Τρίτη - 16 Ιανουαρίου 2018
Friday, 08 December 2017 08:24

Η απάντηση Τσίπρα σε Ερντογάν για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης

Η απάντηση Τσίπρα σε Ερντογάν για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης

«Τα ζητήματα που αφορούν τους Έλληνες πολίτες δεν είναι ζητήματα διαπραγμάτευσης μεταξύ δύο κρατών».

Αίθουσα Σύνταξης

«Τα ζητήματα που αφορούν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, που αφορούν τους Έλληνες πολίτες δεν είναι ζητήματα διαπραγμάτευσης μεταξύ δύο κρατών», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, στην τοποθέτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

«Εκεί θα εφαρμόσουμε την πολιτική μας, γιατί θέλουμε να την εφαρμόσουμε, και το πρόγραμμα μας το μεταρρυθμιστικό, γιατί αυτό αφορά δική μας υπόθεση και θα την υλοποιήσουμε», είπε ο έλληνας πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Για να προσθέσει: «Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, αλλά και η ελληνική μειονότητα στην Τουρκία πρέπει να αποτελέσουν μοχλό έλξης ανάμεσα στις δύο χώρες, να μας φέρουν πιο κοντά. Η δική μας κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες και ιδιαίτερη ευαισθησία σε κάθε είδους μειονότητα και σε θρησκευτικές».

«Η συνθήκη της Λωζάνης είναι μια συνθήκη που υπεγράφη από 11 χώρες. Στη συνθήκη υπάρχουν προβλέψεις μόνο για το Αιγαίο; Δεν υπάρχει τίποτε για το καθεστώς που διέπει τις δυο μειονότητες; Στη Δ. Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα και πιστεύουμε πως στο θέμα αυτό μπορούν να γίνουν νέες σκέψεις», είχε αναφέρει νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό.

Ο τούρκος πρόεδρος σημείωσε επίσης πως το κατά κεφαλή στην Ελλάδα είναι 15.000 ευρώ και στη Δ. Θράκη 2.000 με 2.500 ευρώ και προσέθεσε: «Υπάρχει οικονομικό χάσμα. Για το θέμα τις μουφτείας. Ο αρχιμουφτής είναι διορισμένος δημόσιος υπάλληλος. Η συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει ο Οικουμενικός Πατριάρχης να εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο».

Ακόμα, ο κ. Ερντογάν διαμήνυσε πως «δεν εποφθαλμιούμε την εδαφική ακεραιότητα καμιάς χώρας και καμιάς γείτονας χώρας» και υποστήριξε πως «δεν έχουμε πρόβλημα με θέματα ελευθερίας της πίστης. Υπάρχουν όμως θέματα στη Δυτική Θράκη».

Τσίπρας: Εν έτη 2017 επικρέμεται από πάνω μας το casus belli
Τι είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός για μεταναστευτικό, παραβιάσεις του FIR και Κυπριακό

«Το πλέον βασικό είναι η Ελλάδα και η Τουρκία να δημιουργήσουν μια σχέση εμπιστοσύνης», τόνισε κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Η Συνθήκη της Λοζάνης είναι ο θεμέλιος λίθος για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Επισήμανε, επίσης, ότι «είναι σημαντικό να ενισχυθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες και χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη, αλλά και την πρωτοβουλία του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, να τον προσκαλέσει, λέγοντας πως η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει τα προβλήματα που χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς κάποιοι τις δυναμιτίζουν καθημερινά».

«Συνομιλήσαμε ανοιχτά με τον Τούρκο πρόεδρο στην προσπάθεια μας να μην κρυφτούμε πίσω από διαφωνίες. Να τις εντοπίσουμε, αλλά να άρουμε και παρεξηγήσεις, να καταλάβουμε ο ένας τι εννοεί ο άλλος. Γνωρίζουμε τα ζητήματα που μας χωρίζουν και υπονομεύουν καθημερινά τις σχέσεις μας. Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο στη γειτονιά μας και οι εξελίξεις που μας φέρνουν αντιμέτωπους με την ανάγκη σε αυτήν την περίοδο να ενισχύσουμε τους διαύλους της επικοινωνίας μας. Αλλά, ξεκαθάρισα ότι αυτό θα γίνει μόνο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και κυρίως στη Συνθήκη της Λωζάνης», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Για να συμπληρώσει: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ανάγκη εκσυγχρονισμού των σχέσεων μας, στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών και της Συνθήκης της Λωζάνης και σε αυτό θέλω να είμαι απόλυτα σαφής. Μιλήσαμε ανοικτά και δεν κρυφτήκαμε. Αναφερθήκαμε στην ευρύτερη περιοχή, το Αιγαίο και την πρόκληση στο Αιγαίο. Μιλήσαμε και για την ένταση στο Αιγαίο. Τόνισα ότι η παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα πρέπει να τερματιστεί. Η αυξανόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και ειδικότερα οι εμπλοκές στο Αιγαίο αποτελούν κίνδυνο για τις σχέσεις μας και κυρίως αποτελούν κίνδυνο για τους πιλότους μας».

«Εν έτη 2017 επικρέμεται από πάνω μας το casus belli», τόνισε ο κ. Τσίπρας, που στη συνέχεια σημείωσε: «Συμφωνήσαμε να ξαναρχίσουμε τις συνομιλίες για τα μέτρα ανοικοδόμησης και ασφάλειας».

Όσο για το Κυπριακό, τόνισε τη θέση της Ελλάδας για μια επανενωμένη ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα ζουν με ασφάλεια. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «η λύση αυτή θα πρέπει να βασίζεται στο πλαίσιο που έθεσε ο γ.γ. του ΟΗΕ», και εξέφρασε την ελπίδα όλες οι πλευρές και η Τουρκία να συμβάλλουν ώστε οι συνομιλίες για το Κυπριακό να ξαναρχίσουν σύντομα.

Ενώ για το θέμα της προσφυγικής χρήσης είπε ότι «μας απασχόλησε ιδιαίτερα. Υπήρξε μια δύσκολη συμφωνία, αλλά δραστική συμφωνία, καθώς μείωσε τις ροές και τους θανάτους στο Αιγαίο. Χαιρέτισα τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει ο τουρκικός λαός για τη φιλοξενία 3,5 εκατ. Σύρων. Στο πλαίσιο αυτό μιλήσαμε με τον πρόεδρο για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και τόνισα ότι η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ».

Επίσης, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε «για την εμβάθυνση της συνεργασίας μας στο τομέα της ασφάλειας. Η Ελλάδα είναι η χώρα της δημοκρατίας και της ελευθερίας, ως εκ τούτου δεν είναι μια χώρα που στηρίζει πραξικοπηματίες. Αλλά, είναι μια χώρα δικαίου, που υπάρχει διάκριση εξουσιών. Οπότε, οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι απόλυτα σεβαστές από όλους μας».

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας