Δευτέρα - 01 Μαΐου 2017
06:36

Αθήνα

Monday, 17 April 2017 08:32

Η ΔΥΣΗ ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, Η ΑΝΑΤΟΛΗ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ

Η ΔΥΣΗ ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, Η ΑΝΑΤΟΛΗ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ

Κέρδισε το δημοψήφισμα με τον τρόπο που κερδίζει όποιος ...χάνει!
Είναι η αρχή της "Σουλτανοποίησης" της Τουρκίας το δημοψήφισμα της Τουρκίας και θα έχουμε τον Ερντογαν απέναντί μας μέχρι τουλάχιστον το 2030;
Η μήπως είναι η αρχή μιας ταραγμένης περιόδου στην Τουρκία και ένα μέλλον από δυσοίωνο, έως περίπου σαν εκείνο του Μόρσι στην Αιγυπτο για τον Ερντογάν;

Το ζήτημα είναι φλέγον όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για τη Δύση ολόκληρη μέχρι τις ΗΠΑ.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι τόσο οριακό, ώστε να μοιάζει "νοθευμένο".
Στη "δημοκρατία" του Ερντογάν αφού τα ΜΜΕ είχαν εξανδραποδισθεί γιατί υποστήριζαν τους" τρομοκράτες", δηλαδή τους πραξικοπηματίες στην προεκλογική περίοδο έδωσαν το 90% του χρόνου στο "Ναι" στον Ερντογάν.

Και το "Ναι" πήρε μόλις 51% και μάλιστα πλειοψήφισε εκεί (στην Ανατολία) η νοθεία ήταν πιο εύκολη.
Επίσης πλειοψηφία φαίνεται να δίνουν οι Τούρκοι που ζουν στη...Δύση.
Είτε αυτό δείχνει πόσο λίγο έχουν αφομοιωθεί και μισούν τις χώρες στις οποίες απολαμβάνουν δημοκρατία, είτε απλά οι σάκοι που είχαν κλείσει πολύ νωρίτερα μπορούσαν να αντικατασταθούν εύκολα...

Ο Ερντογάν έχει τόση σχέση με τη δημοκρατία όση ακριβώς και ο Μόρσι των "Αδελφών Μουσουλμάνων" της Αιγύπτου, χωρίς να σημαίνει ότι είναι ξεκάθαρο το τι συμφέρει στην Ελλάδα...
Είναι όμως αρκετά ασφαλές να υποστηρίξει κανείς ότι μια Τουρκία που θα είναι προσανατολισμένη στη Δύση και θα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, συμφέρει περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο στην Ελλάδα.
Δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο και ας φαίνεται διαφορετικά το τι θα κάνει ο Ερντογάν στο μέλλον.
Από την εποχή που είχε πρωτοεκλεγεί Δήμαρχος στην Κωνσταντινούπολη(1994) ο Ερντογάν έχει δείξει μεγαλύτερη ικανότητα στις αλλαγές από εκείνη του ...Οβίδιου.

Δεν αποκλείεται στο μέλλον να δούμε έναν διαφορετικό Ερντογάν,λιγότερο επικίνδυνο απο όσο φαίνεται σήμερα.
Εναντίον του Ερντογάν ψήφισε η "κοσμική" Τουρκία, δηλαδή όλα τα μεγάλα Κέντρα (Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη, Αγκυρα) και φυσικά η κουρδική περιοχή.

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Σ. Ρούσος υποστηρίζει ότι την Ελλάδα την συμφέρει "σταθερή Τουρκία" έστω και αν αυτό σημαίνει μια "σουλτανική" Τουρκία του Ερντογάν και όχι μια δημοκρατική με τη δυτική έννοια.
Θα είναι σταθερή η Τουρκία με τόσο οριακό αποτέλεσμα;
Μάλλον όχι. Αν μάλιστα επαναφέρει την θανατική ποινή ο Ερντογάν τότε σύντομα θα υπάρξουν διχαστικά, εμφυλιοπολεμικά επεισόδια στην Τουρκία και αντίο "σταθερή Τουρκία", έστω και αν για ένα μεγάλο διάστημα ο Ερντογάν επιβληθεί.

Θα υπάρξει μεγάλο διάστημα επιβολής του Ερντογάν;
Το πρώτο πρόβλημα που θα κληθεί να διαχειριστεί ο Ερντογάν είναι η δημιουργία κουρδικού κράτους. Εάν η Δύση προχωρήσει όσο γρήγορα είχαν σχεδιάσει οι Αμερικανοί(επί Ομπάμα) την δημιουργία Κουρδιστάν, τότε ο Ερντογάν θα κληθεί να αποδεχθεί την "ομοσπονδία" την οποία αναγκάστηκε να διαψεύσει πριν λίγες ημέρες.

Το ζήτημα είναι κρίσιμο για το "προσφυγικό". Η Τουρκία 'εχει συγκεντρώσει στο έδαφός της μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων και με αυτό παίζει σε πολλά ταμπλώ. Μέσα σε αυτούς έχει εντάξει πλήθος πρακτόρων σε πολλές και διαφορετικές αποστολές στη Δύση.
Πιέζει επίσης για χρήματα, αλλά και απειλεί ότι θα "πλημμυρίσει" τη Δύση.

Εάν η Δύση και η Ρωσία δημιουργήσουν Κουρδιστάν, τότε ΔΕΝ θα φτάνουν στην Τουρκία τα μιλιούνια των προσφύγων και οικονομικών μεταναστών και ο Ερντογάν θα χάσει το όπλο πίεσης και τη δυνατότητα "παιχνιδιών".
Ο Ερντογάν διοικεί ένα κράτος σουνιτικό και στα πλαίσια της αδελφικής συμπαράστασης πολλοί Τούρκοι φανατικοί ισλαμιστές έχουν δημιουργήσει σοβαρό υπόγειο δίκτυο με το σουνιτικό "Ισλαμικό Κράτος". Ο Ερντογάν υποτίθεται πως πολεμάει εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, αλλά οι Κούρδοι και οι Σύροι του Ασαντ υποστηρίζουν ότι με πρόσχημα τις επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους προσπαθεί να τσακίσει τους Κούρδους και του Σύρους.

Η Δύση πολύ γρήγορα υποστήριξε στην Αιγυπτο μια στρατιωτική κυβέρνηση υπό τον στρατηγό Αλ Σισι κοντρα στον σουνίτη Μόρσι, ο οποίος ειχε εμφανιστεί ως εκσυγχρονιστής,όπως ο Ερντογάν.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι το δημοψήφισμα "κόντυνε" ήδη τον Ερντογάν και τον βρήκαν "μαζεμένο" και "μετρημένο" με την"πύρρειο νίκη".
Μεταδίδονταν αμέσως επίσης ειδήσεις για διαδηλωτές που φώναζαν εναντίον υπέρ του "ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΥΠΕΡΕΞΟΥΣΙΕΣ"που του δινει το ΝΑΙ.
Αντιφατικό όμως ήταν το γεγονός ότι σε αυτή την υπερ Ερντογάν ατμόσφαιρα, δεν έβρισκε η ΕΡΤ συνομιλητές Τούρκους υπέρ του ...Ερντογάν και έβρισκε πολλούς ...κατά του Ερντογάν.

Σημαντική λεπτομέρεια: Ο Ερντογάν και ο πρωθυπουργός του Γιλντιρίμ εμφανίστηκαν και μίλησαν μπροστά στα γραφεία του Κόμματός τους και όχι στην πλατεία Ταξίμ. Αυτό για να έχουν μπροστά τους μόνο οπαδούς του Κόμματος και όχι και περαστικούς αντιπάλους.
Προφανώς σπεύδουν να μην πάθουν ό,τι ο Μόρσι, εκείνος είχε βγει μπροστά και οι φανατικοί θρησκευτικά υποστηρικτές του, συγκρούστηκαν με "κοσμικούς" για να επιβάλλουν το νόμο τους.

Ο Μόρσι έχει καταδικαστεί ήδη σε θάνατο για τους ...θανάτους αντιπάλων του στις συγκρούσεις.
Είναι ακριβώς αυτό που θα πάθει ο Ερντογάν όταν επαναφέρει τη θανατική ποινή και στις συγκρούσεις υποστηρικτών και αντιπάλων του υπάρξουν(που θα υπάρξουν) νεκροί.
Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τράμπ έδειξε ότι μπαίνει στην παγκόσμια σκηνή δυναμικά και με αρχή τη Συρία και την Βόρειο Κορέα.
Ο Ερντογάν έσπευσε να δηλώσει ότι είναι στο πλευρό του για επίθεση στη Συρία.

Οχι μόνο δεν πήρε πρόσκληση, αλλά και τον απομάκρυναν από την περιοχή της Μοσούλης, όπου επίσης είχε προθυμία να βοηθήσει.
Η Δύση αντιλαμβάνεται ότι ο Ερντογάν θέλει να βοηθήσει όχι απλά με το αζημίωτο, αλλά με αντάλλαγμα να τον αφησουν να στήσει "οραμα Οθωμανικής Αυτοκρατορίας" για τους Τούρκους.
Αυτό που έστησε στην υποδοχή του Παλαιστίνιου ηγέτη Αμπάς,ώστε να δείξει στο Ισραήλ ποιός θα είναι στο πλευρό των Παλαιστινίων.

Η εκτίμησή μας είναι ότι η Δύση θα δείξει ότι δεν είναι καθόλου πρόθυμη να βοηθήσει τον Ερντογάν να στήσει δίπλα της μια νέα εκδοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Αν μη τι άλλο στην παλαιά δεν υπήρχαν βομβιστές αυτοκτονίας και επίσης οι πολυεθνικές πετρελαίου δεν φαίνονται πρόθυμες να μοιραστούν πετρελαϊκά κοιτάσματα που εκείνους που κατέλαβαν με τη βία την περιοχή της Μικράς Ασίας...

Τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα με τη μορφή της ...χρησικτησίας και της απλής...γειτονίας που προβάλλει ο Ερντογάν δεν είναι ισχυρά για τη Δύση, ούτε επίσης για Ρωσία και Κίνα...
Επομένως;
Η Δύση δεν φοβάται τον Ερντογάν, η Ρωσία δεν τον εμπιστεύεται και η Κίνα δεν τον ακούει καν...

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΕΡΕΞΟΥΣΙΕΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Για να έχει όποιος θέλει πιο σφαιρική πληροφόρηση για το "διακύβευμα" του δημοψηφίσματος πρέπει να γνωρίζει τις αλλαγές που προωθεί ο Ερντογάν με πρόσχημα την "ομαλότερη λειτουργία της δημοκρατίας σε σχέση με το στρατιωτικό παρελθόν".
Με τις αλλαγές στο Σύνταγμα, ο πρόεδρος Ερντογάν θα συγκεντρώνει τις περισσότερες εκτελεστικές εξουσίες, ορίζοντας ο ίδιος(σε αντίθεση με το παρελθόν) τους υπουργούς της κυβέρνησης, καθώς και έναν ή δύο αντιπροέδρους.

Η δημοκρατία γίνεται "προεδρική" ,στα πρότυπα των ΗΠΑ και καταργείται το αξίωμα του πρωθυπουργού, ενώ βάσει των προβλέψεων του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος(σε αντίθεση με τις ΗΠΑ...) θα μπορεί να επεμβαίνει άμεσα στον δικαστικό τομέα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας θα μπορεί να επιλέγει άμεσα ή έμμεσα έξι μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK), το οποίο είναι αρμόδιο για να διορίζει και να αποπέμπει τους δικαστικούς λειτουργούς. Το κοινοβούλιο θα επιλέγει τα υπόλοιπα επτά μέλη.Στην πράξη όλους θα τους ορίζει ο Ερντογάν ,αφού θα ελέγχει και το κοινοβούλιο...

Τα στρατοδικεία -που έχουν στο παρελθόν καταδικάσει σε θάνατο πολλούς αξιωματούχους, μεταξύ αυτών και τον πρώην πρωθυπουργό Αντνάν Μεντερές, μετά το πραξικόπημα του 1960, θα απαγορευθούν - πλην εξαιρέσεων.
Κοινοβούλιο
Ο αριθμός των βουλευτών θα αυξηθεί (κυρίως σε περιοχές που θέλει ο Ερντογάν...) από (συνολικά) 550 σε 600, ενώ το όριο ηλικίας του εκλέγεσθαι θα μειωθεί από τα 25 έτη που είναι τώρα στα 18.

Οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές θα διεξάγονται ταυτόχρονα κάθε πέντε χρόνια, έναντι τεσσάρων που ισχύει τώρα.
Το κοινοβούλιο θα εξακολουθήσει να μπορεί να καταρτίζει, να τροποποιεί και να καταργεί νόμους. Επίσης θα ελέγχει τις ενέργειες του προέδρου, όμως αυτός θα μπορεί να εκδίδει προεδρικά διατάγματα για τους τομείς που αφορούν τις διευρυμένες εκτελεστικές του εξουσίες.

Αντίθετα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο πρόεδρος δεν θα μπορεί να εκδίδει διατάγματα για θέματα τα οποία ρυθμίζονται ξεκάθαρα από τους νόμους.

Αν ο πρόεδρος κατηγορηθεί ή θεωρηθεί ύποπτος ότι διέπραξε(ηδη έχει κατηγορηθεί ο Ερντογάν) κάποιο αδίκημα, το κοινοβούλιο θα μπορεί να ζητεί να διενεργηθεί έρευνα, όμως η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί με διευρυμένη πλειοψηφία τριών πέμπτων.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σύμφωνα με τη συνταγματική μεταρρύθμιση, η χώρα θα κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μόνο σε περίπτωση «εξέγερσης ενάντια στην πατρίδα» ή όταν σημειώνονται «βίαιες ενέργειες που απειλούν το έθνος με διχασμό».
Ο πρόεδρος θα αποφασίζει αν θα κηρύξει ή όχι κατάσταση έκτακτης ανάγκης προτού θέσει σχετικό ερώτημα στο κοινοβούλιο. Στη συνέχεια το κοινοβούλιο θα μπορεί να την παρατείνει, να την αναστέλλει ή να περιορίζει τη διάρκειά της.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αρχικά θα μπορεί να τίθεται σε ισχύ για έξι μήνες, και στη συνέχεια θα μπορεί να παρατείνεται για ανώτατη περίοδο 4 μηνών κάθε φορά.
Πρόεδρος ως το 2029;
Το προσχέδιο της συνταγματικής μεταρρύθμισης ορίζει την 3η Νοεμβρίου 2019 ως ημερομηνία των επόμενων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.
Ο πρόεδρος εκλέγεται για μια πενταετή θητεία και για δύο φορές το ανώτατο. Πλέον δεν θα είναι υποχρεωμένος να παύει τις σχέσεις του με το κόμμα του.

Ο Ερντογάν, 63 ετών, εκλέχθηκε πρόεδρος τον Αύγουστο του 2014, αφού διετέλεσε πρωθυπουργός της Τουρκίας επί 12 χρόνια.
Η τρέχουσα θητεία του ως πρόεδρος δεν θα προσμετράται όταν αλλάξει το σύστημα. Οπότε, ο Ερντογάν, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2003, μπορεί θεωρητικά να παραμείνει στην προεδρία ως το 2029.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας