Παρασκευή - 23 Φεβρουαρίου 2018
Friday, 08 September 2017 01:50

ΕΛΛΑΣ - ΓΑΛΛΙΑ - ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ!

ΕΛΛΑΣ - ΓΑΛΛΙΑ - ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ!

Άλλη Ευρώπη απο αυτή που "έστρωνε" ο Σόϊμπλε δείχνουν οι Γάλλοι.

Γιάννης Ντάσκας

Το "Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία" είναι απο την εποχή του Ζισκ Ντ Εστέν και του Κωνσταντνου Καραμανλή.
Είχε ουσιαστικό νόημα. Ο τότε Καραμανλής είχε αναπτύξει σχέσεις και με την Γερμανία και πίστευε στον Γαλλογερμανικό άξονα ως "ατμομηχανή" της Ευρώπης.
Ούτε εκείνος ο Καραμανλής και οι μετέπειτα ηγέτες όμως αγνόησαν το γεγονός ότι η Γαλλία και όχι η Γερμανία είναι η ασφαλιστική δικλείδα για να μην ξανακυλήσει η Ευρώπη σε πολέμους. Και η Γαλλία είναι το ...γαλλικό κλειδί των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή ισορροπία.
Από τον Ντ Εστέ στον Μακρόν σαν να μην υπήρξε η σημιτοκρατία, δηλαδή η παράδοση στη Γερμανία όλης της Ελλάδας, με όρους αποικιοκρατικούς.

Image result for καραμανλης ντ εστέν

Στο προεδρικό Μέγαρο ο Προκόπης Παυλόπουλος, γαλλοτραφής σύμβουλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή και μυαλό και συντονιστής του Κωστάκη Καραμανλή, έστησε ξανά με μαεστρία το σκηνικό "Ελλας - Γαλλία-Συμμαχία", σε μια κρίσιμη φάση της πορείας της Ευρώπης.
Στη φάση αναχαίτισης της Γερμανίας, η οποία με τον άφρονα και αντιευρωπαίο Σόϊμπλε, "καθοδηγητή" της λειψής σε ευρωπαϊκή νοοτροπία Μέρκελ προσπαθεί με πείραμα την Ελλάδα να επιτύχει όσα δεν μπόρεσε στον παγκόσμιο πόλεμο.

Καθόλου τυχαία το γερμανικό περιοδικό Σπήγκελ μέσα από ένα άθλιο και υπαγορευμένο από τη γερμανική κυβέρνηση δημοσίευμα, διαλέγει την ημέρα που είναι ο Μακρόν στην Ελλάδα να δείξει ότι η Γερμανία θα στηρίξει την αδιαλλαξία των Σκοπίων στο όνομα και θα δημιουργήσει πρόβλημα στην προσπάθεια να βρεθεί λύση με τη νέα κυβέρνηση...
Με συντονισμό στρατευμάτων του Ράϊχ δημοσιεύει συνέντευξη του Σκοπιανού Υπουργού Εξωτερικών ακριβώς την ημέρα "Γαλλίας" στην Ελλάδα.
Ο Μακρόν έδωσε με έντονο τρόπο (μετά τον Μοσκοβισί...) σαφές μήνυμα ότι η Γαλλία θα στηρίξει την Ελλάδα με τη κόντρα στον Σόμπλε σε όλα τα επίπεδα.

Έφερε 40 επιχειρηματίες, τους κορυφαίους της Γαλλίας για δουλειές - επενδύσεις στην Ελλάδα, είδε 50 Ελληνες κορυφαίους(Αποστολόπουλος - Υγεία, κατασκευαστές, πετρέλαια, Τράπεζες κλπ) και μίλησε στην Πνύκα με έμφαση στα...ελληνικά, ενισχύοντας το πολυσήμαντο και πολυεπίπεδο μήνυμα με σαφείς αναφορές στήριξης της Ελλάδας.

Είχε προηγηθεί η βαρυσήμαντη για την ευρωπαϊκή και βαλκανική πορεία ομιλία του Προκόπη Παυλόπουλου και ακολούθησε η επίσης πολυσήμαντη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα για την ανάγκη να ενισχυθεί με κοινοβούλιο αποφασιστικό η ευρωζώνη, ώστε να μην κάνει ό,τι θέλει ο Σόϊμπλε και παράλληλα μαζί με κοινό υπουργό οικονομικών να γίνει και κοινός υπουργός κοινωνικής συνοχής, ώστε να μην αρπάζει από την Ελλάδα ο Σόίμπλε για να ζήσουν πλούσια οι Γερμανοί...

Οι ομιλίες των τριών ηγετών σηματοδοτούν την μελλοντική πορεία της Ευρώπης.
Όταν πριν 2,5 χρόνια όλοι οι "ενημερωμένοι" έλεγαν ότι η Ελλάδα εκδιώκεται από την ευρωζώνη από αυτή την έπαλξη σας καθησυχάζαμε ότι δεν πρόκειται να συμβεί και ότι πιθανότερο είναι να φύγει η Γερμανία και όχι η Ελλάδα.

Τον Ιούνιο του 2015 ο Σόϊμπε εξασφάλισε 17 ψήφους να φύγει η Ελλάδα. Με ένα ξερό "ΟΧΙ" η Γαλλία τον έστειλε πίσω στο Βερολίνο, όπως ήρθε...
Όποιος πρόσεχε εκείνη την άνοιξη έβλεπε τον Προκόπη Παυλόπουλο να τρέχει μεν στο εξωτερικό, αλλά να μοιάζει πολύ ήσυχος για το μέλλον...Κάτι ήξερε και ξέρει...
Διαβάστε τις ομιλίες των τριών ηγετών και θα καταλάβετε ότι η Ευρώπη θα αλλάξει πολύ και δεν θα γίνει σε καμία περίπτωση της...Γερμανίας το ...κάγκελο!

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΦΡΕΝΟ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ!

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη προσφώνηση στον Γάλλο πρόεδρο Μανουέλ Μακρόν είπε ότι απαιτείται η θεσμική εμβάθυνση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, η οποία θα το οδηγήσει στην ολοκλήρωσή του υπό όρους μιας Ομοσπονδίας, η οποία στηρίζεται στις αρχές της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και, συνακόλουθα την Δημοκρατική Αρχή. Διότι δίχως αυτό το υπόστρωμα, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αβέβαιο, όπως ακόμη περισσότερο αβέβαιο καθίσταται και το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης.

Image result for ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΚΡΟΝ

Ως προς την υπεράσπιση του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου στην ΕΕ , τόνισε ότι «μπορεί ν’ αντιμετωπίσει τους κινδύνους ρήξης του κοινωνικού ιστού στα κράτη-μέλη της». Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτούς τους κινδύνους επιχειρούν να εκμεταλλευθούν τα λαϊκιστικά ως και νεοναζιστικά μορφώματα, που επιχειρούν να κατεδαφίσουν το όλο Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα είπε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε: Κατά το 2017 οι Λαοί της Ευρώπης -και ιδίως ο Γαλλικός Λαός μέσω της εκλογής σας- έδωσαν την δέουσα απάντηση στους εχθρούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως οι Λαοί της Ευρώπης αναμένουν από την Ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την λήψη εκείνων των αποφάσεων, που θα θωρακίσουν οριστικά το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα έναντι των υπονομευτών του, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Για το θέμα της πλήρους ενεργοποίησης του πυλώνα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας, και με αφορμή τα τεκταινόμενα σήμερα στην Μέση Ανατολή, στην Βόρεια Αφρική και στην Βόρεια Κορέα, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει το δικαίωμα να ολιγωρήσει εν προκειμένω, όταν μάλιστα πολλές από τις προκλήσεις αυτές έχουν ευθείες επιπτώσεις στους Λαούς της, με κυριότερη εκείνη της τρομοκρατίας και της επέκεινα τρομοκρατικής βαρβαρότητας, η οποία διαπράττει εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας».

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Παυλόπουλος στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Ελλάδας, τις οποίες η χώρα «εκπληρώνει στο ακέραιο» και «αναμένει την αυτονόητη αμοιβαιότητα εκπλήρωσης υποχρεώσεων και από την πλευρά των Εταίρων μας».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα, τα οποία η Ελλάδα «υπερασπίζεται υπό το φως και στην βάση των θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Δικαίου». Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων είπε ο κ. Παυλόπουλος ενώ χαρακτήρισε αδιανόητη κάθε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, πολλώ μάλλον όταν οδηγεί, μέσω της αμφισβήτησης των συνόρων της Ελλάδας, και στην αμφισβήτηση των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έστειλε μάλιστα μηνύματα προς Σκόπια και Τίρανα ότι υπονομεύουν την ευρωπαϊκή τους προοπτική, με τη χρήση του ονόματος που αποπνέει αλυτρωτισμό η πρώτη, και την παραβίαση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ιδίως της ιδιοκτησίας, η δεύτερη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παυλόπουλος είπε για τα εθνικά θέματα τα εξής:

Ως προς το Κυπριακό -και με την αυτονόητη βεβαίως διευκρίνιση ότι αυτό αποτελεί διεθνές και, κυρίως, ευρωπαϊκό ζήτημα- επιδιώκουμε, το συντομότερο δυνατό, την δίκαιη και βιώσιμη λύση του. Όμως η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων. Τούτο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Επιπλέον δε, θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο ως και καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως προς τα Ελληνικά σύνορα, μ’ έμφαση σ’ εκείνα του Αιγαίου, η Συνθήκη της Λωζάνης, σύμφωνα με την πεμπτουσία του Διεθνούς Δικαίου, πρέπει να γίνεται απ’ όλους πλήρως σεβαστή. Κάθε αμφισβήτησή της, άμεση ή έμμεση, είναι αδιανόητη και αυτονοήτως απορριπτέα. Πολλώ μάλλον όταν οδηγεί, μέσω της αμφισβήτησης των συνόρων της Ελλάδας, και στην αμφισβήτηση των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο σημείο τούτο πρέπει να επισημάνω ότι εμείς τείνουμε πάντοτε χείρα φιλίας και καλής γειτονίας προς την Τουρκία. Εμείς, οι Έλληνες, θέλουμε μια Τουρκία δημοκρατική, θέλουμε μια Τουρκία ευημερούσα, μια Τουρκία η οποία να έχει ευρωπαϊκή προοπτική. Αλλ’ αυτό προϋποθέτει, για να γίνει πράξη, από την πλευρά της Τουρκίας μια πλήρη, ειλικρινή και έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους. Αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε δεν είναι δυνατό να χτισθεί πραγματική φιλία. Οι φιλίες χτίζονται πάνω στην ειλικρινή βάση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Εμείς το εννοούμε αυτό και είμαστε εδώ να ζήσουμε ως φίλοι και καλοί γείτονες. Αλλά είμαστε έτοιμοι επίσης, αν χρειασθεί, να υπερασπισθούμε και τα εθνικά μας θέματα που, όπως είπα πριν, είναι και θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προς την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας καθίσταται σαφές ότι όσο επιμένει στην χρησιμοποίηση ονόματος, το οποίο πέραν της προκλητικής παραχάραξης της Ιστορίας αποπνέει αλυτρωτισμό, υπονομεύει την ευρωπαϊκής της προοπτική. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο αποκλείει υποψήφια κράτη-μέλη τα οποία αμφισβητούν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, το status quo των συνόρων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρεμφερές είναι και το μήνυμα της Ελλάδας προς την γείτονα Αλβανία: Όταν προβαίνει σε πράξεις, οι οποίες έρχονται σε σαφή αντίθεση προς το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο -όπως π.χ. η πρόσφατη ωμή παραβίαση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ιδίως της ιδιοκτησίας- υπονομεύει και εκείνη την ευρωπαϊκή της προοπτική.


ΜΑΚΡΟΝ:ΕΥΡΩΠΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΛΑΔΑ!

Image result for ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΚΡΟΝ

«Σε αυτό το μέρος οι Αθηναίοι επινόησαν την Δημοκρατία. Το γεγονός ότι παίρνω τον λόγο εδώ στο ίδιο μέρος ενώπιον σας, το ξέρω, είναι ένα πολύ μεγάλο προνόμιο,. Γι' αυτό ευχαριστώ θερμά την κυβέρνηση και τις Αρχές αλλά ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που με κάλεσε να μιλήσω από εδώ!» είπε σε άψογα ελληνικά ο Γάλλος πρόεδρος και καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους.
«Έχουμε εμπιστοσύνη οι μεν στους δε στην Ευρώπη;», διερωτήθηκε επικαλούμενος τον Περικλή και πρόσθεσε: «Η ελληνική κρίση δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα. Είναι μια αποτυχία της Ευρώπης».
«Πώς είναι δυνατόν να ασχολείται η Ευρώπη με όλες τις πτυχές της καθημερινότητας χωρίς να ακούει τους πολίτες;», διερωτήθηκε ενώ τόνισε ότι «θέλουμε η Ευρώπη να ζήσει», αλλά και ότι η καθημερινή λειτουργία της Ευρώπης, πρέπει να γίνει περισσότερο δημοκρατική. «Κυριαρχία, Δημοκρατία, Πολιτισμός: αυτές τις τρεις ελπίδες θέλω να προσφέρω τους νέους της Ευρώπης», τόνισε.
Ο κ. Μακρόν επεσήμανε ότι η ελληνική κρίση δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα, αλλά αφορά την Ευρώπη. «Είναι μια αποτυχία της Ευρώπης», τόνισε.

Ξεκινώντας την ομιλία του στα ελληνικά, σημείωσε ότι πριν από 2.500 χρόνια οι Έλληνες επινόησαν τη Δημοκρατία. «Είναι πολύ μεγάλο προνόμιο να μιλώ εδώ», συμπλήρωσε ενώ ευχαρίστησε -επίσης στην ελληνική γλώσσα- τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την πρόσκληση να μιλήσει στον λόφο της Πνύκας. Συνεχίζοντας την ομιλία του στα γαλλικά, ο κ. Μακρόν επεσήμανε ότι στον λόφο της Πνύκας επινοήθηκε η δημοκρατία και το σύγχρονο κράτος, ενώ προειδοποίησε στην Ευρώπη σήμερα, η κυριαρχία και η εμπιστοσύνη απειλούνται.

Image result for ΜΑΚΡΟΝ ΠΝΥΚΑ
Ο Γάλλος πρόεδρος στάθηκε στην ανάγκη επανεκκίνησης της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι οι ιδρυτές της δημιούργησαν έναν χώρο ειρήνης και ελευθερίας. «Αν συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε, θα είμαστε η γενιά που θα αναλάβει την ευθύνη του θανάτου της Ευρώπης», διαμήνυσε και συμπλήρωσε πως η άλλη λύση που προτείνει, είναι η ανάκαμψη που θα βασίζεται σε αυστηρή κριτική.
Ο κ. Μακρόν έκανε λόγο για «ευρωπαϊκή κυριαρχία». Όπως είπε, η πραγματική εθνική κυριαρχία πρέπει να οικοδομηθεί μέσα στην Ευρώπη. Ανέφερε ότι οι προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα από τα κράτη – έθνη. «Κοιτάξτε την κλιματική αλλαγή, την οικονομική κρίση, τη μετανάστευση, την τρομοκρατία. Σήμερα όλα αμφισβητούνται. Απέναντι στις νέες απειλές και την οικονομική κρίση ποια είναι η προστασία; Είναι δυνατόν να προστατευτεί ένα κράτος μόνο του; Η σωστή κλίμακα για να προστατευτούμε είναι η Ευρώπη», εξήγησε.
Συνεχίζοντας, τόνισε ότι με την Ευρώπη των νέων συμμαχιών θα εξαλειφθεί η τρομοκρατία, η οποία -όπως είπε- «ένα πράγμα περιμένει, να μικρύνουμε και να φοβηθούμε».

Ο κ. Μακρόν σημείωσε ότι «πολλές φορές στην Ευρώπη είπαμε ψέματα. Είπαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει χωρίς μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Ποιος πλήρωσε τα ψέματα; Ο ελληνικός λαός και όχι αυτοί που τα είπαν». «Τι δίνουμε στους νέους της Ελλάδας εδώ και 10 χρόνια; Λιτότητα και ανεργία», συνέχισε ο κ. Μακρόν, υπενθυμίζοντας ότι «τους είχαμε υποσχεθεί πως θα ζήσουν εξίσου καλά και στην Ελλάδα και όχι μόνο αν φύγουν στη Γερμανία και τη Γαλλία».
Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αποτυχία της Ευρώπης είναι μία αποτυχία δημοκρατίας. «Αυτό που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι τυχαίο. Ο βρετανικός λαός εκφράστηκε, είπε δεν θέλω μία Ευρώπη που ζητεί θυσίες και δεν αποφέρει τίποτα», παρατήρησε.

Εξέφρασε επίσης την επιθυμία ο οδικός χάρτης που θα προτείνει για την οικοδόμηση της Ευρώπης της επόμενης δεκαετίας να μην είναι μία συνθήκη η διαπραγμάτευση της οποίας θα γίνει πίσω από κλειστές πόρτες. «Να γίνει διαβούλευση έξι μηνών σε όλα τα μέλη με τη συμμετοχή των πολιτών», διευκρίνισε. Όπως είπε, θα ήθελε ευρωπαϊκούς εκλογικούς καταλόγους στις επόμενες Ευρωεκλογές.
«Σήμερα βρισκόμαστε εδώ στον λόφο της Πνύκας, τον τόπο που επικράτησε ο διάλογος και η εποικοδομητική κριτική», συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος και δήλωσε πως επιθυμεί το πρώτο εξάμηνο του 2018 «να επανέλθουμε στην ουσία αυτού που επινοήθηκε εδώ». «Και μετά από έξι μήνες να γίνει η σύνθεση των προτάσεων και να φτάσουμε σε μία νέα Ευρώπη για τα επόμενα 10 - 15 χρόνια», πρόσθεσε και τόνισε ότι θα επανέλθουμε σε κλίμα εμπιστοσύνης μέσω του πολιτισμού και όχι μέσα από κανόνες.
Ο κ. Μακρόν ανέφερε ότι «όποιοι κι αν είμαστε και από όπου και αν προερχόμαστε, το θαύμα αυτού του λόφου μας ανήκει, μας εμπνέει. Ο Παρθενώνας είναι ένας καθρέφτης. Αναγνωρίζουμε όλοι τον εαυτό μας». Τόνισε εξάλλου ότι «υπάρχει μία κρυφή Ελλάδα που βρίσκεται στην καρδιά όλων των δυτικών ανθρώπων» και επανέλαβε ότι μας ενώνει το ευρωπαϊκό πρότυπο και ο πολιτισμός. «Θα πρέπει να ξεκινήσουμε πολύ σύντομα μία ευρωπαϊκή συνέλευση για τον πολιτισμό» συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει αυτή η συνέλευση να ξεκινήσει από την Αθήνα.
Ο Γάλλος πρόεδρος «έκλεισε» την ομιλία του στην Πνύκα με στίχους του Γιώργου Σεφέρη.

 

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ-ΟΧΙ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΑ...

Αγαπητέ Εμανουέλ,

Image result for ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΑΚΡΟΝ

Επίτρεψέ μου να σου υπενθυμίσω, ότι τον πολίτη που δεν συμμετείχε στα κοινά, στην αρχαία Ελλάδα τον αποκαλούσαν καταφρονητικά ιδιώτη.
Που στη δική σας γλώσσα δεν είναι και σήμερα τόσο τιμητικός χαρακτηρισμός.

Και στο θυμίζω αυτό για να καταλάβουμε όλοι, πόσο σημαντική αρετή θεωρούσαν οι αρχαίοι έλληνες, τη συμμετοχή όλων στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Και είναι για αυτόν ακριβώς το λόγο, για τη δημοκρατική πνοή αυτού του τόπου, που η παρουσία μας εδώ αποκτά έναν ιδιαίτερο συμβολισμό.

Έναν συμβολισμό που ξεπερνά τα σύνορα τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης και ακτινοβολεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Γιατί αυτή η γωνιά της γης και της Ελλάδας, ακτινοβολεί ιστορία, καθολικότητα και οικουμενικότητα.

Και η παρουσία σας εδώ, ως εκπροσώπου της Γαλλίας που έδωσε αίμα και ψυχή το 1789 στις ιδέες της ελευθερίας, της ισότητας, και της αδελφότητας, κάνει αυτό τον συμβολισμό ακόμα πιο ισχυρό.


Στέλνουμε, λοιπόν, σήμερα ένα μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ένα μήνυμα απ’ άκρη σε άκρη σε ολόκληρη την Ευρώπη ότι είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε το διάλογο, για ένα νέο Συμβόλαιο Δημοκρατίας, Ισότητας, και Αλληλεγγύης, στην Ευρώπη.

Για τη Δημοκρατική της Επανίδρυση, στο έδαφος των κοινών αξιών, της κοινής μας πολιτιστικής παρακαταθήκης, της μακράς και όχι πάντα ευτυχισμένης ευρωπαϊκής μας διαδρομής.

Της παρακαταθήκης της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης και της ισονομίας.

Της ισονομίας μεταξύ των πολιτών, αλλά και μεταξύ των κρατών μελών.

Αγαπητοί φίλοι,

Δεν είναι μόνο δική μας διαπίστωση, ότι η πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση μετεξελίχθηκε σε κρίση Δημοκρατίας και κρίση πολιτικής.
Διέβρωσε τη δημοκρατική νομιμοποίηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Διεύρυνε τις ανισότητες όχι μόνο μεταξύ των κρατών μελών αλλά και μεταξύ των πολιτών στο εσωτερικό των κρατών μελών.
Και απομάκρυνε την Ευρώπη από τις ιδρυτικές της αξίες.
Απομακρύνοντας τους πολίτες από τα κέντρα αποφάσεων.
Μετατοπίζοντας τα κέντρα από τους υπερεθνικούς στους διακυβερνητικούς θεσμούς.
Πίσω από κλειστές πόρτες άτυπων οργάνων, που δε λογοδοτούν στους ευρωπαίους πολίτες.

Image result for ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΑΚΡΟΝ

Και έτσι περάσαμε με ταχύτητα μεγάλη, και ίσως χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε από την Ευρώπη των πολιτών στην Ευρώπη των τραπεζών, των μεγάλων συμφερόντων και των τεχνοκρατών.
Μια Ευρώπη που δεν εμπνέει πια και δεν κινητοποιεί τους πολίτες της.

Και το χειρότερο : Μια Ευρώπη που αφήνει χώρο και έδαφος στο σκοτάδι του ακροδεξιού λαϊκισμού και της μισαλλοδοξίας.

Αυτή η Ευρώπη δεν μας αξίζει.
Αυτή την Ευρώπη θέλουμε να την αλλάξουμε.
Αυτή την Ευρώπη πρέπει να την αλλάξουμε.

Και για να τα καταφέρουμε χρειαζόμαστε τον ενθουσιασμό και την ορμητικότητα της νιότης, αλλά χρειαζόμαστε και την σωφροσύνη της ενηλικίωσης.
Τη σωφροσύνη και την πείρα που δε χαρίζονται αλλά κατακτώνται μέσα από τις ιστορικές διαδρομές, τις επιτυχίες αλλά και τα λάθη.
Τους θριάμβους αλλά και τις ήττες.
Και τις τραγωδίες, θα έλεγα, που ζήσαμε.
Και είναι η σωφροσύνη, μια από τις κύριες αρετές της αρχαιοελληνικής παράδοσης, που μας επιβάλλει σήμερα να αναστοχαστούμε πάνω στην ιστορία και τα πεπραγμένα μας,

Και να ξανασχεδιάσουμε το μέλλον της Ευρώπης.

Γιατί σήμερα δεν αμφιβάλλει πια κανείς ότι αυτή είναι η πολιτική και ηθική υποχρέωση της δικής μας γενιάς Εμανουέλ, απέναντι στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον.

Απέναντι στους ιδρυτές της Ευρώπης που οραματίστηκαν το θαύμα της ειρηνικής συνύπαρξης, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης εκεί που για χρόνια ηχούσαν τα κανόνια του πολέμου και του αλληλοσπαραγμού.

Αλλά και απέναντι σε αυτούς που έρχονται και μας ζητούν ήδη τον λόγο.

Στους νέους της Ευρώπης που αναρωτιούνται, αμφιβάλλουν, αγωνιούν, αναζητούν.

Αλλά και απέναντι στις μελλοντικές γενιές.

Αγαπητοί φίλοι,

Μέσα σε έναν κόσμο που συνεχώς αναδιοργανώνεται, μεταμορφώνεται και καινοτομεί, η Ευρώπη δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής.

Χρειάζεται να αλλάξει, αν θέλει να επιζήσει.

Η αδράνεια και η ακινησία της, θα σημάνει και την παρακμή της.

Αρκεί κανείς να κοιτάξει τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις, ξεκινώντας από το δημογραφικό, για να δει ότι ακόμα και οι ισχυρότεροι από μας δεν θα έχουν κανένα μέλλον και καμία προοπτική χωρίς την ενωμένη Ευρώπη.

Image result for ΤΣΙΠΡΑΣ sth pnyka

Με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις και προβλέψεις, μέσα στα επόμενα 20 χρόνια καμία χώρα της ΕΕ δεν θα βρίσκεται στις επτά οικονομικά ισχυρότερες χώρες του πλανήτη.
Το ειδικό βάρος κάθε χώρας ξεχωριστά μειώνεται μέσα σε έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις, που έχει ανάγκη τη παρουσία μιας ισχυρής Ευρώπης.

Όχι ως δύναμη επιβολής, αλλά ως δύναμη ειρήνης, συνεργασίας και ασφάλειας.

Θα ήθελα, λοιπόν, να διακηρύξω και από αυτό το βήμα, τη θέλησή μας να συμμετάσχουμε από θέση ευθύνης στη μεγάλη προσπάθεια να αλλάξουμε την Ευρώπη.

Να την αλλάξουμε σε μια κατεύθυνση δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης, και προόδου.
Γιατί- το πιστεύω ακράδαντα αυτό- μόνο έτσι θα έχει μέλλον.
Μόνο στηριγμένη στους λαούς της, στα εκατομμύρια των Ευρωπαίων της εργασίας και της δημιουργίας, μόνο έτσι θα μπορέσει να παίξει το ρόλο που επιβάλλουν οι δύσκολες σημερινές συνθήκες.

Ο Μαρξ χαρακτήρισε κάποτε την γαλλική εξέγερση της κομμούνας του Παρισιού, ως έφοδο στον ουρανό.

Εμείς, επιτρέψτε μου να πω, χρειαζόμαστε σήμερα μια ευρωπαϊκή, δημοκρατική και ειρηνική, έφοδο.
Αλλά έφοδο στη γη, όχι στον ουρανό.

Στα πραγματικά καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων που αναζητούν λύσεις.

Εκεί που οι Ευρωπαίοι, και οι Γάλλοι και οι Έλληνες μαζί, εργάζονται, δημιουργούν, παράγουν, καινοτομούν.
Αλλά και προβληματίζονται, δυσπιστούν, γυρίζουν τις πλάτες τους στο μέλλον που άλλοι κατασκευάζουν γι’ αυτούς.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι πρέπει και μπορούμε:

Με τη συλλογική μας σκέψη και θέληση, να καταστήσουμε την Ευρώπη ικανή να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος, των αναδυόμενων οικονομιών, και της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.

Να σχεδιάσουμε και να παρουσιάσουμε στους λαούς μας ένα φιλόδοξο σχέδιο για το κοινό μας αύριο, που θα έχει τα θεμέλιά του στις κοινές μας αξίες του χθες και που θα απαντά όμως στις ανάγκες του σήμερα.

Πιστεύω ότι πρέπει και μπορούμε:

Οι αναγκαίοι υπερεθνικοί ευρωπαϊκοί θεσμοί, που προϋποθέτουν εκχώρηση κυριαρχίας από τα κράτη-μέλη, να καταστούν θεσμοί υπερεθνικής δημοκρατίας, με κοινωνικό και κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Να μην επιτρέπουμε άλλο η εκχώρηση κυριαρχίας από τα κράτη μέλη να μετατρέπεται σε υποχώρηση της δημοκρατίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αλλά να οικοδομήσουμε την έννοια της ευρωπαϊκής κυριαρχίας που θα βασίζεται σε αληθινά δημοκρατικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα εμπλέκει ισότιμα τους λαούς μας στη διαδικασία λήψη των αποφάσεων.

Πιστεύω ότι πρέπει και μπορούμε :

Η δημοκρατική επανεκκίνηση της Ευρώπης να έχει ως αφετηρία την οικονομική και νομισματική ένωση, η οργανική ενότητα της οποίας προσδιορίζει, σε μεγάλο βαθμό, και τη βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος συνολικά.

Και οργανική ενότητα δεν μπορεί να υπάρξει όσο παραμένει μόνο νομισματική, αλλά όχι και οικονομική ένωση.
Δηλαδή όσο, εν τέλει, δεν μετασχηματίζεται και σε πολιτική ένωση.

Οργανική ενότητα δεν μπορεί να υπάρξει όσο διαρκεί η σημερινή, χωρίς προηγούμενο, οικονομική και κοινωνική απόκλιση στο εσωτερικό της.
Και ανάμεσα στα κράτη-μέλη αλλά και στις εθνικές κοινωνίες.
Μια απόκλιση, που βρίσκεται σε προφανή διάσταση με τους καταστατικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ισόρροπη ανάπτυξη, πλήρη απασχόληση, και κοινωνική πρόοδο.

Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει γρήγορα να μετατραπεί από θεσμό ενισχυμένης συνεργασίας σε θεσμό ενισχυμένης αλληλεγγύης.

Αυτό πρέπει να γίνει, και πιστεύω ότι το μπορούμε.

Γιατί, σε μια οικονομική και νομισματική ένωση, η πολιτική και οικονομική αλληλεγγύη δεν είναι ούτε διάβημα των αδυνάτων προς τους ισχυρούς, όπως κάποιοι υπονοούν, ούτε, πολύ περισσότερο, παραχώρηση συγκεκριμένων κρατών-μελών σε κάποια άλλα.
Αλλά είναι προϋπόθεση για την εύρυθμη και βιώσιμη λειτουργία της συνολικά.

Και η σημερινή δομή και λειτουργία της Ευρωζώνης, ως μηχανισμού που διευρύνει ανισότητες και αποκλίσεις, την καθιστά, όχι απλώς ευάλωτη, αλλά και ευεπίφορη σε νέες κρίσεις.

Γι' αυτό το λόγο, χρειαζόμαστε περισσότερο δημοκρατική Ευρώπη.

Γι' αυτό το λόγο είναι αναγκαίος ο εκδημοκρατισμός της Ευρωζώνης.

Η θεσμική και δημοκρατική της εμβάθυνσή, με περισσότερα κοινά εργαλεία πολιτικής και εργαλεία επιμερισμού των κινδύνων μέσα στην Ευρωζώνη.
Αλλά και με πολιτικές που δεν ανατροφοδοτούν κύκλους κρίσεων αλλά υποστηρίζουν τη σύγκλιση και τη συνοχή.

Πιστεύω πως πρέπει και μπορούμε :

Να αναχαιτίσουμε τον φορολογικό ανταγωνισμό ανάμεσα στα μέλη.
Και, παράλληλα, να επιτρέψουμε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο στις εθνικές κυβερνήσεις, ώστε να τηρούν τους κοινούς κανόνες αλλά ταυτόχρονα να έχουν και τη δυνατότητα να εφαρμόσουν το πρόγραμμα με βάση το οποίο έχουν εκλεγεί.
Γιατί η δημοσιονομική πολιτική δεν πρέπει να αμφισβητεί την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, αλλά να βρίσκεται διαρκώς σε πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη διαχείριση των δημόσιων πόρων.

Πιστεύω πως πρέπει και μπορούμε :

Να πετύχουμε τη δημοσιονομική σύγκλιση αλλά παράλληλα να πετύχουμε και την οικονομική και την κοινωνική σύγκλιση.
Σε αυτό το προγραμματικό πλαίσιο, θα μπορούσε πράγματι να έχει ουσιαστικό ρόλο ένας υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης, που θα υπόκειται όμως, σε δημοκρατική λογοδοσία, όπως κάθε υπουργός Οικονομικών στην Ευρώπη.
Και θα είναι επιφορτισμένος με τη διαχείριση των κοινών εργαλείων πολιτικής:
Τον κοινό προϋπολογισμό, με αναδιανεμητικό, σταθεροποιητικό και αναπτυξιακό ρόλο.
Τον κοινό μηχανισμό διαχείρισης του δημόσιου χρέους των κρατών-μελών.
Την εποπτεία του κοινού ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος, με ένα αξιόπιστο σύστημα στήριξης του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης και με ευρωπαϊκή εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων.
Και θέλω να επισημάνω στο σημείο αυτό, τη χρησιμότητα ενός ισχυρού κοινού προϋπολογισμού για τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη.
Γιατί σήμερα έχουμε στην Ευρωζώνη εξωτερικά πλεονάσματα, χωρίς εσωτερικό μηχανισμό αναδιανομής.
Έχουμε την ανισορροπία, χωρίς την αναγκαία αντιστάθμιση για την εξισορρόπηση.

Και έχουμε κανόνες αυστηρούς που δυστυχώς όμως δεν ισχύουν για όλους.
Και αυτό δεν είναι θέμα μόνο δικαιοσύνης, αλλά και θέμα αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας.

Ελέγχουμε αυστηρά τις χώρες που υπερβαίνουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα στα οποία έχουμε κοινά δεσμευτεί, αλλά αφήνουμε ανεξέλεγκτες τις χώρες που συστηματικά καταγράφουν θηριώδη πλεονάσματα στο ισοζύγιο πληρωμών, πολύ υψηλότερα από αυτά στα οποία έχουμε κοινά δεσμευτεί.
Και έτσι το χάσμα ανάμεσα σε Νότο και Βορά, ανάμεσα σε κέντρο και περιφέρεια αντί να κλείνει, διευρύνεται διαρκώς.

Πιστεύω, επίσης, ότι πρέπει και μπορούμε :

Αντίστοιχα βήματα πολιτικής εμβάθυνσης, να τολμήσουμε και στην κοινωνική πολιτική.
Συνεπώς όσο χρειαζόμαστε έναν υπουργό οικονομικών, άλλο τόσο χρειαζόμαστε και έναν υπουργό κοινωνικής συνοχής της ευρωζώνης.
Γιατί η απουσία αξιόπιστων δεσμεύσεων σε κοινωνικούς στόχους δεν είναι μια απλή τεχνοκρατική στρέβλωση.
Είναι ένα μεγάλο πολιτικό λάθος.
Αποξενώνει τους πολίτες από την Ευρώπη και τις διαδικασίες της.
Ιδιαίτερα σε εκείνες τις χώρες που έχουν βιώσει, όπως η Ελλάδα, δυσανάλογα το κοινωνικό κόστος της κρίσης.

Γι’ αυτό είναι ζωτική ανάγκη να συγκροτήσουμε έναν πολιτικά και νομικά ισχυρό Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.
Έναν Πυλώνα, όχι απλή διακήρυξη δικαιωμάτων και προθέσεων.
Αλλά ως μηχανισμό προώθησης της κοινωνικής σύγκλισης προς τα πάνω και αποτροπής της αξιοποίησης των ονομαστικών μισθών και των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ως εργαλείων οικονομικής προσαρμογής.

Και τέλος πιστεύω ότι πρέπει και μπορούμε :

Να ενισχύσουμε αποφασιστικά το θεσμικό πλαίσιο της δημοκρατίας, του ελέγχου και της λογοδοσίας προς στους ευρωπαίους πολίτες.
Αυτό σημαίνει ότι δε μπορεί μόνο ο υπουργός οικονομικών ή ο υπουργός της κοινωνικής συνοχής της ευρωζώνης, να αποφασίζουν, και ιδιαίτερα να αποφασίζουν πίσω από κλειστές πόρτες.

Αλλά να υπόκεινται στο διαρκή δημοκρατικό έλεγχο και τη λογοδοσία.
Πράγμα που συνεπάγεται και τη συγκρότηση ενός Κοινοβουλίου της Ευρωζώνης, όχι με διακοσμητικό, αλλά με αποφασιστικό ρόλο, ισχυρότερο από τον αντίστοιχο ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με δημοσιονομικές και ελεγκτικές δραστηριότητες, σε στενή συνεργασία με τα εθνικά Κοινοβούλια.
Και με αναλογική εκπροσώπηση από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ κρίσιμη καμπή της ευρωπαϊκής πορείας.
Η εμπειρία των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα έδειξε σε όλη τους την έκταση, και σε όλο τους το βάθος, τα όρια μιας Ευρώπης, που έχει καλύτερες σχέσεις με την τιμωρία και την επιβολή, από ότι με τη δημοκρατία.
Με τα κέρδη και τους αριθμούς, απ’ ότι με τους ανθρώπους.
Με τον εγωισμό των ισχυρών, απ’ ότι με τη στήριξη των αδυνάτων.

Αυτή η Ευρώπη, θα το πω ορθά κοφτά, δεν έχει μέλλον.
Με ενότητα, στοχασμό, θάρρος, δημοκρατική θέληση, και με σημαία τις αξίες της Αθηναϊκής δημοκρατίας, της γαλλικής επανάστασης και του ευρωπαϊκού διαφωτισμού, οφείλουμε αυτήν την Ευρώπη να την αλλάξουμε.
Να δώσουμε την ειρηνική μάχη για να την αλλάξουμε.

Πρέπει και μπορούμε!

Και αξίζει το κόπο να αγωνιστούμε για να το πετύχουμε.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας