Κυριακή - 21 Ιανουαρίου 2018
Wednesday, 13 December 2017 13:20

ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ, ΤΑ ΚΟΛΠΑ ΤΟΥ FACEBOOK ΚΑΙ Η KAPA RESEARCH...

ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ, ΤΑ ΚΟΛΠΑ ΤΟΥ FACEBOOK ΚΑΙ Η KAPA RESEARCH...

Πάρτε θέση στον καναπέ, αλλά ερευνήστε καλά ό,τι βλέπετε και ακούτε...

Γιάννης Ντάσκας

Μπαίνουμε στην τελευταία διετία του βίου της κυβέρνησης και των τοπικών αιρετών αρχών.Θεωρείται πια προεκλογική περίοδος.
Πάρτε θέση σε καναπέδες και ετοιμαστείτε για δημοσκοπικά...όργια!

Θα βλέπετε ότι η Νέα Δημοκρατία ξεπερνάει ιστορικά ρεκόρ,η Φώφη πάει να ξεπεράσει και τον Ανδρέα Παπανδρέου και τα δυο κόμματα μαζί πλησιάζουν το ποσοστό του...Μάο στην Κίνα εκείνης της εποχής κλπ κλπ.

Προς τα αριστερά τα πράγματα είναι πιο συγκρατημένα πάντα.Ο ένας λόγος είναι ότι πάντα είχε χαμηλά ποσοστά,ο δεύτερος είναι ότι δεν έχει αποκτήσει την σοβιετική η μαοϊκή κουλτούρα εκείνων των εποχών και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα την αποκτήσει ποτέ ,αφού έχει διαφορετική αφετηρία και η πορεία του προς την εξουσία ήταν τόσο ξαφνική και απότομη,όσο βίαια και αιφνιδιαστικά έπεσε στα κεφάλια της μεσαίας τάξης η κρίση...

Αποτέλεσμα εικόνας για καπα ρισερτς

Στη διετία προ των εκλογών στην Ελλάδα και σε χώρες με ανάλογη "παιδεία" οι ψηφοφόροι θεωρούνται κάτι σαν πρόβατα από τους δημοσκόπους,και κάνουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια τους,χωρίς ουσιαστικές αντιδράσεις.
Είναι κοινός τόπος πια ότι στην Ελλάδα οι δημοσκοπήσεις βγάζουν "ο,τι θέλει αυτός που τις πληρώνει" όταν απέχουν πολύ απο τις εκλογές.Ετσι θα ισχυρίζεται η εταιρεία ότι εν τω μεταξύ άλλαξαν επιλογές οι ψηφοφόροι και θα καλύπτει το γεγονός ότι στην ουσία το δημοσκοπικό παιχνίδι ήταν στημένο και επι πληρωμή.
Πριν χρόνια ήθελε κάποιος να μας κάνει δώρο για μια βοήθεια που είχε λάβει απο μας και μας είπε τι θέλουμε να βγάλει σε μία δημοσκόπηση που θα μας την έδινε δωρεάν.Εμείς απλώς θα πωλούσαμε εκδούλευση αζημίως(...) σε αυτούς που θα επιλέγαμε με όποια κριτήρια.
Η εταιρεία αυτή ήταν και είναι γνωστή και είναι περιττό να πούμε ότι "δεν πήραμε" για να μπορούμε σήμερα να γράφουμε...

Βέβαια όσο πλησιάζουμε στις εκλογές οι πιο σοβαρές εταιρείες φροντίζουν να είναι κοντά στην πραγματικότητα,εκτός και αν είναι σε ειδική αποστολή και έχουν λόγο να είναι εκτός πραγματικότητας.

Αυτές τις ειδικές αποστολές τις ζήσαμε απο το 2015 και εντεύθεν και τις ζούμε γιατί η διαπλοκή υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια την εξουσία που έχουν τα παιδιά της.

Σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης οι δημοσκοπήσεις είναι βιομηχανία και βγάζουν απο αυτές χρήματα και εξουσία πολλοί ένθεν κακείθεν...

Ποιός ζει και ποιός ...βγαίνει στη συνέχεια να ψάξει να βρει άκρη;

Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΙΑΦΘΟΡΑ

Τα θυμηθήκαμε αυτά ως  άσχετο και γενικό πρόλογο εξαιτίας της γνωστής εταιρείας Kapα Research,η οποία εμφανίζεται εσχάτως να κάνει δουλειές που εξασφαλίζουν έσοδα και πελατεία στις 13 Περιφέρειες της χώρας.Ηδη τα «ευρήματα» έχουν δημοσιοποιηθεί σε ΘεσσαλίαΣτερεά ΕλλάδαΒόρειο ΑιγαίοΔυτική Μακεδονία και Κρήτη.Κατά τις πληροφορίες μας μια ανάλογη δουλειά θα παρουσιαστεί για την Ηπειρο σε τοπικό κανάλι των Ιωαννίνων απόψε.

Με ποιά εγγύηση εγκυρότητας αλήθεια; Με ποιά έξοδα;

Δώσαμε και δίδουμε προσοχή στις πληροφορίες για την εταιρεία αυτή,επειδή υπάρχει ένα σημαντικό παρελθόν.

Εδώ και μερικές ημέρες το γύρο του διαδικτύου η συνέντευξη του πρώην αντιπροέδρου του Facebook Chamath Palihapitiya, ο οποίος χαρακτηρίζει τα κοινωνικά δίκτυα «οικουμενικό πρόβλημα» και ισχυρίζεται πως η κοινωνία «προγραμματίζεται» με βάση την παραπληροφόρηση και τις ψεύτικες ειδήσεις.
Κι αν εκ πρώτης όψεως τα λεγόμενα του πρώην αντιπροέδρου του Facebook φαντάζουν λίγο μακρινά σε σχέση με την πραγματικότητα της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης,δεν είναι ,κατά την γνώμη μας μακρινά.

Αποτέλεσμα εικόνας για Chamath Palihapitiya

Η kapa Research και είναι εγχώρια εταιρεία δημοσκοπήσεων και έχοντας πιάσει αυτό το νόημα φαίνεται να επιδίδεται σε,κατά τη γνώμη μας, βιομηχανία δημοσκοπήσεων με βάση το Facebook έστω και αν την παρουσιάζει ως «μίγμα» τηλεφωνικής και ηλεκτρονικής για να γλυτώσει το φιάσκο του 2014.

Ποιο φιάσκο; Στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές του 2014 η εν λόγω εταιρεία αποδοκιμάστηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τόσο από την ΚΕΔΕ όσο και από την Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων για την αντιεπιστημονική μέθοδό της.

Συγκεκριμένα, στις 15 Σεπτεμβρίου του 2013 δημοσιεύθηκε στο Βήμα της Κυριακής πανελλαδική έρευνα της εν λόγω εταιρείας με αντικείμενο τις τότε επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Η ΚΕΔΕ αντέδρασε ως προς τα ευρήματα και ζήτησε από την Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων να διεξάγει έρευνα σχετικά με τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΕΔΕ

Συνεξετάζoντας τo σύνoλo των διαθέσιμων στoιχείων η Τριμελής Επιτροπή Ελέγχου  υπό τον Ηλία Νικολακόπουλο, κατέληξε στο πόρισμα της οτι η απάντηση της Kαπα-Research πως «τo κoινό του Internet δεν διαφέρει σημαντικά από το κοινό που απαντά στις τηλεφωνικές έρευνες με τη διαδικασία της τυχαίας δειγματοληψίας» δεν κρίνεται ικανοποιητική. Η σχέση των διαδικτυακών ερευνών με τις τηλεφωνικές ή τις έρευνες πρόσωπο με πρόσωπο είναι ένα αντικείμενο που ερευνάται διεθνώς. Σε γενικές γραμμές είναι αμφιλεγόμενη η αντιπροσωπευτικότητα του διαδικτυακά υλοποιημένου δείγματος γιατί ο πληθυσμός αναφοράς δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον γενικό πληθυσμό.

Το πόρισμα ήταν κόλαφος για την εταιρεία καθώς η έρευνα θεωρήθηκε αντιεπιστημονική.

Τι άλλαξε από το αμαρτωλό επιστημονικά τότε στο σήμερα;Εμείς δεν διαπιστώσαμε ότι άλλαξε κάτι.Ας μας το αποδείξει η εν λόγω εταιρεία ,αν έχει αλλάξει κάτι και ως τότε διατηρούμε την άποψη ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται...

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας