Πέμπτη - 22 Φεβρουαρίου 2018
Monday, 30 November -0001 02:00

Δικαίωση Κούβελου από το ΣτΕ. Άκυρες οι εκλογές στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή

Δικαίωση Κούβελου από το ΣτΕ. Άκυρες οι εκλογές στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή

Άκυρες έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) τις εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου που διεξήχθησαν στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) και ανέδειξαν νέο προεδρείο (πρόεδρος ο Σπυρίδωνας Καπράλος, γενικός γραμματέας ο Εμμανουήλ Κολυμπάδης).

Αίθουσα Σύνταξης

Η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας έπειτα από προσφυγή που είχαν καταθέσει ι 13 εκπρόσωποι αθλητικών Ομοσπονδιών και ζητούσαν να ακυρωθούν τα αποτελέσματα των εκλογών (6.2.2017) στην ΕΟΕ. Μεταξύ των 13 που υπέγραφαν την προσφυγή ήταν οι: Ισίδωρος Κούβελος, Γεώργιος Βασιλακόπουλος, Ιωάννης Σγουρός και Πέτρος Συναδινός.

Σύμφωνα με την προσφυγή οι υποψήφιοι για το αξίωμα του προέδρου ήταν ο Ισίδωρος Κούβελος και ο Σπύρος Καπράλος και οι αρχαιρεσίες ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν την 6η Φεβρουαρίου 2017, αλλά λόγω νοσηλείας του κ. Κούβελου σε νοσοκομείο, ελήφθη η απόφαση να αναβληθούν και να οριστεί άλλη νέα ημερομηνία. Για το σκοπό αυτό στάλθηκαν ηλεκτρονικά μηνύματα που ανέφεραν ότι οι αρχαιρεσίες αναβάλλονται.

Όμως, την ημέρα που είχαν προγραμματιστεί οι αρχαιρεσίες, 13 από τους 27 εκπροσώπους των Ομοσπονδιών προσήλθαν και διενήργησαν εκλογές, ανέδειξαν πρόεδρο και συγκρότησαν την Ολομέλεια σε σώμα. Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τους 13, συγκροτήθηκε σε σώμα η ΕΟΕ, εκλέχθηκαν οι πρόεδροι των άλλων οργάνων (Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, κ.λπ.) και συγκροτήθηκε σε σώμα και η εκτελεστική επιτροπή.

Σήμερα, η επταμελής σύνθεσης του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ πρόεδρος η αντιπρόεδρος Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Γιώργος Ποταμιάς) έκρινε μη νόμιμες τις εκλογές και ακύρωσε το πρακτικό εκλογής της Ολομέλειας της ΕΟΕ με το οποίο αναδείχθηκε το νέο προεδρείο.

Στην απόφαση του ΣτΕ, μεταξύ των άλλων, αναφέρεται ότι «ο κ. Νικολάου στον οποίο ανατέθηκε η προεδρία της επίμαχης εκλογικής συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΕΟΕ και ο οποίος είχε απευθύνει την σχετική πρόσκληση στα μέλη της, αποφάσισε την αναβολή της συνεδρίασης πριν την προγραμματισμένη ώρα έναρξης αυτής, κατ΄ εντολή δε αυτού εστάλη προς ενημέρωση των μελών της ΕΟΕ το από 6.2.2017 μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την γραμματεία της ΕΟΕ, με συνέπεια ορισμένα από τα μέλη να μη παραστούν στην επίμαχη συνεδρίαση» και συνεχίζει: «Άλλωστε, ο κ. Νικολάου δεν κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 14 παράγραφος 2 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, αλλά όπως δήλωσε, απλώς παρέστη για να ενημερώσει για την αναβολή της».

Με την απόφασή του οι ανώτατοι δικαστές αποφαίνονται ότι πρέπει να «αναπεμφθεί η υπόθεση στην ΕΟΕ προκειμένου να επαναλάβει σε νόμιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας τη διαδικασία εκλογής».

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας