Σάββατο - 24 Φεβρουαρίου 2018
Friday, 09 February 2018 08:54

Επικρατέστερο σενάριο η Προανακριτική για την υπόθεση Novartis

Επικρατέστερο σενάριο η Προανακριτική για την υπόθεση Novartis

Τον δρόμο της Προανακριτικής Επιτροπής παίρνει, κατά τα φαινόμενα, μετά από αρκετή περίσκεψη η δικογραφία της Novartis που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή από την Τρίτη.

Αίθουσα Σύνταξης

Και μπορεί η χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ να μην κατέληξε σε οριστικό αποτέλεσμα και να εκκρεμεί και για σήμερα συνεδρίαση του Προεδρείου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τις πληροφορίες από συμμετέχοντες όμως φαίνεται πως υπάρχει πλειοψηφική άποψη περί παραπομπής της υπόθεσης σε Προανακριτική που θεωρείται ο πρόδρομος του Ειδικού Δικαστηρίου.

Το έτερο ενδεχόμενο, όπως έγραφε από χθες το Insider.gr, είναι η αναπομπή της υπόθεσης στην τακτική δικαιοσύνη, με παράλληλη άρση ασυλιών των εμπλεκόμενων προσώπων που έχουν ακόμα κοινοβουλευτική ιδιότητα. Πλην όμως, αυτή η διαδικασία θα είναι αρκετά σύνθετη και έχει αρκετές προϋποθέσεις, ενώ το ογκώδες της δικογραφίας είναι και κάτι που προβληματίζει εν πολλοίς την κυβέρνηση, η οποία σε κάθε περίπτωση επιδιώκει η υπόθεση να μείνει ανοιχτή και να μην μπλεχτεί σε μυλόπετρες που θα οδηγήσουν σε απαξίωση του φακέλου.

Υπό αυτό το πρίσμα και παρά τον προβληματισμό που υπάρχει, τόσο σε μέλη της κυβέρνησης όσο και σε κορυφαία κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και για την έκταση της υπόθεσης και τη συνθετότητά της, αλλά και για το ενδεχόμενο υποβάθμισης σε μη αναστρέψιμο βαθμό του επιπέδου της πολιτικής ζωής της χώρας, εκτιμάται πως σύντομα θα αποκρυσταλλωθεί η απόφαση που θα λάβει η κυβέρνηση. Δεν αποκλείεται, δε, σχετικές ανακοινώσεις να κάνει σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στην προγραμματισθείσα ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έσπευσε να αντιδράσει και με οξύ τρόπο στις εγκλήσεις, τόσο από τη μεριά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όσο και εμπλεκόμενων στην δικογραφία προσώπων, περί «κουκουλοφόρων», σε ό,τι αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης, αλλά και την κατηγορία περί «πολωνοποίησης» της πολιτικής ζωής που απευθύνθηκε χθες το απόγευμα από κορυφαία πηγή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Οι αναφορές σε «πολωνοποίηση», σχέδια εξόντωσης, σκευωρίες και «κουκουλοφόρους» μάρτυρες μοναδικό στόχο έχουν τον εκφοβισμό της Δικαιοσύνης και των θεσμών. Το μόνο όμως που καταφέρνουν είναι να επιβεβαιώνουν τον πανικό τους και να αυτοεξευτελίζονται», σημείωναν απαντητικά κυβερνητικές πηγές.

Στην κυβέρνηση πάντως είναι εν γνώσει του γεγονότος πως για την πλειοψηφία των φερομένων ως τελεσθέντων αδικημάτων στη δικογραφία υπάρχει παραγραφή, προσβλέπουν όμως και σε νέα στοιχεία που μπορεί να έρθουν στη δημοσιότητα από την εν εξελίξει έρευνα και να «δέσουν» την κατηγορία περί δωροδοκίας, μέσω της τεκμηρίωσης ροής χρήματος. Παράλληλα, δε, είναι σαφές πως το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πως η ταύτιση σημαντικών πολιτικών προσώπων από τη μεριά της αντιπολίτευσης με μια υπόθεση διαπλοκής προκαλεί σημαντική πολιτική ζημία στην αντιπολίτευση.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας