Τρίτη - 16 Ιανουαρίου 2018
Tuesday, 04 April 2017 17:19

Ένταση μεταξύ Σκουρλέτη - Δημάρχων

Ένταση μεταξύ Σκουρλέτη - Δημάρχων

Ένταση προκλήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, μεταξύ του υπουργού, Πάνου Σκουρλέτη και αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ, πριν από προγραμματισμένο ραντεβού των δύο πλευρών, με αποτέλεσμα η συνάντηση να μην πραγματοποιηθεί.

Αίθουσα Σύνταξης

Μετά από έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ με αντικείμενο τις επικείμενες αλλαγές στον Καλλικράτη, αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από περισσότερους από 50 δημάρχους, αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους από όλη τη χώρα, μετέβη στο υπουργείο για συνάντηση με τον κ. Σκουρλέτη.

Ο υπουργός αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί τους, λέγοντας ότι είχε συμφωνηθεί να δεχθεί μόνο το ολιγομελές προεδρείο, ενώ εμφανίστηκε ενοχλημένος από ορισμένους αιρετούς που κατέγραφαν τη σκηνή με τα κινητά τους.

«Φεύγω όταν συμμορφωθείτε με τους κανόνες, θα τα ξαναπούμε», είπε στους εμβρόντητους δημάρχους, και αποχώρησε, εν μέσω έντονων αποδοκιμασιών.

«Είναι ο μοναδικός υπουργός Εσωτερικών, που με τόσο προσβλητικό τρόπο αντιμετωπίζει την αυτοδιοίκηση. Θα πρέπει άμεσα ο πρωθυπουργός να αποπέμψει τέτοιες συμπεριφορές», δήλωσε με έντονο ύφος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, κατά την αποχώρηση των αιρετών από το υπουργείο.

Τι απαντά το Υπουργείο Εσωτερικών

Για δημιουργία τεχνητής έντασης στις σχέσεις της ΚΕΔΕ με την κυβέρνηση «για να γίνει το χατίρι της ΝΔ» κατηγορεί τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη, το υπουργείο Εσωτερικών, για τη ματαίωση της συνάντησης αντιπροσωπείας αιρετών με τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη.

«Ο κ. Πατούλης θέλησε να πρωταγωνιστήσει, για άλλη μια φορά, σε ένα επικοινωνιακό σόου δημιουργώντας συνθήκες οι οποίες δεν επέτρεψαν να γίνει κανενός είδους συζήτηση, αν και καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια από την πλευρά του υπουργείου», τονίζει το ΥΠΕΣ, το οποίο προσθέτει:

«Δεν τιμά τον θεσμικό ρόλο του κ. Πατούλη η προσπάθειά του να δημιουργήσει τεχνητή ένταση στις σχέσεις της ΚΕΔΕ με την κυβέρνηση. Διαδικασίες που έχουν γίνει σεβαστές από όλους μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα από τους φορείς των εργαζομένων, αγνοήθηκαν προκειμένου να κυριαρχήσουν -μπροστά στις κάμερες κινητών τηλεφώνων- οι κραυγές.

Εάν ο κ. Πατούλης θέλει να συμμετάσχει σε reality, υπάρχει το «Survivor» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ με την πολύ υψηλή τηλεθέαση ή το «X- Factor». Ωστόσο, η τηλεοπτική ψυχαγωγία δεν μπορεί να συγχέεται με τον θεσμικό διάλογο και την ουσιαστική συζήτηση, καθώς ευνοεί τους «μονολόγους» και τον φθηνό εντυπωσιασμό.

Κι όλα αυτά, για να γίνει το χατίρι της Νέας Δημοκρατίας στο πλαίσιο της αντιπολιτευτικής τακτικής της. Κρίμα!», καταλήγει το υπουργείο.

ΚΕΔΕ: Προσβλητική η στάση του Σκουρλέτη

Να αναλάβει πρωτοβουλία ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να προχωρήσει ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση «στη βάση όμως συγκεκριμένων και επεξεργασμένων κυβερνητικών προτάσεων» ζητεί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.

Στο ψήφισμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ, με την έγκριση του οποίου ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες της, χαρακτηρίζεται «προσβλητική και απαξιωτική απέναντι στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», η «άρνηση του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη να συναντηθεί σήμερα με την αντιπροσωπεία των δημάρχων από όλη την Ελλάδα».

Τονίζεται επίσης ότι η στάση του κ. Σκουρλέτη «αποδεικνύει ότι δεν επιθυμεί τον ουσιαστικό διάλογο για την μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης».

«Ο Π. Σκουρλέτης δεν γύρισε την πλάτη στην ΚΕΔΕ, αλλά τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες που ως αιρετοί εκπροσωπούμε», προστίθεται στο ψήφισμα.

Υπογραμμίζεται εξάλλου ότι η μεταρρύθμιση για την αλλαγή του Κράτους, της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να περιμένει. «Η ΚΕΔΕ έχει ανταποκριθεί έγκαιρα. Με συνέπεια έχει καταθέσει συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις» τονίζεται στο ψήφισμα.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας