Τρίτη - 16 Ιανουαρίου 2018
Tuesday, 16 May 2017 11:57

Γιατί δεν έδειξε η Βουλή το πλάνο με το σπρώξιμο του Κασιδιάρη στον Δένδια. Κλείδωσαν τους δημοσιογράφους έξω από τα θεωρεία

Γιατί δεν έδειξε η Βουλή το πλάνο με το σπρώξιμο του Κασιδιάρη στον Δένδια. Κλείδωσαν τους δημοσιογράφους έξω από τα θεωρεία

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι το κανάλι της Βουλής επέλεξε να μην δείξει το πλάνο από την ένταση και το σπρώξιμο του Ηλία Κασιδιάρη στον Νίκο Δένδια.

Αίθουσα Σύνταξης

Το περιστατικό, όπως έχει καταγραφεί, δείχνει τον Νίκο Δένδια να περνάει από τον διάδρομο, τον Ηλία Κασιδιάρη να λέει: «Δένδια, όχι από μπροστά μου. Δεν βλέπεις ότι μιλάω; Τι ύφος είναι αυτό τώρα;» και στη συνέχεια η εικόνα διακόπτεται και η κάμερα κάνει ένα γενικό πλάνο, στο οποίο δεν φαίνεται καθόλου το περιστατικό.

Μάλιστα ακόμη και το γεγονός ότι υπάρχει εικόνα μέχρι ένα σημείο είναι από θέμα τύχης.

Η κάμερα είχε εστιάσει μπροστά στον Ηλία Κασιδιάρη που εκείνη την ώρα μίλαγε και έτσι κατέγραψε το πέρασμα του Νίκου Δένδια και την αρχή του επεισοδίου. Μόλις ο σκηνοθέτης της Βουλής αντιλήφθηκε ότι ενδεχομένως να υπάρξει συνέχεια, άλλαξε κάμερα.

Οι οδηγίες που έχουν οι σκηνοθέτες στο κανάλι της Βουλής είναι να μην δείχνουν επεισόδια έντασης. Αυτός είναι και ο λόγος που ο σκηνοθέτης έχασε το περιστατικό. Όταν κατάλαβε ότι θα προκληθεί ένταση άλλαξε αμέσως κάμερα για να μην προβληθούν οι όποιες εικόνες ακολουθήσουν από το κανάλι της Βουλής και καταγραφούν. Έτσι τα σπρωξίματα και τα νερά που έπεσαν δεν φαίνονται πουθενά.

Φαίνονται απλώς βουλευτές της ΝΔ - αλλά και άλλων κομμάτων - να τρέχουν στο συγκεκριμένο σημείο, αλλά στη συνέχεια η κάμερα σταμάτησε να δείχνει τι συνέβαινε και περιορίστηκε σε ένα γενικό μακρινό πλάνο, με τον κ. Μπαλαούρα να φωνάζει επί ώρα την φρουρά της Βουλής. Μάλιστα, μετά από λίγα λεπτά η μετάδοση διακόπηκε, καθώς με εντολή του κ. Μπαλαούρα υπήρξε ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης.

Οι κάμερες είναι ρομποτικές (χωρίς καμεραμάν) και ζουμάρουν μόνο στον ομιλητή. Η πάγια οδηγία προς τους τηλεσκηνοθέτες είναι να μην μεταδίδουν επεισόδια στην αίθουσα.

Ακόμη και όταν υπάρχουν απλώς επεισόδια έντασης με φωνές από διαμαρτυρόμενους βουλευτές η κάμερα δεν εστιάζει σε όποιον μιλάει και διαμαρτύρεται φωνάζοντας, αλλά κάνει ένα γενικό πλάνο ή επιμένει να δείχνει το προεδρείο...

Κλείδωσαν τους δημοσιογράφους έξω από τα θεωρεία της Βουλής την ώρα του επεισοδίου με τον Κασιδιάρη
Μαθητές έγιναν μάρτυρες του επεισοδίου μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας
Μπροστά σε εκπλήξεις βρέθηκαν χθες οι δημοσιογράφοι την ώρα του άγριου επεισοδίου στη Βουλή με πρωταγωνιστή τον Ηλία Κασιδιάρη ο οποίος έσπρωξε τον Νίκο Δένδια μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Καταρχήν να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει τηλεοπτική εικόνα από το περιστατικό, παρά μόνο πριν από αυτό. Η κάμερα είχε εστιάσει μπροστά στον Ηλία Κασιδιάρη που εκείνη την ώρα μίλαγε και έτσι κατέγραψε το πέρασμα του Νίκου Δένδια και την αρχή του επεισοδίου. Μόλις ο σκηνοθέτης της Βουλής αντιλήφθηκε ότι ενδεχομένως να υπάρξει συνέχεια άλλαξε κάμερα.

Ωστόσο οι δημοσιογράφοι είχαν μια δυσάρεστη έκπληξη. Οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες έχουν καταρχήν δύο αίθουσες στο ισόγειο της Βουλής όπου βρίσκονται τα γραφεία τους.

Ταυτόχρονα η Βουλή έχει διαθέσει θεωρεία για να παρακολουθούν αν θέλουν τις συνεδριάσεις.

Ωστόσο οι δημοσιογράφοι που επιχείρησαν, την ώρα του επεισοδίου, να μπουν στα θεωρεία, διαπίστωσαν ότι οι πόρτες είχαν κλειδωθεί με εντολή του αξιωματικού υπηρεσίας για να μη γίνουν μάρτυρες των γεγονότων και να πάρουν μόνο την εικόνα από το κανάλι της Βουλής.

Όπως γράφουν οι «Ειδήσεις» την ίδια ώρα που τα θεωρεία ήταν κλειδωμένα για τους δημοσιογράφους, στα γενικά θεωρεία βρίσκονταν μαθητές που έβλεπαν το επεισόδιο... Πάντως ο πρόεδρος της Βουλής εμφανίστηκε ενοχλημένος από την πρωτοβουλία να μην επιτραπεί η είσοδος των δημοσιογράφων.

 

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας