Τρίτη - 20 Φεβρουαρίου 2018
Tuesday, 17 October 2017 22:59

ΗΠΑ - ΕΛΛΑΔΑ: ΕΡΩΤΑΣ ΟΠΩΣ ΚΑΠΟΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΥΜΑΝ!

ΗΠΑ - ΕΛΛΑΔΑ: ΕΡΩΤΑΣ ΟΠΩΣ ΚΑΠΟΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΥΜΑΝ!

Εξαιρετικής σημασίας όσα έγιναν στο ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο.

Γιάννης Ντάσκας

Τσίπρας:Οι καλές σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ είναι σήμερα πιο σημαντικές απο ποτέ και είναι στο καλύτερο σημείο απο τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
ΤΡΑΜΠ: Η Ελλάδα κάνει τεράστιες προσπάθειες να επιστρέψει και θα επιστρέψει σίγουρα.Οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι τεράστιες.

Τραμπ προς Τσίπρα: «Είστε αξιόπιστος σύμμαχος - θα επανέλθετε»

Αυτές είναι οι κορυφαίες στιγμές της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ.

Προσέξτε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος χρησιμοποίησε την ίδια φράση περι επιστροφής που είχε χρησιμοποιήσει μια ημέρα νωρίτερα επι αμερικανικού εδάφους ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Αυτό ούτε τυχαίο είναι, ούτε ασήμαντο για την επιβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ έχουν κάνει την -φανερή πανταχόθεν_ επιλογή της άμεσης και ουσιαστικής στήριξης της Ελάδας στην κρίσιμη αυτή φάση.
Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για το χρέος και την θετική αλυσίδα που μπορεί να ακολουθήσει η διαγραφή μεγάλου μέρους του στην ελληνική οικονομία.

Επειδή η σημειολογία περιέχεια σε αυτές τις περιπτώσεις πάντα ουσιαστικα μηνύματα ήταν φανερή η προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου να περάσει το μήνυμα της στήριξης της Ελλάδας με πολλούς τρόπους.
Ενας απο αυτούς ήταν να ψιθυρίζει προς τον πρωθυπουργό την μεγάλη πρόοδο σε ώρα που υποτίθεται ότι δεν δινόταν δημοσιότητα. Ενας άλλος να διαβάζει όλες τις δηλώσεις σε αντίθεση με άλλα ταξίδια πρωθυπουργών μας στις ΗΠΑ, τα οποία είχαν περισσότερο τυπικό χαρακτήρα.
Αλλο "μήνυμα" ήταν η φιλοξενία και η προβολή της στο ιστορικό σπίτι του Λίνκολν (Μπλερ Χάουζ) στην Ουάσιγκτον.Επίσης το θετικό ξεκίνημα στη συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, όπου η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους και η υποδοχή της απο τα διεθνή ΜΜΕ(Γκάρντιαν κλπ) ήταν προφανές ότι βρισκόταν σε αρμονία με τις δηλώσεις Τράμπ.
Καθώς από τις 18 Οκτωβρίου έρχονται τα τεχνικά κλιμάκια των "δανειστών" στην Ελλάδα όσα έγιναν στις ΗΠΑ και καταγράφονται στις δηλώσεις των δυο ηγετών έχουν την σημασία τους.

Προσέξτε επίσης πως ξεπέρασαν Τσίπρας και Τράμπ την ερώτηση -παγίδα για το "κακό που θα μας βρει αν εκλεγεί ο Τράμπ" και πάντως θυμηθείτε ότι το ελληνικό επιτελείο του Τράμπ βρισκόταν σε στενή επαφή με τον Πάνο Καμμένο πολύ πριν τις αμερικανικές εκλογές...

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ -ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

"Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος και τόνισε, οτι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας.
«Η Ελλάδα δίνει τρομερές ευκαιρίες για αμερικανικές επενδύσεις. Υπάρχουν προβλήματα, οι Έλληνες τα άφησαν πίσω τους και έχουν πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις. Είναι μια από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, έχει μεγάλες δυνατότητες και ευχόμαστε να τις αξιοποιήσει πλήρως», τόνισε ο Τράμπ, ο οποίος "ευχαρίστησε" για τη φιλοξενία στη βάση της Σούδας, ενώ συνεχάρη την Ελλάδα καθώς όπως είπε, είναι μία από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ οι οποίες ξοδεύουν άνω του 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες.

Τόνισε, δε, ότι είναι πιθανή η πώληση στην Ελλάδα μαχητικών F-16, με το τίμημα της συμφωνίας να φτάνει τα 2,4 εκατ. ευρώ, ενώ χαρακτήρισε εξαιρετικά καρποφόρα και εποικοδομητική συζήτηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.
Σε ό,τι αφορά την οικονομία, είπε πως ενθάρρυνε τον Πρωθυπουργό να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και επιβεβαίωσε τη στήριξη των ΗΠΑ για αξιόπιστη ανακούφιση από το χρέος.

Ο κ. Τραμπ χαρακτήρισε τον Έλληνα Πρωθυπουργό «ιδιαίτερο άνθρωπο», σημειώνοντας ότι κατάφερε κάτι πραγματικά ιδιαίτερο. «Η Ελλάδα είναι το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Οι ΗΠΑ θαυμάζουν αυτή την εξαιρετική κληρονομιά με δέος», είπε.
Τόνισε ότι ΗΠΑ και Ελλάδα έχουν μια κοινή δέσμευση υπέρ της συνεργασίας και της ελευθερίας.
«Ολοκληρώσαμε μια εξαιρετικά καρποφόρα και επικοδομητική συνάντηση για θέματα ενέργειας, άμυνας, εμπορίου», συνέχισε.

Image result for ΣΟΥΔΑ

Ο κ. Τραμπ τόνισε ότι οι Αμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες καθώς ανακάμπτουν από την κρίση. «Η φιλία των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι μακρά και ανθεκτική», σημείωσε.
Τσίπρας: Στο καλύτερό τους επίπεδο μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
Η Ελλάδα καθίσταται σημαντικός κόμβος μεταφορών και ενέργειας και είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, μετά το πέρας της συνάντησης των δύο ανδρών, αλλά και του γεύματος εργασίας των αντιπροσωπειών ΗΠΑ - Ελλάδας στον Λευκό Οίκο.

Image result for πλατφορμες πετρελαιου

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις σήμερα βρίσκονται ίσως στο καλύτερό τους επίπεδο μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.
Ερωτηθείς για δήλωσή του προ των Αμερικανικών εκλογών, όταν είχε σημειώσει –αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εκλογής του κ. Τραμπ- πως ελπίζει «αυτό το κακό να μην μας συμβεί», ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «η προσέγγισή τους στα πράγματα ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός αλλά είναι για καλό». «Σας διαβεβαιώνω ότι η συνάντηση ήταν γόνιμη, δεν αισθάνθηκα ότι απειλούμαι», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Τραμπ, έχουν στόχο να βρουν κοινό έδαφος για τους κοινούς στόχους.

Χαριτολογώντας, ο κ. Τραμπ σχολίασε πως «αυτό έπρεπε να το είχα ακούσει προτού απαντήσω», συμπληρώνοντας πως πολλοί ηγέτες ξένων χωρών ήταν επιφυλακτικοί πριν αναλάβει εκείνος την προεδρία των ΗΠΑ.
«Η συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από ποτέ και η Αθήνα προσβλέπει στην προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων», είπε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε εξάλλου στην ανάγκη να σταματήσει η προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, λέγοντας, παράλληλα, ότι οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλλουν στο να απαλλαγεί η Ελλάδα από τις εθνικές της ανησυχίες.
Τάχθηκε επίσης υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και της παραμονής της στο ΝΑΤΟ, με τον όρο ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας