Παρασκευή - 23 Φεβρουαρίου 2018
Friday, 24 March 2017 10:14

ΝΔ: Υπάρχει μόνο ευθύνη της κυβέρνησης

ΝΔ: Υπάρχει μόνο ευθύνη της κυβέρνησης

Η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, στον απόηχο των δηλώσεων του εκπροσώπου του Ταμείου είχε ως προμετωπίδα, πέρα από το "όχι" σε μέτρα και την αντίμετρα, το δριμύ "κατηγορώ" για μία κυβέρνηση, την οποία οι γαλάζιοι σχηματοποιούν με όλα τα…στερητικά άλφα.

Αίθουσα Σύνταξης

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, μέσω των οποίων άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί και από την αντιπολίτευση να δεσμευθεί για την εφαρμογή των μέτρων της νέας συμφωνίας, λίγο πριν αυτή λάβει σάρκα και οστά, αποτέλεσαν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για το γαλάζιο στρατόπεδο, προκειμένου να αναδειχθεί και πάλι με τόνους κατηγορηματικούς η παγιωμένη θέση του.

Την ώρα που ο χρόνος και η διαδικασία της επιστροφής των πιστωτών στην Αθήνα παραμένει τοπίο θολό, στη λήξη του κύκλου των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι αποφασισμένος να κρατήσει μέχρι τέλους της γραμμή της σκληρής στάσης έναντι της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Η κομβική του φράση, όπως αυτή διατυπώθηκε εσχάτως και κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με την οποία "η οδός Πειραιώς δε θα γίνει δεκανίκι" του κυβερνητικού οικοσυστήματος, στέκει και θα συνεχίσει να στέκει γραμμή αταλάντευτη.
Όπως γραμμή αταλάντευτη είναι η επιλογή της φουλ αντεπίθεσης έναντι του Μαξίμου και του κ. Τσίπρα, στους οποίους χρεώνεται αποκλειστικά η ευθύνη για το εν αναμονή δημοσιονομικό πακέτο, που θα έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

"Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για την καθυστέρηση που επιβαρύνει με πρόσθετα μέτρα λιτότητας τους πολίτες. Επομένως, να μην ζητούν από την αξιωματική αντιπολίτευση καμία συνευθύνη. Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η στάση της αντιπολίτευσης. Είναι η ανικανότητα, η ανευθυνότητα και η αναξιοπιστία της κυβέρνησης", διεμήνυσε η οδός Πειραιώς, η οποία "βλέπει" πίσω από τις δηλώσεις Ράις ακόμα ένα ηχηρό καμπανάκι προς την Αθήνα για το γεγονός πως το τελικό deal έχει ακόμα δρόμο μακρύ να τραβήξει μέχρι τον τελικό…λευκό καπνό.
Όπως επισημαίνουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας, οι διεθνείς συμφωνίες δεσμεύουν τη χώρα, ωστόσο δεν είναι "οι πλάκες του Μωυσή", καθώς μπορεί να αλλάξουν.

"Έχει αποδειχθεί ότι τα προγράμματα αυτά δεν είναι ούτε άκαμπτα, ούτε ανελαστικά. Μπορούν να αλλάξουν και προς το καλύτερο, μπορούν και προς το χειρότερο. Αυτό εξαρτάται από την αξιοπιστία και την ικανότητα της εκάστοτε κυβέρνησης", σημειώνουν γαλάζια στελέχη. Ως παράδειγμα, μάλιστα, φέρνουν το 2014. Όταν υπήρχε συγκεκριμένη συμφωνία, αλλά η τότε κυβέρνηση κατάφερε και μείωσε συγκεκριμένους φορολογικούς συντελεστές, όπως στην εστίαση και στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης.

"Τα τελευταία δύο χρόνια, ως αποτέλεσμα της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης έχουν προστεθεί μέτρα που δεν περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2015. Τα μέτρα έφτασαν τα εννέα δισεκατομμύρια και πάμε για νέα μέτρα μετά το 2018. Μία αξιόπιστη κυβέρνηση μπορεί να πετύχει αλλαγές προς το καλύτερο, αρκεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων και των αγορών", αναφέρουν κύκλοι της οδού Πειραιώς.

Παράλληλα, επισημαίνουν πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα επενδύσει στην αξιοπιστία της και στην ικανότητά της να υλοποιήσει διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να επιδιώξει σε μεταβολή προς το καλύτερο μίας πιθανής συμφωνίας. "Εκτιμούμε ότι κανένας δεν θα μπορέσει να αρνηθεί να συζητήσει με μια αξιόπιστη και ικανή κυβέρνηση, το ενδεχόμενο να δοθεί στη χώρα μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο. Ο διαρθρωτικές αλλαγές θα είναι εμπροσθοβαρείς και οι περισσότερες θα υλοποιηθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο", σημειώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας