Σάββατο - 24 Φεβρουαρίου 2018
Friday, 07 April 2017 09:18

Κοτζιάς: Οι σχέσεις Ελλάδας-Βρετανίας είναι μακράς πνοής και με μεγάλο μέλλον

Κοτζιάς: Οι σχέσεις Ελλάδας-Βρετανίας είναι μακράς πνοής και με μεγάλο μέλλον

Τετ α τετ με τον Μπόρις Τζόνσον είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Αίθουσα Σύνταξης

Τις στενές σχέσεις Ελλάδας- Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) επιβεβαίωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκος Κοτζιάς και Μπόρις Τζόνσον. Σε μία ιδιαίτερα εγκάρδια κατ' ιδίαν συνάντηση, η οποία ξεπέρασε το δίωρο, οι δύο υπουργοί είχαν μία εκτεταμένη και αναλυτική συζήτηση για τις διμερείς σχέσεις στην μετά Brexit εποχή, το Κυπριακό, τη Συρία, τα Δυτικά Βαλκάνια, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

«Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ιστορικές, είναι σχέσεις μακράς πνοής και με μεγάλο μέλλον» τόνισε ο κ. Κοτζιάς επισημαίνοντας ότι «σεβόμαστε την απόφαση του βρετανικού λαού και θέλουμε να διαμορφώσουμε ανάμεσα στην ΕΕ και το ΗΒ την κάλλιστη δυνατή συμφωνία που να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές με φιλία και όχι εκδικητικότητα».

Και πρόσθεσε: «Θέλουμε η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ να γίνει συντεταγμένα και με σχέδιο, με τρόπο που να παραμείνει το ΗΒ όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ΕΕ και με τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με κράτη όπως είναι η Ελλάδα. Θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες που θα υπάρξουν από την αποχώρηση της Βρετανίας και να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητές μας. Προσδιορίζουμε όχι την κατάργηση των σχέσεων αλλά τις σχέσεις μας σε νέα πλαίσια. Γι' αυτό το σκοπό κάνουμε έντιμες και ανοιχτές συζητήσεις. Θέλουμε οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη ΕΕ και τη Βρετανία να είναι έξυπνες και να γίνουν με τρόπο ψύχραιμο. Γνωρίζουμε ότι πάντα τα πλεονεκτήματα μιας συμφωνίας συνοδεύονται και από υποχρεώσεις. Και θέλουμε να εξασφαλίσουμε τη συνεργασία ανάμεσα στις δυο πλευρές σε όσο το δυνατόν πιο πολλούς τομείς, με όσο το δυνατόν πιο μεγάλο βάθος, προστατεύοντας βέβαια τα δικαιώματα των πολιτών μας».

Ο κ. Κοτζιάς έκανε ειδική αναφορά στα τρία θέματα που απασχολούν τη χώρα μας: την αποτροπή αρνητικών δημοσιονομικών επιπτώσεων από το Brexit, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Eλλήνων εργαζομένων και φοιτητών στο ΗΒ και το αντίστοιχο των Βρετανών- γύρω στις 45.000- που ζουν την Ελλάδα καθώς και την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στο εμπόριό μας, σε αγαθά, αλλά και στις υπηρεσίες, και βεβαίως στον τουρισμό καθώς η χώρα μας κάθε χρόνο φιλοξενεί εκατομμύρια Βρετανούς.

Το Brexit, όπως υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς «δεν οφείλεται μόνο στην απόφαση του βρετανικού λαού αλλά και στο πως αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια η ΕΕ. Μία ΕΕ που έχει κρίσεις αλλά και κρίση στη διαμόρφωση μηχανισμού λύσης αυτών των κρίσεων. Μία ΕΕ που δεν έχει επάρκεια σε οράματα, που δεν έχει επαναπροσδιορίσει τις αξίες τις δικές της και πως τις βλέπει να λειτουργούν στον 21ό αιώνα» σημειώνοντας ότι «συχνά είμαστε μία ΕΕ που περιορίζουμε το είναι μας σε ορισμένα εργαλεία της διπλωματίας και μάλιστα ορισμένα από αυτά αρνητικά»

Αναφορικά με το Κυπριακό ο κ. Κοτζιάς είπε ότι συζητήθηκε αναλυτικά: «Είμαστε δύο άνθρωποι που θέλουμε να αναζητήσουμε ορθές, δίκαιες και έξυπνες λύσεις» είπε και αναφέρθηκε στη σταθερή θέση της Ελλάδας ενάντια στο να έχουν τρίτες δυνάμεις εγγυητικά δικαιώματα παρεμβάσεων, ή στρατό στην Κύπρο.

Παράλληλα συζητήθηκε, όπως είπε, και η κατάσταση, όπως αυτή εξελίσσεται στην Συρία, καθώς και οι πρωτοβουλίες που έχει πάρει το Ηνωμένο Βασίλειο σε διεθνείς οργανισμούς γι αυτό το ζήτημα. «Είμαστε ενάντια στους άδικους πολέμους και στην τρομοκρατία και έχουμε καταδικάσει και οι δύο χώρες την πολύνεκρη επίθεση στην Συρία» πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και πως μπορούν να στηριχθούν στην ανάπτυξη τους ήταν επίσης ένα από τα θέματα συζήτησης καθώς και η ανάγκη να βρεθούν τρόποι για την ασφάλεια και τη σταθεροποίηση στην Ανατολική Μεσόγειο. Επ' αυτού ο κ. Κοτζιάς κάλεσε τον κ. Τζόνσον να συμμετάσχει στη Διάσκεψη των Νοτιο- ευρωπαϊκών και αραβικών κρατών στη Ρόδο που με χαρά, όπως είπε ο ίδιος ο Βρετανός ομόλογός του, αποδέχτηκε την πρόσκληση εκτιμώντας ότι αυτές οι πρωτοβουλίες είναι στο σωστό δρόμο.

«Η δίωρη συζήτησή μας δε μας απογοήτευσε, κάθε άλλο μάλιστα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζόνσον. Αναφερόμενος στα όσα συμβαίνουν στη Συρία τόνισε ότι και οι δύο πλευρές εξέφρασαν τον συλλογικό αποτροπιασμό τους «γιατί το καθεστώς 'Ασαντ συνεχίσει να μεταχειρίζεται με αυτό τον τρόπο τους πολίτες της χώρας».

Μολονότι, όπως εξήγησε δεν συζητήθηκε ιδιαίτερα το Brexit τόνισε τη σημασία που έχουν πολύ πιο σημαντικά ζητήματα, όπως οι ιστορικοί δεσμοί φιλίας της Ελλάδος και του ΗΒ, που «προηγούνται και βεβαίως θα παραμείνουν ως έχουν και θα συνεχίσουν στο ίδιο πλαίσιο και μετά της έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

 

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας