Τρίτη - 16 Ιανουαρίου 2018
Friday, 31 March 2017 10:43

Η ατολμία και το κομματικό κράτος απαξιώνουν τη ΔΕΗ

Η ατολμία και το κομματικό κράτος απαξιώνουν τη ΔΕΗ

Σήμερα η κυβέρνηση αντί να προσπαθεί να βρει λύση και να καλύψει το κενό μιας δίχρονης απραξίας συνεχίζει το ίδιο βιολί: υπερασπίζεται τα κάθε είδους πελατειακά και κομματικά συμφέροντα και στα παράθυρα μιλά για δημόσιο συμφέρον.

Αίθουσα Σύνταξης

Η απαξίωση της δημόσιας περιουσίας έχει πολλούς ενόχους. Συνδικαλιστές που νοιάζονται μόνο για το συμφέρον της συντεχνίας τους. Εργολάβοι που θησαυρίζουν παρέχοντας μειωμένης αξιοπιστίας υπηρεσίες ή επωφελούνται από χαριστικές ρυθμίσεις. Και βέβαια πολιτικοί που είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση νοιάζονται κυρίως για τους πελάτες τους και όχι για τους πολίτες. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση έχουν τεράστια ευθύνη για την απαξίωση της ΔΕΗ. Ενώ μεγάλη ευθύνη έχουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα 17 χρόνια μετά την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην ελληνική νομοθεσία είμαστε η μόνη χώρα με έναν μόνο βασικό πάροχο, τη ΔΕΗ, που κατέχει το 90% αγοράς λιανικής. Ενδεικτικά, στην Πορτογαλία, μια χώρα με τα δικά μας χαρακτηριστικά, υπάρχουν τέσσερις βασικοί πάροχοι με τον μεγαλύτερο από αυτούς να έχει 44% μερίδιο αγοράς και τους τρεις από αυτούς να μην ξεπερνούν μαζί το 85%.

Επί 17 χρόνια οι κυβερνήσεις προσποιούνταν ότι απελευθερώνουν την αγορά και επί 17 χρόνια συνδικαλιστές και αντιπολίτευση βρίσκονταν έξω στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για δήθεν ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Ό,τι δεν έχει το θάρρος το πολιτικό σύστημα να το κάνει προς όφελος των πολιτών, φοβούμενο και εξαρτώμενο από τα συντεχνιακά συμφέροντα, το επιβάλλουν δυστυχώς τα μνημόνια με πολύ χειρότερους όρους.

Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας έπρεπε να έχει γίνει γιατί είναι προς όφελος του πολίτη. Το αποδεικνύει καθαρά η εμπειρία από την απελευθέρωση της αγοράς τηλεπικοινωνιών, όπου νέες εταιρείες και νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν, νέα προϊόντα και υπηρεσίες αναπτύχθηκαν, μείωση τιμών επήλθε, καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη υπήρξε.

Η καθυστέρηση το μόνο που κατορθώνει είναι να απαξιώνει την αξία της ΔΕΗ και να μειώνει το τίμημα που θα εισπράξουμε. Όπως συνέβη με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ που αρνούμασταν το τίμημα των 300 εκ. ευρώ, για να καταλήξουμε μετά από αδικαιολόγητες καθυστερήσεις να την πουλήσουμε για 45 εκ. ευρώ.

Στη ΔΕΗ, φαίνεται καθαρά πόσο κόστος είχε το κίνημα "δεν πληρώνω" στο οποίο πρωτοστάτησαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Πρώτα έκλεισαν πονηρά το μάτι στους καταναλωτές και τους ενθάρρυναν να προχωρήσουν σε στάση πληρωμών προς τη ΔΕΗ. Έπειτα τους διαβεβαίωναν ότι μπορούσαν να φεσώνουν τη ΔΕΗ μέχρι 1000€ χωρίς συνέπειες. Αποτέλεσμα; Εκτινάχθηκαν οι προβλέψεις που πήρε η ΔΕΗ το 2015 λόγω της στάσης πληρωμής των καταναλωτών.

Η κακοδιοίκηση της ΔΕΗ μαζί με τη στάση πληρωμών, άδειασε τα ταμεία της ΔΕΗ. Δημιούργησε προβλήματα ρευστότητας, αύξησε την ανάγκη για τραπεζικό δανεισμό και επιδείνωσε όλους τους χρηματοοικονομικούς δείκτες της εταιρείας. Και, φυσικά, δυσχεραίνει τους όρους και το κόστος χρηματοδότησής της.

Η εκτόξευση των προβλέψεων το 2015 οδήγησε τη ΔΕΗ σε ζημιές, συμβάλλοντας έτσι στην κατάρρευση της χρηματιστηριακής αξίας της εταιρείας και κατ' επέκταση στην απαξίωση της δημόσιας περιουσίας. Αν οι προβλέψεις της ΔΕΗ το 2015 ήταν αντίστοιχες με το 2014, η ΔΕΗ το 2015 θα είχε κέρδη (προ φόρων) 382 εκατ.€ αντί για ζημιές 106 εκατ.€.

Για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση αποδεικνύεται καταστροφική για τα συμφέροντα του δημοσίου και του Έλληνα φορολογούμενου.

Ο κ. Σκουρλέτης βλέπει εχθρούς και οργανωμένα συμφέροντα που απαξιώνουν τη δημόσια περιουσία. Κι εμείς! Και περιμένουμε την αυτοκριτική του ίδιου, του ΣΥΡΙΖΑ και της Κυβέρνησής του. Διότι με υπαιτιότητα του ίδιου και της κυβέρνησής του χάθηκαν δύο πολύτιμα χρόνια, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ασφυκτικά τα περιθώρια για τη διαδικασία υλοποίησης της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.

Οργανωμένα ή ανοργάνωτα λοιπόν, τα συμφέροντα και οι πράξεις που καταλήγουν στην απαξίωση της δημόσιας περιουσίας, προέρχονται από την Κουμουνδούρου και το Μέγαρο Μαξίμου που πορεύεται χωρίς σχέδιο, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς αντίληψη της πραγματικότητας και του τρόπου που λειτουργεί ο κόσμος. Εκείνοι, με την πολιτική τους, έφεραν τη ΔΕΗ σε δεινή χρηματοοικονομική θέση. Εκείνοι, με τις κωλυσιεργίες τους, αναγκάζουν σήμερα τη ΔΕΗ, να προχωρήσει σε μια διαδικασία πώλησης υπό ασφυκτικά χρονικά & χρηματοοικονομικά περιθώρια.

Και μη σπεύσουν να πουν ότι η στάση πληρωμών τα τελευταία δύο χρόνια οφείλεται μόνο στην οικονομική δυσπραγία των νοικοκυριών (προφανώς για κάποιους αυτός είναι ο λόγος). Τα στοιχεία δείχνουν όμως ότι δεν υπήρξε αντίστοιχο φαινόμενο στους λογαριασμούς του ΟΤΕ.

Το Ποτάμι είναι υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Η ΔΕΗ θα πρέπει να ενισχύσει το μάχιμο προσωπικό της μειώνοντας τη γραφειοκρατία της και τους αργόμισθους κομματικούς υπαλλήλους που κάθε νέα κυβέρνηση προσθέτει στα γραφεία της. Τμήματα της ΔΕΗ θα πρέπει να αποκρατικοποιηθούν με διεθνείς διαγωνισμούς για να υπάρξει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος προς τη δημόσια επιχείρηση και την ελληνική κοινωνία.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας