Πέμπτη - 22 Φεβρουαρίου 2018
Friday, 22 September 2017 12:46

Κατρούγκαλος: Το ΔΝΤ ήταν αυτό που δυσκόλευε πάντα την αξιολόγηση

Κατρούγκαλος: Το ΔΝΤ ήταν αυτό που δυσκόλευε πάντα την αξιολόγηση

«Ήταν πάντοτε ο σημαιοφόρος του νεοφιλελευθερισμού, επέμενε σε ακραίες θέσεις».

Αίθουσα Σύνταξης

Στα εμπόδια που έβαζε το ΔΝΤ στην πορεία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους θεσμούς αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Το ΔΝΤ ήταν αυτό που δυσκόλευε πάντα την αξιολόγηση και έχει δώσει κι από τώρα δείγματα ότι δε θα αποκλίνει από αυτή την πορεία. Χαρακτηριστικά στο παράδειγμα τραπεζών εξακολουθεί να επιμένει ότι θα πρέπει να γίνουν νέοι έλεγχοι, ενώ όλοι οι Ευρωπαίοι και ο κατεξοχήν θεσμικά αρμόδιος -η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- λένε τα αντίθετα, ότι οι τράπεζές μας δεν έχουν κανένα πρόβλημα, καθώς, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία, επέστρεψαν για πρώτη φορά σε κερδοφορία» εξήγησε.

Και πρόσθεσε:

«Το ΔΝΤ ήταν πάντοτε ο σημαιοφόρος του νεοφιλελευθερισμού, επέμενε σε ακραίες θέσεις, ειδικά στο θέμα των εργασιακών, που έβλαψαν την ελληνική κοινωνία. Ως προς τη θετική συμβολή που είχε με την πίεση που ασκεί στους Ευρωπαίους για το ζήτημα του χρέους νομίζω ότι πια και οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι έχουν αντιληφθεί ότι το χρέος αυτό πρέπει να ρυθμιστεί» είπε ο αναπληρωτής υπουργός, διευκρινίζοντας: «Η ελληνική κυβέρνηση δε θέτει ζήτημα απομάκρυνσης του ΔΝΤ, ακριβώς επειδή υπάρχουν σημαντικές ευρωπαϊκές δυνάμεις, που το θεωρούν αναγκαίο για το πρόγραμμα».

Επισήμανε, ωστόσο, πως διαμορφώνεται «ένα συμπαγές ευρωπαϊκό μέτωπο, που έχει στείλει σαφείς προειδοποιήσεις προς το ΔΝΤ να μη βάλει στο τραπέζι νέα πράγματα που δεν είναι στα συμφωνηθέντα».

Για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε πως «η αντιπολίτευση της ΝΔ είχε πάντα αυτόν τον μηδενιστικό χαρακτήρα και κυρίως την επένδυση στο σενάριο της αριστερής παρένθεσης και όσο δεν βγαίνει αυτό το σενάριο, η αυτοπαγίδευσή της σε μία πρόβλεψη, η οποία προφανώς έχει ματαιωθεί από τις εξελίξεις, την οδηγεί στο να κάνει αδιέξοδη αντιπολίτευση».

Κληθείς να σχολιάσει της εξελίξεις στην υπόθεση της επένδυσης της Eldorado Gold στη Χαλκιδική ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «φαίνεται πως προσπάθησε η εταιρεία να θέσει την προσωπική της προοπτική ως προαπαιτούμενο μέσω του ΔΝΤ».

«Επέλεξε να προβεί σε μία πολύ υψηλού πολιτικού προφίλ τοποθέτηση στο μέσο της ΔΕΘ, δοκίμασε να λειτουργήσει όχι ως επιχείρηση, αλλά ως κόμμα. Και για να συνεχιστεί το παράδοξο είχαμε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντί να τοποθετηθεί ως κόμμα που έχει τον θεσμικό ρόλο του επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ουσιαστικά να μιλήσει και αυτό ως επιχείρηση, συμπαρατασσόμενο με τα συμφέροντα μίας ξένης επιχείρησης» είπε και συμπλήρωσε:

«Αυτά δεν έχουν να κάνουν με τις επενδύσεις. Δε λειτουργεί έτσι μία επιχείρηση σε μία οικονομία, η οποία δεν είναι μπανανία. Κι εμείς δεν είμαστε μπανανία. Επομένως, είμαστε θετικοί στις επενδύσεις, θέλουμε να έλθουν επενδύσεις, με την προϋπόθεση ότι ο επενδυτής εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα. Η Eldorado θα πρέπει να κατασκευάσει το εργοστάσιο μεταλλουργίας, που θα επιτρέψει να μείνει και κάτι από τα χρήματα που κερδίζει η εταιρεία αυτή στην Ελλάδα και προφανώς να εφαρμόσει και την περιβαλλοντική νομοθεσία. Δεν είμαστε μία κυβέρνηση δεκτική εκβιασμών, διότι αυτό έκανε η Eldorado».

Αναφερόμενος στο διακύβευμα των γερμανικών εκλογών, που θα διεξαχθούν την ερχόμενη Κυριακή, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε πως «το θέμα της αλλαγής των πολιτικών λιτότητας παραμένει στην επικαιρότητα». Παρατήρησε δε ότι «η γερμανική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, όποια και να είναι, θα πρέπει να ανταποκριθεί με κάποιον τρόπο στις προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης, που έχει διατυπώσει ο πρόεδρος Μακρόν».

«Όσο κι αν η κατάσταση στην Ευρώπη έχει βελτιωθεί λιγάκι, σε σχέση με τη μεγάλη απόσταση των πολιτών από αυτήν, που είχαμε γνωρίσει το διάστημα μετά το Brexit, εξακολουθεί να είναι διαδεδομένος ο ευρωσκεπτικισμός και όχι μόνο στα κόμματα αυτά που είναι εναντίον της Ευρώπης, καθώς κι ο μέσος πολίτης της Ευρώπης δε θέλει να εφαρμόζονται οι σημερινές πολιτικές, ακόμη κι αν αγαπάει το σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης» σημείωσε.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας