Τετάρτη - 24 Ιανουαρίου 2018
Friday, 02 June 2017 08:41

Εκκενώνουν το Ελληνικό από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες

Εκκενώνουν το Ελληνικό από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες

Το πρωί  ξεκίνησε η επιχείρηση της αστυνομίας για τα περίπου 400-500 άτομα που παρέμεναν στο χώρο.

Αίθουσα Σύνταξης

Πραγματοποιείται από νωρίς το πρωί της Παρασκευής η ολοκλήρωση της επιχείρησης εκκένωσης των εγκαταστάσεων του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικού, που είχαν μετατραπεί σε κέντρο προσφύγων και μεταναστών.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στο σημείο, ενώ νωρίτερα δημιουργήθηκε μικρή ένταση, όταν δεν επιτράπηκε στους δημοσιογράφους να μπουν στο χώρο. Έντονη κινητικότητα υπήρξε από τα ξημερώματα, ενώ οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ έφτασαν εκεί λίγο μετά τις 6 το πρωί.

Ήδη στις 07:00 είχε βγει από το χώρο και επιβιβαστεί στα λεωφορεία για τη Θήβα η πρώτη ομάδα μεταναστών και η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, η υλοποίηση του σχεδιασμού ξεκίνησε εδώ και δέκα μέρες, ενώ ο κόσμος απομακρύνεται εθελουσία. Οι οικογένειες, που είναι περίπου 500 άτομα, θα μεταφερθούν στη νέα δομή της Θήβας, ενώ οι άντρες που είναι περίπου 100, θα μοιραστούν στις δομές της Θήβας, του Δερβενίου και των Οινοφύτων.

Πηγές από την αστυνομία ανέφεραν ότι περίπου το 10% δεν έχουν εκφράσει τη βούληση να φύγουν, ενώ για όσους αντιδράσουν στη μεταφορά τους θα υπάρξει διαπραγμάτευση με τη συμμετοχή διαπραγματευτών της Ελληνικής Αστυνομίας, διερμηνέων και εκπροσώπων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Χθες βράδυ μοιράστηκαν στους πρόσφυγες ειδικές συσκευασίες για να μαζέψουν τα πράγματά τους, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία δεν υπάρχουν αντιρρήσεις από την πλευρά των προσφύγων για τη μεταφορά τους.

Η εκκένωση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και η μετεγκατάσταση των μεταναστών στις δομές της Θήβας ξεκίνησε στις 23 Μαΐου, όταν κλιμάκια των συναρμόδιων υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη μετέβησαν στην παλιά αίθουσα αφίξεων του πρώην αεροδρομίου όπου και ενημέρωσαν τις ΜΚΟ και τους περίπου 700 μετανάστες που φιλοξενούνταν για την εκκένωση του χώρου.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας