Κυριακή - 17 Δεκεμβρίου 2017
Monday, 23 October 2017 22:38

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ MEGA

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ MEGA

Ν.Νικολόπουλος: Κύριε Υπουργέ ποια είναι η νόμιμη, πρόσφορη λύση για το MEGA;

Κώστας Ντέμος

Μετά απο τη διακοπή προγράμματος που έγινε στο mega πρίν από ένα χρόνο, ένα φως ξαφνικά άναψε για λίγο στο κτίριο. Δημοσιογράφοι και τεχνικοί πήραν ξανά "θέσεις μάχης" για να μεταδώσουν την ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Η συγκίνηση για όσους βρέθηκαν ξανά στον έβδομο όροφο του κτιρίου ήταν μεγάλη. Εξάλου, η ελπίδα πάντα πεθαίνει τελευταία...

Οι εργαζόμενοι στο κανάλι έστειλαν επιστολές και στους μετόχους αλλά και στις τράπεζες για να μάθουν αν θα πληρωθούν. Γιατί 500 οικογένειες δεν είναι και λίγες, φτιάχνουν μια ολόκληρη κωμόπολη.
Απο τότε μετοχές αλλάξανε χέρια, καινούργιο Δ/Σ και συζητήσεις επι συζητήσεων για το τι θα γίνει.
Η αβεβαιότητα όμως που που αιωρείται πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων και η αντιφατικότητα που διακρίνει τους μεγαλομετόχους, οδήγησαν τα πράγματα ξανά στο σημείο μηδέν, δηλ. όπως ήταν πρίν.

Image result for ΜΕΓΚΑ ΤΣΑΝΕΛ

Ο Νίκος Νικολόπουλος, προσπαθεί να οδηγήσει τα πράγματα σε μια θετική κατεύθυνση τόσο για το κανάλι όσο και τους εργαζόμενους.
Το έμπρακτο ενδιαφέρον του για την τύχη του MEGA και δη των εργαζομένων του, δείχνει με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής, ο οποίος ήδη κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Καταγγέλει και εκφράζει την ανησυχία του γιατί εξελίσσεται σε γόρδιο δεσμό η τύχη του Mega όσο οι μέτοχοι δεν προχωρούν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όπως ζητούν οι τράπεζες εδώ και δύο χρόνια. Ο κόμπος φαίνεται να φτάνει στο χτένι, δεδομένου ότι επίκειται η έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης, σύμφωνα και με τους υπολογισμούς του ΕΣΡ, στο επόμενο διάστημα και, όπως όλα δείχνουν, έως το τέλος του έτους.

Τα μηνύματα ωστόσο- επισημαίνει ο ανεξάρτητος βουλευτής- παραμένουν αντιφατικά. Για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο βγήκε στον αέρα ένα υποτυπώδες ζωντανό πρόγραμμα και αναμένεται να ξαναβγεί αυτό το Σ/Κ από τη ΔΕΘ.
Πρόσφατα συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. Αν και οφείλονται 12 μισθοί στους εργαζόμενους, τους τελευταίους μήνες καταβάλλονται κάποια από τα οφειλόμενα.

Image result for ΝΙΚΟς ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟς

Είναι βάσιμη η αισιοδοξία των εργαζομένων;
Όταν παλαιά υψηλόβαθμα και μεσαία στελέχη εγκαταλείπουν το κανάλι;
Όταν οι μέτοχοι, αντί να βάλουν το χέρι στην τσέπη, διαπραγματεύονται και πάλι σήμερα με τις τράπεζες την ένταξη στο αρ. 106β του Πτωχευτικού Κώδικα για προστασία από τους πιστωτές;
Ορισμένοι έχουν αναθαρρήσει.
Είναι βάσιμη όμως αυτή η αισιοδοξία;

Ο κ. Νικολόπουλος υπογραμμίζει:

Διαρροές από τους μετόχους και τα υψηλόβαθμα στελέχη του καναλιού κάνουν λόγο για οργανωμένη προσπάθεια να έλθει σε συμφωνία το Mega με τους πιστωτές του, που θα περιλαμβάνει κούρεμα των χρεών του σε τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές. Αν επιτευχθεί τέτοια συμφωνία σύμφωνα με το άρθρο 106β του Πτωχευτικού Κώδικα, θα απομένει η τυπική επικύρωσή της από το Δικαστήριο. Το Mega θα ρυθμίσει τα δάνειά του, θα πάψει να καταβάλει υπέρογκους τόκους, θα αποδεσμευθούν οι τραπεζικοί του λογαριασμοί και τα διαφημιστικά του έσοδα, θα επανεκκινήσει με νέο πρόγραμμα.

Image result for ΜΕΓΚΑ ΤΣΑΝΕΛ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Πόσο εύκολο όμως είναι να επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία του Mega με την πλειοψηφία των πιστωτών του, δηλαδή τις τράπεζες; Δεν είναι απλό. Μια τέτοια συμφωνία προϋποθέτει ότι οι τράπεζες θα συναινέσουν σε κούρεμα των απαιτήσεών τους, συμπαρασύροντας Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς πιστωτές: σύμφωνα με τον νόμο, η πλειοψηφία των πιστωτών επιβάλλει την απόφασή της στη μειοψηφία. Και οι τράπεζες έχουν την πλειοψηφία.

Εκτός όμως από την πλειοψηφία των απαιτήσεων, οι τράπεζες έχουν εγγυήσεις για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει. Στις εγγυήσεις περιλαμβάνονται η ταινιοθήκη του Mega και το μεγαλύτερο μέρος από τα διαφημιστικά του έσοδα. Άρα θεωρητικώς, οι απαιτήσεις τους είναι σχετικά εξασφαλισμένες είτε βρεθεί λύση για την επαναλειτουργία του καναλιού είτε όχι. Όμως, αφού έχουν εξασφαλίσεις που καλύπτουν σε σημαντικό βαθμό τις απαιτήσεις τους, γιατί να δεχθούν κούρεμα των χρεών του MEGA προς αυτές; Ποιό τραπεζικό στέλεχος θα αναλάβει την ευθύνη;

Με βάση όλα τα ανωτέρω, ο Αχαιός ανεξάρτητος βουλευτής διατύπωσε τα εξής ερωτήματα προς τον Υπουργό Οικονομικών:

1. Έχουν δεχθεί κρούση οι Τράπεζες για «κούρεμα» των χρεών του MEGA;
2. Υπάρχει πρόσφατη επικαιροποιημένη εκτίμηση για την αξία της ταινιοθήκης του MEGA;
3. Ποια, είναι κατά προσέγγιση, τα διαφημιστικά έσοδα του καναλιού το 2017;
4. Είναι λύση η υπαγωγή του MEGA στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα;
5. Με ποιες προϋποθέσεις θα έχει το δικαίωμα της συμμετοχής στη διαδικασία αδειοδότησης;

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας