Παρασκευή - 19 Ιανουαρίου 2018
Monday, 30 November -0001 02:00

ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΜΕ ΜΑΚΡΟΝ

ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΜΕ ΜΑΚΡΟΝ

Καιρός για σοβαρές δουλειές στην Ελλάδα.

Γιάννης Ντάσκας

Το "Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία" της εποχής Κωνσταντίνου Καραμανλή δεν κατέβηκε από τον ...ουρανό.
Η παρουσία της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Ρωσίας, και των ΗΠΑ μετά τους παγκοσμίους πολέμους στην Ελλάδα από πριν το 1821 ήταν και έντονη και ανταγωνιστική. Ζήτηση για να δημιουργηθεί ελληνικό κράτος και προσφορά αυτών με ανταλλάγματα.

Εκεί είναι η ουσία. Προσφορά με όρους φιλελληνικούς, λόγω του μεγέθους της Ελλάδας στην παγκόσμια Ιστορία;
Η προσφορά με όρους αποικιοκρατικούς, λόγω της στρατηγικής σημασίας της Ελλάδας και των ελληνικών φιλέτων;
Οι τέσσερεις αυτές χώρες είχαν και τα δυο χαρακτηριστικά. Και φιλέλληνες και αποικιοκράτες. Στη γενική σύγκριση το σύνθημα αυτό ακούστηκε μόνο ως προς τη Γαλλία. Αυτό οφείλεται σε μεγαλύτερη προσφορά σε σύγκριση με τους άλλους;
Οφείλεται σε προπαγάνδα φιλογάλλων και γάλλων;

Image result for μακρον επιχειρηματιες

Η απάντηση θα δοθεί στο μέλλον από την Ιστορία. Στην περίοδο της πρωτοφανούς κρίσης όμως κάποια μηνύματα εξάγονται.
Η κρίση μας ήρθε μετά την προσθήκη στις χώρες αυτές και της Γερμανίας, η οποία μετά τον παγκόσμιο πόλεμο βοηθήθηκε τα μάλα από τις ΗΠΑ και με εντολή των ΗΠΑ (...) και από την Ελλάδα αφού χρέη και αποζημιώσεις της Γερμανίας προς την Ελλάδα, σχεδόν ισόποσες σήμερα με το ελληνικό χρέος των υπερ 350 δις χαρίστηκαν στη Γερμανία.
Τα ελληνικά χρέη ενώ ήταν χρέη προς τράπεζες του εξωτερικού κυρίως σήμερα μαζεύτηκανσε χρέη προς το γερμανικό κράτος και το γαλλικό.
Ολοι λένε οτι αυτό είναι για κακό, διότι δεν χαρίζονται χρέη απο κράτη, ούτε γίνονται συμβιβασμοί "εναντι", όπως με τράπεζες(κούρεμα κλπ) ή ιδιώτες.

Εμείς σημειώνουμε ότι το κακό μπορεί να έχει ένα καλό. Με την πίεση φίλων κρατών και πρώτα-πρώτα των ΗΠΑ και δευτερευόντως της Γαλλίας η Γερμανία ως κράτος εύκολα μπορεί να ΣΥΜΨΗΦΙΣΕΙ το δικό της χρέος με το ελληνικό.
Κανείς δεν πρέπει να λησμονεί ότι το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων της γαλλικής κυβέρνησης υπολόγισε το χρέος της Γερμανίας προς την Ελλλάδα στα 576 δις ευρώ!!!
Και αυτό δημοσιοποιήθηκε και έγινε παγκόσμιο "κτήμα" με συνέντευξη του Ζακ Ντελπλά επικεφαλής του συμβουλίου στην γαλλική εφημερίδα L' Echo.

Ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Γαλλία έχουν συμφέρον να κερδοσκοπεί η Γερμανία δια των δικών της επιχειρήσεων στην Ελλάδα και η Ελλάδα έχει συμφέρον να αξιοποιήσει προς το καλό την όποια βοήθειά τους.
Τα τελευταία χρόνια της κρίσης είναι πάνω απο εμφανής η προσπάθεια Αμερικανών και Γάλλων να πάρουν μέρος των γερμανικών αποικιακών συμβάσεων με την Ελλάδα.
Αρκεί να μην τις πάρουν με ίδιους όρους και να ωφεληθεί και η Ελλάδα.

Αυτή πρέπει να είναι επιδίωξη όλων και υπό το πρίσμα των επενδύσεων προς όφελος ελληνικών εργατικών χεριών και των ελληνικών ταμείων πρέπει κανείς να χαιρετίζει και να μην μηδενίζει με χολερικές προσεγγίσεις (βλέπε εφημερίδα του Θέμου, γνωστού επενδυτή της Ελβετίας...) τις όποιες προσπάθειες.
Ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε κάνει ερώτηση το 2012 ως βουλευτής και είχε λάβει σημαντική απάντηση από την Κομισιόν για τη μετατόπιση του ελληνικού χρέους προς όφελος Γερμανίας και Γαλλίας.
Ξέρει λοιπόν τι συμβαίνει και σήμερα.

Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική την παρουσία Μακρόν στην Ελλάδα με αυτό το εξαιρετικό φιλλεληνικό στυλ, το οποίο ενίσχυσε με τον τρόπο του ως ζευγάρι φιλελλήνων με την σύζυγό του Μπριζίτ.

Image result for μακρον επιχειρηματιες
Εξαιρετικά σημαντική είναι και η παρουσία Γάλλων και Ελλήνων, κορυφαίων επιχειρηματιών στις κατ ιδίαν συναντήσεις με την γαλλική ηγεσία.
Τέτοιες συναντήσεις συζητήσεις είχαν μεταξύ άλλων ο Βασίλης Αποστολόπουλος (Υγεία) ο Χρόνης Συγγελίδης (αυτοκινητοβιομηχανία και άλλες μικτές επιχειρήσεις) Βασιλάκης (αερομεταφορές) και άλλοι.

Image result for βασίλης αποστολόπουλος

Image result for πολυχρόνης Συγγελίδης

Image result for βασιλακης αιτζιαν


Εκ του αποτελέσματος θα κριθούν όλα, αλλά το σημερινό σημείο δεν έχει σχέση με προηγούμενα. Η έντονη παρουσία Αμερικανικών, Ισραηλινών και γαλλικών επιχειρήσεων, παράλληλα με την δεδομενη παρουσία γερμανικών, με καλούς χειρισμούς από την ελληνική κυβέρνηση μπορεί να ειναι σωτήριες για την ελληνική οικονομία.

Μην παρασύρεστε απο τις αθλιότητες που διαβάζετε σε συστημικά ΜΜΕ, τα οποία επικεντρώνουν στα...μπράτσα της Μπριζίτ που δείχνουν την ηλικία της. Και αυτά τα γράφουν Ελληνες ασπρομάλληδες των οποίων οι (με ίδια μπράτσα) σύζυγοι έχουν δώσει τυπικά ή ουσιαστικά τη θέση τους σε νεαρές ερωμένες, με τις οποίες ξεκοκκαλίζουν πακτωλό από κρατικό χρήμα και κρατικές ενισχύσεις...
Ενα παράδειγμα χολερικού ρεπορτάζ δημοσιεύεται σήμερα στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, το οποίο προσπαθεί να υποβαθμίσει την παρουσία Γάλλων και Ελλήνων επιχειρηματιών, επικεντρώνοντας σε ένα πρόσωπο, το οποίο όμως και με αυτά τα χολερικά που γράφει, δεν υποβαθμίζει, ως προς την καίρια για τις ελληνικές υποθέσεις θέση του.

Γράφει:

' ...Από το 2007 ως το 2011 ο κ. Λε Παπ διετέλεσε αναπληρωτής διευθυντής στο γραφείο της Κριστίν Λαγκάρντ (όταν εκείνη ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας) και αργότερα για τρία χρόνια εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Air France – KLM (2013-2016). Mετά τη θητεία του δίπλα στην κυρία Λαγκάρντ τοποθετήθηκε και παραμένει γενικός επιθεωρητής στο γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών. Στην Ελλάδα, εδώ και έναν σχεδόν χρόνο, ο κ. Λε Παπ είναι ο πρόεδρος του πανίσχυρου Εποπτικού Συμβουλίου του Υπερταμείου όπως σωστά γράφει το ΑΠΕ.

Τι σημαίνει όμως αυτός ο τίτλος; Σημαίνει ότι ο ίδιος κρατάει στα χέρια του και το καρπούζι και το μαχαίρι της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (έτσι ονομάζεται επισήμως το υπερταμείο) καθώς όπως ορίζει το Μνημόνιο 3 όλες οι αποφάσεις θα πρέπει να εγκρίνονται από το πενταμελές εποπτικό συμβούλιο. Το πρόβλημα είναι ότι δύο από τα πέντε μέλη διορίστηκαν και ελέγχονται από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών που είναι δανειστές της χώρας. Πρόκειται για τον πρόεδρο Ζακ Λε Παπ και το μέλος Νταβίντ Βεγκάρα ο οποίος είναι Ισπανός. Τα δύο αυτά στελέχη μπορούν να μπλοκάρουν ότι θέλουν εφόσον κάθε απόφαση λαμβάνεται, σύμφωνα με το νόμο που ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν ομονοήσουν οι τρεις Έλληνες του εποπτικού συμβουλίου που διόρισε η κυβέρνηση δεν μπορούν να περάσουν τίποτα. Οι τρεις είναι το στέλεχος της ΤτΕ Γιώργος Ταβλάς και η λεγόμενη «παρέα της Αίγινας», ο Γιώργος Σταμπουλής, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Όλγα Χαρίτου, στέλεχος του τραπεζικού κλάδου και σύζυγος του βουλευτή Β' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορου Παπαδόπουλου. Κάτω από το εποπτικό λειτουργεί το διοικητικό συμβούλιο με διευθύνουσα τη Ράνια Αικατερινάρη.

Εκτός από τα ΕΛΤΑ, τον ΟΑΣΑ και το 34% της ΔΕΗ, στο Υπερταμείο θα περάσουν σύμφωνα με την τελευταία επικαιροποίηση του μνημονίου το 51% της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ για την οποία ενδιαφέρεται η Γαλλική SUEZ. Το ερώτημα που προκύπτει είναι πως γίνεται αυτός που «πουλάει» να εμφανίζεται στη λίστα αυτών που προσήλθαν ως ενδιαφερόμενοι ακόμη και για το νερό της Θεσσαλονίκης.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας