Πέμπτη - 22 Φεβρουαρίου 2018
Sunday, 10 September 2017 06:02

Η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ

Η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ

Σε διευκρινίσεις επί των όσων ανέφερε κατά τη χθεσινή του ομιλία από το βήμα της ΔΕΘ κατά την τελετή των εγκαινίων, προχώρησε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

Αίθουσα Σύνταξης

Το 2017 αναμένεται ρεκόρ επενδύσεων «Εγώ βλέπω μια Ελλάδα παραγωγική»
«Το '17 αναμένεται ακόμα μεγαλύτερο ρεκόρ επενδύσεων, αυτή η κυβέρνηση είναι φιλική προς την υγιή επιχειρηματικότητα», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στη ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε δε πως η διαφορά που υπάρχει σε σχέση με τη νεοφιλελεύθερη οπτική είναι ότι: «Εμείς θέλουμε επενδύσεις που σέβονται εργαζομένους και περιβάλλον».

«Το πρόβλημα είναι ότι από το τραπέζι της συζήτησης απουσιάζουν όσοι έχουν σχέση με την παραγωγή», σημείωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Ειδικά στην μεταποίηση θέλουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις. Κάποιοι μας έλεγαν ότι η Ελλάδα δεν παράγει. Λάθος».

«Εγώ βλέπω μια Ελλάδα παραγωγική. Εμείς αυτήν θέλουμε να ενισχύσουμε και να προσελκύσουμε επενδύσεις να την στηρίξουν», υπογράμμισε.

Θα φροντίσουμε και φέτος να υπάρχει μέρισμα στους πιο αδύναμους
«Μπορούμε και χωρίς το ΔΝΤ- Εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019»
«Θα φροντίσουμε και φέτος να υπάρχει μέρισμα στους πιο αδύναμους, και θα το ανακοινώσουμε όταν θα είμαστε έτοιμοι», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με την οποία και θα ολοκληρώσει την επίσκεψή του στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με τη φράση «ήταν δίκαιο και το κάναμε πράξη», την οποία επανέλαβε πολλές φορές κατά τη χθεσινή του ομιλία, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην «εκπληκτική υπεραπόδοση στους δημοσιονομικούς στόχους», λέγοντας πως «έτσι καταφέραμε να αντισταθούμε σε παράλογες απαιτήσεις ορισμένων εκ των δανειστών».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον περίφημο «μποναμά» που μοίρασε πέρσι η κυβέρνηση σε εκατομμύρια συνταξιούχους. «Παρά τις αντιδράσεις σωστά προβήκαμε στην ενέργεια να μοιράσουμε κέρδος της υπεραπόδοσης», τόνισε.

Επαναλαμβάνοντας πως «η πορεία των δημοσιονομικών είναι θετική», ο πρωθυπουργός είπε: «Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί το επόμενο διάστημα, υπάρχουν τομείς εσόδων που δεν πάνε καλά, αλλά η γενική εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε πάνω από το στόχο. Θα φροντίσουμε και φέτος να υπάρχει μέρισμα στους πιο αδύναμους, και θα το ανακοινώσουμε όταν θα είμαστε έτοιμοι».

Τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις
Για μεγάλο σκάνδαλο μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση σχετικά με τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στη ΔΕΘ.

«Πρόκειται για μεγάλο σκάνδαλο. Εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε στη λειτουργία της δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και τόνισε πως «το ζήτημα των δανείων σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι πρωτίστως ηθικό παρά πολιτικό».

«Ο λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του», είπε ο πρωθυπουργός.

«Τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις», ανέφερε.

«Αν σκοπεύουν να τα ξεπληρώσουν, εάν αισθάνονται ότι είναι χρήματα των φορολογουμένων που τα χρωστάνε και το δεύτερο είναι πού πήγαν αυτά τα χρήματα αυτά. Τόσο ακριβές ήταν οι προεκλογικές εκστρατείες; Ποιοι είναι αυτοί που μας οδήγησαν στην κρίση και εμφανίζονται τώρα σαν οι νοικοκύρηδες που θα έρθουν να νοικοκυρέψουν τα πράγματα», συμπλήρωσε.

 Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι κομπάρσος, διαμορφώνει άποψη»
«Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, σε ερώτηση σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ.

«Αυτό που δεν δεχόμαστε είναι να είναι το ΔΝΤ με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω από το ελληνικό πρόγραμμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι κομπάρσος, διαμορφώνει άποψη», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφορικά με τις επενδύσεις και τον φημολογούμενο ανασχηματισμό επισήμανε:

«Δεν συμφωνώ ότι υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη που δεν θέλουν τις επενδύσεις».

«Το '17 αναμένεται ακόμα μεγαλύτερο ρεκόρ επενδύσεων. Αυτή η κυβέρνηση είναι φιλική προς την υγιή επιχειρηματικότητα», είπε ο κ. Τσίπρας.

Εμείς δεν ήρθαμε εδώ για να αποδράσουμε
«Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, το φθινόπωρο του 2019», επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.

Αφού τόνισε ότι η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και ανάκτηση εμπιστοσύνης, και η επιτυχής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης προϋποθέτει και εμπιστοσύνη και σταθερότητα, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε για ολοκλήρωση της τετραετίας.

«Εμείς δεν ήρθαμε εδώ για να αποδράσουμε», επισήμανε.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει την αξιοπιστία της και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των καλόπιστων εταίρων», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Κλείνοντας υπογράμμισε την αισιοδοξία του ότι η αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και του χρόνου, λέγοντας πως ο ίδιος ως πρωθυπουργός θα δίνει συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ και «η Ελλάδα θα είναι σε άλλο πλαίσιο».

Σε άλλη ερώτηση, ο πρωθυπουργός είπε πως «εξακολουθώ να πιστεύω με το ίδιο πάθος σε αυτή την πολιτική κατά της λιτότητας».

«Μας κατηγορήσατε -τον ΣΥΡΙΖΑ και εμένα- για υπεράσπιση αυτής της πολιτικής και τώρα γιατί δεν πετύχαμε τέλος λιτότητας», πρόσθεσε.

Για Παπανδρέου: Αναφερόμουν στο συστημικό φόβο ενός συστήματος εξουσίας.

«Τώρα είναι ένα κατεστημένο διαπλοκής που έχει μεγάλη ευθύνη για την χρεοκοπία της χώρας»
«Το άρθρο προκάλεσε υπερβολικές αντιδράσεις και δέχθηκα επιθέσεις. Για όποιον το διάβασε είναι ξεκάθαρο πως οι διαφορές είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το εάν με το άρθρο του για τον Ανδρέα Παπανδρέου επιχειρούσε να ταυτισθεί μαζί του.

«Εκείνο που ενόχλησε», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «ήταν μια παράγραφος που μιλούσε για την ομοιότητα της πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα της περιόδου του 1981 και της περιόδου που ζούμε σήμερα. Αναφερόμουν στο συστημικό φόβο ενός συστήματος εξουσίας που τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε ονομάσει κατεστημένο της δεξιάς, τότε ήταν άλλες εποχές, τώρα είναι ένα κατεστημένο διαπλοκής που έχει μεγάλη ευθύνη για την χρεοκοπία της χώρας, το συστημικό φόβο απέναντι σε κάτι που θέλει να αλλάξει τα πράγματα και εμπνέει όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Στις μέρες μας, ο συστημικός φόβος απέναντι στα προτάγματα της κοινωνικής δικαιοσύνης της λαϊκής κυριαρχίας της δημοκρατίας της εθνικής ανεξαρτησίας. Πιστεύουμε σε αυτά τα προτάγματα και δίνουμε μάχη».

 

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας