Πέμπτη - 18 Ιανουαρίου 2018
Tuesday, 25 July 2017 06:02

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΕΣ: ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ, ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΕΣ: ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ, ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

Και απο φθινόπωρο θεαματικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη.

Γιάννης Ντάσκας

Την ημέρα της γιορτής για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας η Ελλάδα επιχειρεί να ξαναβγεί στις αγορές.
Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός, χωρίς να κλείνει το θέμα της έρευνας, για τον τρόπο απόδοσης Δικαιοσύνης κλείνει με δηλώσεις του την υπόθεση Βαρουφάκη λέγοντας ότι Βαρουφάκης και Σόϊμπλε πήγαιναν χέρι-χέρι!

Η δήλωση αυτή δεν έγινε όπου νά ναι, αλλά στον βρετανικό "Γκάρντιαν" και συνοδεύτηκε από δήλωση του κ. Τσίπρα ότι στα μεγάλα λάθη του είναι η επιλογή συνεργατών. Προφανώς ο ένας είναι ο Βαρουφάκης...

Το θέμα μόλις ανοίγει. Και μετά τις γερμανικές εκλογές προφανώς θα έχει συνέχεια. Προς το παρόν κρατάμε την αναπνοή μας για την κάθοδο στις αγορές, η οποία θα μπορούσε να είναι επιτυχής αν στηριχθεί πραγματικά από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη Γαλλία...

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η κυβέρνηση αμέσως μετά τις διακοπές θα προχωρήσει σε τομές στο θεσμό της Δικαιοσύνης, με πρόθεση να εμποδίσει δικαστές να κάνουν πολιτική υπερ κομμάτων με δικαστικές αποφάσεις, αλλά και να πλουτίζουν βγάζοντας αποφάσεις στο όνομα της δικαστικής ανεξαρτησίας.

Μεταξύ των τομών θα είναι:
η απαγόρευση εμπλοκής σε κόμματα για χρονικό διάστημα μετά την έξοδό τους απο τη Δικαιοσύνη,
περιορισμοί στη μεταπήδησή τους σε δήθενα ανεξάρτητες αρχές,
περιορισμοί στη δικηγορία στενών συγγενών τους στην έδρα που υπηρετούν μέλη της οικογένειας ως δικαστές, ίδρυση νέων θεσμικών οργάνων κλπ.

Σήμερα ορισμένοι δικαστικοί έχουν μετατρέψει την συνταγματική εγγύηση ανεξαρτησίας σε προνόμιο με το οποίο βγάζουν αποφάσεις με τέτοιο τρόπο, ώστε να περνούν μετά στην πολιτική ή να διορίζονται σε διάφορες θέσεις.
Αυτό ακριβώς στηλίτευσε σε μία αμφίσημη και βαρυσήμαντη επισήμανση ο καθηγητής της Νομικής πρωτίστως και σήμερα πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Τα συστημικά ΜΜΕ, αυτά που θεωρούν απόλυτα φυσιολογική την πορεία του πρώην προέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μπ. Αθανασίου από την Δικαιοσύνη στην πολιτική (κάτι που έκαναν κι άλλοι βέβαια, αλλά όχι πρόεδροι της Ενωσης...) είδαν την δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας σαν "αδειασμα" της κυβέρνησης στην διαμάχη που έχει με την πλειοψηφία της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Σε αυτή τη διαμάχη μπήκε και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας με εκτενή μεν, αλλά ασήμαντη ουσιαστικά δήλωσή του, η οποία προφανώς έγινε για να επιτεθεί στην πρόθεση της κυβέρνησης να ιδρύσει Συνταγματικό Δικαστήριο με την Συνταγματική Αναθεώρηση.
Είναι προφανές ότι όλοι σέβονται τον θεσμό της Δικαιοσύνης. Αλλά οι δικαστές δεν πρέπει να αντιγράφουν τον...Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος κάθε φορά που του έγραφε κανείς για τις αθλιότητες του Ακη και άλλων δήλωνε ότι "χτυπούν τη Δημοκρατία και τους δημοκρατικούς θεσμούς"!!!

Αλλο πράγμα είναι ο θεσμός της Δικαιοσύνης και άλλο ο Καλούσης, η Μπουρμπούλια και άλλοι, οι οποίοι την δικαστική ανεξαρτησία την μετέτρεψαν σε προνόμιο για δίμετρες και αποφάσεις που να βγάζουν μάτια...
Η βαρυσήμαντη δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας κατά την 43η επέτειο της Δημοκρατίας, την οποία είναι αλήθεια ότι "τίμησαν" και αρκετοί ...χουντικοί:

«Η εφετεινή επέτειος Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, την 24η Ιουλίου 1974, την οποία τιμούμε με όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας ενωμένες, συμπίπτει με την συμπλήρωση 50 χρόνων από το ολέθριο, εθνικώς και πολιτειακώς, πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Όσοι ζήσαμε το πραξικόπημα και τις ολέθριες επιπτώσεις του έχουμε ιερό χρέος να μην υποκύψουμε, κατ΄ ουδένα τρόπο, στο βάρος της λήθης. Έχουμε όμως εξίσου ιερό χρέος να κληροδοτήσουμε αυτή τη μνήμη στις επερχόμενες γενιές, για να μην ζήσει, ποτέ στο μέλλον, ο λαός μας και το εθνος μας ανάλογη τραγωδία.Την τραγωδία αυτή είχε διαισθανθεί προφητικά ο Γιώργος Σεφέρης, όταν επισήμανε, στην συγκλονιστική δήλωσή του της 28ης Μαρτίου 1969 στο BBC: «Στις δικτατορικές καταστάσεις η αρχή μπορεί να μοιάζει εύκολη, όμως η τραγωδία περιμένει αναπότρεπτη στο τέλος». 43 χρόνια μετά την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, και ιδίως τώρα που η χώρα μας ακολουθεί πια, οριστικά και αμετάκλητα, την, υπαρξιακή για το μέλλον μας, ομαλή ευρωπαϊκή της πορεία, οφείλουμε να μην ξεχνάμε ότι το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 προκάλεσε μια διπλή, τουλάχιστον, τραγωδία.

Πριν απ΄όλα την τραγωδία της κατάλυσης της Δημοκρατίας και της στυγνής παραβίασης της Ελευθερίας, γενικότερα δε των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Οφείλουμε λοιπόν να θυμόμαστε ότι μόνον ο Ελεύθερος Άνθρωπος μπορεί να υπερασπισθεί αποτελεσματικά την αξία του και ν’ αναπτύξει ελεύθερα την προσωπικότητα του. Συνακόλουθα δε οφείλουμε να θυμόμαστε ότι μόνον υπό καθεστώς Δημοκρατίας και της, σύμφυτης με αυτήν, διάκρισης των εξουσιών μπορεί ο Άνθρωπος να ζήσει και να δημιουργήσει ελεύθερος. Διάκρισης των εξουσιών η οποία σημαίνει, μεταξύ άλλων :

- Για τη Νομοθετική Εξουσία, την θέσπιση των νόμων με σεβασμό του Συντάγματος.

- Για την Εκτελεστική Εξουσία, την διακυβέρνηση υπέρ του δημοσίου συμφέροντος με σεβασμό του Κράτους Δικαίου.

- Και για την Δικαστική Εξουσία, την απονομή της Δικαιοσύνης με σεβασμό, εκ μέρους των δύο άλλων εξουσιών, των εγγυήσεων προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των Δικαστών, οι οποίες κατοχυρώνονται υπέρ αυτών από το Σύνταγμα όχι ως προνόμιο, αλλά ως θεσμική εγγύηση για ν΄ασκούν απερίσπαστοι και αμερόληπτοι το δικαιοδοτικό τους έργο.Δεύτερον, την τραγωδία που αφορά το πλήγμα στον εθνικό μας κορμό, στην μαρτυρική Κύπρο, η οποία ακόμη βιώνει επώδυνα το όνειδος του τουρκικού στρατού εισβολής και κατοχής. Όνειδος, που δεν είναι επιτρεπτό ν΄ ανέχονται η Διεθνής Κοινότητα, ιδίως δε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί το ταχύτερο δυνατό, δίνοντας στην Κυπριακή Δημοκρατία την δυνατότητα να πορευθεί ως πλήρως κυρίαρχο κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της ευρωζώνης, δίχως στρατό κατοχής και δίχως -αδιανόητες άλλωστε για την ευρωπαϊκή έννομη τάξη- εγγυήσεις τρίτων.

Τέλος, έχοντας μαζί μας τους Αντιστασιακούς της εποχής εκείνης και τιμώντας έτσι και τους δικούς τους αγώνες, οφείλουμε να θυμόμαστε πάντα, αποτίοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής, το εξής: Το δέντρο της Δημοκρατίας μας ποτίσθηκε από το ιερό αίμα των Θυμάτων της εφτάχρονης στυγνής δικτατορίας. Αιωνία η Μνήμη τους και το απαράμιλλο παράδειγμά τους ας είναι δείκτης πορείας του Εθνικού μας προσανατολισμού».

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας