Κυριακή - 25 Φεβρουαρίου 2018
Friday, 15 September 2017 11:06

Κουρουμπλής: Γιατί να μην κάνουν μπάνιο;

Κουρουμπλής: Γιατί να μην κάνουν μπάνιο;

Ο υπουργός Ναυτιλίας τόνισε ότι η πετρελαιοκηλίδα «γλίστρησε» από το πλοίο που είχε βυθιστεί.

Αίθουσα Σύνταξης

Σε θαλάσσια ρεύματα απέδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής την εξάπλωση της ρύπανσης από τη βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ» την περασμένη Κυριακή, ενώ διερωτήθηκε γιατί να μην κάνουν μπάνιο όσοι θέλουν όταν απομακρυνθεί το μαζούτ.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το ψάρεμα και το κολύμπι αναρωτήθηκε «γιατί να μην κάνουν μπάνιο;» οι ενδιαφερόμενοι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και τόνισε ότι χρησιμοποιούνται όλα τα ιδιωτικά μέσα σε συνεργασία με τις δυνάμεις του λιμενικού και το ειδικό ευρωπαϊκό σκάφος της EMSA, που διαθέτει πολύ μεγάλη χωρητικότητα.

Όσον αφορά στον χρόνο αντίδρασης των κρατικών μηχανισμών ο υπουργός διαβεβαίωσε πως η αντίδραση υπήρξε άμεση αφού στις 2:30 είχε καταφτάσει εκεί σκάφος του λιμενικού για τη διάσωση του πληρώματος, στις 5:30 επιχειρούσε αντιρρυπαντικό πλοίο και στις 6:14 είχε γίνει η ανάθεση για τη στεγανοποίηση του πλοίου. Όπως εξήγησε μέσα σε αυτό το τετράωρο η πετρελαιοκηλίδα «γλίστρησε» από το πλοίο που είχε βυθιστεί.

Πρόσθεσε μάλιστα πως ούτως ή άλλως, οι υπόλοιπες απαραίτητες ενέργειες δεν μπορούσαν να γίνουν μέσα στη νύχτα αφού το πλοίο έπρεπε πρώτα να εντοπιστεί για να μπουν στα κατάλληλα σημεία οι προστατευτικοί φράχτες.

«Το μαζούτ δεν είναι απλή υπόθεση», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως το Sea Diamond δεν έχει ακόμα στεγανοποιηθεί.

Αιχμές άφησε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής για την «Αγία Ζώνη»

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ στον απόηχο των δηλώσεων του περί ενδεχόμενης παραίτησης του αλλά και της μεγάλης καταστροφής που έχει προκαλέσει η ρύπανση στο Σαρωνικό.

Ο υπουργός άφησε αιχμές για προηγούμενη υπόθεση λαθρεμπορίου καυσίμων, για την οποία είχε ελεγχθεί η πλοιοκτήτρια εταιρεία «Αγία Ζώνη» αλλά και για τον αριθμό των ατόμων πάνω στο δεξαμενόπλοιο την ώρα που ατυχήματος.

Η «Αγία Ζώνη» είχε ερευνηθεί το 2012 και το 2013 για υπόθεση λαθρεμπορίου καυσίμων και είχε τελικώς απαλλαγεί με βούλευμα.

Συγκεκριμένα ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε πως «όταν η επιχείρηση τελειώσει, τα πάντα θα ελεγχθούν, δεν έχουμε λόγο να προστατεύσουμε κανέναν». Ενώ σχολίασε πως στο παρελθόν δύο πλοία της εταιρείας είχαν κατασχεθεί για λαθρεμπόριο ενώ και την ώρα της βύθισης του δεξαμενόπλοιου, στο πλοίο βρίσκονταν μόνο δύο άτομα ενώ θα έπρεπε να είναι περισσότερα.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε για τον χρόνο αντίδρασης των κρατικών μηχανισμών ότι η αντίδραση υπήρξε άμεση αφού στις 2:30 είχε καταφτάσει εκεί σκάφος του λιμενικού για τη διάσωση του πληρώματος, στις 5:30 επιχειρούσε αντιρρυπαντικό πλοίο και στις 6:14 είχε γίνει η ανάθεση για τη στεγανοποίηση του πλοίου. «Μέσα σε αυτό το τετράωρο η πετρελαιοκηλίδα “γλίστρησε” από το πλοίο που είχε βυθιστεί».

Τέλος σχολίασε πως η έκταση της ρύπανσης οφείλεται στα θαλάσσια ρεύματα ενώ εκτίμησε πως αν ήταν στη διάθεση των αρχών περισσότερα μέσα, «30 ή 40 αντιρρυπαντικά σκάφη», όπως είπε, το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο.

 

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας