Δευτέρα - 19 Φεβρουαρίου 2018
Monday, 29 May 2017 11:46

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΝΙΚΗΣΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΗ..." ΣΟΦΙΑ ΛΟΡΕΝ"

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΝΙΚΗΣΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΗ..." ΣΟΦΙΑ ΛΟΡΕΝ"

Ο μακροβιότερος των "δεινοσαύρων" είχε πετάξει έξω και την...Σοφία Λόρεν.

Γιάννης Ντάσκας

Ο τελευταίος των πολιτικών δεινοσαύρων Κώστας Μητσοτάκης πέθανε μια ώρα μετά την είσοδο της 29ης Μαίου 2017 και 4 μήνες και 19 ημέρες πριν μπει στα 100 του χρόνια!
Ετσι έγινε εκείνος που απο την λεγόμενη τριάδα Καραμανλή-Παπανδρέου, Μητσοτάκης έζησε τα περισσότερα χρόνια και μάλιστα με ενεργό έως και το θάνατό του συμμετοχή στα κοινά.

Πέθανε στην δεύτερη καλύτερη "επιλογή" του μας είπε άνθρωπος που ήταν χρόνια κοντά του.

Η πρώτη θα ήταν να προλάβει να δει τον Κυριάκο πρωθυπουργό.
Η δεύτερη να προλάβει να τον δει αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και "εν δυνάμει πρωθυπουργό".Ηταν μόνο 4,5 μήνες μεγαλύτερος απο τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος πέθανε πριν 21 χρόνια και 11 χρόνια μικρότερος από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος πέθανε πριν 19 χρόνια.

Εθεωρείτο "πατριάρχης" της γερμανικής "σχολής" στην Ελλάδα, αν και οι Γερμανοί τον έριξαν το 1993 επειδή δεν ήταν "πολύ συνεργάσιμος" στην προοπτική κυριαρχίας της ΖΗΜΕΝΣ μετά την διαβόητη διανομή που είχε γίνει μεταξύ αυτής και της ΙΝΤΡΑΚΟΜ επι Οικουμενικής Κυβέρνησης του Τζανετάκη.

Οι συγκρούσεις του με τον Ανδρέα Παπανδρέου ξεκίνησαν για το "δαχτυλίδι" διαδοχής της Ενωσης Κέντρου και κατέληξαν σύγκρουση της αμερικανικής και της γερμανικής σχολής, αν και αυτά ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν με κάποιο επίσημο τρόπο καθώς ο μεν Παπανδρέου ήταν στεθρά "αμερικανός" για όσους καταλάβαιναν, ο δε Μητσοτάκης διατηρούσε τόση ανεξαρτησία και απόσταση απο την γερμανική πλευρά όσο δείχνει η ανατροπή του με γερμανικό δάχτυλο και αφανή πρωταγωνιστή την οικογένεια σημερινού μεγαλοπαράγοντα των ΜΜΕ.

Παρότι ξεκίνησε δικό του Κόμμα τους Φιλελεύθερους με βουλευτή τον Παύλο Βαρδινογιάννη μέχρι το τέλος της ζωής του η οικογένειά του ποτέ δεν τα πήγαινε καλά με τον Πατριάρχη Βαρδή Βαρδινογιάννη.

Απο νωρίς είχε γίνει τόσο ισχυρός πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά όσο δείχνει ότι στη δεκαετία του 1960 το περίφημο ξενοδοχείο "ΝΤΙ ΡΟΝ" στις όχθες της λίμνης στη Γενεύη "πέταξε "έξω απο σουίτα την περίφημη Σοφία Λόρεν γιατί είχε κλείσει την σουίτα ο Μητσοτάκης και δεν μπορούσε να παρατείνει την παραμονή της εκεί, όπως επιθυμούσε εκτάκτως, η περίφημη ηθοποιός...

Κορυφαία πολιτική στιγμή του το 1978 όταν "τα βρήκε" με τον σφοδρό αντίπαλό του Κώνσταντίνο Καραμανλή, σε ένα κόμμα εχθρικότατο. Μέσα σε 6 χρόνια έγινε μετρό σαρωτικό πρόεδρος αυτού του Κόμματος, δημιούργησε γενιά νεαρών δική του, τόση, ώστε και σήμερα να αποτελεί ισχυρότατο πόλο και δεύτερο σε δύναμη μετά τον καραμανλικό πόλο στη Νέα Δημοκρατία.

Η κηδεία του θα γίνει από την Μητρόπολη της Αθήνας την Τετάρτη 1η Ιουνίου και η ταφή του θα γίνει δίπλα στην αγαπημένη του Μαρίκα την Πέμπτη στα Χανιά.
Με την Μαρίκα είχαν αποκτήσει τη Ντόρα, τον Κυριάκο, την Κατερίνα και την Αλεξάνδρα.

Από τους τρεις "δεινόσαυρους" ήταν ο μόνος που διατήρησε ουσία και τύποις τον γάμο και την στενή επαφή με την οικογένειά του.

Πολλοί "μετρούσαν" στα "παιδιά" του και έναν πέμπτο, τον δημοσιογράφο Στέλιο Νικηφοράκη, οποίος θα μπορούσε να έχει αναδειχθεί σε σοβαρό παράγοντα στην πολιτική (είχε εκλεγεί και βουλευτής) αλλά παρέμενε δίπλα στον Κ. Μητσοτάκη, με απόλυτη αφοσίωση, ως την τελευταία του ημέρα, διατηρώντας άριστες ισορροπίες με τα παιδιά του Μητσοτάκη.

Μέχρι τον τελευταίο μήνα διατηρούσε πνευματικές και σωματικές δυνάμεις, περπατούσε, είχε γνώμη και συνομιλούσε με την οικογένειά του.
Είναι ακριβής λοιπόν η ανακοίνωση της οικογένειας για τον θάνατο η οποία αναφέρει:

«Σήμερα στη 01:00 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε από τη ζωή, περιστοιχισμένος από τους ανθρώπους που αγαπούσε και τον αγαπούσαν”.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Εν σχέσει προς την αιωνόβια πορεία του και το γεγονός ότι εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 1946 στα Χανιά σε ηλικία 28 χρόνων...

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης γεννήθηκε στα Χανιά, στις 18 Οκτωβρίου 1918.
Ήταν δευτερότοκος γιός του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Σταυρούλας Πλουμιδάκη και κατάγεται από οικογένεια με μακρά πολιτική παράδοση και είχε συγγενική σχέση με τον ηγέτη των Φιλελευθέρων Ελευθέριο Βενιζέλο.

Καταγόμενος από οικογένεια με πολιτική παράδοση ασχολήθηκε από νωρίς με την πολιτική εκλεγόμενος βουλευτής Χανίων ήδη από τις βουλευτικές εκλογές του 1946.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ενώσεως Κέντρου λαμβάνοντας μέρος στον επονομαζόμενο Ανένδοτο Αγώνα των ετών 1961 – 1963, κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που οδήγησε την κεντρώα παράταξη στην εξουσία έπειτα από μακρά περίοδο παραμονής της στην αντιπολίτευση, καθώς και στην κρίση που ακολούθησε του Ιουλίου του 1965, οπότε ερχόμενος σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου αποχώρησε από την κυβέρνηση μαζί με άλλα στελέχη, χαρακτηριζόμενοι επί τούτου «αποστάτες» και «προδότες» της Ένωσης Κέντρου, σχηματίζοντας τις λεγόμενες «κυβερνήσεις των Αποστατών» (του Αθανασιάδη-Νόβα, του Τσιριμώκου και του Στεφανόπουλου).

Με το ξέσπασμα του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου συνελήφθη και εν συνεχεία μετέβη στο εξωτερικό, όπου και ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση.
Μεταπολιτευτικά δημιούργησε το «Κόμμα Νεοφιλελευθέρων» που εξέλεξε στις εκλογές του 1977 δυο βουλευτές, τον ίδιο και τον Παύλο Βαρδινογιάννη.
Στη συνέχεια (1978) εντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία και την 1η Σεπτεμβρίου 1984 εξελέγη αρχηγός της.

Ηγήθηκε του κόμματος στις εκλογές του 1985, στις οποίες και ηττήθηκε.
Μετά την ήττα παραιτήθηκε και έθεσε εκ νέου θέμα ηγεσίας.
Στις εσωκομματικές εκλογές που ακολούθησαν επανεξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.


Στις δύο βουλευτικές εκλογές του 1989 δεν κατάφερε να κερδίσει την αυτοδυναμία, το πέτυχε όμως σε αυτές της 9ης Απριλίου του 1990, οπότε και σχημάτισε κυβέρνηση υπό την προεδρία του.
Στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 ηττήθηκε και παραιτήθηκε από την ηγεσία της ΝΔ, του απονεμήθηκε δε ο τίτλος του Επιτίμου Προέδρου του κόμματος.
Από τότε εκλεγόταν βουλευτής μέχρι το 2004.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας