 2017 15:08

Der Spiegel για ΕΛΣΤΑΤ: Η Ελλάδα μπήκε με μη αξιόπιστο τρόπο στη νομισματική ένωση

Der Spiegel για ΕΛΣΤΑΤ: Η Ελλάδα μπήκε με μη αξιόπιστο τρόπο στη νομισματική ένωση

Δεν νοείται, οι χώρες-δανειστές να προετοιμάζουν το δρόμο για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, την ώρα που η ΕΛΣΤΑΤ ακόμη εργάζεται με αναξιόπιστο τρόπο, αναφέρεται στο περιοδικό.

Αίθουσα Σύνταξης

To περιοδικό Der Spiegel αναφέρεται σε μια μικρή είδηση που αφορά την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία: «Το γερμανικό υπ. Οικονομικών ζήτησε από την Κομισιόν να διορθώσει γρήγορα το στατιστικό χάος που επικρατεί στην Ελλάδα. Δεν νοείται, οι χώρες-δανειστές να προετοιμάζουν το δρόμο για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, την ώρα που η ΕΛΣΤΑΤ ακόμη εργάζεται με αναξιόπιστο τρόπο, ανέφερε σε επιστολή του ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών και υπεύθυνος για θέματα Ευρώπης Τόμας Στέφεν», διαβάζουμε στο γερμανικό περιοδικό.

«Είναι παράλογο, βοήθεια δις ευρώ να καταβάλλεται στη βάση λανθασμένων μαθηματικών στοιχείων», σημειώνει το Der Spiegel, σε συνέχεια της κριτικής που ασκήθηκε εκ νέου στην Ελλάδα για την ΕΛΣΤΑΤ στις αρχές της εβδομάδας, υπενθυμίζοντας τέλος ότι «τα εξωραϊσμένα στατιστικά στοιχεία ήταν ένας λόγος για τον οποίο η Ελλάδα μπήκε με μη αξιόπιστο τρόπο στη νομισματική ένωση».

«Η Ελλάδα δεν θα σωθεί με περικοπές στις συντάξεις»

«Με τη στρατηγική της λιτότητας δεν μπορεί η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της. Χωρίς την αλλαγή αυτής λανθασμένης στρατηγικής η οικονομική ύφεση απειλείται να γίνει μια μόνιμη κατάσταση στην Ελλάδα», είπε ο Γκούσταβ Χορν, διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικών Ερευνών (IMK) του Ντίσελντορφ και του ιδρύματος Hans Böckler, το οποίο πρόσκειται στα γερμανικά συνδικάτα, σε συνέντευξή του στη Saarbrücker Zeitung.

Κατά τον διακεκριμένο Γερμανό οικονομολόγο, τα πακέτα λιτότητας «ήταν κακά διότι συνοδεύονταν από ακραίες παράπλευρες συνέπειες: από υψηλή ανεργία έως και την αδυναμία της απλής επιβίωσης ευρέων στρωμάτων της κοινωνίας. Τώρα τουλάχιστον δεν θα πρέπει να γίνεται πια συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, διότι υφίσταται πλέον. Κοιτάξτε την αναζωπύρωση της τουριστικής έκρηξης. Περισσότερη έμφαση πρέπει να δοθεί στις μεταρρυθμίσεις για τη δημιουργία ενός συνολικού κοινωνικού συστήματος, στο οποίο μπορούν να ενταχθούν και εκείνοι των οποίων περικόπτονται οι συντάξεις. Πρέπει όμως να συνοδεύονται (οι μεταρρυθμίσεις) από τη δημιουργία μιας βασικής κοινωνικής ασφάλισης».

Ο κ. Χορν τονίζει όμως ότι τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να γίνουν διότι δεν υπάρχουν οι πόροι. «Από πού να προέλθουν τα χρήματα όταν οι διεθνείς πιστωτές επιμένουν στις περικοπές», διερωτάται. «Υπό τις παρούσες συνθήκες η Ελλάδα θα αποκτούσε προβλήματα στον προϋπολογισμό της με τέτοιες μεταρρυθμίσεις», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Για το ξεπέρασμα της κρίσης προτείνει συγκεκριμένα «τη δημιουργία μιας βασικής κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να εξισορροπηθούν οι μειώσεις των συντάξεων. Παράλληλα θα μείωνα τις περικοπές, ώστε να τονώσω την εσωτερική ζήτηση και να δοθεί έτσι στην Ελλάδα το περιθώριο ελιγμών στον προϋπολογισμό της. Μετά θα καθίστατο δυνατή και η εξόφληση τους χρέους της. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να σταματήσει και η επαναλαμβανόμενη συνεχώς συζήτηση περί του κουρέματος του χρέους, από το οποίο θα έχανε πολλά χρήματα η Γερμανία», είπε στη γερμανική εφημερίδα.

Για το νέο πακέτο μέτρων, το οποίο ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή, είπε πως «ακολουθεί παλιές παραδόσεις και είναι και πάλι σχεδιασμένο ώστε να επιβαρύνει πολύ σημαντικά την κατανάλωση. Πλήττει ευρύτερα στρώματα του ελληνικού πληθυσμού. Εάν, όπως σχεδιάζεται, μειωθεί το αφορολόγητο, τότε τις συνέπειες θα υποστούν τα χαμηλά εισοδήματα, τα οποία δεν θα υπόκεινταν καν σε φορολόγηση. Σε κάθε περίπτωση με επιπρόσθετες αυξήσεις στους φόρους και μειώσεις στις συντάξεις δεν θα μπορέσει να σωθεί η Ελλάδα».

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας