Κυριακή - 21 Ιανουαρίου 2018
Monday, 11 December 2017 19:48

Οι δικαστές του ΣτΕ απαντούν για το Πόθεν Εσχες

Οι δικαστές του ΣτΕ απαντούν για το Πόθεν Εσχες

Την απόφασή του ΣτΕ για τις δηλώσεις Πόθεν Εσχες «εξηγούν» οι σύμβουλοι επικρατείας με ανακοίνωση μετά το μπρα ντε φερ με Κοντονή.

Αίθουσα Σύνταξης

Την απόφασή του ΣτΕ σχετικά τις δηλώσεις Πόθεν Εσχες «εξηγούν» οι σύμβουλοι επικρατείας μετά τις νέες αιχμές του υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή ο οποίες διερωτήθηκε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη: «Ένας πολίτης -είτε είναι υπουργός ή ένας οποιοσδήποτε πολίτης- δεν δικαιούται να έχει γνώμη για μια απόφαση που εξέδωσε ένα δικαστήριο;».

«Για να διευκολύνουμε την κριτική...»

Η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε ανακοίνωση της σχετικά με την απόφαση της Ολομέλειας του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου για τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» αναφέρει το περιεχόμενο της επίμαχης απόφασης, προκειμένου όπως αναφέρει «να διευκολύνει την άσκηση καλοπροαίρετης κριτικής στην 2649/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το "πόθεν έσχες", η οποία πρέπει να βασίζεται στο αληθές περιεχόμενο της απόφασης και όχι σε ανακρίβειες...»

Οι σύμβουλοι Επικρατείας του ΣτΕ διευκρινίζουν συγκεκριμένα:

1. Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί υποχρεούνται να υποβάλλουν δηλώσεις "πόθεν έσχες".

2. Όλοι οι υπόχρεοι (μεταξύ των οποίων και οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί) υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις "πόθεν έσχες".

3. Κανένας υπόχρεος (και όχι μόνο οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί) δεν υποχρεούται να δηλώνει μετρητά και κινητά πράγματα μεγάλης αξίας.

4. Ο έλεγχος των δηλώσεων "πόθεν έσχες" δεν μπορεί να ανατρέχει σε χρόνο πέραν της πενταετίας από την υποβολή της εκάστοτε δηλώσεως για κανένα υπόχρεο (και όχι μόνο για τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς).

5. Οι δηλώσεις "πόθεν έσχες" των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών πρέπει να ελέγχονται από όργανο που αποτελείται κατά πλειοψηφία από δικαστικούς λειτουργούς και όχι από υπαλλήλους που υπάγονται στον εκάστοτε υπουργό, ώστε να διασφαλίζεται η δικαστική ανεξαρτησία».

Κοντονής: Θέλουμε να προστατέψουμε το κύρος της δικαιοσύνης στα μάτια των πολιτών

Νωρίτερα την Δευτέρα ο υπουργός Δικαιοσύνης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη είπε ότι είναι «Είναι αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών η κριτική των δικαστικών αποφάσεων» και πως διερωτήθηκε «Ένας πολίτης -είτε είναι υπουργός ή ένας οποιοσδήποτε πολίτης- δεν δικαιούται να έχει γνώμη για μια απόφαση που εξέδωσε ένα δικαστήριο;».

Ο υπουργός μάλιστα εξέφρασε την θέση, ότι είναι η κυβέρνηση πρέπει να προστατέψει πρώτα και κύρια το κύρος της Δικαιοσύνης στα μάτια των πολιτών

Οπως είπε συγκεκριμένα ο κ. Κοντονής: «ρόλος της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει τους θεσμούς και πρώτα και κύρια το κύρος της Δικαιοσύνης στα μάτια των πολιτών».

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας