Πέμπτη - 18 Ιανουαρίου 2018
Saturday, 23 December 2017 10:34

Επιχείρηση καμουφλάζ στα σκληρά μέτρα με επιδόματα και λοταρίες

Επιχείρηση καμουφλάζ στα σκληρά μέτρα με επιδόματα και λοταρίες

Οι πολίτες παρακολουθούν να εξελίσσεται ένα άριστα οργανωμένο σχέδιο «κουκουλώματος» των σκληρών μνημονιακών μέτρων.

Αίθουσα Σύνταξης

«Δεν θέλουμε να πάμε σε εκλογές. Προσπαθούμε να δώσουμε δείγματα… αριστερής πολιτικής» έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που κλήθηκε να σχολιάσει τα αλλεπάλληλα επιδόματα και τις τροπολογίες με θετικό πρόσημο των τελευταίων ημερών. Ουσιαστικά, οι πολίτες παρακολουθούν να εξελίσσεται ένα άριστα οργανωμένο σχέδιο «κουκουλώματος» των σκληρών μνημονιακών μέτρων που ενεργοποιεί το ένα μετά το άλλο η κυβέρνηση.

Το ΕΚΑΣ καταβλήθηκε ήδη κουτσουρεμένο από τα 115 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα, στα μόλις 35 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών δεν… τολμά να δημοσιεύσει στο ΦΕΚ την απόφαση για το κουτσούρεμα του πετρελαίου θέρμανσης. Η Πρωτοχρονιά φέρνει την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών και έναν… κουβά αναδρομικών για περίπου 200.000 επαγγελματίες αλλά εμείς συζητάμε ακόμη για τη λοταρία που… τυχαία προγραμματίστηκε να γίνει την Άγια Νύχτα και για το κοινωνικό μέρισμα που επίσης θα δοθεί σε νησιώτες και κατοίκους της ηπειρωτικής χώρας στις 29 Δεκεμβρίου (σύμπτωση και αυτό).

Ο επικοινωνιακός χαρακτήρας της όλης στρατηγικής, φαίνεται από τον τρόπο που οργανώθηκε το σύστημα των επιδομάτων. Το κοινωνικό μέρισμα δόθηκε αλλά το θέμα παραμένει στην επικαιρότητα εξαιτίας της παράτασης αλλά και της αλλαγής ορισμένων κριτηρίων. ΜονογονεΪκές οικογένειες, άτομα άνω των 67 ετών, άτομα με αναπηρία εξακολουθούν να ζουν με την αγωνία της 2ης ευκαιρίας. Μετά μπήκαν στο παιχνίδι και οι άνεργοι νέοι ηλικίας έως 24 ετών.

Με ξεχωριστή διαδικασία αυτοί, περιμένουν από τον ΟΑΕΔ να ελέγξει την εγκυρότητα των IBAN και να πληρώσει. Από χθες, έχει ανοίξει και η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους νησιώτες οι οποίοι προς το παρόν ξεχνούν ότι έρχεται κύμα ανατιμήσεων από την Πρωτοχρονιά καθώς πρωτεύει να γίνει η ηλεκτρονική αίτηση και να αποδοθεί το διόλου ευκαταφρόνητο επίδομα που κυμαίνεται από 500 έως 2100 ευρώ.

Η κυβέρνηση «χτυπάει» εκεί που είναι συγκεντρωμένοι πολλοί πολίτες και ψηφοφόροι. Τα 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά που θα πάρουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κάποιο επίδομα, ενσωματώνουν κοντά στα τέσσερα εκατομμύρια άτομα. Είναι σχεδόν η μισή χώρα. Και όλα αυτά με περίπου 800 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα μισά ήταν χρήματα που κανονικά θα έπρεπε να έχουν δοθεί μέσα στη χρονιά για την κοινωνική πολιτική αλλά κρατήθηκαν για το τέλος προκειμένου να γίνει μεγαλύτερος θόρυβος.

Στο ίδιο κλίμα εντάσσονται και οι τροπολογίες με… θετικό κοινωνικό πρόσημο. Το νέο τιμολόγιο ΥΚΩ, μπορεί να αφήνει αδιάφορη τη μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών. Αυτό όμως που περνάει προς τα έξω είναι ότι γίνονται μειώσεις. Πράγματι γίνονται. Αφορούν όμως μερικές χιλιάδες νοικοκυριά που καταναλώνουν από 2000-3000 κιλοβατώρες τον χρόνο. Ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα παρατάθηκε. Άλλη μια ανέξοδη παροχή. Τίποτα δεν θα εισέπρατταν. Το ήξεραν καλά και οι δανειστές οι οποίες έδωσαν και το πράσινο φως για την αναβολή. Η κυβέρνηση όμως εμφανίστηκε ότι «ακυρώνει» έναν φόρο που αφορά στα ακίνητα.

Η ομοβροντία των επιδομάτων και των τροπολογιών γίνεται και για έναν ακόμη λόγο: το 2018, τα κεφάλια θα πρέπει να μπουν μέσα. Με τον πήχη του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ και τις διαπραγματεύσεις για την «επόμενη ημέρα των μνημονίων» σε πλήρη εξέλιξη, δεν θα είναι εύκολο να βγει από το ταμείο ούτε ένα ευρώ. Ότι πάρουμε λοιπόν μέχρι τις 31/12.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας