Σάββατο - 20 Ιανουαρίου 2018
Tuesday, 30 May 2017 14:14

Νίκος Νικολόπουλος: «Και τούτη η Κυβέρνηση έχει μάτια μόνο για την Αθήνα»!

Νίκος Νικολόπουλος: «Και τούτη η Κυβέρνηση έχει μάτια μόνο για την Αθήνα»!

«Αρπάχτηκε» ο Αχαιός Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξάνθο το απόγευμα της Δευτέρας στη Βουλή με αφορμή την διεκδίκηση από τη χώρα μας τις νέες έδρας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων!

Αίθουσα Σύνταξης

Ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής, που είχε καταθέσει σχετική ερώτηση «εξεράγει» όταν ο Υπουργός αποκάλυψε ότι η Κυβέρνηση ετοιμάζει φάκελο και έχει επιλέξει να προτείνει ως συνδιεκδικήτρια της έδρας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων, την Αθήνα μαζί με άλλες 20 πόλεις της Ευρώπης.
Ο Υπουργός δικαιολογήθηκε, λέγοντας ότι συνδιεκδικήτριες είναι οι πρωτεύουσες της χώρας μας αν προταθεί πόλη της περιφερειακής Ελλάδος και εν προκειμένω η Πάτρα, διότι θα είναι μειονέκτημα η μετακίνηση των υπαλλήλων της Υπηρεσίας στην ενδοχώρα, αφού θα προστίθεται κόστος χρόνου και μετακίνησης.
Ο Νίκος Νικολόπουλος, λαμβάνοντας τον λόγο, αποστόμωσε τον Υπουργό: «Τι μας λέτε τώρα; Έχουμε αεροδρόμιο, κύριε Υπουργέ. Έχουμε λιμάνι. Έχουμε όλε τις υποδομές.

Εγώ και νομίζω και ο κύριος Πρόεδρος, για πολλά χρόνια είμαστε μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Για να φτάσουμε στο Στρασβούργο, ρωτήστε μας κάθε μήνα πόσα χιλιόμετρα και πόσες συγκοινωνίες αλλάζαμε».
Ολοκληρώνοντας, ο Αχαιός ανεξάρτητος βουλευτής έκανε το εξής σχόλιο:
«Σήμερα ήρθε ο Υπουργός και μας έδωσε την ευκαιρία να ακούσουν οι πάντες ότι και πάλι Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα. Η άλλη Ελλάδα της Περιφέρειας δεν υπάρχει στους σχεδιασμούς ούτε αυτής της Κυβέρνησης».

Μετά το πέρας της συζήτησης, ο Νίκος Νικολόπουλος προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:
«Η άλλη Ελλάδα, η Ελλάδα της Περιφέρειας δυστυχώς και επί ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι διαγράφεται… και μένουμε στο Αθηνοκεντρικό σύστημα. Αποκαλύφτηκε ότι οι κυβερνώντες δεν έχουν επίγνωση των δυνατοτήτων της περιφέρειας, αφού έδειξαν να μην γνωρίζουν ούτε καν τις υποδομές και τις πολλές δυνατότητες που έχουν πολλές πόλης της «άλλης» Ελλάδος. Απεδείχθη ότι η ευθύνη είναι συνολικά της Κυβέρνησης. Σήμερα κατά τη διάρκεια της συζήτησης δόθηκε η δυνατότητα η Βουλή και ο λαός να πληροφορηθούν τι σημαίνει οικονομικά για τη χώρα, η μετεγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων σε μια πόλη της περιφερειακής Ελλάδος και δη στη Πάτρα, που έχει πληγεί από την ανεργία περισσότερο από κάθε άλλη.

Θεωρώ ότι στην Σύνοδο των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είχαμε περισσότερες πιθανότητες να εξασφαλίσουμε την έδρα, αν προτάσσαμε το επιχείρημα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να φανεί συνεπείς στις εξαγγελίες της περί ενίσχυσης τις περιφερειακής ανάπτυξης της Ευρώπης.
Κι αν χάναμε, θα είχαμε κάθε λόγο να πούμε ότι είναι υποκριτές και προσκολλημένοι σ’ έναν υδροκεφαλισμό, που κάποια στιγμή θα διαλύσει το οικοδόμημα της Ευρώπης στα εξ ων συνετέθη».

Ο Νίκος Νικολόπουλος κατέληξε τονίζοντας: «Σήμερα ετοιμάζω επιστολή που θα στείλω στους συναδέλφους βουλευτές και τους αντιπροσωπευτικούς συνδικαλιστικούς φορείς της Αχαΐας με τα πρακτικά της συζήτησης στην Βουλής προκειμένου έστω την ύστατη ώρα να ζητήσουμε από τον Πρωθυπουργό να επανεξετάσει την θέση της κυβέρνησης. Είμαι υποχρεωμένος για την ενημέρωση αυτών και των συμπολιτών μου ενδεικτικά να αναφέρω την σπουδαιότητα που θα έχει για την περιοχή μας αυτή η διεκδίκηση.
Πρόκειται, λοιπόν, για έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς της Ευρώπης, ο οποίος δίνει το πράσινο φως για την κυκλοφορία φαρμάκων.

Για την χώρα μας θα αποτελούσε πόλο προσέλκυσης επισκεπτών άρα και εσόδων, καθώς στον ΕΜΑ εργάζονται σήμερα περίπου 1000 άτομα. Αν υπολογίσει κανείς και τις οικογένειές τους ο αριθμός φθάνει τις 3000.
Η υπόθεση θεωρείται κεφαλαιώδης για την χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης, αφού ο ΕΜΑ μπορεί να φέρει στον τόπο που θα μετεγκαταστεί (και όχι μόνο), χιλιάδες επισκέπτες από το χώρο του φαρμάκου.
Ειδικότερα οι ίδιες υψηλόβαθμες πηγές αναφέρουν στο Health Report.gr ότι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρέστη ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, εκπρόσωποι των υπουργείων Υγείας και Ανάπτυξης, , του ΕΟΦ ενώ μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας. Σήμερα ο ΕΜΑ φιλοξενείται στο Λονδίνο.

Με βάση τα όσα υπολογίστηκαν στη σύσκεψη, αναφέρουν πηγές του Health Report.gr, εάν η έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων μεταφερθεί επί ελληνικού εδάφους ετησίως θα έχουμε περί τις 65.000 διανυκτερεύσεις σε καταλύματα από εμπλεκόμενους με το φάρμακο φορείς, εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιρειών κ.λ.π.
Το μέσο κόστος της διανυκτέρευσης εκτιμήθηκε στα 150 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι μόνο στα ελληνικά ξενοδοχεία θα μπορούσαν να φθάσουν περίπου 9,75 εκατ. ευρώ το χρόνο χωρίς να υπολογίσει κανείς όλα τα υπόλοιπα έξοδα των επισκεπτών. Για αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι την έδρα του ΕΜΑ διεκδικούν 11 χώρες από 27 της Ε.Ε.
Σύμφωνα με υπολογισμούς κυβερνητικών στελεχών στο HealthReport.gr, κάθε σύνεδρος ή επισκέπτης που έρχεται σε μία χώρα για επαγγελματικούς λόγους ξοδεύει περί τα 700 ευρώ την ημέρα.
Έτσι αν υπολογίσει κανείς τις 65.000 διανυκτερεύσεις που θα έχουμε ετησίως από επαγγελματίες του χώρου του φαρμάκου -με βάση πάντα τις εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων- αντιλαμβάνεται κανείς ότι το όφελος για την ελληνική οικονομία θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 45 εκατ. Ευρώ».

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας