Σάββατο - 16 Δεκεμβρίου 2017
Tuesday, 07 November 2017 18:34

Κόντρα για τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής

Κόντρα για τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής

Τι απαντάει ο Παναγιώτης Λιαργκόβας στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Αίθουσα Σύνταξης

Αντιπαράθεση ανάμεσα στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Αφορμή για την κόντρα ήταν η εκτίμηση του Γραφείου ότι την εξαετία 2021-2026 η χώρα μας θα κληθεί να καταβάλει 84,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε τόκους για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, ποσό που διέψευσε ο κ. Τσακαλώτος, υποστηρίζοντας ότι οι εν λόγω υπολογισμοί βασίζονται σε παρωχημένα στοιχεία που είχαν διαβιβαστεί στη Βουλή το 2014.

Ωστόσο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού Παναγιώτης Λιαργκόβας δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα λάθος, διότι απλούστατα τα εν λόγω στοιχεία είναι τα νεότερα επίσημα δεδομένα που διαθέτει η Βουλή και βάσει αυτών πρέπει να γίνουν οι υπολογισμοί. «Μέχρι το 2026 δεν είχαμε πουθενά στη διάθεσή μας άλλα στοιχεία», είπε.

Σε ανακοίνωσή του υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι: «Σέβεται απόλυτα την ανεξαρτησία του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, όπως και άλλων αντίστοιχων φορέων, και δε συνηθίζει να σχολιάζει τις εκθέσεις και τις απόψεις που εκφέρονται από τα μέλη του. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οφείλει να αποκαθιστά την πραγματικότητα όταν διαπιστώνονται σφάλματα.

Οι εκτιμήσεις για τις δαπάνες τόκων που αναφέρονται στην τριμηνιαία έκθεση Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2017 του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (σελ. 12) δεν είναι ακριβείς.

Οι εκτιμήσεις αυτές ανάγονται στα τέλη του 2013 όπου, μεταξύ άλλων, τα επιτόκια ήταν πολύ υψηλότερα και δεν είχαν εφαρμοστεί τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία αποφασίστηκαν στο Eurogroup του Μάιου του 2016. Σημειώνεται, επίσης, ότι το 2013 το δημόσιο χρέος είχε σε ποσοστό 80% κυμαινόμενα επιτόκια. Είναι επομένως άστοχο να προβαίνει κανείς σήμερα σε προβλέψεις για την περίοδο 2023-2026 με βάση στοιχεία που ίσχυαν πριν από τέσσερα χρόνια.

Με βάση τα νέα στοιχεία και τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, οι τόκοι για την περίοδο 2021-2026 θα είναι μειωμένοι από 24% έως και 36% σε σχέση με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, ανάλογα με τις παραδοχές που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό τους.

Σε κάθε περίπτωση ο υπολογισμός των τόκων, στο μέτρο που το μεγαλύτερο μέρος δανεισμού έχει ακόμη κυμαινόμενο επιτόκιο, εξαρτάται προφανώς από τη μέθοδο πρόβλεψης των επιτοκίων. Κατά συνέπεια, σε τόσο μακρινές περιόδους, η πιθανότητα σοβαρών αποκλίσεων είναι μεγάλη. Συνεπώς ο υπολογισμός αυτός επιβάλλεται να αναθεωρείται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Σε κάθε περίπτωση τα επίσημα στοιχεία για τις δαπάνες τόκων είναι αυτά που αναφέρονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021».

 

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας