Πέμπτη - 18 Ιανουαρίου 2018
Saturday, 30 December 2017 09:30

Νίκος Νικολόπουλος: “Η Κυβέρνηση να διασφαλίσει τις 200 θέσεις εργασίας της ΣΕΚΑΠ”

Νίκος Νικολόπουλος: “Η Κυβέρνηση να διασφαλίσει τις 200 θέσεις εργασίας της ΣΕΚΑΠ”

Αγωνία για τους 200 εργαζόμενους τις ΣΕΚΑΠ. Καλείται ο πρωθυπουργός να λάβει πτωτοβουλίες προκειμένου η κυβέρνηση οφείλει να δώσει το "φιλί της ζωής".

Αίθουσα Σύνταξης

Με αγωνιώδες ύφος ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος έκανε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση για την τύχη της ΣΕΚΑΠ, μετά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής να επικυρώσει το πρόστιμο των 38.200.000 ευρώ (20.000.000 ευρώ περίπου είναι οι προσαυξήσεις) που είχε επιβάλει το οικείο τελωνείο στην καπνοβιομηχανία, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη, για χρέη της προηγούμενης διοίκησης.

Η ερώτηση του Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή απευθύνεται στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, με πρόδηλη πρόθεση ν’ αντιμετωπισθεί το πρόβλημα άμεσα, γιατί είναι υπαρκτός και μεγάλος ο κίνδυνος να περιπέσουν στην ανεργία 200 εργαζόμενοι της καπνοβιομηχανίας.

Στην ερώτησή του ο Νίκος Νικολόπουλος μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ καλείται να πληρώσει το συγκεκριμένο πρόστιμο για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές του 2008, δηλαδή πέντε χρόνια πριν από την εξαγορά της από τον ομογενή επενδυτή. Το πρόστιμο είχε κοινοποιηθεί στη νέα διοίκηση τον Φεβρουάριο του 2016. Ακολούθησε από πλευράς κυβέρνησης τροπολογία στο νομοσχέδιο για εξωδικαστικό συμβιβασμό τον περασμένο Απρίλιο, η οποία είχε «περάσει» με 149 «ναι»».
Σε άλλο σημείο της ερώτησης, ο ανεξάρτητος βουλευτής επισημαίνει την αντίδραση της εταιρείας, που συνεπάγεται «πάγωμα» του τριετούς αναπτυξιακού πλάνου της και –ακόμη χειρότερα- την παύση της δραστηριότητάς της.

Τα κρίσιμα ερωτήματα του Νίκου Νικολόπουλου είναι τα ακόλουθα:

1. Συμμερίζεσθε την αγωνία των εργαζομένων για πιθανό λουκέτο στη ΣΕΚΑΠ και ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε ώστε να συνεχισθεί απρόσκοπτα η επενδυτική δραστηριότητα;
2. Αν «παγώσει» το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας, τι σκέφτεστε να κάνετε;
3. Εγγυάσθε ότι είναι διασφαλισμένες οι 200 θέσεις εργασίας της ΣΕΚΑΠ;

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις, ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας δήλωσε:

«Είναι ακατανόητο αυτό που συμβαίνει. Μια εταιρεία που είχε πάρει το δρόμο της με νόμο του Κράτους, οδηγείται σε πισωγύρισμα με απρόβλεπτες, άκρως βλαπτικές, συνέπειες, εξ αιτίας μιας δικαστικής απόφασης.

Ας δούμε τη λογική αλληλουχία του επόμενου καιρού: Πτώχευση, λουκέτο, στην ανεργία 200 άτομα, εκποίηση της ΣΕΚΑΠ με τίμημα που πιθανώς δεν θα ικανοποιεί κι όλα αυτά με εχθρό το χρόνο και θύματα τους εργαζόμενους. Και γιατί όλα αυτά; Διότι ένα προσαυξημένο πρόστιμο, που αφορά παλαιότερες διοικήσεις της ΣΕΚΑΠ, καλείται να καταβάλει ο νέος ιδιοκτήτης, που ουδεμία σχέση έχει με το «αμαρτωλό» παρελθόν της εταιρείας.
Με δεδομένη τη νομοθετική ρύθμιση αδυνατώ να αποδεχθώ την εμπλοκή, γι’ αυτό και καλείται η Κυβέρνηση ν’ αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που υπαγορεύονται από τον κοινό νου για τη διασφάλιση των 200 θέσεων εργασίας».

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας