Πέμπτη - 18 Ιανουαρίου 2018
Tuesday, 07 November 2017 18:35

Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος επισημοποίησαν τον στρατιωτικό τους άξονα

Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος επισημοποίησαν τον στρατιωτικό τους άξονα

Αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η σύσταση τριμερούς συντονιστικής επιτροπής.

Αίθουσα Σύνταξης

Ο άξονας Αθήνας, Λευκωσίας, Τελ Αβίβ στον στρατιωτικό τομέα είναι πλέον και τυπικά γεγονός, καθώς στην 1η τριμερή συνάντηση των υπουργών Άμυνας των χωρών αυτών που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΘΑ, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η σύσταση τριμερούς συντονιστικής επιτροπής. Παράλληλα, η συνάντηση των υπουργών αποφασίστηκε να γίνεται πλέον σε ετήσια βάση.

Ο έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η αστάθεια που χαρακτηρίζει την ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα από κάθε κράτος. Απαιτείται συλλογική προσπάθεια και συνεργασία. Σήμερα, αποφασίσαμε τη σύσταση τριμερούς συντονιστικής επιτροπής, η οποία θα προετοιμάζει την ετήσια συνάντηση των Υπουργών Άμυνας. Η συνάντηση των Υπουργών Άμυνας, καθιερώθηκε πλέον σε ετήσια βάση και σε υψηλό επίπεδο.

soighoih5

Η συνεργασία των χωρών μας, που καλύπτει ένα ευρύ πλέγμα σχέσεων μεταξύ των οποίων και ο αμυντικός τομέας, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Είμαστε ανοικτοί στη διεύρυνση της συνεργασίας και με άλλες χώρες της περιοχής, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο, να προτάξουν όλες οι χώρες της περιοχής εκείνα που τις ενώνουν και να επιλύσουν τις διαφορές, ακόμα και τις πιο σημαντικές, με διάλογο και συνεννόηση στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Χριστόφορος Φωκαΐδης, επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: «Θέλουμε να ενισχύσουμε τις δυνατότητες επιχειρησιακής συνεργασίας μέσα από κοινές ασκήσεις και κοινή εκπαίδευση, που ήδη πραγματοποιούμε σε μεγάλη κλίμακα διμερώς, οι τρεις χώρες. Να ενισχύσουμε τις δυνατότητες συνεργασίας στο τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, της έρευνας και της τεχνολογίας».

Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει για μια ακόμη χρονιά στη μεγάλη αεροπορική άσκηση που γίνεται στο Ισραήλ με την επονομασία Blue Flag.

 

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας