Κυριακή - 17 Δεκεμβρίου 2017
Tuesday, 21 November 2017 20:13

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ:ΕΤΟΥΤΑ ΕΔΩ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ, ΚΑΚΙΑ ΣΚΟΥΡΙΑ ΤΑ ΠΙΑΝΕΙ !

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ:ΕΤΟΥΤΑ ΕΔΩ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ, ΚΑΚΙΑ ΣΚΟΥΡΙΑ ΤΑ ΠΙΑΝΕΙ !

Το θέμα και το πρόβλημα είναι ούτε ένας, ούτε δυο, αλλά πέντε χιλιάδες τόνοι σκουριάς απο επικίνδυνα υλικά, όπως οι μπαταρίες μολύβδου κλπ.

Γιάννης Ντάσκας

Μια τόσο σοβαρή υπόθεση που έχει βεβαιωθεί με επίσημα πορίσματα απο αρμόδιους Επιθεωρητές, εξαιτίας προφανούς δράσης παραδικαστικού οδηγήθηκε να δικαστεί χωρίς ούτε έναν μάρτυρα κατηγορίας!!!
Αυτό ούτε στη Ζιμπάμπουε δεν θα το κατόρθωναν...

Βαρέα μέταλλα

Κόλαφος για την εταιρία Χούμας ΑΒΕΕ αποτελούν τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων που έγιναν σε δείγματα που ελήφθησαν από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από το πόρισμα, «στο δείγμα της γεώτρησης διαπιστώθηκε σημαντική υπέρβαση στην συγκέντρωση του μολύβδου και των θειικών όντων ως προς τι ανώτερες αποδεκτές τιμές», ενώ «στο δείγμα του βόθρου αστικών λυμάτων διαπιστώθηκαν σημαντικές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων». Μελίγα λόγια οι μετρήσεις έδειξαν μία γενικότερη λειτουργία του εργοστασίου άκρως επιζήμια γα τη δημόσια υγεία, η οποία από ότι φαίνεται δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει.

Image result for σκραπ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ

Επίσης διαπιστώθηκε η μεταφορά στο εξωτερικό επικίνδυνων αποβλήτων, δίχως να υπάρχουν τα σχετικά παραστατικά και οι απαιτούμενες άδειες, τα οποία η εταιρία κλήθηκε να προσκομίσει.

Οι μετρήσεις όμως αυτές δεν ήταν οι τελευταίες που έγιναν στο συγκεκριμένο εργοστάσιο. Στις 11/11/2013 επιστημονικό συνεργείο του Πανελληνίου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), αποτελούμενο από τον πρόεδρο του ΔΣ και πανεπιστημιακό κ. Παναγιώτη Χριστοδουλάκη, την χημικό κυρία Ντανούτα Στιλπνοπούλου και τον χημικό μηχανικό κ. Χαράλαμπο Αναγνωστόπουλο πραγματοποίησαν επιτόπια επίσκεψη στην περιοχή που εδρεύει το εργοστάσιο. Οι τρεις ειδικοί προχώρησαν στην μέτρηση βασικών ρύπων περιμετρικά, 20 έως 50 μέτρα από την είσοδο του εργοστασίου.

Image result for ΠΑΚΟΕ

Από τους πίνακες των αποτελεσμάτων διαπιστώθηκε «έντονο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ρύπανσης των στερεών και υγρών αποβλήτων», όπωςαναφέρεται στην έκθεση πραγματογνωμοσύνης του ΠΑΚΟΕ η οποία διαβιβάστηκε και στον αρμόδιο εισαγγελέα περιβάλλοντος. Για ακόμη μια φοράδιαπιστώθηκαν παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας κάτι που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Τώρα διεξάγεται έρευνα για το πως πήγε να δικαστεί χωρίς μάρτυρες, καλούνται από την αρχή μάρτυρες για καταθέσεις ενώ ο Νίκος Νικολόπουλος κατέθεσε την εξής ερώτηση προς αρμόδιους Υπουργούς

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

ΘΕΜΑ: Τα επικίνδυνα, για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον, απόβλητα μιας ασυμμόρφωτης επιχείρησης που δραστηριοποιείται στον χώρο της ανακύκλωσης των μπαταριών στον Ασπρόπυργο!

Η υπόθεση έχει ενδιαφέρον και ζουμί:
Η εταιρεία Χούμας Α.Ε., που δραστηριοποιείται στον χώρο της ανακύκλωσης των μπαταριών από το 2000, έχει μαζέψει στις εγκαταστάσεις της στον Ασπρόπυργο σκωρία μολύβδου περίπου 5.500 τόνων, που προέρχεται από την επεξεργασία των μπαταριών. Τα εν λόγω απόβλητα χαρακτηρίζονται και είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία και ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνει η διαχείριση και η απομάκρυνσή τους.

Μαντεύετε τη συνέχεια;

Η εταιρεία κάνει την «πάπια» και κρατά στοιβαγμένα τα επικίνδυνα απόβλητα, παρά τα πρόστιμα που της έχουν επιβάλει αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί και που ανέρχονται στο ποσό των 300.000 ευρώ. Ο λόγος που η εταιρεία προτιμά τα πρόστιμα, από τη συμμόρφωση για απομάκρυνση των αποβλήτων, κοστίζει πολύ περισσότερο από τα πρόστιμα.

Image result for ΧΟΥΜΑΣ ΣΚΡΑΠ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ

Η ιστορία γίνεται, ωστόσο, ακόμη πιο ενδιαφέρουσα όσο ψάχνει κάποιος πως είναι δυνατόν να συνεχίζει μια εταιρεία τη δραστηριότητά της, τη στιγμή που παράγει επιβλαβή και άκρως επικίνδυνα για το περιβάλλον και τον άνθρωπο απόβλητα.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Περιφέρεια Αττικής με έγγραφό της ζήτησε από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της περιφέρειας την προσωρινή αναστολή μέχρι να απομακρυνθεί ικανή ποσότητα αποβλήτων και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ρύπανσης. Επιπλέον, σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, δεν είναι δυνατή η έγκριση νέων περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργία της δραστηριότητας πριν απομακρυνθούν τα απόβλητα.

Επειδή, μέχρι να επέμβουν δραστικά οι αρμόδιοι, η εταιρεία με κόλπα και τεχνάσματα κερδίζει χρόνο και συνεχίζει να λειτουργεί όπως ακριβώς λειτουργούσε επί δεκαετία. Συσσωρεύοντας επικίνδυνα απόβλητα στις εγκαταστάσεις της, που δεν πληρούν τις νόμιμες προδιαγραφές.

Image result for ΣΚΡΑΠ ΣΕ ΝΕΡΑ

Και κάπου εδώ η ιστορία γίνεται… περίεργη, δημιουργώντας ερωτήματα που καλείσθε να απαντήσετε :

1ον Πώς είναι δυνατόν η Περιφέρεια Αττικής και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να έχουν διατυπώσει τέτοιες επιφυλάξεις για τη δραστηριότητα της εταιρείας και οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος καθώς και ο Εισαγγελέας να μην κάνουν το καθήκον τους και έτσι κάποιοι να συνεχίζουν κανονικά να στηρίζουν τη λειτουργία της, ισχυριζόμενοι ότι έχουν τις «πλάτες» του Μαξίμου και να γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το σχέδιο συμμόρφωσης; Ποιοι είναι οι υπεύθυνοι και ποιες οι κυρώσεις σε βάρος τους;

2ον Γιατί δεν αναστέλλεται η λειτουργία της επιχείρησης μέχρι να συμμορφωθεί;
Γιατί δεν έχουν αναζητηθεί ευθύνες υπηρεσιακών παραγόντων;
Αν ναι, ποιο το πόρισμα;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας