Κυριακή - 17 Δεκεμβρίου 2017
Saturday, 11 November 2017 09:01

Μουζάλας για προσφυγικό: Αν έχουμε νέο 2015 θα δούμε τι θα κάνουμε

Μουζάλας για προσφυγικό: Αν έχουμε νέο 2015 θα δούμε τι θα κάνουμε

Προβληματισμένος για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στη χώρα μας εμφανίστηκε ο Γιάννης Μουζάλας παρά τις διαβεβαιώσεις του ότι η κατάσταση θα αντιμετωπιστεί.

Αίθουσα Σύνταξης

"Μαγικά ραβδιά δεν υπάρχουν" δήλωσε, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Σπύρου Λυκούδη.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του Ποταμιού επικαλούμενος αναφορές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αλλά και πρόσφατη επιστολή του δήμαρχου Λέσβου, μίλησε για κατάσταση απόγνωσης και ζήτησε από τον υπουργό να ενημερώσει εάν η εικόνα που παρουσιάζεται στα νησιά το τελευταίο διάστημα μπορεί να βελτιωθεί.

Απαντώντας ο υπουργός εξήγησε ότι λόγω των αυξημένων ροών από τα τέλη του Αυγούστου "έχουμε έναν υπερπληθυσμό που υπερβαίνει τα ανεκτά όρια. Είμαστε σε θέση να το αντιμετωπίσουμε αν όμως οι ροές διπλασιαστούν θα πρέπει να το ξαναδούμε. Το νερό έχει μπει στα αυλάκι αλλά θα ξεχειλήσει αν η βροχή δυναμώσει" ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επαναληφθούν φαινόμενα παρόμοια με εκείνα του καλοκαιριού του 2015. "Αν έχουμε ένα νέο 2015 που δεν θα έχουμε θα δούμε τι θα κάνουμε" υπογράμμισε.

Ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει οι δράσεις για το ξεχειμώνιασμα των μεταναστών με αντικατάσταση των ατομικών σκηνών με οικίστους αλλά και την μεταφορά των πιο ευάλωτων ομάδων στην ενδοχώρα.

Παραδέχθηκε πάντως ότι το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι εκείνο των επιστροφών.

"Έχουμε μεγάλη καθυστέρηση στις επιστροφές" είπε και ενημέρωσε ότι ομάδα νομικών μελετά αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε ότι αφορά την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία αλλά και την μεταφορά τους στην ενδοχώρα.

"Υπάρχει η συμφωνία Ελλάδας- Τουρκίας ζητάμε και από τα δύο μέλη να προχωρήσουν σε αλλαγές όμως αυτό δεν είναι εύκολο" τόνισε ο κ. Μουζάλας.

Για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων για το προσφυγικό έδωσε διευκρινήσεις και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης απατώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη.

Ο σναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι τα κονδύλια που είχαν προυπολογιστεί για την περίοδο μέχρι το 2020 ανέρχονταν στα 454 εκατομμύρια ευρώ ωστόσο όπως είπε έπειτα από διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης το ποσό αυξήθηκε στα 538 εκατομμύρια ευρώ.

"Όχι μόνο δεν χάθηκαν πόροι δηλαδή, όπως παραπλανητικά υποστηρίζεται, αλλά πετύχαμε σημαντική αύξηση των κονδυλίων που αναλογούν στη χώρα μας" δήλωσε ο κ. Χαρίτσης και ανέφερε ότι η απορρόφηση των πόρων αυτών από την Ελλάδα προσεγγίζει σήμερα το 30% όταν η Ιταλία που αποτελεί τη δεύτερη πύλη εισόδου των προσφύγων στην Ευρώπη, έχει απορροφήσει μέχρι στιγμής, μόλις το 6% των κονδυλίων που της αναλογούν.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας