Σάββατο - 16 Δεκεμβρίου 2017
Friday, 06 October 2017 10:03

Human Rights Watch: Η Μόρια είναι στρατόπεδο συγκέντρωσης. Χειρότερα κι από πόλεμο!

Human Rights Watch: Η Μόρια είναι στρατόπεδο συγκέντρωσης. Χειρότερα κι από πόλεμο!

«Είναι ό,τι χειρότερο έχω δει κι έχω περάσει πόλεμο», είπε στη Βουλή η ερευνήτριατου Οργανισμού στη Βουλή - Αιχμές για σιωπή της κυβέρνησης περί των σχεδίων της ενόψει του χειμώνα .

Αίθουσα Σύνταξης

«Η Μόρια είναι ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ένας καταυλισμός με συνωστισμό χιλιάδων ανθρώπων. Αυτό που είδαμε στη Μόρια είναι μία κατεπείγουσα κατάσταση. Είναι ό,τι χειρότερο έχω δει κι έχω περάσει και πόλεμο» είπε στη Βουλή η ερευνήτρια της Human Rights Watch Εμίνα Τσερίμοβιτς (έχει υπάρξει και η ίδια πρόσφυγας) αποτυπώνοντας όσα έζησε στο hot spot της Μυτιλήνης μετά από εννέα ημέρες επιτόπιας αυτοψίας.      


 

Κατά την παρουσία της στην υποεπιτροπή της επιτροπής ισότητας για θέματα ατόμων με αναπηρία, η ερευνήτρια του οργανισμού εκπέμποντας SOS για την άμεση μεταφορά προσφύγων καιμεταναστών από εκεί επεσήμανε ότι οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης και η αγωνία των ανθρώπων για τα κλειστά σύνορα παράγουν ψυχικές νόσους. Τόνισε μάλιστα ότι έχουν ήδη καταγραφεί πολλές απόπειρες αυτοκτονίας λόγω της κατάστασης σε συνδυασμό με την αγωνία για το μέλλον λόγω των κλειστών συνόρων.

Η Εμίνα Τσερίμοβιτς, περιέγραψε με τα πλέον μελανά χρώματα τις συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στο hot spot της Μόριας, κάνοντας λόγο για καθημερινούς καβγάδες, ακατάλληλες σκηνές που με την πρώτη βροχή μπάζουν νερό, ελλιπή θέρμανση που αρκείται σε κουβέρτες, έλλειψη νερού και μάχες που δίνονται από μικρά παιδιά για ένα μπουκάλι, καθώς και ντους με ανυπόφορες συνθήκες λόγω της δυσωδίας από ούρα και κόπρανα.Συγκεκριμένα η κυρία Τσερίμοβιτς υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει νερό στη Μόρια και ο κόσμος έχει πρόσβαση στο νερό μόνο τρεις φορές την ημέρα για 30 - 40 λεπτά.

«Δεν υπάρχει ζεστό νερό. Είδαμε να φτάνει το νερό και μικρά παιδάκια, από τεσσάρων ετών και πάνω, να τρέχουν ξυπόλητα στο βραχώδες έδαφος με μπουκάλια στα χεράκια τους προσπαθώντας να τα γεμίσουν και να παλέψουν για το νερό μαζί με 4.000 άλλους ανθρώπους».

Αίσθηση προκάλεσε και η «καταγγελία» της ίδιας, καθώς και της ερευνήτριας για την Ελλάδα στον Οργανισμό, Εύας Κοσσέ, περί «σιωπής» της ελληνικής κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου Μεταστευτικής Πολιτικής αναφορικά με τα σχέδιά τους για την αντιμετώπιση του επικείμενου χειμώνα.«Είχαμε ζητήσει συνάντηση με σύμβολο του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής. Τελικά συναντηθήκαμε με κάποιον που δεν μπορούσε να μας απαντήσει για τα σχέδια για τον χειμώνα παρότι η Ύπατη Αρμοστεία μας είπε ότι υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η ελληνική κυβέρνησης», σημείωσε η κυρία Κοσσέ, ενώ η κυρία Τσερίμοβιτς κάλεσε τους βουλευτές – μέλη της Επιτροπής να χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι τον κοινοβουλευτικό έλεγχο για να ενημερωθούν.

 

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας