Τρίτη - 20 Φεβρουαρίου 2018
Monday, 06 November 2017 08:43

Γεννηματά: Όσο ψεύτικη είναι η «Αριστερά» του κ. Τσίπρα, τόσο γνήσια είναι η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη

Γεννηματά: Όσο ψεύτικη είναι η «Αριστερά» του κ. Τσίπρα, τόσο γνήσια είναι η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη

«Με μερικές πόζες σε φωτογραφίες δεν γίνεσαι ούτε σοσιαλδημοκράτης ούτε ευρωπαϊστής».

Αίθουσα Σύνταξης

Μια εβδομάδα πριν τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου επικεφαλής του νέου φορέα της κεντροαριστεράς η Φώφη Γεννηματά μιλά στην εφ. «Πατρίς» για τις προτεραιότητες που θα θέσει εφ’ όσον είναι αυτή η νικήτρια. Η ίδια δηλώνει αισιόδοξη για τη συμμετοχή του κόσμου ενώ ζητά καθαρή εντολή για να προχωρήσει στη δημιουργία της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Η κ. Γεννηματά ασκεί έντονη κριτική στον Πρωθυπουργό για την συγκυβέρνηση με «το ακροδεξίο κόμμα του κ. Καμμένου» αλλά και στον Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο κατηγορεί για παλαιοκομματικές αντιλήψεις.

Μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές, ποια είναι τα συμπεράσματα από τις επαφές σας με τον κόσμο σε όλη την Ελλάδα; Είσαστε αισιόδοξη;

Είμαι αισιόδοξη. Στοχεύουμε ψηλά και είμαστεαποφασισμένοι. Οι πολίτες στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα συμμετοχής και αποφασιστικότητας. Μήνυμα ανατροπής του σημερινού πολιτικού σκηνικού που θα φέρει την δημοκρατική παράταξη ξανά σε ρόλο πρωταγωνιστή. Ζητώ καθαρή εντολή για να προχωρήσουμε μαζί, ενωμένοι και δυνατοί στην δημιουργία της νέας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.

Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία ή θα προσφύγει νωρίτερα στις κάλπες;

Δεν μου αρέσουν οι προφητείες και είναι γνωστό ότι εκλογές δεν μπορούμε να προκαλέσουμε. Εκτιμώ όμως ότι η συνεχής πολιτική και κοινωνική απομόνωση της κυβέρνησης δεν μπορεί παρά να επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις. Η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί. Έχει αποδείξει πολλές φορές και δυστυχώς με τραγικά αποτελέσματα για την οικονομία και την κοινωνία, ότι ούτε την πολυπόθητη ανάπτυξη μπορεί να φέρει, ούτε τη χώρα να βγάλει από τα μνημόνια και την κρίση. Κάθε επιπλέον ημέρα που παραμένει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, προστίθεται και ένα επιπλέον πρόβλημα για τη χώρα.

Έχετε τονίσει ότι ο νέος φορέας πολιτικός φορέας της Κεντροαριστεράς θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Ποιοι είναι οι στόχοι σας, τι ακριβώς διεκδικείτε;

Να κάνουμε το χώρο μας ξανά πρωταγωνιστή ναι, να ξαναχτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με αυτούς που παραπλανήθηκαν και επιστρέφουν. Αυτός ο πολιτικός χώρος που έδωσε  μεγάλες μάχες για την δημοκρατία και την κοινωνική προκοπή και τις κέρδισε, δεν βολεύεται σε ρόλο παρατηρητή, κομπάρσου ή κυβερνητικού συμπληρώματος κανενός. Ήταν και είναι εν δυνάμει πλειοψηφικός, διαμόρφωνε τις εξελίξεις στη χώρα και πέτυχε μεγάλους στόχους και πολύ σημαντικές κατακτήσεις προς όφελος της πατρίδας, της οικονομίας και της κοινωνίας. Αυτός είναι ο πολιτικός μας στόχος και σήμερα. Να γίνουμε ξανά δυνατοί για να είμαστε χρήσιμοι για την πατρίδα και το λαό. Είμαι βέβαιη ότι μετά την εκλογή ηγεσίας και την ολοκλήρωση των διαδικασιών συγκρότησης του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα της παράταξης μας, θα διαδραματίσουμε καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις για μια πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση στην χώρα.

Ο κ. Τσίπρας μπορεί να έχει ρόλο στις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά; Βλέπουμε ότι εμφανίζεται συχνά τον τελευταίο καιρό ως προνομιακός συνομιλητής της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Είναι κατά τη γνώμη σας κεντροαριστερός;

Με μερικές πόζες σε φωτογραφίες δεν γίνεσαι ούτε σοσιαλδημοκράτης ούτε ευρωπαϊστής. Οι πράξεις μετρούν και όχι τα λόγια, ιδιαίτερα από ανθρώπους που έχουν εκστομίσει τα ψέματα με το τσουβάλι. Όταν συγκυβερνάς, όπως ο κ. Τσίπρας, επί δυόμιση χρόνια με το ακροδεξιό κόμμα του κ. Καμμένου και έχεις προκαλέσει με τις αντιευρωπαϊκές σου ιδεοληψίες τόσο μεγάλη ζημιά στη χώρα σου, δεν μπορείς να διεκδικείς λόγο και ρόλο ούτε στην κεντροαριστερά στην Ελλάδα ούτε στην σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη.

Μιλάτε για τον κίνδυνο μιας συντηρητικής παλινόρθωσης. Ποια είναι η δική σας στάση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία του Κ. Μητσοτάκη;

Όσο ψεύτικη είναι η «Αριστερά» του κ. Τσίπρα, τόσο γνήσια είναι η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Μια βαθιά συντηρητική παράταξη, με επιμονή σε παλαιοκομματικές και πελατειακές αντιλήψεις. Δεν πρέπει να οδηγηθούμε από το ένα άκρο της συντήρησης στο άλλο, από το ένα αδιέξοδο στο άλλο. Κατά τον κ. Μητσοτάκη η μοναδική πολιτική για την ανάπτυξη είναι η συνεχιζόμενη ενίσχυση όσων διαθέτουν ήδη τα περισσότερα. Ο συντηρητισμός και η πελατειακή φύση της Δεξιάς εγκλωβίζει τη Νέα Δημοκρατία, επιβάλλει δεσμεύσεις και δεν επιτρέπει τομές και αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία στο κράτος, στη δημόσια διοίκηση, στην οικονομία, στην παιδεία και στην υγεία. Η Ελλάδα χρειάζεται μια πολιτική που εγγυάται την οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη και ταυτόχρονα έχει ισχυρές πολιτικές ανα διανομής για την καταπολέμηση της φτώχειας και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Μόνο μια ισχυρή προοδευτική παράταξη θα οδηγήσει σύντομα ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία στο αληθινό τους μέγεθος και στις πραγματικές θέσεις τους στα δύο συντηρητικά άκρα της πολιτικής σκηνής. Οι επόμενες εκλογές θα είναι ντέρμπυ για τρεις.

Θα θέλαμε να πείτε δυο λόγια στους προοδευτικούς πολίτες που θα έρθουν να ψηφίσουν την Κυριακή. Ποιο είναι το πολιτικό στίγμα της υποψηφιότητας σας;

Εργάζομαι από την πρώτη στιγμή για μια μεγάλη παράταξη της κεντροαριστεράς. Και δεν είναι καθόλου περιοριστικός ο όρος, πιστέψτε με. Η κεντροαριστερά παραπέμπει στις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, του μεταρρυθμιστικού κέντρου και της πολιτικής οικολογίας. Πολύ ευρύ και ταυτοχρόνως πολύ σαφές πλαίσιο. Δεν είμαστε ένα εκκρεμές πολιτικό κέντρο που κινείται πότε δεξιά και πότε αριστερά. Προφανώς η παράταξη έχει όρια, έχει σύνορα. Τόσο με την δεξιά όσο και με την δήθεν ριζοσπαστική αριστερά. Και καλώς έχει και πρέπει να τα περιφρουρεί.

Αυτή την σύγχρονη αυτόνομη Κεντροαριστερά δημιουργούμε με συνιδρυτές όλους τους προοδευτικούς πολίτες που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα μας.  Ζητώ την μεγάλη συμμετοχή, την εμπιστοσύνη και στήριξη των πολιτών για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να ανατρέψουμε ότι κρατά τη χώρα καθηλωμένη στο χθες. Γιατί το μέλλον πρέπει να έχει την δική μας υπογραφή μας και όχι την υπογραφή της κρίσης.

Περισσότερα νέα για την Ηλεία στο patrisnews.com

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας