Πέμπτη - 22 Φεβρουαρίου 2018
Monday, 30 November -0001 02:00

Οι Σκοπιανοί υποσχέθηκαν στον Κοτζιά πως θα «κόψουν μαχαίρι» τις προκλήσεις

Οι Σκοπιανοί υποσχέθηκαν στον Κοτζιά πως θα «κόψουν μαχαίρι» τις προκλήσεις

Η Αθήνα θα στηρίξει την πΓΔΜ, αλλά δεν κάνει πίσω στις «κόκκινες γραμμές».

Αίθουσα Σύνταξης

Ιδιαίτερα θετικό ήταν το κλίμα στις συναντήσεις που είχε στα Σκόπια ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, του οποίου η επίσκεψη έχει αποτελέσει ίσως την κυριότερη είδηση στα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Έλληνας υπουργός πέρα από τον ομόλογό του είδε και συζήτησε και με τον πρόεδρο της χώρας αυτής αλλά και με αντιπροσωπείες από όλα τα κόμματα.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Nικολά Ντιμιτρόφ, τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Χαίρομαι για τα πολύ θετικά αποτελέσματα που είχαμε για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στη συνάντηση προχθές ανάμεσα σε πολυπληθείς αντιπροσωπείες των δύο πλευρών, 17 από τη μεριά σας, 25 από την δική μας μεριά, που δείχνει ότι οι σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες μας αναπτύσσονται πιο εντατικά σε σχέση σχεδόν με κάθε άλλο γείτονα. Θα τα κάνουμε όλα. Καινούργιες σιδηροδρομικές γραμμές, καινούργιους αγωγούς για το φυσικό αέριο. Συνεργασία των πανεπιστημίων. Συνεργασία των Διπλωματικών Ακαδημιών. Συζητάμε τα θέματα της ενέργειας, των μεταφορών, της έρευνας, της αστυνομικής συνεργασίας και για την ασφάλεια όλης της περιοχής».

Βέβαια ο Έλληνας υπουργός επεσήμανε στους Σκοπιανούς πως θα τους στηρίξει στην προσπάθειά τους να ενταχθούν σε Οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ, αλλά πως ωστόσο υπάρχουν και δεν αλλάζουν οι κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η Αθήνα.

Υπενθύμισε δε στην ηγεσία τη πΓΔΜ πως η Ελλάδα δεν επενέβη στα εσωτερικά ζητήματά της λέγοντας: «Χαίρομαι, επίσης, πρέπει να σας πω, ως Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, που δικαιώθηκε η πολιτική μας της μη επέμβασης στα εσωτερικά της χώρας σας. Θα είδατε ότι τα τελευταία δυόμιση χρόνια η Ελλάδα δεν έχει βγάλει ούτε μια ανακοίνωση για τα εσωτερικά ζητήματα της φίλης βόρειας γείτονός μας, ότι η Ελλάδα στήριξε και στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τη σταθερότητα, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα της φίλης βόρειας γείτονός μας».

Από την πλευρά της η ηγεσία των Σκοπίων υποσχέθηκε πως θα «κόψει μαχαίρι», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο newsbeast.gr καλά πληροφορημένη πηγή, τις προκλητικές ενέργειες.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας