Κυριακή - 18 Φεβρουαρίου 2018
Thursday, 09 March 2017 22:03

Ο ΚΑΛΟΣ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΗΝ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ

Ο ΚΑΛΟΣ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΗΝ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ

Πριν Τσακνής φωνείσαι τρις ο άνθρωπος που έγινε και υπουργός Πολιτισμού τα πήρε πίσω... Διαβάστε ξανά τι γράψαμε την Κυριακή και μετά αμέσως τι συνέβη τη Δευτέρα:

Γιάννης Ντάσκας

Δείτε αλλού (και μακριά απο μας...) ποιοί βρέθηκαν (προφανώς προσκλήθηκαν) σε συνέδριο (Οικονομικό Φόρουμ ) στους Δελφούς και μίλησαν για την δημοσιογραφία σήμερα, χθες, προχθές κλπ.

Για να μην ψάχνετε πολύ μπείτε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΘΕΜΑ και θα δείτε και όσους προσκλήθηκαν και τι είπαν μέσες άκρες.

Εκεί, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης χαρακτήρισε "τραγική και τριτοκοσμική την σημερινή κατάσταση στην ΕΡΤ".

Δεν καταγράφηκε τι είπε για την προηγούμενη κατάσταση στην ΕΡΤ,

Παρατηρήστε και ρωτήστε ποιοί δημοσιογράφοι έρευνας και της λεγόμενης μαχόμενης δημοσιογραφίας βρέθηκαν εκεί.

Μάλλον δεν θα βρείτε κανέναν. Με ποιά κριτήρια οριζονται οι της ερευνητικής και μαχόμενης δημοσιογραφίας;
Ας τα ορίσουν με δικά τους, αλλά μέσες άκρες δημοσιογράφοι των οποιων οι έρευνες να κατέληξαν σε εξελίξεις, όπως πολιτικές, δικαστικές κλπ. Δηλαδή να προκάλεσαν προαγωγές αρίστων ή παραιτήσεις διεφαθρμένων, δικαστικές έρευνες, να κλήθηκαν να καταθέσουν υπεύθυνα τα προϊόντα της δημοσιογραφικής έρευνας κλπ.

Ας πούμε στις Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής, στα μεγάλα σκάνδαλα σε δικαστικές εξελίξεις κλπ.

Ο κ.Ξυδάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη ερευνών κλπ. Ήταν έστω και ένας εκεί αυτής της κατηγορίας και αν ναι ποιός;

Δεν υπερασπιζόμαστε την σημερινή ΕΡΤ γιατί ακριβώς η σημερινή ΕΡΤ, ενώ οφείλει να υπερασπιστεί την έρευνα και να αναδείξει μέσα απο αυτή την έρευνα την εκτεταμένη διαφθορά, η οποία μαστίζει τη χώρα τα τελευταία 35 χρόνια και ευθύνεται για το σημερινό κατάντημα, δεν την υπερασπίζεται. Σποραδικά και που κάτι αχνοφαίνεται, αλλά πόρρω απέχει από το να την χαρακτηρίζει ο κ.Ξυδάκης τραγική και τριτοκοσμική, προφανώς σε σχέση την προηγούμενη κατάσταση.

Ο κ.Ξυδάκης ανήκει στην απεχθή εκείνη "τάξη" των δημοσιογράφων που φορούν πολιτική περιβολή μέσα από πολιτικές διεργασίες. Η απεχθής αυτή τάξη ευθύνεται εν πολλοίς για το γεγονός ότι η κοινή γνώμη ταυτίζει την δημοσιογραφία με τους πολιτικούς, γιατί θεωρεί ότι όλη η δημοσιογραφία είναι οι Ξυδάκηδες, οι Κύρτσοι, οι Σπυριάρες, οι Μιχελάκηδες, και τόσοι άλλοι που σπεύδουν να μπουν στη Βουλή.

Από την εποχή του Λαμπρία και μετά μπήκαν πάμπολλοι.
Βρείτε έναν που να έγινε μέγα κεφάλαιο για τη χώρα, αν και μέχρι να μπουν στη Βουλή μας έλεγαν και μας έγραφαν ότι μπροστά τους και πρωθυπουργοί ήταν "για να δουλεύουν σε πιτσαρίες.

Οι περισσότεροι επωφελούνται όταν μπαίνουν στην πολιτική από την κακώς νοούμενη δημοσιογραφική συντεχνιακή αλληλεγγύη,και γλιτώνουν την κριτική.

Έτσι πλείστοι εξ αυτών επαίρονται στα βιογραφικά τους γιατί πήραν το βραβείο Μπότση, το οποίο έχει λάβει και κουτσή κουρούνα στις μέρες μας και πάντως είναι βραβεία μιας εφημερίδας (ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ) που είχε τη γνωστή πορεία και την γνωστή υπόληψη...

Στο βιογραφικό του ο κ.Ξυδάκης "πουλάει" αυτό το βραβείο και την θητεία του στον Ομιλο Αλαφούζου, ως αρχισυντάκτης της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ.
Πράγματι είναι μια εφημερίδα που καταγράφει σοβαρά το ημερολόγιο, αλλά από έρευνα μη χ...με....Βρείτε έστω και ένα θέμα της εφημερίδας αυτής που δοξάστηκε και επι Κοσκωτά που να έδωσε αφορμή σε μια σοβαρή εξέλιξη, σε κάποιον τομέα.

Στην προηγούμενη ΕΡΤ που προφανώς μας παραπέμπει αφαιρετικά ο κ.Ξυδάκης μεγαλουργούσε ο Χρήστος Πααναγόπουλος, η Πηνελόπη Γαβρά κ.α.
Στη συνέχεια αυτοί μεγαλουργούν στον Ομιλο Αλαφούζου σε αγαστή συνύπαρξη όλοι μαζί για χρόνια.

Μήπως μπορεί ο κ.Ξυδάκης να μας γράψει ένα σύντομο ιστορικό της διαδρομής των δυο αυτών προσώπων ;

Απάντηση στο δεν γνωρίζει κάτι πολύ σοβαρό είναι μόνο το "Εξεστιν Ξυδάκη διδάσκειν ερευνητική δημοσιογραφία..."Τουλάχιστον...
Δείτε και θαυμάστε το βιογραφικό του, όπως ο ίδιος το "πάσσαρε" και κυκλοφορεί ελέυθερα:

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε το 1958 στον Πειραιά. Κατάγεται από τη Μύκονο. Σπούδασε γραφικές τέχνες (ΤΕΙ Αθήνας, 1976-77), χωρίς να ολοκληρώσει. Πήρε πτυχίο από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1984). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές ιστορίας τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1999-2004).

Στη δεκαετία του ’80 εργάστηκε ως επιμελητής εκδόσεων. Από το 1987 εργάζεται ως δημοσιογράφος ( Βαβέλ, Σύγχρονα Θέματα, Πολίτης, Οδός Πανός, Εκ Παραδρομής, Χάος, Γυναίκα, Ταχυδρόμος, Elle, Madame Figaro, Αθηνόραμα, Πρώτη, 01, ρ/σ 902, Seven-X TV, εφημ. Πολίτης (Λευκωσία), Δίφωνο, Φωτογράφος, Εντευκτήριο).

Συμμετείχε ως αρθρογράφος στην ιδρυτική ομάδα της εφημερίδας «Εποχή» (1988-1992). Από το 1992 εργάζεται στην εφημερίδα «Καθημερινή και από το 2003 αρχισυντάκτης της εφημερίδας.

Δοκίμια και πεζογραφήματά του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά βιβλία, πρακτικά συνεδρίων, καταλόγους εκθέσεων. Έχει επιμεληθεί τις ομαδικές εκθέσεις: “All Fashioned: Ζωγραφική στην Ελλάδα, σήμερα” (2002, Λάρισα, Θεσσαλονίκη) και “Αναφορά στον Γύζη” (2004, Τήνος). Έχει τιμηθεί από το Ίδρυμα Μπότση με το Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων ως Πολιτικός Αρθρογράφος της Χρονιάς (2009). Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και της AICA-Hellas (Εταιρεία Ελλήνων Τεχνοκριτών).

Το 1998 ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στη Μύκονο με τη Μυκονιάτικη Κίνηση Πολιτών. Το 2000 ήταν υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων συνεργαζόμενος με το ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού της Αριστεράς. Το 2014 ήμουν υποψήφιος ευρωβουλετής με το ΣΥΡΙΖΑ.

 

Για να αξιολογήσετε τη σοβαρότητα του προσώπου που πέρασε απο τη δημοσιογραφία στην απεχθή τάξη των "δημοσιογράφων-πολιτικών" διαβάστε την επιστολή με την οποία ο πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής ,τον ανάγκασε να κάνει μια κωλοτούμπα ηχηρή και να σπεύσει να δηλώσει τη Δευτέρα ότι τιμά και αγαπά την ΕΡΤ και το σχόλιό του ήταν ακραίο και υπερβολικό.

Νωρίτερα η ΠΟΣΠΕΡΤ είχε παρομοιάσει τον Ν.Ξυδάκη με τον γνωστό για την σοβαρότητά του Θόδωρο Πάγκαλο.

ΙΔΟΥ TΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΤΣΑΚΝΗ
Αξιότιμε κύριε κοινοβουλευτικέ εκπρόσωπε του ΣΥΡΙΖΑ,
Φίλε (;) Νίκο.

Δεν απάντησα χτες στη δήλωσή σου περί τριτοκοσμικής ΕΡΤ, περιμένοντας σήμερα, μια διορθωτική δήλωση συγγνώμης εκ μέρους σου. Δεν το έκανες!
Θλίψη, προσωπική απογοήτευση και πλήθος ερωτηματικών μου προκάλεσε η στάση σου! Χωρίς περιστροφές λοιπόν και σε εντελώς προσωπικό επίπεδο, ως καλλιτέχνης κυρίως, (χωρίς φυσικά να απεμπολώ την ιδιότητα του προέδρου)
Eξηγούμαι:
Όπως καλά γνωρίζεις, οι εποπτεύοντες την ΕΡΤ υπουργοί, είναι τρεις:
Ο Υπουργός Οικονομικών, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Πολιτικής και ο Υπουργός Πολιτισμού. Υπήρξες Υπουργός Πολιτισμού εννέα μήνες μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Τεράστια η ευθύνη σου λοιπόν στην περίπτωση αυτής της ... κατρακύλας του οργανισμού που επόπτευες. Ούτε ίχνος αυτοκριτικής δεν άκουσα να συνοδεύει αυτήν την ισχυρή σου δήλωση.

Ακολούθως και μέχρι τον πρόσφατο ανασχηματισμό, κατείχες τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού των Εξωτερικών. Καμία αιχμή δεν άφησες ποτέ, εξ όσων γνωρίζω, δημόσια ή στο πλαίσιο του Υπουργικού Συμβουλίου για την κατάσταση στην ΕΡΤ.

Σήμερα, είσαι ένας εκ των τριών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ. Ποτέ δεν έθεσες το ζήτημα της... κατρακύλας της ΕΡΤ ζητώντας, ως όφειλες, να παρθούν μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής «εκτροπής».
Προς τι λοιπόν η τόσο συχνή παρουσία σου, ως εκπροσώπου του «Πρώτου Κόσμου», στα τηλεοπτικά πάνελ αυτού του τριτοκοσμικού καναλιού; Ρητορικό το ερώτημα. Δεν περιμένω απάντηση.

Ας είναι! Πόση χαρά, αλήθεια, προκάλεσες στους συνήθεις εχθρούς της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, με τη χτεσινή σου τοποθέτηση; Και γι’ αυτό το ερώτημα, δεν περιμένω απάντηση.

Ένας σχολιαστής, φίλε (;) Νίκο, δικαιούται (το «δικαιούται» για την οικονομία της συζήτησης) να κάνει την οποιαδήποτε κρίση-κριτική, έστω και χωρίς να ζυγίσει την κάθε του λέξη. Ένας πολιτικός και μάλιστα πρώτης γραμμής όμως, οφείλει μια πιο υπεύθυνη στάση.

Πριν από 20 περίπου μέρες, ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, αποκάλεσε την ΕΡΤ «τηλεόραση της Βόρειας Κορέας».

Την ίδια μέρα, εκπροσώπησες την κυβέρνηση στην εκπομπή έρευνας του Πάνου Χαρίτου (όσο και αν ισχυρίζεσαι πως δε γίνονται τέτοιες εκπομπές στην ΕΡΤ) για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Χάρηκα την ευρυμάθειά σου και τις νηφάλιες απόψεις σου και σε παρακολούθησα να μιλάς επί ένα τρίωρο, μιας και ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας δε μας έκανε την τιμή (υπό το βάρος της κατηγορίας, μάλλον, του κυρίου Λαζαρίδη) να παρουσιαστεί στο Ραδιομέγαρο.

Όχι Νίκο, η ΕΡΤ δεν βρίσκεται στο σημείο που ονειρευόμαστε, όσοι αγωνιστήκαμε να ανοίξει ξανά. Υπάρχουν λάθη, αστοχίες, παραλείψεις και ελλείψεις. Αυτά παλεύουμε να διορθώσουμε και θα συμφωνήσω με τον κάθε καλόπιστο πολίτη, πως η κοινωνία και απαιτητική είναι και βιαστική.

Και πίστεψέ με, το παλεύουμε. Δεν βγαίνουμε κάθε μέρα νικητές. Δεν είμαστε όμως και απαθείς θεατές. Εσύ, που ξέρεις από πρώτο χέρι τις δυσκολίες, έπρεπε να είσαι ουσιαστικά κριτικός απέναντί μας και όχι άκριτα αφοριστικός. Δημιουργείς ερωτήματα με τη στάση σου!

Με ειλικρίνεια μιλώντας, δεν ξέρω πού πραγματικά στοχεύεις. Μήπως για άλλη μια φορά (όπως πολλοί τελευταία κάνουν) χτυπάς το σαμάρι; Μήπως εκεί έξω, υπάρχει ένα κάπως θολό αριστερό ακροατήριο, με το οποίο θέλεις να συναντηθείς; Πάντως, το να θέλεις να μας... διορθώσεις με τέτοιους χαρακτηρισμούς, το θεωρώ μάλλον απίθανο!
Δεν ξέρω! Και εκεί ακριβώς οφείλεται η θλίψη και η απογοήτευσή μου.

Θα ζητήσω λοιπόν από τον Διευθυντή ενημερωτικών εκπομπών, (αν και η σωστή διατύπωση για έναν Πρόεδρο τριτοκοσμικής ή «Βορειοκορεάτικης Ραδιοτηλεόρασης, είναι «Θα διατάξω») να σε καλέσει αύριο στην... τριτοκοσμική (το ΕΡΤ για λόγους συντομίας παραλείπεται) να στοιχειοθετήσεις την κατηγορία σου, παρουσία δημοσιογράφων που εργάζονται και μοχθούν καθημερινά. Αν το θέλεις και με παρουσία της Διοίκησης.

Πάντως στο φτωχό και σαστισμένο (από τη στάση σου) μυαλό μου, κυριαρχεί μια ανακοίνωση ποδοσφαιρικού αποτελέσματος (μιας και η ΕΡΤ σκοπεύει να μπει για τα καλά στη διεκδίκηση των μεγάλων αθλητικών γεγονότων):
«Μακάριος – Νίκος, σημειώσατε χι».

Στο πιο ποιητικό θα έλεγα: «Μακάριος ο Νίκος εν τη αφελεία αυτού.»
Και συμπληρώνω: Περιμένοντας, τον επόμενο πλειοδότη σε χαρακτηρισμούς. Και αυτός σίγουρα θα έρθει. Όχι όπως ο Γκοντό...
Διονύσης Τσακνής
(και για την ομοιοκαταληξία)
Πρόεδρος Τριτοκοσμικής

ΥΓ Πάντως, την ΕΡΤ των 1000 χορηγιών (μέσα σε ενάμιση χρόνο) σε θέατρα, συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις, επιστημονικά συνέδρια, και δραστηριότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ΕΡΤ με τα πέντε και πλέον εκατομμύρια ευρώ (τη μόνη από τα υπόλοιπα τηλεοπτικά κανάλια) που στηρίζει την οπτικοακουστική βιομηχανία της χώρας, την ΕΡΤ των εκατοντάδων συναυλιών σε όλη την Ελλάδα από τα τρία Μουσικά της Σύνολα με δωρεάν ή συμβολικό εισιτήριο, την ΕΡΤ που με τους περιφερειακούς σταθμούς της βρίσκεται δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και τα προβλήματά τους, την ΕΡΤ του Αρχείου που καταγράφει την ιστορία και τον Ελληνικό πολιτισμό, την ΕΡΤ που μεταφέρει τη Φωνή της Ελλάδας, σε όλες τις γειτονιές του κόσμου, την ΕΡΤ των μεγάλων πολιτικών, πολιτιστικών και αθλητικών γεγονότων,
ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ ΔΕΝ ΤΗ ΛΕΣ!!!

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας