Τρίτη - 20 Φεβρουαρίου 2018
Monday, 30 November -0001 02:00

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην έξοδο στις αγορές

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην έξοδο στις αγορές

Τα αντιφατικά μηνύματα για την έξοδο της Αθήνας στις αγορές. «Βαρόμετρο» η ανάλυση του ΔΝΤ.

Αίθουσα Σύνταξης

Μέσα σε ένα μείγμα με αντιφατικά μηνύματα από δανειστές και επενδυτές αλλά και διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεων στο εσωτερικό, η κυβέρνηση ζυγίζει τα δεδομένα και καλείται να δώσει άμεσα απάντηση στο δίλημμα πότε η χώρα θα πρέπει να βγει στις αγορές. Μετά τις διαρροές των προηγούμενων ημερών περί άμεσης έκδοσης πενταετούς ομολόγου, οι νέες πληροφορίες φέρουν το όλο εγχείρημα να μην εγκαταλείπεται αλλά να μετατίθεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδα.

«Βαρόμετρο» για την απόφαση της δοκιμαστικής εξόδου της χώρας στις αγορές αναμένεται να αποτελέσει η νέα έκθεση βιωσιμότητας (DSA) του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος που συζητείται σήμερα στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου. Η έκθεση αναμένεται να είναι οριακά καλύτερη από αυτή που είχε παρουσιάσει το ΔΝΤ το Φεβρουάριο, χωρίς όμως να αλλάζει την ουσία των πραγμάτων.

Ακόμα και μετά τα μέτρα των ευρωπαίων για πλεονάσματα 3,5% έως το 2022 και στα επίπεδα του 2% έως το 2060 το ελληνικό χρέος των 320 δις. ευρώ παραμένει μη βιώσιμο. Το ΔΝΤ θα εγκρίνει την απόφαση που ελήφθη στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου για μια συμφωνία επί της αρχής με κεφάλαια έως 2 δις. δολάρια εφόσον ξεκαθαρίσουν τα μέτρα ελάφρυνσης για το χρέος.

Μια τέτοια ανάλυση για το ελληνικό χρέος σαφώς και αποτελεί τροχοπέδη για την έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές πλην όμως στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι το κλίμα μπορεί να αλλάξει από την πιθανή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's που αναμένεται αύριο. Ετσι η έξοδος στις αγορές θα επιχειρηθεί σε πιο καθαρό τοπίο και με όλα τα δεδομένα ανοιχτά στο τραπέζι.

Στην κυβέρνηση φαίνεται να έχουν κατασταλάξει να μην κάνουν πίσω στην έκδοση του 5ετούς ομολόγου και ενδεχομένως να προχωρήσουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στην αναμενόμενη ανταλλαγή των ομολόγων που λήγουν το 2019 (έκδοση επί κυβερνήσεως Σαμαρά) με νέους τίτλους που θα λήγουν το 2022.

Βέβαια, η αγωνία γύρω από το τελικό ύψος του επιτοκίου παραμένει διότι πάνω σε αυτό πρόκειται να επενδύσει πολιτικά η κυβέρνηση. Στην περίπτωση που το επιτόκιο δεν ξεπεράσει το στόχο για 4,5% έναντι 4,95% τότε θα μπορέσει το Μαξίμου να το αξιοποιήσει επικοινωνιακά.

Το ποιος θα αγοράσει τα νέα ομόλογα είναι εξίσου σημαντικό για την Ελλάδα, όπως ανέφερε αξιωματούχος στο Reuters, καθώς για να χαρακτηριστεί επιτυχημένη η έξοδος, η έκδοση θα πρέπει να προσελκύσει κυρίως ξένα κεφάλαια, με ελάχιστη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών.

Παράλληλα ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμβουλεύουν την Ελλάδα ότι δεν αρκεί μια έκδοση αλλά θα απαιτηθούν περισσότερες για να σχηματιστεί το «μαξιλάρι» ρευστότητας των 9 δις. ευρώ που χρειάζεται η χώρα για να έχει μόνιμη πρόσβαση στις αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Πάντως σύμφωνα με πηγές του Reuters, η Ελλάδα έχει προσλάβει έξι τράπεζες για να διαχειριστούν την έκδοση ομολόγου. Μια πηγή ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει αναθέσει στις Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC τη διαχείριση της πενταετούς έκδοσης.

Η πηγή πρόσθεσε πως η έκδοση ενδέχεται να προχωρήσει ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, αλλά το χρονοδιάγραμμα παραμένει αβέβαιο.

Όλα δείχνουν έτοιμα και η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην έξοδο στις αγορές μέχρι το τέλος του μήνα, ακόμη και την επόμενη εβδομάδα. Η κίνηση θα αφορά ανταλλαγή των ομολόγων Σαμαρά του 2014. Οι κάτοχοί τους θα κληθούν να ανταλλάξουν τα χαρτιά που έχουν στα χέρια τους με νέα που θα λήγουν το 2022.

Χρηματοοικονομικός σύμβουλος του Δημοσίου είναι η Rothschild και σύμφωνα με το Reuters η Αθήνα προσέλαβε ήδη και αναδόχους για την έκδοση κάτι που σημαίνει ότι μπήκαμε στην τελική ευθεία. Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση ανέθεσε την έκδοση στις Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται η συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου το Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον σήμερα.

Η Έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) που θα ανακοινώσει σήμερα το ΔΝΤ είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς το Ταμείο εκτιμά ότι ακόμη μετά τη νέα δέσμευση των Ευρωπαίων στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου το χρέος παραμένει «μη βιώσιμο». Βέβαια στην κυβέρνηση εμφανίζονται προετοιμασμένοι και μετά το αρνητικό σήμα από το ΔΝΤ ποντάρουν στην πιθανότητα αναβάθμισης της οικονομίας από την Standard and Poor's την Παρασκευή.

Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μπορεί να γίνει και εντός της επόμενης εβδομάδας, ωστόσο παραμένει ασαφές το πότε τελικά θα γίνει, καθώς εκκρεμεί το «ΟΚ» των πιστωτών της χώρας.

Μία επιλογή που εξετάζεται είναι να επεκτείνουν οι επενδυτές τις ωριμάνσεις μέσω δημοπρασίας για τα ομόλογα που λήγουν τον Απρίλιο του 2019, ενώ μία άλλη επιλογή είναι η δημοπρασία ή επαναγορά των λεγόμενων τίτλων strip, οι οποίοι δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης χρέους της Ελλάδας, ύψους 206 δισεκατομμυρίων ευρώ, το 2012.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας