Κυριακή - 18 Φεβρουαρίου 2018
Tuesday, 30 January 2018 11:08

Κοτζιάς: Αμετάφραστο στη γλώσσα της πΓΔΜ το νέο όνομα της χώρας

Κοτζιάς: Αμετάφραστο στη γλώσσα της πΓΔΜ το νέο όνομα της χώρας

«Το δεύτερο στοιχείο του ονόματος θα περιλαμβάνει τη Μακεδονία ως γεωγραφικό χώρο».

Αίθουσα Σύνταξης

Σε σημαντικές αποκαλύψεις αναφορικά με τον τρόπο που σκέφτεται η Ελληνική κυβέρνηση να διαχειριστεί τις διαπραγματεύσεις για το όνομα της πΓΔΜ, προχώρησε απόψε το βράδυ σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών.

Όπως τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς για την ελληνική πλευρά «έχει μεγάλη σημασία η λέξη που θα χρησιμοποιηθεί για σύνθετη ονομασία να μην είναι στα αγγλικά, αλλά στη γλώσσα ή τις γλώσσες της χώρας. Κατά τη γνώμη μας -αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει στο τέλος- πρέπει να είναι αμετάφραστη», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών και έφερε ως παράδειγμα το όνομα της Σρι Λάνκα, σημειώνοντας πως είναι αμετάφραστο.

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό θα περιλαμβάνει τέσσερα στάδια:

- Ποιο θα είναι το όνομα - το περιεχόμενό του και το «επίθετό» του. Ο κ. Κοτζιάς, μάλιστα, σημείωσε ότι το δεύτερο στοιχείο του ονόματος θα περιλαμβάνει τη Μακεδονία ως γεωγραφικό χώρο.

- Αν θα είναι μία ή δύο λέξεις.

- Αν θα διατυπωθεί στη γλώσσα της χώρας (σλαβικά) ή σε διεθνή γλώσσα (αγγλικά).

- Αν θα είναι αμετάφραστο ή όχι.

«Θέλουμε τη λύση του ζητήματος της ονομασίας για εθνικούς, γεωστρατηγικούς, πολιτικούς, οικονομικούς λόγους, καθώς και για να διασφαλίσουμε σχέσεις καλής γειτονίας με τη γείτονα», υπογράμμισε και είπε επίσης ότι ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς πρότεινε τέσσερα ονόματα στα σλαβικά.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Κοτζιάς η Ελλάδα θα παρουσιάσει ένα Σύμφωνο στη βάση μιας θετικής ατζέντας ανάπτυξης των σχέσεων με την πΓΔΜ, ενώ συμπλήρωσε ότι στο συγκεκριμένο Σύμφωνο θα περιλαμβάνονται όλα τα ανοιχτά ζητήματα σε σχέση με το όνομα, με ειδικό κεφάλαιο για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού, με αναφορές στη διεθνή και περιφερειακή θέση του κράτους και τη θετική ατζέντα για την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η όποια συμφωνία θα έρθει στη Βουλή, και συμπλήρωσε πως οι ΑΝΕΛ έχουν δικαίωμα στη διαφορετική άποψη σημειώνοντας πως και μέσα στα ίδια τα κόμματα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

Τέλος, ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση σχετικά με τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «όλοι ζητάνε από εμάς πράγματα που δεν έγιναν ποτέ πριν», συνέστησε «να μη σηκώνουν τον πήχη αυτοί που τον παρέδωσαν» και σχολίασε ότι παρελθούσες κυβερνήσεις δεν είχαν αποτρέψει την καταχώρηση της «μακεδονικής» γλώσσας στον ΟΗΕ το 1977, ενώ έκαναν λάθος χειρισμούς μετέπειτα, στις σχετικές συζητήσεις στον ΟΗΕ επί μία τριετία (1992-1994), καθώς δεν έστειλαν εκπροσώπους. Στηλίτευσε τη θέση της αντιπολίτευσης η οποία υποβάθμισε την εξαγγελία του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεβ για τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και του αυτοκινητόδρομου, αναρωτώμενος αφού ήταν κάτι τόσο ασήμαντο, γιατί δεν κατάφεραν να το εξασφαλίσουν προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αναφορικά με την τρέχουσα διαπραγμάτευση, τόνισε ότι «αυτό που κάνουμε είναι το πατριωτικά και εθνικά ορθό», ενώ «αυτό που κάνει η ΝΔ μπορεί να είναι το... κομματικά ορθό». Δεν παρέλειψε να απαντήσει και στους ισχυρισμούς περί μυστικής διπλωματίας, αποσαφηνίζοντας ότι ο ίδιος κάνει διπλωματία με υπηρεσιακούς παράγοντες, όχι με εξωθεσμικούς παράγοντες, όπως έκαναν προηγούμενες κυβερνήσεις.

Συνάντηση Κοτζιά-Νίμιτς για το Σκοπιανό
Το ραντεβού θα γίνει την Τρίτη το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών
Συνάντηση με τον προσωπικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, θα έχει αύριο στις 13:30 υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Κοτζιάς θα παραθέσει γεύμα εργασίας προς τιμήν του κ. Νίμιτς

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας