Δευτέρα - 19 Φεβρουαρίου 2018
Friday, 29 September 2017 20:55

ΜΑΖΙΚΑ ΕΣΤΡΙΨΑΝ ΔΕΞΙΑ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΠΟΥ ΕΖΗΣΑΝ ΣΤΗ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ!

ΜΑΖΙΚΑ ΕΣΤΡΙΨΑΝ ΔΕΞΙΑ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΠΟΥ ΕΖΗΣΑΝ ΣΤΗ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ!

Ενα προφητικό και αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του ΣΠΗΓΚΕΛ. Στον Παγκόσμιο πόλεμο που η ίδια η Γερμανία προκάλεσε το 1939-40 ηττήθηκε, καταλήφθηκε και σε μέγα μέρος καταστράφηκε.

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Ι. Ντάσκας

Η Δύση αποφάσισε, αντι να την τεμαχίσει σε μικρά ανεξάρτητα κρατίδια (Ρηνανία, Βαυαρία κλπ) να την στήσει στα πόδια της με αδρή χρηματοδότηση και να την ελέγχει στο δυτικό της μέρος.

Η Γερμανία διευκολύνθηκε στα χρέη της της δόθηκε η δυνατότητα να τα επιστρέψει όποτε γίνει ξανά ενιαίο με την Ανατολική Γερμανία κράτος. Τότε υπολόγιζαν ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ και χώρες όπως η Ελλάδα δεν θα πάρουν ποτέ τις αποζημιώσεις τους και τα αναγκαστικά δάνεια.
Σήμερα στα 2017 ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τον πιο επίσημο τρόπο δηλώνει ότι οι οφειλές προς την Ελλάδα είναι ζήτημα ανοιχτό και υπαρκτό.

Image result for ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Τότε, στην δεκαετία του 1955-1965 η Γερμανία διευκολύνθηκε με κίνητρα να εισάγει εργατικό προσωπικό από χώρες στις οποίες χρωστούσε, όπως η Ελλάδα, η Γιουγκοσλαβία η Πολωνία. Και από τη Ρωσία και τις χώρες του Ανατολικού Μπλόκ γενικά πήρε πίσω εκατομμύρια "γερμανικής" καταγωγής, αλλά και πολλούς άλλους.
Ετσι απέκτησε φτηνό εργατικό προσωπικό σε όλα τα επίπεδα και ανοικοδομήθηκε.

Η Αγκελα Μέρκελ ήταν και είναι ένα τυπικό δείγμα.

Image result for ΑΓΓΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ  ΤΟΠΛΕΣ

Ηταν κόρη μιας φτωχής οικογένειας, ζούσε με τον κλασσικό ανέμελης "απελευθέρωσης" τρόπο της σοσιαλιστικής Γερμανίας (ακόμα κυκλοφορούν οι ολόγυμνες φωτογραφίες της με ίδιου στυλ φίλες) και η πτώση του τείχους τη βρήκε στα 30κάτι της.

 

Image result for ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ ΜΙΚΡΗ

Ο Χέλμουτ Κόλ επεκτείοντας το κόμμα του στην Ανατολική Γερμανία ανέδειξε μέσα από τοπικιούς μηχανισμούς την Αγκελα Μέρκελ και καθώς η Ανατολική Γερμανία κάθε άλλο παρά την Αριστερά ήθελε, λογω των πικρών σοβιετικών εμπειριών και αποτελεσμάτων η Μέρκελ ήταν το ιδανικό πρόσωπο για να απορροφήσει η γερμανική Δεξιά όλη την Ανατολική Γερμανία και να σβήσει απο το χάρτη το κομμουνιστικό παρελθόν και Κόμμα.

Image result for ΧΕΛΜΟΥΤ ΚΟΛ

Αυτό και έγινε τόσο εύκολα, όσο δείχνει ότι το πιο μεγάλο ποσοστό σκληρής ακροδεξιάς βρίσκεται στην Ανατολική Γερμανία.
Καθόλου τυχαίος δεν είναι ο μέγας αριθμός των αριστερών που κινήθηκαν και σε αυτές τις εκλογες, όχι προς του Πράσινους ή τους Φιλελεύθερους, η τους σοσιαλδημοκράτες ή τους Κεντροδεξιούς αλλά προς το ακροδεξιό κόμμα "για να αναζητήσουν τη γερμανική ταυτότητά τους"
Όπως ήδη έχει καταγραφεί ο φόβος της αλλοίωσης του γερμανικού πληθυσμού από πρόσφυγες ήταν και το κύριο κριτήριο στις εκλογές αυτές.

Και αν το κύριο κριτήριο ήταν αυτό, τότε είναι πολύ ηχηρή η απάντηση στην Αγκελα Μέρκελ και στην προσπάθειά της να δείξει ότι είναι ευπρόσδεκτη η αλλαγή σύνθεσης του πληθυσμού με τα γνωστά φιλιά με τους πρόσφυγες.
Καθόλου τυχαία το ακροδεξιό Κόμμα δεν στόχευσε ειδικά τον μεγάλο πληθυσμό που πήγε στη Γερμανία από την Σοβιετική Ενωση και ένιωθε γερμανικής καταγωγής.
Εκεί απέκτησε το συμπαγέστερο και φανατικότερο κοινό.

Image result for ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΟ 60

Ενα πολυσήμαντο ρεπορτάζ για τα αίτια της στροφής των Γερμανών προς την άκρα δεξιά και την ανησυχία τους για το μεταναστευτικό ρεύμα δημοσίευσε το "Σπήγκελ" στις 9 Σεπτεμβρίου 2017 και ήταν προφητικό και αυτό, ως προς το αποτέλεσμα των εκλογών, που έγιναν 20 ημέρες μετά.

Το ρεπορτάζ μεταφράστηκε και δημοσιεύθηκε στην νομικού περιεχομένου ηλεκτρονική εφημερίδα "ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ" από τον δικηγόρο Αλέξανδρο Ι. Ντάσκα και είναι το εξής:

Στροφή προς τα δεξιά στην "Μικρή Μόσχα" / Rechtsruck in "Klein-Moskau"

Συντάκτης: Αλέξανδρος Nτάσκας 

Γερμανοί της Ρωσίας στην Εναλλακτική Για την Γερμανία (AfD)

Image result for ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ

Υπό την ηγεσία του Χέλμουτ Κολ, οι Γερμανοί της Ρωσίας ψήφιζαν συχνά την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU). Τώρα αποκτά μεγάλη επιρροή η AfD, γιατί οι επαναπατρισθέντες από την Σοβιετική Ένωση θεωρούν ότι δεν μπορούν να αναγνωρίσουν πια την Γερμανία τους.

 
Του Γιαν Φρίντμαν, Πφόρτσχαϊμ
 
Υπάρχει μία πρόταση, στην οποία ο Βάλντεμαρ Μπίρκλε καταφεύγει συνέχεια, όταν διηγείται την ιστορία της ζωής του: "Νιώθαμε πάντοτε Γερμανοί", λέει ο Μπίρκλε, σε έναν βοηθητικό χώρο του συνεδριακού κέντρου του Πφόρτσχαϊμ.
 
Τότε, όταν ο Στάλιν εκδίωξε την οικογένειά του από την περιοχή εγκατάστασής τους επί του Βόλγα και την εξόρισε στην Σιβηρία. Αργότερα, στο Καζακστάν, όπου οι γονείς του έπρεπε να μετεγκατασταθούν, με το βλέμμα πάντοτε προς την Δύση, στην παλιά πατρίδα και ακόμη πιο πέρα. Αργότερα πάλι, το έτος 1990 όταν ο Χέλμουτ Κολ έφερε αυτόν και τους συμπατριώτες του στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.
 
Ο Μπίρκλε ήταν 17 ετών, όταν ήλθε από το Καζακστάν στην Γερμανία. Εργάστηκε αρχικά ως ξυλουργός, αλλά τώρα πωλεί τεχνικό εξοπλισμό για μία εταιρεία. Στην αρχή ένιωθε δεμένος με την CDU, εξηγεί ο Μπίρκλε. Αλλά με την πάροδο του χρόνου αποξενώθηκε από το κόμμα, διότι η CDU "έχει χάσει τον δρόμο της". Το βράδυ των εκλογών του 2013 για το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ήλθε η ρήξη: Σε ένα εκλογικό πάρτυ της AfD εγγράφηκε ο Μπίρκλε στο τότε νεαρό κόμμα.
 
Related image
 
To 2017, o 44χρονος με την αυστηρή χωρίστρα είναι ο ίδιος υποψήφιος με την AfD για το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. H φωτογραφία του έχει γίνει πλακάτ στους δρόμους της πόλης της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Ο Μπίρκλε εκφωνεί την ομιλία του στην προεκλογική συγκέντρωση με αντιληπτή προφορά, στέκεται δίπλα στα ανθρωπίνου μεγέθους τρία αρχικά γράμματα της AfD πάνω στην σκηνή. Ο Μπίρκλε φωνάζει στην αίθουσα: "Αν δεν καταφέρουμε να αλλάξουμε την κυβέρνησή μας, θα αλλάξει εμάς η κυβέρνησή μας".   
 
Άμεση εκλογή στο τοπικό Κοινοβούλιο
 
Η ΑfD δεν διοργανώνει την κεντρική προεκλογική της συγκέντρωση αυτή την εβδομάδα στην πρωτεύουσα, το Βερολίνο, ή κάπου αλλού, όπως στη Δρέσδη. Επέλεξε το Πφόρτσχαϊμ, μία πόλη περίπου 120.000 κατοίκων, ανάμεσα στην Καρλσρούη και την Στουτγκάρδη. Η ηγεσία του κόμματος θεωρεί το Πφόρτσχαϊμ ως το προπύργιό της στην Δύση: Στις τοπικές εκλογές του 2016, η AfD κατάφερε εδώ την άμεση εκλογή της στο τοπικό Κοινοβούλιο. 
 
Ο αποφασιστικός παράγοντας ήταν ότι στην άλλοτε βιομηχανική και παραγωγό κοσμημάτων πόλη ζουν δυσανάλογα πολλοί Γερμανοί της Ρωσίας. Πάνω από 8.000 μόνο στον οικισμό Haidach, στην επονομαζόμενη ως "Μικρή Μόσχα" του Πφόρτσχαϊμ, όπου καλοδιατηρημένες πολυκατοικίες εναλλάσσονται με σειρές μονοκατοικιών. Εδώ ψήφισαν στις τοπικές εκλογές την AfD σε ποσοστό άνω του 40%. 
 

Ο υποψήφιος Μπίρκλε απέχει ωστόσο πολύ από μία άμεση εκλογή στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Όμως ο πολιτικός από την κοινότητα των Γερμανών της Ρωσίας θα έχει ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από το 11%, που προφήτευσε για την AfD στην Βάδη-Βυρτεμβέργη αυτήν την εβδομάδα μία δημοσκόπηση του SWR και της Stuttgarter Zeitung.
 
Ο άνθρωπος της AfD εκφράζει ένα αίσθημα που ενώνει πολλούς Γερμανούς της Ρωσίας. Πιστεύουν ότι οι δικές τους συντηρητικές αξίες δεν έχουν πλέον ζήτηση στην Γερμανία, η παραδοσιακή οικογένεια, το στήριγμα στην χριστιανική πίστη, η τήρηση των παραδοσιακών εθίμων. 
 
Πολλοί Γερμανοί της Ρωσίας υποστηρίζουν επιπλέον την άποψη ότι οι πρόσφυγες από τον αραβικό κόσμο ήταν περισσότερο ευπρόσδεκτοι και ότι απέκτησαν πρόσβαση σε δημόσιες παροχές, για τις οποίες οι ίδιοι έπρεπε να αγωνιστούν σκληρά για να αποκτήσουν - μία αμφισβητούμενη θέση, δεδομένων των ευκαιριών που είχαν οι τότε έτοιμοι προς ενσωμάτωση επαναπατριζόμενοι. 
 
Πίστη σε θεωρίες συνωμοσίας
 
Σε αυτά προστίθεται το γεγονός ότι ορισμένοι ήδη από την Σοβιετική Ένωση είχαν εσωτερικεύσει στάσεις εχθρικές προς τους ξενούς και το Ισλάμ. Είναι πρόθυμοι να πιστέψουν σε θεωρίες συνωμοσίας, τις οποίες τροφοδοτούν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης - όπως στην περίπτωση "Λίζα", στην οποία χιλιάδες Γερμανοί της Ρωσίας διαδήλωσαν κατά της προσφυγικής πολιτικής της Καγκελαρίου.
 
Η AfD έχει προσανατολίσει σθεναρά την κεντρική προεκλογική της συγκέντρωση στους Γερμανούς της Ρωσίας. "Δεν μπορούμε να αντέξουμε την εχθρότητα προς την Ρωσία, και δεν την θέλουμε κιόλας", επισημαίνει ο κορυφαίος υποψήφιος Αλεξάντερ Γκάουλαντ, στην γεμάτη από περισσότερους από χίλιους ακροατές αίθουσα. 
 
Πριν από τις ομιλίες των υποψηφιών της AfD, στην αίθουσα προβάλλεται ένα σόου με διαφάνειες, υπό τους ήχους του τραγουδιού του Μαξ Γκίζινγκερς "80 εκατομμύρια": Ασπρόμαυρες εικόνες από νοικοκυρές στα ψώνια από τα πρώτα χρόνια της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, των φερόμενων ως παλιών καλών εποχών. Στη συνέχεια, έγχρωμες εικόνες του σήμερα, άδεια καταστήματα στο Πφόρτσχαϊμ. Εκεί και το σλόγκαν: "Πάρε την χώρα σου πίσω!"
 
 
Φιλοξενούμενη ομιλητής είναι η Έρικα Στάινμπαχ, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εκδιωγμένων (σ.σ. από τα εδάφη που έχασε η Γερμανία στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο)  και βουλευτής που αποχώρησε από την CDU. Εκφωνεί λόγο που διακόπτεται πολλές φορές από συνθήματα "Η Μέρκελ πρέπει να φύγει", στο τέλος το κοινό αποθεώνει "Έρικα, Έρικα". Η Μέρκελ, λέει η Στάινμπαχ, "έχει βλάψει σοβαρότατα και μακροπρόθεσμα την Γερμανία". "Ακόμα κι αν η Μέρκελ ήταν αδελφή μου: Δεν μπορώ να συστήσω σε κανέναν να ψηφίσει ένα κόμμα, το οποίο θα ανεβάσει εκ νέου την Μέρκελ στον θρόνο."
 
"Τότε ήλθαν Γερμανοί σε Γερμανούς"
 
Η Στάινμπαχ βλέπει την διαφορά ανάμεσα στους επαναπατρισθέντες και τους πρόσφυγες ως εξής: "Τότε ήλθαν Γερμανοί σε Γερμανούς." Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, αυτοί έτυχαν χειρότερης μεταχείρισης από ό,τι οι μετανάστες σήμερα. Η Στάινμπαχ υπερασπίζεται τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν. Αυτός τουλάχιστον, σύμφωνα με εκείνη, επιτρέπει να νομιμοποιηθούν οι πολιτικές του αντιλήψεις μέσω του Κοινοβουλίου. "Εμείς στην Γερμανία μόνο να ονειρευτούμε κάτι τέτοιο μπορούμε", λέει η Στάινμπαχ.
 
Ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης νεολαίας της AfD εξηγεί στο φουαγιέ τον υπολογισμό πίσω από την εμφάνισή της: "Η Στάινμπαχ εκπέμπει κύρος. Πολλοί ψηφοφόροι που είναι ακόμα αναποφάσιστοι, θα έλθουν τώρα στην AfD". Η ΑfD είναι το μόνο κόμμα που πρεσβεύει τις συντηρητικές αξίες, λέει η Έλενα Ρόον, μία 40χρονη, συνεργάτις του κόμματος από την Μέση Φρανκονία.
 
Η Ρόον, μέλος της AfD από το 2014, ασχολείται με τα συμφέροντα των Γερμανών της Ρωσίας στο κόμμα. "Έπρεπε να αποδείξουμε ότι ήμαστε Γερμανοί, έπρεπε να φέρουμε τους τίτλους σπουδών μας", ισχυρίζεται η Ρόον. Οι άνθρωποι από τις αραβικές χώρες μπορούν να έρθουν χωρίς μεγάλους περιορισμούς.
 
Ωστόσο: "Εμείς δεν είμαστε μετανάστες, αλλά παλιννοστούντες. Πάντοτε κρατούσαμε ψηλά τις γερμανικές αξίες. Σήμερα, οι άνθρωποι αυτοί νιώθουν ξεχασμένοι." Ο σύντροφος της Ρόον, Άλμπερτ Μπράινινγκερ, 42 ετών, είναι ο Επιτετραμμένος στην Ρηνανία-Παλατινάτο για τους Γερμανούς της Ρωσίας και επαναπατρισθείς ο ίδιος. Δηλώνει: "Βλέπουμε τώρα, πώς κάποιος μας ληστεύει την πατρίδα."
 
Περίπου 1,5 εκατομμύρια επαναπατρισθέντες με δικαίωμα ψήφου
 
Η [Χριστιανοδημοκρατική] 'Ενωση αναγνώρισε μόλις πρόσφατα τον κίνδυνο που απειλεί την άλλοτε εκλογική της πελατεία. Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, έχουν δικαίωμα ψήφου περίπου 1,5 εκατομμύρια επαναπατρισθέντες και σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις η CDU και η CSU (Χριστιανοκοινωνιστική Ένωση) μπορούσαν να υπολογίζουν στις ψήφους τους. Αυτός ο αυτοματισμός πλέον είναι παρωχημένος.
 
Μόλις στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας ίδρυσε η Ένωση στην Βάδη-Βυρτεμβέργη το "Δίκτυο Επαναπατρισθέντων και Παλιννοστούντων" εντός του κόμματος. Θέλουν να ξαναπιάσουν το νήμα του διαλόγου, όπως λέει ο πρόεδρος του κόμματος στο κρατίδιο Τόμας Στρομπλ, του οποίου ένα τμήμα είχε διαρραγεί πλήρως. Την προηγούμενη εβδομάδα, η CDU έκανε στοχευμένη προεκλογική καμπάνια στην συνοικία Χάινταχ. 
 
Εν όψει της επέλασης της AfD ιδίως μεταξύ των νέων Γερμανών της Ρωσίας, είναι πλέον αμφίβολο αν η Ένωση μπορεί να γεφυρώσει βραχυπρόθεσμα αυτό το ρήγμα. Στο Πφόρτσχαϊμ, η AfD έχει εδραιωθεί ήδη στην κοινότητα. "Υπάρχουν πάλι άνθρωποι που πήγαινουν πόρτα-πόρτα και πάλι στους δρόμους", επισημαίνει ο Μπερντ Γκέγκελ, βουλευτής του τοπικού κοινοβουλίου από την περιφέρεια του Εντς, σχετικά με τον ανταγωνισμό. "Οι Μάρτυρες της Άνγκελα είναι στην πόρτα".
 
(Der Spiegel, 09.09.2017)

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας